Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα

“Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα για να τη βοηθήσω;” Ο απόλυτος οδηγός

από τη Μαρία Σάββα

Έχεις αποφασισει να στειρώσεις την αδέσποτη γατούλα της γειτονιάς σου, γιατί έχεις δει ότι τα γατακια της που γέννησε πριν λίγο καιρό χάθηκαν ή πατήθηκαν απο τα αυτοκίνητα και σε έχει στεναχωρέσει πολύ αυτό; Θες να φροντίσεις μια ανήμπορη γάτα που την έχει πάρει η κάτω βόλτα και χρειάζεται άμεση περίθαλψη;

Καταρχήν μπράβο σου γιατί έτσι δεν θα χαθούν και άλλες ζωές στον δρόμο και η γατούλα θα ηρεμήσει επιτέλους απο το άγχος τών επαναλαμβανόμενων γεννών γιατί αν δεν συμβεί η στείρωση σε λίγο καιρό θα έχεις πάλι τα ίδια: Στεναχώριες και κλάματα! Και μπράβο σου που φροντίζεις μια γάτα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας

1. Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα μόνη

Ας υποθέσουμε ότι ταϊζεις κάπου μια αδέσποτη γατούλα, μόνη. Έλα όμως που είναι επιφυλακτική και δεν έρχεται κοντά σου, δεν “πιάνεται” για να την βάλεις σε ένα κλουβί και να την πάς στον κτηνίατρο. Τα πράγματα εδώ είναι απλά και εύκολα, θα δανειστείς από τον κτηνίατρο ή απο την φιλοζωική της περιοχής σου ή απο κάποιον γνωστό σου μια παγίδα-φάκα και θα κάνεις την δουλεία σου. Πώς; Δες παρακάτω:

Θα βάλεις μέσα στην παγίδα κάτι που να μυρίζει ωραία όπως ψητό κοτόπουλο ή τόνο – και τα 2 αρέσουν πολύ στις γάτες – θα στήσεις την παγίδα εκεί που συχνάζει η γάτα, με το φαγητό μέσα, πίσω πίσω (στο άκρο της). Βάλε και καμία μπουκία έξω από την παγίδα ώστε να της ανοίξει η όρεξη και να μπεί μέσα για να πάρει το υπόλοιπο! Απομακρύνσου λίγο αλλά να παρακολουθείς, γιατί μόλις πατησει η γάτα το ειδικό σκαλοπατάκι (που κάνει την πόρτα της παγίδας να κλείσει) καλό είναι να σκεπάσεις την παγίδα με ένα πανί γιατί είναι αγχολυτικό (η γατούλα μοιραία θα στρεσαριστεί λίγο λόγω της παγίδευσης) είναι φυσιολογικό, θα της περάσει μην σε στεναχωρεί αυτό!

Όταν στειρωθεί η γατούλα και την φέρεις πίσω πριν ανοίξεις την παγίδα να την ελευθερώσεις βεβαιώσου ότι δεν περνάνε αυτοκίνητα απο εκεί μην γίνει ατύχημα. Α και μην τρομάξεις αν η γάτα εξαφανιστεί για μερικές μέρες -3 συνήθως, μπορεί και πιο πολύ-! Είναι φυσιολογικό και σύντομα θα ξαναεμφανιστεί!

Καπακωτή παγίδα για γάτες

2. Πως να πιάσω ένα αδέσποτο γατάκι ή μια αδέσποτη γάτα που ζει σε αποικία

Και παμε τώρα στις πιό δύσκολες καταστάσεις. Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα που ζει σε αποικία με γάτες; Στην παγίδα μπορεί να μπουν άλλες γάτες και όχι αυτή που θέλεις, που έχει γεννήσει πολλές φορές, και σου ξεφεύγει πάντα. Εδώ θέλει λίγη δουλίτσα παραπάνω! Λίγη, πολύ λίγη!

Την συγκεκριμένη γατούλα την απομακρύνεις από τα υπόλοιπα δηλαδή την οδηγείς με το φαγητό λίγο πάρα πέρα, την απομονώνεις και για λίγες μέρες την ταϊζεις με κάτι εξαιρετικό – όπως πχ την εκλεκτη υγρή τροφή GranataPet – μόνη της. Αυτή δεν είναι βέβαια χαζή και το εξαιρετικό θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως και μέτα απο λίγες μέρες θα πηγαίνει μόνη της στο σημείο της, “στην θέση της”.

Αφού το κάνετε αυτό για μερικές μέρες, θα πας με την παγίδα σου και μέσα θα βάλεις κάτι ακόμα πιο εξαιρετικό (πάλι στην άκρη της), να της σπάσει την μύτη η μυρωδιά. Την παγίδα θα την έχεις λίγο σκεπασμένη για να μήν πάει απο πίσω και τραβήξει το φαγητό με τα χέρια της! Αν δεν πετύχει αυτη την φορά θα πετύχει την επόμενη, μην απελπίζεσαι, στο τέλος όλες πιάνονται, ο επιμένων νικά!

3. Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα πονήρω, περπατημένη!

Πάμε τώρα στην τελευταία κατηγορία που είναι και η πιο δύσκολη: Είναι η γάτα η ξύπνια, η πονηρή, η περπατημένη, η κακίστρω που δεν πιάνεται κορόιδο! Χα και ομώς πιάνεται! (σημ. Τσίτσου: μια τέτοια γάτα ήταν το δίχως άλλο ο Ασπρομαυρέ, ο γνωστός FIV γάτος)

Αυτή η κατηγορία θέλει λίγο δουλίτσα παραπάνω. Η γάτα έχει δει με τα μάτια της να παγιδεύονται άλλες γάτες στην φάκα και ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που κρατάς είναι παγίδα, οπότε αν μπει μέσα θα παγιδευτεί! Σωστα; Σωστα!

Εκεί πας κάθε μέρα με την παγίδα κλειστή και την ακουμπάς δίπλα της, ενώ της έχει βάλει φαγητό και τρώει. Δεν κάνεις ακόμα τίποτα ύποπτο. Αυτό που θέλουμε είναι να συνηθίσει την παγίδα, την θέα της δηλαδή.

Μετά απο λίγες μέρες ανοίγεις την παγίδα και στερεώνεις την πόρτα με ένα σύρμα ώστε να μην κλείνει (οχι ακόμα) και της βάζεις φαγητό μπροστά στην παγίδα, στην αρχή έξω έξω και σιγά σιγά όλο και πιο μέσα. Η πόρτα θα είναι μόνιμα ανοιχτή! Μέτα απο λίγες μέρες η γάτα θα μπαινοβγαίνει. Αυτό θέλουμε! Δεν είναι απειλη πια για αυτήν. Και όταν συμβεί αυτό κλείσε το ραντεβού σου στο κτηνίατρο γίατι την έχεις.

Στήσε την παγίδα σου κανονικά ώστε να πέσει η πόρτα με το που θα πατήσει στο σκαλοπάτι. Αφού μπήκε πολλές φορές και δεν παγιδέυτηκε και τώρα θα μπεί άνετα. Αφού πιαστεί σκέπασέ την αμέσως. Θα σου ρίξει το γνωστό βλέμμα “Άτιμη τι μου έκανες; Και εγώ που σε εμπιστεύτηκα.. ανάααθεμα την ώρα και τη στιγμή”. Εσύ όμως μην πτοείσαι!

Άλλωστε ακόμη και η ίδια σε λίγες μέρες θα το ξεπεράσει και μέτα απο λίγο καιρό θα σε ευγνωμονει που την ξεμπερδεψες απο τα γεννητουρια! 

Τώρα που ξέρετε όλα αυτά καλη επιτυχία!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Καπακωτή παγίδα για γάτες

Εκτός από την παγίδα του βίντεο υπάρχει και η περίφημη καπακωτή παγίδα για γάτες, η οποία χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο, κυρίως όταν οι γάτες σας πλησιάζουν οπότε μπορείτε σχετικά εύκολα να τις καπακώσετε και μετά να σύρετε το πάτωμα της παγίδας κάτω από τα πόδια της παγιδευμένης γάτας

ΥΓ: Άλλο βίδεο για το πως να πιάσετε μια αδέσποτη γάτα εδώ

YΓ2: Άντε και πιάσατε την αδεσποτούλα που χρειαζόταν την βοήθεια σας. Πώς θα την εισάγετε στην αποικία σας χωρίς να φρικάρει και εκείνη και οι γάτες της αποικίας; Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε έναν αλάθητο τρόπο βασισμένο στην εμπειρία μου:

ΥΓ3: Διαβάστε και το άρθρο μου Αδέσποτη Γάτα στο Σπίτι με οδηγίες για το πως να φέρεται μια αδέσποτη γατούλα στο σπίτι σας χωρίς δράματα!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

9 Απαντήσεις

  1. ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΛΙΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΑΚΩΤΗ

  2. Τσιτσο καλημερα! Επιασα μια φορα τον γάτο σε κανονικό κλουβι , ηταν αρρωστος τν πηρα αγκαλια και τν εβαλα. Απλά φοβαμαι οτι τωρα που έγινε καλά, δεν θα θέλει να μπει γιατί θυμαται οτι τον παγίδευσα.
    Μια καπακωτη πιστεύεις είναι πιο εύκολη; Γιατι σε ενα κλουβακι, ή θα πρέπει να μπει να φάει, αλλα μπορεί να μη μπει γιατι θυμάται, ή θα πρέπει να τον βάλω μονη μου μέσα, πράγμα αδύνατο γιατί τώρα δεν κάθεται. Ηταν άρρωστος με ρινοτραχίτιδα και είχε αδύναμα αντανακλαστικά. Μια καπακωτή παγίδα πόσο έχει περίπου? Αξίζει πιστεύεις? Στη Θεσσαλονικη, σε ενα σιτε βλέπω έχει γυρω στα 60 ευρω. Απλά το σκέφτομαι γιατι εδωσα ήδη 200 ευρω στον γιατρό, απλά θα πρεπει να τον ξαναπιασω για εμβόλια και στείρωση.

    1. Ζωη λειτουργει η καπακωτη πολυ καλα!! τα 60 ευρω αρκετα, αλλα δε ξερω τι τιμες παιζουν γενικα, δεν το εχω ψαξει τελευταια

  3. καλησπέρα.με μια κοπέλα πού διαθέτει ντροπερ προσπαθούμε να πιάσουμε κάποιες γάτες πού γεννάνε συνέχεια αλλά είναι
    πάρα πολύ δύσκολο γιατί φοβούνται και φεύγουν.θελουμε νά βοηθήσουμε κι αυτές και τά μωρά πού είτε πεθαίνουν είτε εξαφανίζονται αλλά πώς;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *