AIDS Γάτας

UPDATED: 9 tips για το AIDS της γάτας (FIV)

Επειδή έγινε πολύ συζητήση στο θέμα για τα εμβόλια για το AIDS της γάτας (FIV) θα ήθελα να επισημάνω μερικά απλά tips που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή της γατούλας που παρουσιάζει το FIV.  Αυτά προέκυψαν κυρίως από την άμεση εμπειρία μου με τις δύο γάτες της αποικίας που πάσχουν από FIV, τον Σκλαβενίτη και τον Ασπρομαυρέ αλλά και από βιβλιογραφική έρευνα!

Σε κάθε περίπτωση αν η γάτα σας παρουσιάζει μια τόσο σοβαρή ασθένεια, την ακριβή καθοδήγηση για την αντιμετώπισή της θα την προσφέρει ο κτηνίατρος σας τον οποίον εμπιστεύεστε. Όσα αναφέρονται παρακάτω είναι μόνο ενδεικτικά, για να πάρετε μια πρώτη εικόνα για το πως να αντιμετωπίσετε το FIV της γάτα σας!

Να σημειωθεί εδώ ότι η φίλη κτηνίατρος Μαρία Μπογογιαννίδου έγραψε ένα αναλυτικότατο και κατανοητό άρθρο για το AIDS της γάτας που μπορείτε να διαβάσετε αμέσως παρακάτω:

9 Tips για το AIDS της γάτας (FIV)

Παρακάτω θα δούμε μερικά σχετικά απλά ενδεικτικά (επαναλαμβάνω) μέτρα που μπορούμε να πάρουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τo ζωάκι μας που πάσχει από AIDS της γάτας.

 • Η γάτα, όντας ευάλλωτη λόγω της ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από τον ιο FIV εμφανίζει συχνά στοματίτιδα που μπορεί να είναι ακραία σε σημείο υποσιτισμού του ζώου λόγω πόνου, οπότε πάρτε την στον γιατρό και βγάλτε της όλα τα χαλασμενα δόντια – αν ειναι αδεσποτούλα που δυσκολεύεστε πολύ να πιάσετε, ίσως χρειαστεί προοληπτικά να βγάλετε όλα της τα δόντια (φυσικά ο κτηνίατρος θα αποφασίσει)
 • Δίνετε της βιταμίνες 💊 που θα την βοηθούν να κρατιέται σε καλή κατάσταση. H βιταμίνη C και D είναι πολύ χρήσιμες γιατί επάγουν την ανάπλαση κατεστραμμένων ιστών ενώ ενδείκνυται και η χρήση Ωμέγα 3 (αντιφλεγμονώδες) και Ωμέγα 6 (επάγει φλεγμόνη) λιπαρών οξέων. Η σωστή χρήση και δόσεις των Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων απαιτεί την καθοδήγηση από τον κτηνίατρό σας 
 • Χρησιμοποιήστε πολυφαινολικά συμπληρώματα! Οι πολυφαινόλες είναι μόρια που έχουν την δυνατότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τη λειτουργία του οργανισμού και οι οποίες εισέρχονται στα κύτταρα και προκαλούν ζημιές σε ζωτικά όργανα – αυτό είναι το λεγόμενο οξειδωτικό στρες! Έτσι τα πολυφαινολικά συμπληρώματα  εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό! Αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά εμείς είναι το  πολυβραβευμένο ελληνικής προέλευσης συμπλήρωμα CALTICA (το οποίο εκτός των άλλων περιέχει και ω-λιπαρά οξέα)! Διαβάστε παραπάνω για το Caltica στον σύνδεσμο που ακολουθεί
 • Η ρινοτραχειιίτιδα ειναι από τα πιο συνηθισμένα ‘συμπτώματα’ του FIV οπότε μπορείτε να του δώσετε μια λευκή σκόνη που λέγεται anti_herpes και καταπολεμάει τον ερπητοϊό που προκαλεί την ρινοτραχειίτιδα (για να μάθετε τα πάντα για τη ρινοτραχειίτιδα διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ). H ενεργη ουσία της είναι η L Λυσίνη (πιθανώς να υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα σκευάσματα)  η οποία ανταγωνίζεται την αργινίνη για τη θέση της στη δομή των ιικών πρωτεϊνών. Για αυτό το λόγο το υψηλότερο επίπεδο λυσίνης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης μειώνει την εξάπλωση του ιού.
  Ωστόσο από τη μια δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η λυσινή μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ερπητοϊού και από την άλλη έχουν εντοπιστεί και κάποιες παρενέργειες κυρίως στο γαστρεντερικό της γάτας αλλά και στην στοματική κοιλότητα και υπάρχουν υποψίες ότι η λυσίνη μπορεί να χειροτερέψει μια πιθανή στοματίτιδα.
  Όσον αφορά τις δύο γάτες με AIDS (τον Σκλαβή και τον Ασπρομαυρέ) δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο. 
aids γάτας
 • Πρέπει να εμβολιάζουμε τη γάτα μας που πάσχει απο FIV; Το συγκεκριμένο θέμα συγκεντρώνει πολλές αντιφατικές απόψεις και σίγουρα εμείς δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να δώσουμε οδηγίες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποιοι κτηνίατροι δεν συνιστούν εμβολιασμό (πχ το τριπλό εμβόλιο) διότι από τη μια θεωρούν ότι το ανοσοποιητικό της γάτας είναι αδύναμο και δεν θα μπορέσει να επάγει ουσιαστικά ανοσία απέναντι στις αρρώστιες για τις οποίες γίνονται τα εμβόλια. Επίσης υπάρχει η υπόνοια (χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρο – υπάρχουν ενδείξεις από πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων και όχι σε αληθινές γάτες) ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ιού και να κάνουν κακό αντί καλό στη γάτα.
  Απο την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που τον προτείνουν γιατι θεωρούν ότι το ανεπαρκές ανοσοποιητικό, μέσω του εμβολιασμού θα αποκτήσει ένα (όχι άριστο) επίπεδο άμυνας απέναντι σε ασθένειες όπως η ρινοτραχειίτιδα και η πανλευκοπενία. Η εικόνα σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα για μένα παραμένει θολή!
 • Ταϊζετε την προσβεβλημένη από AIDS γάτα σας με ποιοτική τροφή, θα την χρειαστεί για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες ασθένειες που θα την φλερτάρουν! O συνδυασμός μιας ποιοτικής ξηράς τροφής χωρίς σιτηρά με συστατικά γνωστής προέλευσης και μιας ποιοτικής υγρής τροφής (με συστατικά γνωστής προέλευσης, πλούσια σε πρωτεϊνη, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες και με μπολικη υγρασία) μοιάζει να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν το βαλάντιό σας το επιτρέπει θα έλεγα ότι η σίτιση με αποκλειστικά ποιοτική πλήρη υγρή τροφή θα ήταν ακόμη καλύτερη περίπτωση.
  Να πω εδώ ότι ο Τσίτσος αυτό τον καιρό τρέφεται με την σούπερ υγρή τροφή GranataPet – προτείνω να την δοκιμάσετε, πιστεύω θα σας ξαφνιάσει πόσο θα τους αρέσει – εδώ φυσικά θα βάλω τον παράγοντα ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πως θα αντιδράσεις, πάντως όσες γάτες της αυλής εκτός του Τσίτσου την έχουν δοκιμάσει εχουν ξετρελαθεί.
  Μεγάλη προσοχή στους κανόνες υγιεινής αν  δίνετε στην γάτα σας που πάσχει από AIDS ωμή τροφή γιατί μπορεί να αναπτύσσει τοξίνες και παράσιτα που μπορεί να την γονατίσουν, μια και το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν είναι ακμαίο!
  Στους παρακάτω συνδέσμους βρείτε τις ενδεικτικά προτεινόμενες υγρές και ξηρές τροφές μου:

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΥΓΡΕΣ & ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ ΕΔΩ & ΕΔΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

  UPDATE 08.10.2022: Οι γάτες της αυλής τρέφονται για 4 μήνες αποκλειστικά με την BARF (ωμή τροφή – μάθετε για τα οφέλη της εδώ) Voldog και δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα οι 3 (πλέον) FIV γάτες μας (στους Σκλαβενίτη και Ασπρομαυρέ προστέθηκε και ο Γλυκούλης)! Αντιθέτως παρατηρήσαμε να μοιάζουν και οι 3 όλο και περισσότερο με υγιείς γάτες ενώ εξαφανιστήκε η κακοσμία στο στόμα του Σκλαβενίτη. Συνεπώς σας προτείνω ανεπιφύλακτα την σίτιση με ποιοτική ωμή τροφή, φτάνει να τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής (όπως κάναμε και εμείς).
 • Μια γάτα που υποφέρει από τον ιό του AIDS δεν θα ήθελε με τίποτα να έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα από παράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια κλπ) οπότε τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα για την αποπαρασίτωση γάτας που σας έχει δώσει ο κτηνιάτρός σας!
 • Κρατάτε μια γάτα με AIDS μέσα στο σπίτι για να την προστατεύετε από λοιμώξεις και από άσχημες περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και για να προφυλάξετε τις υγιείς γάτες από τον ιό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό φροντίστε να της προσφέρεται όσο το δυνατόν περισσότερη ζεστασιά στον εξωτερικό χώρο.
  Εμείς κλείσαμε την αυλή με διαφανή τέντα, φτιάξαμε πολύ ζεστά σπιτάκια και το σημαντικότερο, κάναμε μια τελείως κλειστή γωνιά όπου βάλαμε ηλεκτρικές κουβέρτες (ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση τους) για να προσφέρουμε μπόλικη ζεστασιά ειδικά στους φορείς του FIV της αποικίας μας!
 • O κτηνίατρός μας σύστησε τη χορήγηση του Complivit, ενός συμπληρώματος πλούσιου σε θρεπτικά (με μπόλικο λίπος)! Για κάθε γάτα 3-5 κιλών δίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού  – αλλά μόνο αν διαπιστώσουμε ότι οι AIDS-αδες μας είναι σε δύσκολη φάση.

Οι γάτες της αυλής και το AIDS της γάτας

Όσο για τους φορείς AIDS της αποικίας μας εδώ και 9 μήνες ζουν πολύ καλά! Ιδίως ο Ασπρομαυρέ μοιάζει σαν να είναι μια απόλυτα υγιής γάτα, ενώ πριν ένα εννιάμηνο υπέφερε από υποσιτισμό και ψυχολογική ταλαιπωρία εξαιτίας της αφόρητης στοματίτιδάς του. Η αφαίρεση των δοντιών του και δυο θεραπείες με την αντιβίωση stomorgyl είχαν ευεργετική δράση πάνω του (ΜΗΝ δώσετε στη γάτα σας που πάσχει από στοματίτιδα stomorgyl χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας). 

Ο Σκλαβενίτης, όντας με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του AIDS, υποφέρει και από χρόνια ρινοτραχειίτιδα και παίρνει λυσίνη (που ευτυχώς δεν του έχει πειράξει καθόλου το γαστρεντερικό) και βιταμίνες και διατηρείται σε μια αρκετά καλή κατάσταση, πάντα καλόκεφος, με όρεξη για παιχνίδια και χάδια, αν και η αναπνοή του είναι πάντα βαριά.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Μία Απάντηση

 1. Σχετικά με βιταμίνες για το FIV, τί βιταμιπνες; Ποιές και πώς;
  Πάρα πολύ καλά άρθρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *