Πανλευκοπενία γάτας (FPV)

…γράφει η κτηνίατρος Μαρία Μπογογιαννίδου (βρείτε την και στο instagram)

Η πανλευκοπενία της γάτας είναι ένα σοβαρό και με μεγάλη μεταδοτικότητα νόσημα που οφείλεται σε παρβοϊό. Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλει όλα τα είδη της οικεγένειας των αιλουροειδών όπως επίσης τα ρακούν, τα κουνάβια και τα μίνκ. Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν σποραδικά και από ορισμένα στελέχη του παρβοιού του σκύλου που έχουν στενή συγγένεια με τον αντίστοιχο ιό της πανλευκοπενίας. Ο FPV (feline panleukopenia virus) είναι πολύ διαδεδομένος στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πως μεταδίδεται ο ιός της πανλευκοπενίας;

Ο FPV αποβάλεται με όλες τις σωματικές εκκρίσεις, ιδιαίτερα με τα κόπρανα και για διάστημα που μπορεί να φτάσει τις έξι εβδομάδες. Μεταδίδεται μέσω τις στοματικής οδού είτε άμεσα από τα κόπρνα της μολυσμένης γάτας είτε έμεσα για παράδειγμα από μολυσμένα σκέυη. Τέλος μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα προκαλώντας σοβαρές διατραχές στην κύηση όπως αποβολές και γέννηση θνησιγεννών εμβρύων.

Ποιές γάτες κινδυνεύουν περισσότερο;

  • Η συχνότητα και η θνησιμότητα της πανλευκοπενίας είναι πολύ μεγαλύτερη στα γατάκια.
  • Κυρίως τα ενεμβολίαστα γατάκια, ιδιαίτερα αυτά που ζουν σε καταφύγια ζώων, αγροικίες ή είναι αδέσποτα.
  • Οι ενήλικες γάτες, ενώ συχνά είναι μολυσμένες με τον ιό, πολύ σπάνια εκδηλώνουν οξεία εντερίτιδα ή/και πανελευκοπενία.

Πανλευκοπενία Γάτας - Συμπτώματα στα γατάκια;

Τα συμπτώματα της πανλευκοπενίας περιλαμβάνουν:
  • απότομη ανορεξία
  • κατάπτωση
  • υψηλό πυρετό (40-41°C)
  • εμετούς που μπορεί να περιέχουν και χολή
  • υδαρή διάρροια με βλέννη ή αίμα
  • επιδυνούμενη αφυδάτωση
Η συχνότερη επιπλοκή είναι η βακτιριδιακή σηψαιμία και η ενδοτοξίνωση.

Πως γίνεται η διάγνωση της πανλευκοπενίας;

Η διάγνωση της λοίμωξης από τον FPV συνήθως στηρίζεται στη χαρακτηριστική κλινική εικόνα σε νεαρά ανεμβολίαστα γατάκια, σε συνδιασμό με γενικές και ειδικές εξαιτάσεις αίματος ώστε να επιβεβαιωθεί η λευκοπενία και να βρεθούν τα ειδικά εξουδετερωτικά αντισώματα.

Πανλευκοπενία - Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συμπτωματική και υποστηρικτική. Δυστυχώς η θνησιμότητα στα γατάκια είναι μεγάλη καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι το 90%. Γι αυτό η πρόγνωση είναι επιφυλακτική μεχρι να υπάρχουν ενδείξεις ανάρωσης της γάτας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ; Μάθετε τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας

Τι μπορώ να κάνω για να προστετεύσω τη γάτα μου;

Θα πρέπει:

  • Να εμβολιάζουμε έγκαιρα για την πανλευκοπενία της γάτας τόσο τα γάτακια όσο και τις ενήλικες γάτες.
  • Να μην φέρνουμε σε επαφή άρρωστα γατάκια με υγιή
  • Να τηρούμε τους κανόνες υγιηνής και καθαριότητας. (Ο FPV είναι πολύ ανθεκτικός στα διάφορα αντισηπτικά αλλά καταστρέφεται εύκολα με τη χρήση διαλύματος χλωρίνης.)

Μαρία Μπογογιαννίδου, Κτηνίατρος

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *