Γεια σας και πάλι. Ας πιάσουμε ένα βαρυσήμαντο θέμα για το οποίο πολλές φορές με έχετε ρωτήσει! Άραγε αγαπάει η γάτα το σκοτάδι; Της αρέσει εκεί; Νιώθει άνετα στα σκοτεινά; Ή μήπως είναι και εκείνη σαν τους χούμανς, που συχνά δεν νιώθουν και τόσο άνετα στο σκοτάδι, ενώ μάλιστα πολλές φορές το φοβούνται;!
Για να δώσουμε κάποιες στοιχειωδώς βάσιμες απαντήσεις πρέπει να ανατρέξουμε στα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά της γάτας! Βλέπετε οι γάτες είναι φύσει θηρευτές και συνήθως κυνηγούν απο΄το σούρουπο ως το χάραμα, δηλαδή όλη τους αυτή η πλούσια δράση συμβαίνι εν μέσω σκοταδιού. Θα μου πείτε “μα η οικόσιτη γάτα δεν χρειάζεται να κυνηγάει, έχει ό,τι χρειάζεται από την τροφή που της δίνουμε”.
ΠΑΙΔΙΑ, θα σας μαλώσω. Το έχουμε αναφέρει τόσες φορές. Η γάτα δεν έχει μόνο σωματικές ανάγκες, έχει και ένστικτα που την καθοδηγούν χωρίς απαραίτητα να έχει λογική πρακτική η κινητοποίηση που προκαλούν τα ένστικτά. Έτσι οι γάτες μπορεί να κυνηγήσουν πουλάκια, έντομα, τρωκτικά και φίδια ακόμη και αν δεν πεινούν καθόλου – και αυτό το κυνήγι συνήθως συμβαίνει το βράδυ. Από την άλλη υπάρχουν και γάτες που οι χουμανιστικοί τους γονείς ισχυρίζονται ότι φοβούνται το σκοτάδι!
Αγαπούν οι γάτες το σκοτάδι;
Πολλές γάτες το δίχως άλλο νιώθουν όμορφα, άνετα και αγαπούντ ο σκοτάδι. Αλλά δεν είναι όλες έτσι. Κάθε γάτα είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με συγκεκριμένα βιώματα και αναμνήσεις. Πιθανώς μια γάτα να είχε μια τραυματική εμπειρία στο σκοτάδι και ίσως αυτό την κάνει να μην νιώθει άνετα όταν βραδιάζει. Άλλωστε πολλές γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι προσαρμόζονται στο πρόγραμμα ύπνου των ανθρώπων (για χάρη του χούμαν τους) και δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν τελικά αγαπούν το σκοτάδι διότι εκείνη την ώρα απλώς.. κοιμούνται!
Επίσης όπως προαναφέραμε οι γάτες παρουσιάζουν το μέγιστο της δραστηριότητάς τους το σούρουπο και το χάραμα και σε εκείνες τις ώρες είναι τελείως ζωντανές και ξύπνιες και μπορεί να εκδηλώνουν πολύ έντονες συμπεριφορές όπως να τρέχουν πέρα δώθε χωρίς λόγο – παρεπιμπτόντως μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την έκρηξη δραστηριότητας που παρουσιάζει η γάτα στα καλά καθούμενα κάνοντας κλικ ακριβως ΕΔΩ!
Όμως οι ειδικοί έχουν εντοπίσει και γάτες που είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμπαθούν το σκοτάδι για λόγους που αναφέραμε πιο πανω (όπως τραυματικές εμπείριες – επιθέσεις μεγάλων ζώων ή σκύλων κλπ). Και μην ξεχνάτε ότι παρόλο που οι γάτες βλέπουν καλύτερα από τους ανθρώπους στο σκοτάδι ωστόσο χρειάζονται έστω λίγο φως για να δουν στο σκοτάδι και αν αυτή η συνθήκη δεν πληρείται τότε είναι φύσικό να μην νιώθουν άνετα. Τέλος κάποιες γάτες μπορεί να μην νιώθουν καλά στο σκοτάδι γιατί παρουσιάζουν προβλήματα όρασης που τις εμποδίζουν να βλέπουν καλά στο σκοτάδι.
Σε αυτό το σημείο θα σας προέτρεπα να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο μου για το πως βλέπουν οι γάτες τον κόσμο – και ειδικά πως τον βλέπουν τη νύχτα. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Πως βλέπουν οι γάτες τον κόσμο σε σχέση με τους ανθρώπους
Αρέσκονται οι γάτες να κοιμούνται στο σκοτάδι;
Στη φύση οι γάτες κοιμούνται την ημέρα μαζεύοντας ενέργεια ώστε το βράδυ να βγουν παγανιά για θηράματα. Οι οικόσιτες γάτες δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν (αλλά όπως είπαμε διατηρούν ακόμη το ένστικτο του κυνηγού). Ε οι οικόσιτες γάτες αγαπούν να κοιμούνται στο σκοτάδι αλλά μόνο αν νιώθουν ασφαλείς και άνετες. Γιατί βλέπετε υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν στρες και ανασφάλεια σε μια γάτα. Για να μάθετε ποια είναι αυτά κάντε κλικ ΕΔΩ.
Σε κάθε περίπτωση μια γάτα που δεν κινδυνεύει, που νιώθει άνετα και ασφαλής μπορεί να κοιμηθεί περίπου παντού, στο σκοτάδι ή σε φως, σε ψηλά σημεία ή στο χαλί, αν και προτιμάει συνήθως ζεστά σημεία όπως κουβέρτες. Έτσι σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η γάτα απολαμβάνει τον ύπνο παντού (άρα και στο σκοτάδι) και ότι ο παράγοντας φως/σκοτάδι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εκείνη.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Αρεσoύν στις γάτες να κρύβονται στο σκοτάδι;
Όλοι έχετε περατηρήσει τις γάτες σας να κάθονται σε σκοτεινά σημεία, όπως μια ντουλάπα, ή κάτω από σκεπάσματα ή και κάτω από κρεβάτια και είναι λογικό να σας δημιουργείται η εντύπωση ότι οι γάτες απολαμβάνουν να κάθονται στο σκοτάδι. Όμως αυτή η προτίμηση δεν βασίζεται τόσο σε παράγονες ευχαρίστησης, όσο σε παράγοντες ασφάλειας.
Μια γάτα όπως προαναφέραμε μπορεί να στρεσαριστεί αρκετά εύκολα από διάφορους παράγοντες (όπως πχ από έναν έντονο θόρυβο, ή από την εισβολή ενός αγνώστου ή μιας ξένης γάτας). Και τότε καταφεύγουν σε δυσπρόσιτα σκοτεινά απομονωμένα σημεία, όπου δεν αναζητούν απόλαυση αλλά ασφάλεια! Το σκοτάδι τους δίνει αυτή την αίσθηση ότι είναι ασφαλείς και ότι δεν τις βλέπουν – και άρα η απειλή δεν μπορεί να τις αγγίξει!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - Είναι εντάξει να αφήνουμε τη γάτα στο σκοτάδι;
Μια γάτα χρειάζεται το ένα έκτο του ποσού φωτός που χρειάζεται ο άνθρωπος για να βλέπει. Έτσι το βράδυ μια γάτα μπορεί να βλέπει χωρίς καν να ανοίξουμε κάποιο φως. Ωστόσο όπως προαναφέραμε υπάρχουν γάτες με προβλήματα στην όραση και γάτες οι οποίες έχουν τραυματικές εμπειρίες στο σκοτάδι!
Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν φεύγουμε και είναι βράδυ ή ότα κοιμόμαστε, το να αφήσουμε ένα φωτάκι θα ήταν απο χρήσιμο και βολικό ως ανακουφιστικό για τη γάτα. Επίσης επειδή η γάτα έχει συνδέσει την συντροφιά σας με ένα επίπεδο δραστηριότητας στο σπίτι, όταν κοιμηθείτε ή όταν φύγετε και κλείσετε και τα φώτα μπορεί να νιώσει μια αίσθηση εγκατάλειψης διόλου ευχάριστη!
Σημάδια ότι η γάτα σας φοβάται το σκοτάδι
Όπως είπαμε υπάρχουν γάτες που φοβούνται στο σκοτάδι λόγω δυσάρεστων εμπειριών. Πως μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι η γάτα μας φοβάται το σκοτάδι; Αναγνωρίζοντας τα παρακάτω σημάδια:
- Η γάτα κλαψουρίζει όταν κλείνουμε τα φώτα – Αν μόλις κλείσουμε τα φώτα η γάτα αρχίζει το κλαψούρισμα γίνεται ξεκάθαρο ότι προφανώς δεν νιώθει καλά. Επίσης στην προσπάθειά της να κινηθεί στο σκοτάδι μπορεί να σκουντουφλήσει από εδώ και από εκεί, μια ακόμη ένδειξη ότι η γάτα χρειάζεται λίγο φως για να νιώσει καλύτερα
- Οι καρδιακοί παλμοί της γάτας ανεβαίνουν – Η γάτα συνήθως έχει 120 με 140 παλμούς το λεπτό. Αν στο σκοτάδι οι παλμοί της γάτας ανέβουν στους 180 τότε είναι προφανές ότι φοβάται. Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε και μια ανάπαυλα και ας μιλήσουμε για τα ζωτικά σημεία της γάτας. Μάθετε γι’ αυτά κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: Ζωτικά σημεία της γάτας: Ποια είναι τα κανονικά επίπεδα
- Η γάτα έχει υγρές πατούσες – Ως γνωστόν (ή μήπως ακόμη δεν το μάθατε;) η γάτα ιδρώνει μόνο από τις πατούσες της (όπου υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες). Όταν μια γάτα φοβηθεί είναι πολύ πιθανό να ιδρώσει από τις πατούσες της (το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους – όταν φοβούνται ιδρώνουν)! Για να μάθετε 12 άλλα πράγματα για την πατούσα της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ.
- Η γάτα κρύβεται σε ένα απομονωμένο σημείο – Αν η γάτα κρυφτεί με το που κλείσετε τα φώτα και αν μάλιστα αυτό το κρύψιμο συνοδευτεί από ηχητικά μηνύματα όπως συριγμοί, μουγκρητά κλπ αλλά και σημάδια της γλώσσας του σώματος όπως πέταγμα των τριχών της ραχοκοκαλιάς, στρίψιμο των αυτιών προς τα πίσω, είναι ξεκάθαρο ότι φοβάται στο σκοτάδι.
Κλείνοντας θα δώσω και μια λύση στο εναγώνιο ερώτημα πολλών που έχετε χάσει τον ύπνο σας το βράδυ λόγω των καμωμάτων της γάτας σας! Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα και θα πάρετε όλες τις απαντήσεις που θέλετε:
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αν και οι γάτες είναι σε γενικές γραμμές ζώα που νιώθουν άνετα στο σκοτάδι, κάθε γάτα είναι ξεχωριστή, διαφορετική, με τις δικές της εμπειρίες και κάποιες από αυτές είναι πολύ πιθανο να μην νιώθουν καλά στο σκοτάδι. Γι’ αυτό εσείς που τις αγαπάτε φροντίστε να απαλύνετε την φοβία και την ανησυχία της – άλλωστε αν αδιαφορήσετε η φοβία της μπορεί να ενταθεί ακόμη παραπάνω!