Ποιος είναι είναι ο “φυσιολογικός” καρδιακός ρυθμός για τη γάτα σας; Πόσο διάστημα διαρκεί η εγκυμοσύνη;; Αν η θερμοκρασία της γάτας σας είναι 39.2 έχει πυρετό;
Το να εξοικειωθείτε με το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για τη γάτα σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα προβλήματα υγείας της (αν υπάρχουν) το συντομότερο δυνατό. Και αν ζητήστε την αρωγή του κτηνιάτρου σας στο πρώτο σημάδι μιας ασθένειας θα γλιτώσετε χρήματα ενώ είναι περισσότερο πιθανό η έκβαση να είναι θετική για την υγεία της γάτας σας!
Παρακάτω θα δούμε 5 ζωτικά σημεία της γάτας και θα μάθουμε πως μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εκτιμήσεις σε σχέση με αυτά:
Ζωτικά σημεία της γάτας
1. Φυσιολογική θερμοκρασία γάτας
Το “κανονικό” εύρος θερμοκρασίας του σώματος των αιλουροειδών είναι από 38 ως 39.2 βαθμους Κελσίου. Αν η θερμοκρασία της γάτας σας είναι κάτω από 37.8 και πάνω από 39.4 βαθμούς Κελσίου δικαιολογεί μια κλήση στον κτηνίατρό σας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες γάτες στρεσάρονται από την επίσκεψη στο κτηνιατρείο, κατι που ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος (χωρίς να υπάρχει παθολογικό αίτιο γι’ αυτό)!
Η εκτίμηση της θερμοκρασίας του σώματος παρατηρώντας την υγρασία που υπάρχει στη μύτη δεν είναι αξιόπιστος τρόπος! Μερικές φορές μπορεί να εκτιμηθεί η πιθανότητα πυρετού μέσω της ζέστης των αυτιών αλλά αυτή δεν είναι επίσης αξιόπιστη μέθοδος. Πραγματικά, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της γάτας σας είναι μέσω ενός λειτουργικού και ακριβούς θερμομέτρου. Ευτυχώς, η λήψη της θερμοκρασίας της γάτας σας γίνεται και στο σπίτι από εσάς – ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δείξει πώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη
2. Αναπνοή γάτας
Οι φυσιολογικές αναπνοές γάτας είναι 16 έως 40 αναπνοές ανά λεπτό. Οι φυσιολογικοί ρυθμοί αναπνοής αξιολογούνται όταν η γάτα βρίσκεται σε ηρεμία. Για να μετρήσετε τον ρυθμό αναπνοής της γάτας σας, μετρήστε τα ανεβοκατεβάσματα των πλευρών του ζώου, όταν η γάτα είναι ξαπλωμένη ή κάθεται. Αρχίστε να μετράτε από το μηδέν. Μετρήστε των αριθμών των αναπνοών για 30 δευτερόλεπτα και μετά πολλαπλασιάστε επί δύο.
Μια γάτα που πονάει, αντιμετωπίζει καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, πάσχει από θερμοπληξία ή είναι στρεσαρισμένη, συνήθως θα έχει αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό. Μάλιστα είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση του ζώου για να αξιολογηθεί και ο αναπνευστικός ρυθμός. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι φυσιολογικό για μια γάτα να κοιμάται ή να αναπνέει με το στόμα ανοιχτό. Εάν συμβαίνει αυτό επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό!
Άλλες καταστάσεις που πρέπει να έχετε υπόψιν όταν πρόκειται για το αναπνευστικό σύστημα της γάτας σας είναι οι πιθανές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (γρίπη γάτας, ρινοτραχειίτιδα και χλαμυδίωση) και οι αναπνευστικές αλλεργίες!
3. Καρδιακός ρυθμός
Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός σε γάτα εν ώρα ανάπαυσης είναι 120 έως 140 παλμούς ανά λεπτό. Για να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό της γάτας σας, τοποθετήστε το χέρι σας ακριβώς κάτω από την αριστερή “μασχάλη” πίσω από το μπροστινό πόδι και θα μπορείτε να νιώσετε τα χτυπήματα της καρδιάς. Ξεκινήστε μετρώντας από το μηδέν. Μετρήστε για 15 δευτερόλεπτα και μετά πολλαπλασιάστε επί τέσσερα. Μια γάτα σε στρες παρουσιάζει αυξημένους παλμούς. Οι γάτες που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις (όπως καρδιομυοπάθεια) ή άλλες ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό εν ώρα ανάπαυσης, που μπορεί να ξεπεράσει τους 220 παλμούς ανά λεπτό σε ορισμένες περιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει
4. Εγκυμοσύνη
Κατά μέσο όρο, η εγκυμοσύνη γάτας διαρκεί 65 έως 67 ημέρες, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει. Οι αστείρωτες θηλυκές μπορεί να έχουν οίστρο στην περίοδο από την άνοιξη ως το φθινοπωρο και μπορεί να παρουσιάσουν οίστρο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η περίοδος οίστρου διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου μια εβδομάδα, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από τρεις έως 14 ημέρες. Εάν μια γάτα είχε οίστρους κάθε 10 μέρες ως δύο βδομάδες και ξαφνικά αυτοί σταμάτησαν είναι πολύ πιθανό ότι είναι έγκυος.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη μιας γάτας είναι να εξετάσετε την πιθανότητα της στείρωσης. Η καλύτερη στιγμή για να συμβεί η στείρωση είναι έαν αμφιλεγόμενο θέμα όμως οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν την ηλικία των έξι μηνών, λίγο πριν τον πρώτο οίστρο. Το να καθυστερήσει η στείρωση και να λάβει χώρα αφού εμφανιστεί ο πρώτος οίστρος αυξάνει την πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γάτα αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που είναι μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου στις γάτες.
Τέλος βρείτε εδώ πως να ηρεμήσετε μια γάτα σε οίστρο!
5. Αριθμός δοντιών
Οι γάτες έχουν 26 εμβρυικά δόντια. Αυτά τα δόντια πέφτουν εώς την ηλικία των και αντικαθίστανται από 30 μόνιμα ενήλικα δόντια.
Εάν τα εμβρυικά δόντια δεν πέσουν και ταυτόχρονα εμφανιστούν τα ενήλικα, μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως αυξημένη συσσώρευση πέτρας, πρόβλημα στο δάγκωμα και ερεθισμός των ούλων. Συνήθως είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε τα εμβρυικά δόντια που δεν έπεσαν από μόνα τους κατά την στείρωση μια και τότε οι γάτες βρίσκονται ήδη υπό αναισθησία.
Αν παρατηρήσετε σημάδια κακής αναπνοής δώστε παραπάνω σημασία γιατί μπορει να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του γατάκι σας. Επίσης, είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας σας (εγώ δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ, είναι η αλήθεια).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου
Τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι στοιχεία που όλοι όσοι φροντίζουν γάτες θα πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό σας ζητώ να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στα εικονίδια:
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
2 Απαντήσεις
Λατρεύω Τσιτσο-άρθρα!!!
γιούπιι!