Όσα δεν ξέρατε για τα νεογέννητα γατάκια vol.II

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείξατε για το προηγούμενο άρθρο μας για διάφορα θαυμαστά πράγματα σε σχέση με τα νεογέννητα γατάκια, συγκέντρωσα ακόμη πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά τα υπέροχα πλάσματα τα οποία θα σας παραθέσω ευθύς αμέσως!

Εκτός από το εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον, οι νέες γνώσεις μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν τύχει να διασταυρωθεί ο δρόμος σας με αυτόν μιας νεογέννητης γάτας! Πρώτα όμως διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στα νεογέννητα γατάκια κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο:

1. Τα μουστάκια των νεογέννητων γατών είναι ίσα με το πλάτος του σώματός τους

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε όταν κοιτάξετε το πρόσωπο ενός γατακιού είναι τα ευμεγέθη μουστάκια του. Αυτή η εντύπωση αμβλύνεται καθώς η γάτα μεγαλώνει αλλά στις πρώτες μέρες της ζωής το μήκος τους ισούται με το πλάτος του σώματος τους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν αναλογιστούμε ότι τα νεογέννητα δεν βλέπουν ούτε ακούν και δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν καλά το σώμα τους, οπότε τα μουστάκια τα βοηθούν να περιηγηθούν στον κόσμο.

2. Τα νεογέννητα γουργουρίζουν

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τα νεογέννητα! Δεν μπορούν να περπατήσουν, να ακούσουν ή να δουν! Όμως μπορούν με μεγάλη άνεση να γουργουρίσουν, μάλιστα από την πρώτη στιγμή που θα θηλασουν!

3. Πόσο ζυγίζουν

Το σωματικό βάρος των νεογέννητων γατών δεν ξεπερνάει τα 80-105 γραμμάρια, όσο περίπου ζυγίζει ένα.. λεμόνι! Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους αναπτύσσονται ταχέως!

4. Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους

Όταν τα νεογέννητα είναι στα πρώτα στάδια της ζωής τους δεν μπορούν να παράγουν ζεστασιά και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους (κάτι που κάνουν τα ώριμα θηλαστικά). Έτσι είναι τελείως ευάλωτα στο κρύο. Πρέπει να βρίσκονται συνέχεια κοντά στη μαμά τους και τα αδερφάκια τους για να παραμένουν ζεστά. Αν βρείτε ένα νεογέννητο μακριά από τη μαμά του το πρώτο για το οποίο πρέπει να φροντίσετε είναι να το ζεστάνετε!

5. Δεν μπορούν να απεκκρίνουν τα περιττώματά τους μόνα τους

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κάνουν κακά ή ούρα χωρίς την βοήθεια της μαμάς τους. Είναι απαραίτητο αυτή να γλείψει το στομάχι και το πίσω (και κάτω) μέρος του σώματός τους για να ενεργοποιηθεί το πεπτικό τους και να συμβεί η απέκκριση.

Και πάλι, αν βρείτε νεογέννητα γατάκια μακριά από τη μαμά τους, γνωρίζετε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τη μαμά τους, χαϊδεύοντας με ένα υγρή χαρτί την περιοχή του στομαχιού και των γεννητικών οργάνων!

6. Πόσο συχνά τρώνε;

Το να είσαι γατομαμά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν τα νεογέννητα είναι ακόμη μικροσκοπικά χρειάζονται συνεχή υποστήριξη για να επιβιώσουν. Γι’ αυτό το λόγο θηλάζουν ανά 2 με 3 ώρες για να μείνουν υγιή. 

Ομοίως με προηγουμένως, αν βρείτε ένα μόνο του νεογέννητο γατάκια πρέπει να γνωρίζετε ότι τουλάχιστον κάθε 3 ώρες θα πρέπει να του δίνετε το ειδικό γάλα του!

7. Μια από τις πιο μεγάλες τους απειλές είναι οι ψύλλοι

Τα παράσιτα είναι πρόβλημα και για τις ενήλικες γάτες, αλλά πολύ περισσότερο για τα νεογέννητα. Αυτά δεν μπορούν ακόμη να αντέξουν τοπικές αποπαρασιτώσεις από ψύλλους! Και ως γνωστό οι ψύλλοι μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες που είναι δύσκολο να αντέξουν τα νεογέννητα, διότι ακόμη το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο.

8. Είναι πολύ ομιλητικά

Πέρα από τα γλυκούλικες τσιρίδες τους, οι νεογέννητες γάτες μαθαίνουν γρήγορα και να νιαουρίζουν, λίγο μετά τη γέννηση για να δείξουν στους ανθρώπους τι χρειάζονται από αυτούς. Μάλιστα τα νεογέννητα είναι απρόσμενα φωνακλάδικα.

9. Κοινωποιούνται τις πρώτες 12 εβδομάδες

Τις πρώτες 12 εβδομάδες τα νεογέννητα κοινωνικοποιούνται με άλλες γάτες. Επίσης μαθαίνουν από τη μαμά τους να σέβονται τις ενήλικες γάτες, την ιεραρχία και την περιοχή των άλλων γατών.

Έχετε υπόψιν αυτό ώστε να φέρετε έγκαιρα (στη διάρκεια αυτών των πρώτων 12 εβδομάδων) παρέα για το μικροσκοπικό σας γατάκι, γιατί σε αυτό το διάστημα θα την δεχτεί πολύ πιο εύκολα

10. Έχουν εξαιρετική ικανότητα να χρησιμοποιούν την τουαλέτα

Τα νεογέννητα γατάκια έχουν μια σχεδόν έμφυτη ικανότητα να χρησιμοποιούν την αμμοδόχο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μια ενστικτώδη τάση να θάβουν τα περιττώματά τους και άλλωστε έχουν δει τη μαμά τους να κάνει το ίδιο. Σχεδόν αρκεί να τα τοποθετήσετε μέσα σε μια και αυτά θα ξέρουν τι να κάνουν – αν όμως συμβεί κάποιου είδους εξαίρεση πιάστε τα ποδαράκια τους και σκάψτε με αυτά στην άμμο – θα καταλάβουν αμέσως. 

11. Πολύ γρήγορα είναι έτοιμα για εγκυμοσύνη

Τα νεογέννητα γατάκια δεν μένουν για πολύ στην κατάσταση του νεογέννητου. Πολύ σύντομα ωριμάζουν σεξουαλικά και μπορούν να τεκνοποιήσουν. Στην ηλικία των 5 μηνών είναι έτοιμα για ζευγάρωμα με επίδοξους αρσενικούς Δον Ζουάν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *