Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν

Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; Τα πάντα για το γουργούρισμα

Γεια σας παιδιά! Μόλις συνειδητοποίησα ότι έχω κάνει ένα φρικτό παράπτωμα. Δεν έχω κάνει αναλυτική αναφορά σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές της γάτας: το γουργούρισμα. Και σήμερα μια φίλη μου ξαναέκανε την ερώτηση “τι σημαίνει το γουργούρισμα της γάτας” και αποφάσισα ότι πρέπει να στρωθώ να κάνω την έρευνά μου! 

Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει τη γάτα σας να βγάζει ένα χαμηλότονο, διακριτικό ήχο όταν για παράδειγμα λιάζεται. Αν τότε την αγγίξετε θα νιώσετε και δονήσεις να διαπερνούν το χέρι τους. Πρόκειται φυσικά για το γουργούρισμα έναν από τους πιο ξεχωριστούς τρόπους επικοινωνίας της γάτας, ένα μέσο για να εκφραστεί, να εκδηλώσει τι θέλει ή πως νιώθει.

Απολαύστε στη συνέχεια το υπέροχο γουργούρισμα του Πίπου στο παρακάτω βίδεο:

Στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι γάτες γουργουρίζουν και θα ανακαλύψουμε ότι το γουργουρητό δεν είναι απλώς μια εκδήλωση ευχαρίστησης για τη γάτα αλλά πολλά παραπάνω! Δώστε βάση στα παρακάτω:

5 λόγοι γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;

  • Οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι ευτυχισμένες: Αν η γατούλα σας φαίνεται χαλαρή και ήρεμη, αν είναι ξαπλωμένη σχεδόν ανάσκελα, με τα μάτια μισόκλειστά και την ουρά ακίνητη είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι ικανοποιημένη, χαρούμενη. Το γουργουρητό σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι σαν το χαμόγελο της γάτας!
  • H γάτα γουργουρίζει όταν πεινάει ή χρειάζεται κάτι: Μερικές γάτες γουργουρίζουν όταν πεινούν και είναι ώρα για το γεύμα τους! Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν το γουργούρισμά τους όταν πεινούν και όταν δεν τους απασχολεί το φαγητό και κατέληξαν ότι οι ήχοι ειναι ξεκάθαρα διαφορετικοί!
  • Το γουργούρισμα ως μέσο σύνδεσης γατομαμάς και μωρού: Τα γατάκια είναι ικανά να γουργουρίζουν από πολύ μικρή ηλικία, όταν είναι λίγων ημερών. Αυτό το γουργουρητό είναι ένας τρόπος να δείξουν στη μητέρα τους που βρίσκονται και ότι είναι εντάξει. Ταυτόχρονα η γατομαμά χρησιμοποιεί το γουργούρισμα σαν μέσο για να νανουρίσει το παιδάκι της.  Να σημειωθεί ότι τα αυτάκια του γατομωρού είναι κλειστά (όπως και τα ματάκια) τις πρώτες μέρες, όμως μπορεί να νιώσει τις δονήσεις από το γουργούρισμα και να επικοινωνήσει με τη γατομαμά του!
  • Οι γάτες γουργουρίζουν για ψυχολογική ανάταση: Ακόμη και αν το γουργουρητό είναι δαπανηρό ενεργειακά οι γάτες το χρησιμοποιούν για να εκτονώσουν το στρες τους, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους και να ενισχύσουν την ψυχολογία τους!
  • Οι γάτες γουργουρίζουν για να ανακουφίσουν τον πόνο:  Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν όταν πονούν. Γιατί; Γιατί τις βοηθάει να ηρεμήσουν, όπως ένα μωρό πιπιλίζει τον αντίχειρά του προκειμένου να νιώσει καλύτερα. Παρόμοιο εφέ προκαλούν και τα πατουσάκια – ειναι και τα δύο μέρος ενός ιδιότυπου γατοδιαλογισμού!

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά πράγματα, ότι το γουργούρισμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και αυτό γιατί η χαμηλή συχνότητα του γουργουρίσματος προκαλεί μια σειρά δονήσεων στο σώμα που μπορούν να:

    • Θεραπεύσουν χτυπήματα σε οστά και πληγές
    • Δυναμώσουν τους μύες και να επισκευάσουν τους τένοντες
    • Διευκολύνουν την αναπνοή
    • Μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο

Τώρα αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τελετουργία του .. ζυμώματος κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:

Η ευεργετική επίδραση του γουργουρίσματος στον άνθρωπο

Το γουργούρισμα της γάτας είναι αρκετά πιθανό να μην ωφελεί μόνο τη γάτα αλλά και τον χιουμανιστικό γονέα της. Το χάιδεμα της γάτας, γενικώς και κυρίως όταν η γάτα γουργουρίζει, μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση από το άγχος ενώ έχει βρεθεί ότι το να υπάρχει μια γάτα σε ένα σπίτι μειώνει κατά 33% την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιοπαθειών.

Οι συχνότητες του γουργουρητού της γάτας μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές. Ο κτηνίατρος Gary Weitzman αναφέρει “Το γουργούρισμα έχει μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους. Τα οφέλη εντοπίζονται στις ψυχολογικές, ευεργετικές συνέπειες του γουργουρίσματος. Το γουργούρισμα μας ευχαριστεί, μας ηρεμεί, όπως για παράδειγμα μας ηρεμεί η θέα των κυμάτων στην παραλία”

Τέλος το γουργούρισμα είναι ένα μέσο επικοινωνίας της γάτας με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα το πρωινό ξύπνημα από μια γάτα που γουργουρίζει και ταυτόχρονα τρίβεται απαλά στο πρόσωπο του ανθρώπου, δυναμώνει την σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και τα ψυχολογικά οφέλη από αυτή την επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο.

Για να μάθετε περισσότερα για την ευεργετική επίδραση του γουργουρητού της γάτας διαβάστε και την ενθουσιώδη έρευνα του Στρατή Θεοφίλου ΕΔΩ.

Γιατί η γάτα μου δεν γουργουρίζει;

Υπάρχουν κάποιες περιπτωσεις που μια γάτα ενώ γουργούριζε κανονικά πλέον δεν γουργουρίζει! Οι λόγοι γι’ αυτό συνήθως είναι:

  • Το στρες
  • Κάποιος τραυματισμός
  • Ηλικία
  • Αρρώστια
Τέλος κάποιες γάτες δεν γουργουριζαν ποτέ και ο βασικός λόγος είναι μια ανατομική ιδιαιτερότητα συνήθως! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις περιπτώσεις που οι γάτες δεν γουργουρίζουν κάντε κλικ ΕΔΩ.

Το γουργούρισμα αποτέλει ένα ακόμη κομμάτι της γλώσσας του σώματος της γάτας, που μαζί με τα πατουσάκια, την κίνησης της ουράς – βρείτε το σχετικό μου άρθρο ΕΔΩ, των αυτιών, των μουστακιών, της σπονδυλικής στήλης, αλλά και τα τερτίπια των ματιών ή το πέταγμα της γούνας της,  οργανώνουν ένα πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους! 

Μια και καταλήξαμε εδώ πριν κλείσω θέλω να σας προτείνω με ενθουσιασμό να διαβάσετε και το άρθρο μου για το πως να διαβάζετε σωστά τη γλώσσα του σώματος της γάτας, ακριβώς ΕΔΩ!

Κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω πόσο συχνά και σε τι περιστάσεις γουργουρίζει η γάτα σας! Περιμένω τα σχόλιά σας! 

6 Απαντήσεις

  1. Πολύ όμορφα βίδεο και χαίρομαι που βλέπω την εξαιρετική ηθοποιΐα των υπηκόων και της Τσίτςω!
    Δυσκολεύομαι κάποιες φορές με τα γράμματα γιατί κυλούν πολύ γρήγορα (για μένα…).

  2. Γεια σου τσιτσο. Εχω ερώτηση.
    Η γάτα μου είναι 7 μηνών θηλυκό, την βρήκα πολυ μωρό μερικών ημερών. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν πολυ σωστή στην εκπαίδευση της. Όποτε τώρα έχω ως αποτέλεσμα το εξής:

    Ξαπλώνει πανω μου γουργουρίζει και χαλαρώνει αμα παω να την χαιδεψω με δαγκώνει και μετά συνεχίζει να με δαγκώνει ενώ γουργουρίζει ταυτόχρονα. Τι γίνεται ;;;;;

  3. Αγαπητέ Tsitso
    Έχω έναν γατούλη 5 μηνών.
    Είναι ιδιαίτερα επιθετικός.
    Δαγκώνει χέρια, πόδια.
    Γραπωνεται και δυσκολεύομαι να τον τραβήξω από πάνω μου.
    Όταν καταφέρω να τον ξεγραπωσω τον κλείνω μόνο του στο δωμάτιο για κανένα τέταρτο να ηρεμήσει.
    Έχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο;;;
    ❤️❤️❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *