Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν

Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; Τα πάντα για το γουργούρισμα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Γεια σας παιδιά! Μόλις συνειδητοποίησα ότι έχω κάνει ένα φρικτό παράπτωμα. Δεν έχω κάνει αναλυτική αναφορά σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές της γάτας: το γουργούρισμα. Και σήμερα μια φίλη μου ξαναέκανε την ερώτηση “τι σημαίνει το γουργούρισμα της γάτας” και αποφάσισα ότι πρέπει να στρωθώ να κάνω την έρευνά μου! 

Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει τη γάτα σας να βγάζει ένα χαμηλότονο, διακριτικό ήχο όταν για παράδειγμα λιάζεται. Αν τότε την αγγίξετε θα νιώσετε και δονήσεις να διαπερνούν το χέρι τους. Πρόκειται φυσικά για το γουργούρισμα έναν από τους πιο ξεχωριστούς τρόπους επικοινωνίας της γάτας, ένα μέσο για να εκφραστεί, να εκδηλώσει τι θέλει ή πως νιώθει.

Απολαύστε στη συνέχεια το υπέροχο γουργούρισμα του Πίπου στο παρακάτω βίδεο:

Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;

Μάθετε πως οι γάτες χρησιμοποιούν τα πατουσάκια ως μέσο επικοινωνίας

Η ευεργετική επίδραση του γουργουρίσματος στον άνθρωπο

Το γουργούρισμα της γάτας είναι αρκετά πιθανό να μην ωφελεί μόνο τη γάτα αλλά και τον χιουμανιστικό γονέα της. Το χάιδεμα της γάτας, γενικώς και κυρίως όταν η γάτα γουργουρίζει, μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση από το άγχος ενώ έχει βρεθεί ότι το να υπάρχει μια γάτα σε ένα σπίτι μειώνει κατά 33% την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιοπαθειών.

Οι συχνότητες του γουργουρητού της γάτας μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές. Ο κτηνίατρος Gary Weitzman αναφέρει “Το γουργούρισμα έχει μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους. Τα οφέλη εντοπίζονται στις ψυχολογικές, ευεργετικές συνέπειες του γουργουρίσματος. Το γουργούρισμα μας ευχαριστεί, μας ηρεμεί, όπως για παράδειγμα μας ηρεμεί η θέα των κυμάτων στην παραλία”

Τέλος το γουργούρισμα είναι ένα μέσο επικοινωνίας της γάτας με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα το πρωινό ξύπνημα από μια γάτα που γουργουρίζει και ταυτόχρονα τρίβεται απαλά στο πρόσωπο του ανθρώπου, δυναμώνει την σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και τα ψυχολογικά οφέλη από αυτή την επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο.

Το γουργούρισμα αποτέλει ένα ακόμη κομμάτι της γλώσσας του σώματος της γάτας, που μαζί με τα πατουσάκια, την κίνησης της ουράς, των αυτιών, των μουστακιών, της σπονδυλικής στήλης, αλλά και τα τερτίπια των ματιών ή το πέταγμα της γούνας της,  οργανώνουν ένα πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους!

Μάθετε πως οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια ως μέσο επικοινωνίας

ΥΓ: Περισσότερα στοιχεία εδώ!

4 Απαντήσεις

  1. Πολύ όμορφα βίδεο και χαίρομαι που βλέπω την εξαιρετική ηθοποιΐα των υπηκόων και της Τσίτςω!
    Δυσκολεύομαι κάποιες φορές με τα γράμματα γιατί κυλούν πολύ γρήγορα (για μένα…).

  2. Γεια σου τσιτσο. Εχω ερώτηση.
    Η γάτα μου είναι 7 μηνών θηλυκό, την βρήκα πολυ μωρό μερικών ημερών. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν πολυ σωστή στην εκπαίδευση της. Όποτε τώρα έχω ως αποτέλεσμα το εξής:

    Ξαπλώνει πανω μου γουργουρίζει και χαλαρώνει αμα παω να την χαιδεψω με δαγκώνει και μετά συνεχίζει να με δαγκώνει ενώ γουργουρίζει ταυτόχρονα. Τι γίνεται ;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!