Γιατί η γάτα μου δεν γουργουρίζει;

Εχω λάβει τους τελευταίους μήνες πολλές φορές το ερώτημα “Γιατί η γάτα μου δεν γουργουρίζει;” Είναι αλήθεια ότι το γουργουρητό, μαζί με τα πατουσάκια, το .. εκεκεκεκ και 2 3 ακόμη άλλες συμπεριφορές είναι από τις πιο ακαταμάχητες συνήθειες μιας γάτας! Λατρεύετε την γάτα σας όταν κάνει αυτα τα καμώματα και ποιος να σας κατηγορήσει γι’ αυτό! Αφου είμαστε όντως αξιαγάπητες! 

 

Σε ετούτο το άρθρο θα δούμε τους λόγους για τους οποίους η γάτα μπορεί να μην γουργουρίζει! Πριν από αυτό όμως ας ξαναθυμηθούμε ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για το γουργουρητό της γάτας διαβάζοντας το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για γουργουρητό της γάτας

Σε ετούτο το σημείο, να πούμε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Είτε η γάτα να γουργούριζε και ξαφνικά να σταμάτησε να γουργουρίζει, είτε να μη γουργούριζε ποτέ! Ας δούμε την πρώτη περίπτωση:

Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να γουργουρίζει; – Οι λόγοι

1. Λόγω στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει το σταμάτημα του γουργουρητού σε μια γάτα. Αν νιώθει κίνδυνο το σώμα, αντιδρά στον φόβο και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σταμάτημα του γουργουρητού. Επίσης, μειώνεται η έκκριση σεροτονίνης (ορμόνη που συνδέεται με θετικά συναισθήματα και αίσθηση ευτυχίας) και αυτό μπορεί να έχει επίδραση στο θέμα του γουργουρητού. Είναι κάτι ανάλογο με τον άνθρωπο που αγχώνεται και δεν έχει όρεξη για κουβέντες και εξωστρέφειες.

Για να δείτε πώς να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας, διαβάστε το σούπερ χρήσιμο οδηγό μου ακριβώς ΕΔΩ.

2. Λόγω τραυματισμού

Μια γάτα που τραυματίστηκε, κάπως σχεδόν ενστικτωδώς μπορεί να κρυφτεί κάπου και να προσπαθεί να είναι τελείως ήσυχη (οπότε και θα σταματήσει τα γουργουρητά)! Αυτή η συμπεριφορά εδράζεται στη φύση της γάτας που, ως άγριο πλάσμα στη φύση, όταν τραυματιζόταν, προσπαθούσε, όσο γίνεται, να κρυφτεί από πιθανούς θηρευτές.

Βεβαίως, να πούμε ότι σε άλλες γάτες υπάρχει μια άλλη αντίδραση… αρχίζουν και γουργουρίζουν ασύστολα διότι το γουργουρητό είναι θεραπευτικό και μπορεί να βοηθήσει στο τραύμα!

3. Λόγω αρρώστιας

Σε περιπτώσεις μυκητίασης (δερματόφυτα), δηλητηρίασης, μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού, μια γάτα, επίσης, μπορεί να πάψει να γουργουρίζει, ενώ ταυτόχρονα θα πάψει και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ναυτίας ή μείωσης της ενέργειάς της, η γάτα μπορεί να πάψει να γουργουρίζει.

4. Λόγω ηλικίας

Η μείωση της έντασης του γουργουρητού, όσο μια γάτα μεγαλώνει σε ηλικία, είναι τελείως αναμενόμενη. Γενικώς, και όλα τα νιαουρίσματα και οι ήχοι της γάτας περιορίζονται όσο η γάτα μεγαλώνει!

Και μια και θίξαμε και ετούτο, μάθετε τι σημαίνουν οι διάφοροι ήχοι της γάτας ακριβώς ΕΔΩ.

Γιατί η γάτα μου δε γουργουρίζει (και ούτε γουργούριζε ποτέ); – Οι λόγοι

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι γάτες που δε γουργουρίζουν και ούτε γουργούριζαν πότέ (ή δεν είχατε καταφέρει να τις ακούσετε)! Ας δούμε κάποιους λόγους, για τους οποίους μια γάτα μπορεί ποτέ να μη γουργούριζε!

1. Λόγω ανατομικής ιδιαιτερότητας

Αν η γάτα σας δε γουργούριζε ποτέ, μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια ανατομική ιδιαιτερότητα των φωνητικών χορδών που εμποδίζει το γουργουρητό! Επίσης, υπάρχει η περίπτωση να συμβεί φθορά και παράλυση στον λάρυγγα, που μπορεί να προκαλέσει το χάσιμο της ικανότητας γουργουρητού. Υπάρχουν λόγοι για αυτή την παράλυση του λάρυγγα, αλλά ο βασικότερος είναι ότι οι αεραγωγοί δεν ανοίγουν πλήρως.

2. Οι γάτες που γεννήθηκαν στη φύση, έμαθαν να μη γουργουρίζουν

Κατά μια θεωρία, οι γάτες που γεννήθηκαν από αδέσποτες, άγριες γάτες, μπορεί να διδάχθηκαν από τη μητέρα τους να μένουν σιωπηλές, να μη γουργουρίζουν, γιατί έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να τις αντιληφθεί κάποιος πιθανός θηρευτής από αυτούς που κυκλοφορούν στη φύση.

3. Απλώς... δεν γουργουρίζουν

Υπάρχουν και κάποιες γάτες που απλώς δε γουργουρίζουν. Η γάτα έχει διάφορους τρόπους να εκφραστεί και μεταξύ αυτών είναι και το γουργουρητό, αλλά μιας γάτας μπορεί να μην της ταιριάζει αυτός ο τρόπος, όπως, για παράδειγμα, δεν ταιριάζει σε όλους σας ο χορός ως τρόπος έκφρασης.

Μπορεί μάλιστα μια γάτα να δοκίμασε το γουργουρητό σε κάποιο αρχικό στάδιο της ζωής της και να μην της έκανε καμία αίσθηση και κάπως έτσι να σταμάτησε να γουργουρίζει σχεδόν εξαρχής.

4. Απλώς δεν... τις ακούτε

Υπάρχουν γάτες και μάλιστα συχνά γάτες συγκεκριμένων φυλών ή γάτες μικρότερου μεγέθους που βγάζουν έναν τόσο ανεπαίσθητο ήχο γουργουρητού που ούτε καν δεν τον ακούτε, με αποτέλεσμα να έχετε την εντύπωση ότι αυτή η γάτα δε γουργουρίζει! Αυτό οφείλεται στο ότι η ικανότητα των πνευμόνων και το μικρότερο μέγεθος του κορμιού τους περιορίζουν την ένταση του γουργουρητού!

Πώς να κάνω τη γάτα μου να γουργουρίσει

Αν η γάτα σας δεν παρουσιάζει κάποιον από τους λόγους που κάνουν αδύνατο το γουργουρητό (όπως π.χ. τα ανατομικά προβλήματα στις φωνητικές χορδές), είναι πιθανόν, κάνοντας μερικά πράγματα. να προκαλέσετε τη γάτα σας να γουργουρίσει! Αυτά είναι:

 • Ατελείωτα χάδια που μπορεί να πυροδοτήσουν το γουργουρητό (μάθετε πώς και πού να χαϊδεύετε τη γάτα σας ακριβώς ΕΔΩ).
 • Νόστιμες λιχουδιές που μπορεί να κάνουν χαρούμενη τη γάτα σας, η οποία είναι διατεθειμένη και να γουργουρίσει, μήπως και κερδίσει περισσότερες λιχουδιές.
 • Επιτρέψτε τα τριψίματα με το πηγούνι της. Μια γάτα τρίβεται με το πηγούνι της διότι εκεί έχει αδένες που εκκρίνουν τα αρώματά της και χαίρεται να απλώνει τα αρώματά της στον χώρο, προκειμένου να τον κατοχυρώσει (όντας ένα χωροκτητικό πλάσμα)! Η ικανοποίηση από το τρίψιμο του πηγουνιού μπορεί να προκαλέσει γουργουρητό. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τάση της γάτας… να τρίβεται σχεδόν παντού, διαβάστε ετούτο το αναλυτικό άρθρο.
 • Ένα αναπαυτικό μαλακό κρεβατάκι σε ένα ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού μπορεί να προσφέρει τόση ευχαρίστηση στη γάτα σας που μπορεί να πυροδοτήσει το γουργουρητό της! 
 • Απαλό βούρτσισμα σε περίπτωση που η γάτα σας το απολαμβάνει, μπορεί και πάλι να πυροδοτήσει το γουργουρητό! Πρόκειται ακριβώς για την περίπτωση και του Τσίτσου, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίδεο:

Η δική σας γάτα γουργουρίζει; Γουργούριζε πάντα; Διαπιστώσατε κάποια περίοδο της ζωής της να είχε σταματήσει το γουργουρητό; Τα σχόλιά σας…

6 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα, ο γάτος μου ο Τουιτι σταμάτησε να γουργουριζει για 2 χρονια όταν τον άφησα σε μια φίλη ( από ανάγκη διότι έχασα τον πατέρα μου και έπρεπε να φύγω για 20 μερες).

 2. Εμάς ο Μάκης μας μας βρήκε 4 μηνών κ γενικά δεν γουργουριζει όπως η γάτα που είχαμε παλιά (την είχαμε βρει 1.5 μηνών κ ήταν ολο πατουχια κ γιυργουρισμα) … γουργουριζει αλλα πολύ λιγο κ οχι παντα…..επισης δεν κάνει πατουχια κ το ρίχνω στο ότι μάλλον δεν θυλασε αρκετά γιατί τότε τα γατάκια μαθαίνουν πατουχακια….μας αγαπάει όμως πολύ κ το δείχνει αλλιώς κ ας μην γουργουριζει πολύ

 3. Εμάς ο γάτος μας που υιοθετήθηκε απο εμάς περίπου ενός έτους και όντας πριν απο εμάς αδέσποτος, μετά απο ένα χρόνο περίπου υιοθεσίας άρχισε να γουργουρίζει και να κανει λίγα πατουσάκια. Την ίδια περίοδο άρχισε να αναζητά και τον ύπνο πάνω μας/ κοντά στα πόδια μας. Ήθελε τον χρόνο του…

  1. Εμενα Ο Λεωνιδας μας που τον βρηκαμε σε κακη κατασταση περιπου 40 ημερων δεν εχει κανει ποτε πατουσακια. Γιατι;; Θα αλλαξει ποτε αυτο η υπαρχουν γατες που δεν κανουν πατουσακια; Γουργουριζει κυριως σε σχεση με το φαγητο και περισσοτερο τπ πρωι

 4. Η γάτα μας ήρθε στην αυλή και αρχίσαμε να την ταιζουμε μαζί με άλλες. Ήταν η χαμηλότερη στην ιεραρχία και έπρεπε να την προστατεύουμε για να φάει.
  Τώρα είναι η μοναδική και κυρίαρχη της αυλής, μαζί με την κόρη της.
  Δεν έχει γουργουρισει ποτέ, ενώ η κόρη της γουργουρισει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *