Πως να διαβάσετε την γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Να ‘μαστε πάλι μπροστά στο αιώνιο πρόβλημα: πως να γεφυρωθεί το αιώνιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και της γάτας σας. Πρέπει να πούμε ότι η γάτα έχει ένα πολύ σοφιστικέ και λεπτεπίλεπτο κώδικα επικοινωνίας που βασίζεται κυρίως στη γλώσσα του σώματος, στις κινήσεις και τις θεσεις των αυτιών, των μουστακιών, της ουράς, του κυρίως σώματος αλλά και στην διαστολή ή συστολή των ματιών και της κόρης του ματιού. Η γάτα χρησιμοποιεί και ηχητικά μηνύματα για να περάσει αυτό που θέλει, ωστόσο δεν είναι προφανώς τόσο πολύπλοκα αυτά όσο στο άνθρωπο που έχει φτιάξει ολοκληρο λεκτικό κώδικα, με λέξεις για κάθε έννοια κλπ. 

Μάλιστα η γάτα προφανώς κατανοώντας ότι ο άνθρωπος είναι βερμπαλιστικό πλάσμα αναγκάστηκε να αναπτύξει και τον ηχητικό κώδικα του .. νιαουρίσματος για να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί του (τα υπόλοιπα ηχητικα σήματα, γρυλίσματα, ξεφωνητά, σφυρίγματα κλπ τα χρησιμοποιεί και για επικοινωνία με άλλες γάτες και άλλα ζώα)! Σε ετούτο το άρθρο θα αφήσουμε απέξω τους ηχητικούς κώδικες της γάτας και θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη γλώσσα του σώματός της και πως θα την κατανοήσουμε!  Ας δούμε λοιπόν πως και που πρέπει να εστιάσουμε για να καταλάβουμε τη γλώσσα του σώματος της γάτας:

Πως να διαβάσω τη γλώσσα του σώματος της γάτας

1. Ξεχνάμε την ανθρωποκεντρική οπτική

Εσείς οι άνθρωποι έχετε την δική σας οπτική στα πράγματα, οπτική βασισμένη στη διαμόρφωσή σας, στην ηθική σας και στον λεκτικό κώδικα που επιδρά ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ στην αντίληψή σας για τον κόσμο! 

Η γάτα δεν είναι έτσι! Θέλετε να την καταλάβετε; Αν όντως θέλετε ξεχάστε ό,τι ξέρατε! Ξεχάστε τα περίπλοκα κόνσπετ εκδίκησης, ζήλιας, προδοσίας, αιώνιας φιλίας, έρωτα κλπ κλπ και γίνετε απελπιστικά (και ανυπόφορα σοφά) απλοί. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι κάτι που συχνά αναφέρω! Όταν φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι η δική σας γάτα μπορεί αμέσως να αρχίσει να κάνει κακά εκτός τουαλέτας! Και αμέσως εσείς βγάζετε το ατυχές συμπερασμα: “μας εκδικείται”. 

Η γάτα κατά βάση (εκτός πια αν έχετε καταφέρει να την διαμορφώσετε τόσο καταλυτικά με τις δικές σας επιδράσεις) δεν κουβαλάει το κόνσεπτ της εκδίκησης! Όταν αρχίζει να κάνει κακά εκτός της τουαλέτας, σε διάφορα (στρατηγικά για εκείνη) σημεία είναι όχι για να εκδικηθεί τον χούμαν της (ναι, άλλη έγνοια δεν είχε) αλλά για να κατοχυρώσει την περιοχή της, να δείξει στον εισβολέα ότι απο εδώ και πέρα είναι δική της περιοχή και εκείνη την διαφεντεύει. Μέσα από αυτή την μυρωδάτη κατοχύρωση ταυτόχρονα η γάτα ανακουφίζει το στρες της (που προκλήθηκε από την εισβολή), γνωρίζοντας ότι τούτα τα χώματα που πατάει είναι δικά της, ασφαλή και κατοχυρωμένα.

2. Παρατηρείτε προσεκτικά τα πρώτα σημάδια

Η γάτα προτού εκδηλώσει πολύ έντονα σημάδια από την γλώσσα του σώματός της (πχ προτού η σπονδυλική της στήλη γίνει μια τεράστια αψίδα και οι τρίχες πεταχτούν σαν βελόνες) θα εκδηλώσει πολλά πιο διακριτικά και ανεπαίσθητα πρώιμα σημάδια της γλώσσας του σώματος. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στη γάτα σας πρέπει να παρατηρείτε αυτά τα πρώιμα σημάδια που συνήθως σχετίζονται με εκδηλώσεις φόβου (αλλά και ενίοτε με εκδηλώσεις ευχαρίστησης). 

Για παράδειγμα το γλύψιμο των χειλιών της όταν δεν σχετίζεται με φαγητό, είναι ένα τέτοιο ανεπαίσθητο σημάδι που διαβάζοντάς το εσείς μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει που αρχίζει να στρεσάρει τη γάτα σας. Προσέξτε επίσης αν η γάτα σας κοιτάζει επίμονα, χωρίς να κλείνει τα μάτια της προς μια κατεύθυνση – αυτό αποτελεί ένα ακόμη τέτοιο σήμα αγωνίας. Αντίστοιχα, στην θετική πλευρά της παλέτας, όταν η γάτα σας δει να πλησιάζετε το πιατάκι της μπορείτε να διακρίνετε μια λάμψη και μια θετικής χροίας έντασης στα μάτια της. 

3. Κυρίως μέρος - Παρατήρηση και αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος

Η γάτα ουσιαστικά σας λέει την ιστορία της μέσα από όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της. Έχοντας ‘πιάσει’ τα πρώτα σημάδια έχετε προϊδεαστεί και μπορείτε να ερμηνεύσετε με αρκετή ακρίβεια και τις επόμενες, πιο προφανείς και ξεκάθαρες εκδηλώσεις της γλώσσας του σώματός της! 

Ποια είναι τα βασικά τμήματα της γλώσσσας του σώματός της; Έχω κάνει αναλυτικές αναφορές σε άρθρα για κάθε ένα από αυτά αλλά εδώ θα τα συγκεντρώσω όλα ώστε όποιος επιθυμεί να διαβάσει για το καθένα ξεχωριστά:

Α. Αυτιά

Τα αυτιά της γάτας ανάλογα με την περίσταση μπορεί να δηλώσουν θετικές ή αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω της. Η τοποθέτηση των αυτιων οριζόντια και στο πλάι για παράδειγμα είναι μια χαρακτηριστική εκδήλωση  ενόχλησης, φόβου (και γενικώς αρνητικών συναισθημάτων)! Βρείτε τα πάντα για τον κώδικα των αυτιών της γάτας ακριβώς ΕΔΩ.

Β. Μάτια

Η γλώσσα των ματιών της γάτας μπορεί να αποκωδικοποιηθεί τον βαθμό διαστολής των ματιών, τον βαθμό διαστολής/συστολής της κόρης και το άνοιγμα-κλείσιμό τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με την ξαφνική συστολή της κόρης όταν συμβαίνει κάτι που προκαλεί έντονη συναισθηματική ένταση (αρνητική ή θετική). Η κόρη ξαφνικά γίνεται μια λεπτή λωρίδα! 

Περισσότερες πληροφορίες για τον κώδικα των ματιών της γάτας μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα:

Γ. Μουστάκια

Η θέση των μουστακιών δίνει ξεκάθαρες πληροφορίες για τις προθέσεις και την συναισθηματική κατάσταση της γάτας! Τα μουστάκια είναι εξέχον συναισθηματικό βαρόμετρο για τη γάτα! Προσέξτε αν τα μουστάκια της είναι χαλαρά (οπότε δηλώνουν ήρεμη διάθεση), αν είναι κολλημένα στη μουσούδα οπότε εκδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο ή θυμό ή αν προβάλουν προς τα έξω οπότε δηλώνουν ενθουσιασμό ή προσμονή.

Δ. Στάση σώματος

Και η στάση του σώματος μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την συναισθηματική κατάσταση της γάτας. Αν για παράδειγμα η γάτα κάθεται στα πίσω πόδια της και τα μπροστά της είναι όρθια και γενικώς το σώμα της είναι σφιγμένο, σε ένταση  ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονη κινητικότητα στα αυτιά της και τα μουστάκι της έχουν κολλήσει στη μουσούδα έχουμε μια κατάσταση που δηλώνει ανησυχία, άγχος, ένταση! Η γάτα είναι έτοιμη να αντιδράσει σε κάτι που της φαίνεται ανησυχητικό ως απειλητικό. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον κωδικά της στάσης του σώματος της γάτας θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο

E. Ουρά

Η ουρά είναι ένα από τα μέρη του σώματος που δίνει τις περισσότερες πληροφορίες για την συναισθηματική κατάσταση μιας γάτας και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που η ουρά πετάγεται προς τα πάνω και σχηματίζει ένα ωραιότατο σίγμα τελικό (ή αγγλικό ερωτηματικό, δείτε το όπως θέλετε) και η οποία δηλώνει φιλικές προθέσεις και διάθεση για χάδια!

Για να βρείτε και άλλα στοιχεία για την γλώσσα της ουράς της γάτας κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

Τι κάνουμε αφου αποκωδικοποιήσουμε την γλώσσα του σώματος της γάτας

Μετά από όλα ετούτα και σε συνδυασμό με προσεκτική παρατήρηση της γάτας σας γίνατε επιτέλους εξπέρ στην γλώσσα του σώματος της γάτας! Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Αυτό όμως ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

Και μετά ανόητοι χουμανίσκοι ζητάτε οδηγίες! Εμ εδώ σας θέλω. Αφού καταλάβετε τα σημάδια της γάτας σας, αφου νιώσετε την αγωνία της ή τη χαρά της, αφού αυτή η χρήσιμη πληροφορία έχει φτάσει σε εσάς, μου ζητάτε να σας πω τι πρέπει να κάνετε;

Ε λοιπόν να πάτε να βρείτε ειδικούς αν θέλετε οδηγίες για το πως να.. αγαπάτε! Εγώ δεν έχω καμία οδηγία να σας δώσω. Αφού ανακαλύψετε τι συμβαίνει στη γάτα σας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο επί τούτου. Αφεθείτε και ό,τι γίνει θα γίνει από τη μεριά της αγάπης, της συμπόνοιας. Πχ δεν χρειάζεται να σας δωθεί οδηγία για να χαϊδεψετε τη γάτα σας αν τη δείτε να τρίβεται στα πόδια σας ή να κάνει ένα χαρούμενο σίγμα τελικό με την ουρά της. Αν καταλάβετε ότι η γάτα σας θέλει χάδια και εσείς επιθυμείτε να την χαϊδέψετε ε απλώς ΧΑΪΔΕΨΤΕ ΤΗΝ διάολε! Τι να τις κάνετε τις οδηγίες βρε παιδιά! 

Ελπίζω να καταλαβαίνετε το πνεύμα των λόγων μου! Το πιο σημαντικό από όλα για να έρθετε πραγματικά κοντά με τη γάτα σας, να γίνετε ένα, είναι να εκδηλωθεί μέσα σας αυτή η σπάνια ποιότητα της αγάπης. 

Αν επιτρέπεται να το πω, το ίδιο χρειάζεται και για τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *