η γάτα μου με δαγκώνει

Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; Είναι ανησυχητικό;

Η αφορμή για ετούτο το ποστ ήταν μια ερώτηση της φιλης της σελίδας, Καλλιρόης: “Τσίτσο μου γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει ποτε;” Στη συνέχεια θα ήθελα να πω ότι η γάτα εν γένει δεν νιαουρίζει στις άλλες γάτες (τέτοια επικοινωνία θα συναντήσετε μόνο μεταξύ μάνας και νεογέννητων) και ανέπτυξε τα διάφορα νιαουρίσματα για την καλύτερη επικοινωνία με τους πολυλογάδες χούμανς! Βέβαια υπάρχουν γάτες και γάτες. Κάποιες γάτες συγκεκριμένων φυλών φημίζονται για την ικανότητά τους στο νιαούρισμα! Πιο γνωστές από αυτές είναι ξεκάθαρα οι Σιαμέζες γάτες! Άλλες πάλι είναι πολύ ήσυχες όπως οι γάτες Βιρμανίας.

Όμως υπάρχουν και γάτες που δεν νιαουρίζουν ποτέ. Και υπάρχουν και άλλες που ενώ νιαουρίζουν ξαφνικά σταματούν! Ένας γάτος που ανήκει στην πρώτη κατηγορία είναι ο μεσιέ Μπιλάκος (δεν τον έχουμε ακούσει ποτε να νιαουρίζει) ενώ ένας που ανήκει στη δεύτερη είναι ο Μικρουτσέλος ο οποίος μετά απο περιόδους τρελής πολυλογίας κάνει σαν να κλείνει ο λαιμός του.. μετά από λίγες μέρες αφωνίας επανέρχεται! Για να δούμε όμως γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Είναι αφύσικο να είναι μια γάτα σιωπηλή;

Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή περίπτωση και υπάρχουν γάτες που είναι απίστευτοι πολυλογάδες και άλλες που δεν βγάζουν κιχ. Αν η γάτα σας γενικά νιαουρίζει και ξαφνικά σταματήσει αυτό είναι ένα καμπανάκι! Ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με άλλα σημάδια, όπως ληθαργικότητα, κακή διάθεση! Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας! Αν πάλι η γάτα σας ήταν πάντα σιωπηλή και παρόλα αυτά μοιάζει κεφάτη, ξέγνοιαστη, έχει όρεξη για φαγητό και παιχνίδι, η σιωπή της μοιάζει τελείως φυσική και δεν εγείρει ανησυχίες.

Επίσης όπως προαναφέραμε τα νεογέννητα γατάκια επικοινωνούν με φωνούλες με τη μητέρα τους, αλλά είναι πολύ φυσικό όσο μεγαλώνουν να γίνονται πιο σιωπηλές! Οι ενήλικες γατούλες είναι συνήθως αρκετά ως τελείως σιωπηλές με τις άλλες γάτες.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κανω μια παρένθεση και να σας προτείνω να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό μου για το τι σημαίνουν διάφορα νιάου νιάου της γάτας! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο

Μερικά τιπς για να ελέγξετε αν η γάτα σας είναι όντως σιωπηλή και για να την προκαλέσετε να νιαουρίσει

  1. Μιλήστε στην γάτα σας όπως θα μιλούσατε σε ένα φίλο σας και δείτε αν η γάτα ανταποκριθει. Αρχίστε να μιλάτε και κάντε παύσεις στην κουβέντα σας για να της δώσετε χρόνο να νιαουρίσει.
  2. Κοιτάτε στην κατεύθυνση της γάτας καθώς της μιλάτε ώστε να την ενθαρρύνετε! Κάντε της ξεκάθαρο ότι απευθύνεστε σε εκείνην! 
  3. Παίξετε ένα ηχητικό ή δείξτε ένα βίδεο με άλλες γάτες που νιαουρίζουν και δείτε αν θα ανταποκριθεί.

Πιο σοβαροί λόγοι που η γάτα σας δεν νιαουρίζει

Αν και όπως αναφέραμε και προηγουμένως στις περισσότερες περιπτώσεις η απουσία νιαουρίσματος είναι .. επιλογή, θέμα προσωπικότητας της εκάστοτες γάτας, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό φυσικό προβλημα που οδηγεί τη γάτα στη σιωπή. Αν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Επίσης αν η σιωπή προέκυψε ξαφνικα και πάλι επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας!

1. Μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού

Μολύνσεις στο ανώτερο αναπνευστικό μπορούν να προκαλέσουν στη γάτα όπως και στον άνθρωπο λαρυγγίτιδα και βράχνιασμα. Αν η γάτα παρουσιάζει βήχα (μάθετε τα πάντα για τον βήχα της γάτας ΕΔΩ), λήθαργο, πρήξιμο μεμβρανων γύρω από το μάτι τότε είναι πιθανό η γάτα σας να υποφέρει από τέτοια μόλυνση και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει αντιβιωτικά ή άλλη αγωγή.

2. Υπερθυρεοειδισμός

Στις γηραίες γάτες ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα μαζί με μείωση του βάρους. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο κάντε άμεσα αιματολογικές εξετάσεις

3. Παράλυση του λάρυγγα

Πρόκειται για σπάνια περίπτωση και σε αυτήν συμβαίνει ζημια στο νεύρο του λάρυγγα που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φωνή και να επιδράσει και στην αναπνοή της γάτας. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει βήχα, απώλεια βάρους και δυσκολία στο φαγητό. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση και μαντέψτε.. χρειάζεται να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας!

4. Όγκος ή πολύποδας

Διάφορες επικίνδυνες κακοήθειες στο λαιμό ή στις φωνητικές χορδές μπορούν να κάνουν τη γάτα να μην μπορεί να νιαουρίσει. Ωστόσο μπορεί και ένας καλοήθης πολύποδας να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Αν η γάτα παρουσιάζει βραχνάδα μαζί με μια αλλαγή στον ήχο της φωνής της και σε συνδυασμό με βήχα ή βαριά αναπνοή, τότε μπορεί να πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση! Μάθετε και τα πιο συνήθη συμπτώματα στον καρκίνο της γάτας στο διαφωτιστικο μου ποστ!

Αποδεχτείτε τη γάτα σας όπως είναι

Παιδια μην πανικοβάλλεστε. Στις περιπτώσεις η σιωπή είναι απλώς μια έκφραση της γάτας σας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μόνο όταν συνδυάζεται με διάφορα άλλα συμπτώματα υπαρχει λόγος να το ψάξετε παραπάνω! 

Έτσι η γάτα σας είναι σιωπηλή μάλλον γιατί .. της αρέσει. Δεχτείτε το, απολαύστε την για την σιωπή της, η οποία είναι πραγματικά μια ευλογία, σε ένα περιβάλλον τόσο βερμπαλιστικό! Και κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και για την αντίθετη περίπτωση.. την περίπτωση της γάτας που νιαουρίζει συνέχεια, για να καταλάβετε τη γλύκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *