Πως να κερδίσετε την εμπιστοσύνη μιας γάτας σε 5 βήματα

Αν και η γάτα είναι το πιο μεγαλοπρεπές πλάσμα στον πλανήτη είναι ταυτόχρονα προσήνης και καταδεκτική, απλή και όχι αλλοπαρμένη! Ναι ναι, όσο και αν κάποιοι διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η γάτα είναι μια εσωστρεφής, ξινέγκω  τύπισα που δεν δύναται να εμπιστευτεί κανέναν πρέπει να σας πω ότι η γάτα είναι ένα πλάσμα που λατρεύει την επαφή, την επικοινωνία και την συντροφικότητα (σε συγκεκριμένες συνθήκες) και σίγουρα είναι ένα πλάσμα που είναι πρόθυμο να εμπιστευτεί τον χούμαν της! 

Ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει να πληρούνται κάποιες πολύ εύλογες προϋποθέσεις όπως το να βεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα. Μια γάτα που δεν σας γνωρίζει και μόλις την υιοθετήσατε, μια αδέσποτη γάτα αλλά και μια γάτα που την γνωρίζατε αλλά βίωσε μια δυσάρεστη εμπειρία μαζί σας και τώρα είναι επιφυλακτική, είναι πολύ λογικό να είναι καχύποπτη και να διατηρεί αποστάσεις!

Τώρα αν εσείς είτε απολαμβάνατε την εμπιστοσύνη της γάτας σας και για κάποιο λόγο την χάσατεείτε δεν την είχατε κατακτήσει ποτέ με ρωτάτε απελπισμένοι “Τι μπορώ να κάνω Τσιτσάκο μου για να με εμπιστευτεί η αγαπημένη μου;” Αφου σας ξεκαθαρίσω ότι οι τύψεις και οι ενοχές ότι κάτι δεν κάνετε καλά εσείς είναι τελείως irrelevant (δεν βοηθούν, δεν έχουν νόημα) θα σας πω 5 απλά τιπς για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της γάτας σας.. 5 τιπς που ουσιαστικά είναι εφαρμόσιμα και χρήσιμα μόνο αν εμφορείστε από αγνή αγάπη για την γατούλα σας.. διαφορετικά αφήστε το καλύτερα.

Πως να κερδίσω την εμπιστοσύνη μιας γάτας σε 5 βήματα;

1. Δώστε της χώρο & χρόνο

Οποιαδήποτε μεταβολή συμβεί στη ζωή μιας γάτας (πχ μια μετακόμιση ή να φέρετε μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι, ή να αγχωθεί με τον ερχομό μιας άλλης γάτας, ή ενός βρέφους στο σπίτι) είναι πιθανό (όχι απαραίτητα) να προκαλέσει στρες στη γάτα. Σε αυτή την περίπτωση η γάτα χρειάζεται πάνω από όλα χρόνο και χώρο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να βεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύει και να νιώσει ξανά καλά, όντας ικανή να σας εμπιστευτεί και πάλι!

Εκτός από χρόνο η γάτα χρειάζεται και το χώρο της. Μην την πιέσετε να κάνει οτιδήποτε! Μην προσπαθήσετε να την βγάλετε με το ζόρι έξω από το μέρος που έχει κρυφτεί, μην απαιτήσετε τα χάδια της με το ζόρι κοκ! Αντιθέτως δώσετε της και την δυνατότητα πρόσβασης σε χώρο στον οποιο θα μπορεί να απομονωθεί! Όταν εκείνη νιώσει άνετα θα το κάνει ξεκάθαρο! Να πούμε εδώ ότι βεβαίως σε έκτακτες περιπτώσεις (πχ όταν μια γάτα χτυπηθεί από ένα αμάξι) ξεχνάμε το χώρο και το χρόνο και αρπάζουμε τη γάτα και την πηγαινουμε αμέσως στον κτηνίατρο! Και μια και το έφερε η κουβένδα διαβάστε και ετούτο: 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ:

Να σημειώσουμε οτι μια στρεσογόνα κατάσταση στην οποία η γάτα μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη της σε εσάς εκτός από το ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από εσάς δίνοντάς της χώρο και χρόνο, μπορεί να γίνει πιο εύκολα διαχειρισιμη  αν δοκιμάσετε καποια τρικ, όπως το να βάλετε χαλαρές μουσικούλες για γάτες στο χώρο, να αποφύγετε τους δυνατούς ήχους, όταν έχετε επισκέπτες να τους εξηγήσετε ότι και εκείνοι πρέπει να αφησουν χωρο και χρονο στη γάτα, να βάλετε τεχνητές φερομονες Feliway στην πρίζα (τσιμπήστε τις εδώ), να προσφέρετε πρόσβαση σε ψηλά σημεία στη γάτα σας, όπως τα τέλεια κρεμαστα ανάκλιντρα παραθύρου σαν αυτό!

Τέλος αν θέλετε και πάντα με τη σύμφωνη γνωμη του κτηνιατρου σας δώστε της έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες όπως αυτό της NatureCan που χρησιμοποιούμε εμείς! Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιδραση του στην ψυχολογια της γάτας ειναι ευεργετική και αυτό εχω διαπιστώσει και εγώ καθώς το δίνω στον Μικρουτσέλο, τον Κινέζο, τον Γκριζούλη, τον Ζάχο και την Ρούμπα! Τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!

2. Κάντε την να συνδέσει την παρουσία σας με ευχάριστα γεγονότα

Ένα πραγματικά πολύ δυνατό χαρτί για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη μιας γάτας είναι να την κάνετε να συνδέσει την παρουσία σας με ευχάριστες στιγμές. Η παροχή φαγητού και λιχουδιών (προσοχή μην μου την χοντρύνετε), τα παιχνίδια είναι τέτοιες ευχάριστες στιγμές και αν η γάτα συνδυάσει την εν γένει παρουσία σας στο χώρο με τέτοια γεγονότα είναι πολύ πιθανό να ανοιχτεί, να σας εμπιστευτεί.

Προσφέρετε της υγιεινο και νοστιμο φαγητό όπως ενα ποιοτικο (αλλα οικονομικο) πατέ σαν αυτό, δώστε της υγιεινες λιχουδιές σαν τούτες και παίξτε μαζί της σαν να μην υπάρχει αύριο!

Αντιθέτως αν κάθε φορά που εμφανίζεστε είστε φωνακλάς, αγχωμένος, απότομος, αυτό θα κάνει την γάτα να κλειστεί ακόμη περισσότερο στο καβούκι της! 

3. Αποφύγετε την τιμωρία

Έχω γράψει ολόκληρο άρθρο για το πόσο ακατάλληλη είναι η χρήση του κόνσεπτ της τιμωρίας σε μια γάτα – μπορείτε να το βρείτε ακριβώς ΕΔΩ -! Η χρήση της τιμωρίας εκτός από το ότι θα κάνει την γάτα να σας συνδέσει με αρνητικά γεγονότα, δυσάρεστες εμπειρίες θα αυξήσει το στρες και το άγχος της κάτι που δεν βοηθάει καθόλου στο να ανοιχτεί η γάτα και να νιώσει εμπιστοσύνη για εσάς. 

Στην εκπαίδευση της γάτας σας επίσης αποφύγετε την τιμωρία αλλά προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε θετικούς τρόπους κινητοποίησης της γάτας σας. Και όταν συμπεριφορικά προβλήματα εμφανίζονται ψάξτε να βρείτε την αιτία τους και προσπαθήστε να την αναιρέσετε αν είναι δυνατόν – όχι να τιμωρήσετε τη γάτα σας για την “λάθος” συμπεριφορά.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΣΤΡΕΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γατα & Στρες

4. Παίξτε μαζί της καθημερινά

Ειδικά όσο η γάτα είναι σε νεαρή ηλικία φροντίστε να έχετε το παιχνίδι στην καθημερινή επαφή μαζί της. Το παιχνίδι ενισχύει τον δεσμό σας με την γάτα, και διεγείρει το μυαλό της και το σώμα της. Μια γάτα που παίζει είναι πολύ πιθανό να είναι μια ευτυχισμένη γάτα και μια ευτυχισμένη γάτα είναι αρκετά εύκολο να σας εμπιστευτεί.

Δοκιμάστε τα κλασσικά παιχνίδια (καλαμάκι, σχοινάκι με μπαλάκι, παιχνίδια με φτερά) ωστόσο επιχειρήστε να δώσετε στη γάτα σας και διάφορα παιχνίδια που ερεθίζουν το μυαλό όπως food puzzle, διαδραστικά παιχνίδια κοκ! Αλλά το πιο καλό σας το κράτησα για το τέλος: Η μπάλα που κινείται μόνη της!! Βρείτε την εδώ!

Για να βρείτε άλλες 100+1 ιδέες για γατοπαιχνίδια κάντε κλικ ΕΔΩ.

5. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - Προσφέρετέ της πολύ στοργή

Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό. Για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της πρέπει να την αγαπήσετε και η αγάπη εκδηλώνεται με τον πιο φυσικό τρόπο μέσω της στοργής, μέσω απαλών χαδιών, γλυκών ήρεμων κουβέντων, φιλιών και διακριτικού μασάζ. 

Η γάτα που νιώθει όλη αυτή την τρυφεράδα αφήνει τις άμυνές της, παύει να τρέμει ότι αυτός ο τεράστιος τύπος που βρίσκεται δίπλα της θα της κάνει κακό και ανοίγεται, σας επιτρέπει να την πλησιάσετε και να γίνετε ένα με αυτήν! Μάλιστα αν δεν συμβει αυτό το τελευταίο, όχι επί τουτου, αλλά αυθόρμητα, τότε πολυ πιθανόν όλα τα προηγούμενα να μην έχουν καμια ουσιαστικη επιδραση!

Χα και μια και το έφερε η κουβένδα και πάλι, μάθετε πως και που να χαϊδεύετε τη γάτα σας κάνοντας κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω 

Εσείς είχατε ποτέ θέμα εμπιστοσύνης με τις γάτες σας; Θεωρείτε ότι η γάτα σας εμπιστεύεται; Πείτε μου σε σχόλιο!

3 Απαντήσεις

  1. Εχω προβληματιστεί με την γάτα μου γιατί εδώ κ ενα μηνα κρατάει αποστάσεις από εμάς. Απο τοτε που έκλεισε τον 5 μηνα φέρετε σαν έφηβη.Κάθεται μόνη της όταν εμείς ήμαστε στο σαλόνι και το βράδυ σταμάτησε να κοιμάται μαζί μας. Βέβαια το πρωι πριν φυγω για την δουλειά έρχεται στην αγκαλιά μου, το ίδιο κ το μεσημέρι που γυρίζω. Επίσης τρώει κανονικά κ έχει πολυ όρεξη για παιχνιδι.Γιατι όμως αυτή η απομόνωση;Υπάρχει περιπτωση να νιώθει παραμελημένη επειδή δεν την παιζουμε αρκετά η αντίθετα πιεσμένη από την αγάπη μας;

    1. μπορουμε πολλα να εικασουμε εβιτα μου, εγω θα σου λεγα ομως οτι το μονο που χρειαζεται ειναι αγαπη, που σημαινει αναλαφροτητα, οχι ταυτιση με τις επιθυμιες σου!

      1. Έχω πρόβλημα. Η γάτα μκυ είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας, είναι αγριόγατα. Την πήγα πρώτη φορά στον κτηνίατρο όταν διαπίστωσα μια δυσφορία που εμπόδιζε την ενεργητικοτητα της. Τελικά είχε καρκίνο, ο κτηνίατρος πρότεινε να είναι μέσα τις περισσότερες ώρες, ώστε να μην τη βλέπει ο ήλιος. Έτσι καο έγινε την εβαλα σε μια αποθήκη δίπλα από το σπίτι με όλες τις ανέσεις. Όλα πήγαιναν καλά είχε συνηθίσει, φαντάσου από μόνη της ζητούσε το βράδυ να κοιμάται στην αποθήκη. Πέρασε όμως Ι καιρός και έπρεπε να κάνει εξετάσεις, πήρα λοιπόν το κλουβάκι μπήκα μέσα στην αποθήκη… αλλά μάταιη οι προσπάθειες μου. Την πίεσα και την πονεσα, χώθηκε μέσα σε κατή άλλες κούτες και γω την πίεσα να βγει . Ένιωσα ασχημα όταν συνειδητοποίησα τι είχα κάνει και ακόμα έχω τύψεις και ενοχές και δε θα μου το συγχωρήσω. Μετά τις προσπάθειες πήρα το κλουβί, βγήκα έξω από την αποθήκη και μετά από λίγη ώρα της πήγα κονσέρβα για να τη ηρεμήσω..τίποτα όμως.. μετά άνοιξα την αποθήκη για να βγει (όπως κάνει συνήθως και πάει εξόχη στο χωράφι-σε εξοχή είναι το σπιτι) Βγήκε μέχρι το βράδυ στις 8 ήταν έξω στην αυλή την χαϊδέψω λίγο και της έδωσα λιχουδιές γουργουριζει όταν την χάϊδευα. Μετά από καμιά ώρα μπήκε σε κάτι θάμνους προσπάθησα να μπω να δω πως είναι αλλά έφυγε.. δεν μπόρεσα να τη βρω.. ανησυχώ γιατί έχει αρκετό καιρό να κοιμηθεί έξω.Δεν ξέρω αν θα ξανάρθει πίσω. Δεν ξέρω καν που είναι, αν θα τρώει, δεν ξέρω αν θα ξανάρθει πότε.. τι κάνω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *