Γιατί οι γάτες επιτίθενται με μανία στα πόδια των ανθρώπων τους;

Ok, ένας μεγάλος εφιάλτης των απανταχού γατογονέων ατίθασων νεαρων (συνήθως) γατών είναι αυτός: οι ανεξέλεγκτες, απρόκλητες και θρασύτατες επιθέσεις στα πόδια τους. Σαν πραγματικοί θηρευτές που είναι οι γάτες σας παραμονεύουν και ορμούν στα πόδια σας εκεί που δεν το περιμένετε και έχετε να αντιμετωπίσετε δύο πόνους.. τον σωματικό από το δάγκωμα/νύχωμα και τον ψυχολογικό από την ξαφνική επίθεση της γάτας-τέρατος που σας έλαχε να  ζείτε μαζί. 

Όχι καλέ, εγώ ο Τσίτσος δεν κάνω τέτοια πράγματα, που σας πέρασε από το μυαλό, εγώ χρυσέ μου και χρυσή μου είμαι μια κυρία, μια αληθινή γάτα-πριγκίπισσα που ποτέ δεν ενοχλεί κανέναν. 

Ωστόσο επειδή ο βαθμός ενσυναίσθησής μου έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα με νοιάζει για εσάς και θα σας εξηγήσω τι ακριβώς δεν πάει καλά και η γάτα σας επιτίθεται με τέτοια μανία στα πόδια σας και μάλιστα θα ξεκαθαρίσουμε γιατί υπάρχει αυτή η ιδιαιτερη προτίμηση στα πόδια. 

Πριν σας τα πω όμως όλα αυτα να πω ότι αν η γάτα σας δαγκώσει στα πόδια υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε τα οποία θα βρείτε ΕΔΩ και αν σας γρατζουνίσει στα πόδια υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε που θα τα βρείτε ΕΔΩ!

Γιατί στα πόδια;

Πρόκειται για ένστικτο αγαπημένοι ωστόσο ανόητοι χουμανίσκοι! Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές και εμείς οι ανειδίκευτοι η κυνηγητική δράση είναι έμφυτη στις γάτες. Είναι θηρευτές, αυτό είναι η δεύτερη φύση τους και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να πάψουν να είναι θηρευτές. Έτσι το κινούμενο πόδι σας μπορεί να αποτελέσει ένα φοβερό ερέθισμα που μπορεί να πυροδοτήσει αυτό το ισχυρό ένστικτο της γάτας. Είναι σαν τα κινούμενα πόδια σας (ΜΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΕΙΤΕ) να της φωνάζουν “έλα ψιψίνααα, άρπαξέ με”!

Γιατί όμως ειδικά τα πόδια; Γιατί φαίνεται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (σχήματος και μεγέθους) για να είναι το απόλυτο ανυποψίαστο θήραμα για την γάτα-τέρας με την οποία έχετε διασταυρώσει τις ζωές σας. Ξέρετε οι γάτες κυνηγουν μοναχικά και μπορούν να πιάσουν μικρά θηράματα, έτσι το πόδι σας από τον αστράγαλο και κάτω μοιάζει αρκετά με ένα τέτοιο θήραμα.. και ειδικά αν φοράτε και καμια φλάφι παντοφλούλα δεν είναι και δύσκολο να το περάσει για ένα μικρό ζουμερό, λαχταριστό θηλαστικό και να του ορμήξει!

Σε ποιες περιστάσεις επιτίθενται στα πόδια σας οι γάτες;

1. Ζητούν την προσοχή σας

Το θηρευτικό ένστικτο εκδηλώνεται συχνά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο βασικό κίνητρο και κάνει τις γάτες να επιτίθενται στα πόδια σας! Σε κάποιες περιπτώσεις οι γάτες, αυτά τα αλλοπρόσαλα πλάσματα, είναι συχνά μπερδεμένα και έχουν την ανάγκη να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων τους (εγώ αυτά τα πράματα δεν τα καταλαβαίνω). Για να το πετύχουν αυτό δεν θα διστάσουν να ορμήσουν με όλο τους το ΕΙΝΑΙ στον αστράγαλό σας για να τραβήξουν την προσοχή σας. Αυτό μάλιστα γίνεται ιδανικά όταν κοιμόσαστε ή εργάζεστε και δεν τους δίνετε σημασία! Βρείτε μερικά σημάδια ότι η γάτα σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

2. Απαιτούν κάτι συγκεκριμένο

Μια άλλη περίπτωση που είναι πιθανό μια γάτα να επιτεθεί στο πόδι σας είναι όταν έχει κάποιες απαιτήσεις όπως η απαίτηση για ένα λαχταριστό γεύμα ή για αγκαλιές και χάδια. Αυτή η περίπτωση μου λέει και εμένα κάτι, βέβαια δεν θα έπεφτα τόσο χαμηλά, να επιτεθώ στα πόδια σαν να ήμουν κανένα πλάσμα σε ημιάγρια κατάσταση, προκειμένου να μου βάλει φαγητό ο πατέρας. Απλά και πολιτισμένα θα του νιαούριζα κάνοντας ξεκάθαρες τις απαιτήσεις μου! 

Ε δηλαδή, πως να το κάνω πιο ξεκάθαρο ότι θέλω την GranataPet μου – βρείτε την ΕΔΩ

3. Τις πιο πολλές φορές απλώς παίζουν

Τις πιο πολλές φορές όμως η γάτα σας απλώς θέλει.. να παίξει! Σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρείτε τίποτα το τρομακτικό στην πρόθεσή της να επιτεθεί στο πόδι σας.. μάλλον θα την βρείτε αρκετά χαριτωμένη μάλιστα για να μην πω ξεκαρδιστική. Πολύ συχνά η γάτα σας θα έχει κρυφτεί πίσω από κάποια κάλυψη και με το που περάσετε όντας ανυποψίαστοι θα επιτεθεί στο πόδι σας, συχνά απλώς ίσα ίσα για να το αρπάξει και να φύγει, εκδηλώνοντας ξεκάθαρα την παιχνιδιάρικη διάθεσή της!

4. Οφείλεται σε επιθετικότητα

Κάποιες φορές η επίθεση στο πόδι οφείλεται απλώς σε επιθετικότητα. Η γάτα σας μπορεί να είναι νευριασμένη, ενοχλημένη, υπερερεθισμένη και εκδηλώνει την επιθετικότητά της κάνοντας επίθεση στο πόδι σας! Πως να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει κυριευτεί από επιθετικότητα; Από συνδυασμό κάποιων από τα παρακάτω σημάδια:

 • γρύλισμα
 • κχουυυυ – περισσοτερα για το κχουυ ΕΔΩ
 • τα νύχια είναι έξω
 • ανοιχτό στόμα
 • το σώμα της είναι σε ένταση
 • η ραχοκοκκαλιά της σχηματίζει καμπύλη προς τα πάνω


Που οφείλεται αυτή η ενόχληση; Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι! Μεταξύ άλλων θα μπορούσε να είναι μια αρρώστια, η υπεράσπιση της περιοχής της, η παρουσία ενός εξωτερικού παράγοντα που της έχει προκαλέσει νευρικότητα. Ε και το πόδι σας μοιάζει ένα ιδανικό εξιλαστήριο θύμα!

Και αφού εστιάσαμε στην περίπτωση της επιθετικότητας να πούμε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτή την επιθετικότητα συνήθως αποσπώντας την προσοχή της σε κάτι άλλο από το.. πόδι σου. Θα μπορούσατε πχ να κουνήσετε ένα παιχνίδι κοντά στο πρόσωπό της ώστε να την δελεάσετε να ασχοληθεί με αυτό και όχι με το αθώο ποδαράκι σας! Επίσης η επιθετικότητα της γάτας αντιμετωπίζεται πολύ καλά από συσκευές που εκπεμπουν τεχνητές φερομόνες όπως το Feliway που μπορείτε να τσιμπήσετε ΕΔΩ – εδώ και 15 μέρες τρέχω ένα πείραμα χρησιμοποιώντας Feliway μέσα στο σπίτι και οι γάτες της αυλής που μπουκάρουν μέσα στο σπίτι είναι όλες σαν πουλάκια, ενώ και ο Τσιτσος φαίνεται αρκετά άνετος και ήρεμος μαζί τους. 

Πέρα από αυτά στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια σειρά από τρόπους για να ηρεμήσετε τη γάτα σας.

Πότε χρειάζεται να απευνθείτε σε κάποιον ειδικό; Ίσως το συντομότερο δυνατό ώστε να μην παγιωθούν συγκεκριμένες επώδυνες (για εσάς) συμπεριφορές!

Κλείνοντας να πούμε ότι το να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας και να ξέρετε ποιες είναι οι συνήθεις/”φυσικές” συμπεριφορές της θα σας βοηθήσει να έχετε πολύ πιο ομαλή και ευχάριστη αλληλεπίδραση μαζί της! Να σας πω εδώ ότι έχω κανεί αρθρα για την γλώσσα σχεδόν όλων των μερών του σώματος της γάτας, όπως την ουρά, τα αυτιά, τα μάτια κλπ

Εσείς υποφέρετε από αναίτιες επιθέσεις της γάτας σας στα ταλαίπωρα πόδια σας; Περιμένω τα σχόλιά σας

ΥΓ: Μια και πιασαμε τις.. βίαιες συμπεριφορές, μάθετε γιατί οι γάτες σας ρίχνουν και χαστουκάκια, στο αναλυτικό μου άρθρο!

4 Απαντήσεις

 1. Ακριβώς όπως τα λες, άλλοτε απλά κρύβεται και πετιέται κι άλλοτε αντιλαμβάνομαι ότι θέλει την προσοχή μου.ειδικα όμως μου επιτίθεται όταν δει να βάζω παπούτσια να φύγω…τρελλενεται…

 2. Πραγματικά βάσανο
  Ειδικά αν κάνω το λάθος να ξαπλώσω κ έχω κ μια κουβερτούλα για χουζούρι
  Λαχταρώ να ρθει να κουρνιασει δίπλα μου αλλά μπαααα κ τότε λυπάμαι την βγάζω στο σαλόνι που είναι κ το σπιτάκι της
  Δοκίμασα κ απόσπαση προσοχής πιάνει αλλά μετά τα ιδια

 3. Μη δει δαχτυλακι κα ξεπροβάλλει απ’ το σκέπασμα το τσιμπησες το δαγκωματακι χαλαρά.

 4. Ορμάει και γρατζουνάει τον άνδρα μου όταν φωνάζει ή γκρινιάζει σε μένα και στο γιό μας! Απίστευτος!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *