Μια γάτα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι μια συνεχής ευλογία, προσφέροντας χαρά, γέλια, τρυφεράδα στους ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικεί. Όμως όσο μεγάλη χαρά είναι μια γάτα που νιώθει όμορφα μέσα στο σπίτι, τόσο μεγάλη κατάρα (εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο) είναι μια φοβισμενη γάτα ή έστω αγχωμένη γάτα, ή επιθετική. Στη συνέχεια θα περιγράψουμε πως να ηρεμήσεις μια γάτα με μερικούς απλούς τρόπους
Πριν όμως προχωρήσουμε σε αυτούς να πούμε ότι μια γάτα μπορεί να ενοχληθεί, να αγχωθεί, ή να φοβηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο ερχομός μιας άλλης γάτας στο σπίτι, η αλλαγή της τροφής της, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ή η αποχώρηση των ανθρώπων της για να πάνε κάποιο ταξίδι.
Για να μπορέσετε να εντοπίσετε πότε μια γάτα βιώνει άγχος (που εκδηλώνεται με φόβο, επιθετικότητα, θυμό, λύπη κλπ) πρέπει να παρατήρησετε τα παρακάτω:
- Την γλώσσα των ματιών της γάτας
- Τη στάση και την ένταση ή χαλαρότητα του σώματος
- Τη θέση και τις κινήσεις της ουράς της γάτας
- Την θέση των μουστακιών της γάτας
- Τον ηχητικό κώδικα της γάτας (νιαουρίσματα, συριγμοί, γρυλίσματα κλπ)
- Την γλώσσα των αυτιών της γάτας
Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε 10 βήματα
1. Να είστε παρόντες αλλά διακριτικοί
Εσείς οι άνθρωποι κάνετε το λάθος να προσπαθείτε να ηρεμήσετε μια γάτα με τον τρόπο που θα ηρεμούσε ένας άνθρωπος, αλλά η γάτα έχει άλλες προτιμήσεις. Όταν βλέπετε τη γάτα σας αγχωμένη μην προσπαθήσετε να την ηρεμήσετε χαϊδεύοντάς την και αγκαλιάζοντάς την, γιατί μια γάτα αγχωμένη θα ενοχληθεί ακόμη περισσότερο από τέτοιες κινήσεις!
Πρέπει να είστε διακριτικοί, αφήστε της χώρο και χρόνο, δημιουργήστε τις συνθήκες εκείνες που χρειάζεται για να ηρεμήσει. Αν είναι μια γάτα που αγαπάει τα χάδια και την στοργή, ίσως η φυσική παρουσία σας και λίγα λογάκια να είναι αρκετά. Αν καθίσετε κοντά της και η γάτα θελήσει να έρθει στην αγκαλιά σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει την φυσική επαφή μαζί σας ώστε να ηρεμήσει
2. Να είσαι υπομονετικοί
Αν μια αλλαγή στο περιβάλλον της γάτας είναι προσωρινή δεν χρειαζεται να ανησυχειτε για το αντίστοιχα προσωρινό στρεσάρισμα, ούτε να ασχοληθείτε! Αν όμως πρόκειται για μια αλλαγή διαρκείας, τότε πρέπει να επιδείξετε επιμονή και υπομονή. Αν πχ φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι, οι συστάσεις πρέπει να γίνουν πολύ αργά και σταδιακά σε μια διαδικασία που μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες!
Περισσότερες πληροφορίες στο πολύ αναλυτικό άρθρο μου στον παρακάτω σύνδεσμο:
MUST READ: Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες
3. Προσφέρετε της ένα άνετο περιβάλλον με αρκετά ψηλά σημεία
Οι γάτες δεν νιώθουν άνετα σε ανοιχτούς μεγάλους χώρους γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα της δώσετε την επιλογή για ένα αναπαυτικό σημείο όχι πολύ εκτεθειμένο, όπως θα μπορεί να αποσυρθεί.
Άλλες γάτες πάλι νιώθουν πολύ καλά σε σημεία που βρίσκονται ψηλά και εκεί μπορούν να εποπτεύουν την επικράτεια με ασφάλεια, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους! Ένα γατόδενδρο, ή το εσωτερικό περβάζι ενός παραθύρο, ή ακόμη μια βιβλιοθήκη με πρόσβαση για τη γάτα σας ίσως είναι ένα τέτοιο ιδανικό σημείο!
Επίσης φροντίστε ώστε τα αγαπημένα σημεία των γατών σας να έχουν διέξοδο, γιατί έτσι θα νιώθουν πολύ ασφαλείς!
Περισσότερες πληροφορίες για την λατρεία των γατών για τα ψηλά σημεία ακριβώς ΕΔΩ.
4. Αφήστε την να απλώνει τα αρώματά της ανενόχλητη
Γνωρίζετε πλέον έπειτα από τόσες αναφορές που έχω κάνει ότι η γάτα είναι ένα ένα χωροκτητικό πλάσμα. Για να νιώσει ασφαλής, δυνατή και ήρεμη θέλει να φτιάξει ένα περιβάλλον οικείο, βασισμένο στις δικές της μυρωδιές. Έτσι θα είναι ευεργετικό για την ψυχολογία της να μπορέσει να εξαπλώσει τις δικές της μυρωδιές μέσα στο σπίτι.
Εφόσον η γάτα σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της για τα περιττώματά της (μια από τις βασικές της μυρωδιές) νομίζω ότι δεν είναι μεγάλη θυσία από μέρους σας να της επιτρέψετε να τριβει το κεφάλι της σε διάφορα σημεία (στο κεφάλι και πιο συγκεκριμένο στο μέτωπο και στα μάγουλα κρύβονται αδένες που εκκρίνουν τις χαρακτηριστικές φερομόνες της) ή να κάνει πατουσάκια σε θέσεις που θεωρεί στρατηγικές (αδένες που εκκρίνουν φερομόνες υπάρχουν και στις πατούσες – μάθετε και γιατί οι γάτες ζυμώνουν)!
Κάντε την καρδιά σας πέτρα και επιτρέψτε της να κάνει και τα νυχάκια της σε διάφορα σημεία που ίσως να μην σας ενθουσιάζουν. Με όλους αυτούς τους τρόπους η γάτα απλώνει τα αρώματά της στον χώρο κάνοντάς τον να μοιάζει πιο οικείος και ασφαλής, κάτι που λειτουργει αυτόματα πολύ ηρεμιστικά.
5. Κρατήστε τα απαραίτητα για τη γάτα σας εύκολα προσβάσιμα
Ειδικά αν η γάτα σας είναι αγχωμένη φροντίστε να έχετε κοντά της, εύκολα προσβάσιμα όλα τα απαραίτητα για τη ζωή της, δηλαδή τροφή, νερό, τουαλέτα (και τη φωλιά της). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να νιώθει άνετα και ήσυχη.
Έτσι σε μια τέτοια περίπτωση (που η γάτα σας είναι αγχωμένη)παρακάμψετε τις δικές σας προτιμήσεις και επιθυμίες για το που θα θέλατε ιδανικά να είναι τα απαραίτητα για τη γάτα σας και βάλτε σε πρωτεραιότητα τη δική της επιθυμία, τοποθετώντας τα σε σημεία στα οποία εκείνη νιώθει άνετα
6. Χρησιμοποιήστε ελαιο φαρμακευτικής κάνναβης
Το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης ήρθε στη ζωή μου όταν ο Μικρουτσέλος άρχισε να γίνεται πολύ φοβικός, αγχωμένος και ταυτόχρονα επιθετικός με αποτέλεσμα να μην τολμάει να φάει μαζί με τις άλλες γάτες, και να κανει παρα πολλές επιθέσεις – και να κανει το κορμί του μεσα στις πληγές. Με προσέγγισε η εταιρεία Candid Tails και μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβής τους και τα αποτελέσματα σε 2 μήνες ήταν θεαματικά. Ο Μικρουτς ηρέμησε, σταμάτησε τους καβγάδες και άρχισε και πάλι να κάνει παρεα με τις υπολοιπες γάτες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης και τα οφέλη του κάντε κλικ εδώ! Και αν θέλετε να τσιμπήσετε το CBD Oil της Candid Tails κάντε κλικ εδώ – μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos10 για έκπτωση 10%.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
7. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια
Ένα άλλο χρήσιμο βήμα για να ηρεμήσετε την γάτα σας είναι να απελευθερώσετε στο χώρο 2 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου όπως λεβάντας, που φαίνεται ότι λειτουργει χαλαρωτικά για τη γάτα σας (αλλά και για εσάς τους ίδιους). Σε πειράματα με επιθετικές, αγριεμένες γάτες αυτό λειτούργησε τέλεια.
Φροντίστε όμως να κρατήσετε τα αιθέρια έλαια μακριά από τις γάτες σας γιατί μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα για την υγεία τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου
8. Χρησιμοποιήστε απαλή μουσική
Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες εκτός από τις μυρωδιές και στους ήχους. Πολύ συχνά μάλιστα έντονοι ήχοι (όπως το κλάμμα ενός μωρού, η ηλεκτρική σκούπα ή το πλύσιμο των πιάτων) είναι αιτία του στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το να τις προσφέρετε τη δυνατότητα για κάποιους άλλους ήχους, όπως μια χαλαρη κλασσική μουσική ή ευχάριστο λευκό θόρυβο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, τουλάχιστον αποσυντονίζοντας τη γάτα από τους ενοχλητικούς ήχους.
Ο συνδυασμός μάλιστα μιας χαλαρωτικής μουσικής (ίσως μιας μουσικής ειδικής για γάτες) με ένα αναπαυτικό περιβάλλον (που αναφέραμε προηγούμένως) μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη γαλήνη της γάτας σας.
Να ειπωθεί ωστόσο εδώ ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για την επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία της γάτας. Μάθετε περισσότερα για τη σχέση της γάτας με τη μουσική στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Γάτα και μουσική
9. Χρησιμοποιήστε ειδικές λιχουδιές και σκευάσματα κατά του άγχους
Υπάρχουν διάφορες λιχουδιές που περιέχουν ουσίες όπως θειανίνη (που βρίσκεται στο πράσινο τσάι) που λειτουργούν καταπραϋντικά, χαλαρώνοντας τη γάτα! Επίσης η χρήση διαφόρων βοτάνων όπως βοτάνων μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά για τη γάτα σας. Σε αυτά να προσθέσουμε και το catnip (μαγιοβότανο) για το οποίο έχουμε μιλήσει εκτενώς ΕΔΩ.
Σε ετούτο το σημείο να πω ότι ακόμη και μια τζούρα από την υγρή τροφή που προτιμάει η γάτας σας – βρείτε την αγαπημένη, εξαιρετική υγρή τροφή του Τσίτσου ΕΔΩ – ή και μια άλλη κάπως απαγορευμένη λιχουδιά (όπως πχ λίιιιγο τυράκι, που ακόμη καλύτερα θα ήταν να της ταϊσετε εσείς στο στόμα) θα μπορούσαν να αποσπασουν τη γάτα από το άγχος και τη νευρικότητά της, προσφέροντάς της μια απολαυστική ανάπαυλα.
10. Χρησιμοποιήστε το Feliway
Τέλος να κάνουμε και μια αναφορά στην κατευναστική δράση της τεχνολογίας τεχνητών φερομονών Feliway που μπορεί να καταλαγιάσει την ένταση της γάτας σας! Οι τεχνητές φερομόνες εκλύονται από μια συσκευή που μπαίνει στην πρίζα και η γάτα καθώς ‘μυρίζει’ αυτές τις τεχνητές φερομόνες λαμβάνει μηνύματα ασφάλειας, χαράς που είναι δυνατό να την κατευνάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο και αν θέλετε να το αποκτήσετε – υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 120 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρύνεστε εσείς – μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ.
10+1. Παίξετε με τη γάτα σας
Αν και το παιχνίδι δεν ενδείκνυται για μια γάτα που βρίσκεται σε μια στιγμή μεγάλης ενόχλησης, είναι τις περισσότερες φορές ευεργετικό για γάτες που περνούν μεγάλης διάρκειας στρες! Φροντίστε μάλιστα το παιχνίδι να συμβαίνει καθημερινά και όχι εκτάκτως μια δυο φορές την εβδομάδα!
Μπόλικες ιδέες για παιχνίδια θα βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 Παιχνίδια για γάτες
Ακολουθήστε τις παραπάνω ιδέες και είναι αρκετά πιθανό ότι θα έχετε βρει τη λύση στο πρόβλημα “πως να ηρεμήσεις μια γάτα”! Περιμένω και από εσάς τις δικές σας ιδέες σε σχόλιο!
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μια από τις πιο ακραίες καταστάσεις έντασης, άγχους και νευρικότητας των γατων, την γάτα που έρχεται σε οίστρο και να σας δώσω μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες για να την ηρεμήσετε:
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
4 Απαντήσεις
Τέλειο το άρθρο σου
Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου, μόνο που έπρεπε να το ξέρω νωρίτερα…
Για να περιγράψω συνοπτικά την κατάστασή μας: έχουμε τρεις θηλυκές γάτες, 5 ετών η μεγάλη, σχεδόν 2 η μεσαία (σιαμέζα) και το μικρό μας 7 μηνών.
Πριν να έρθει η μικρή στο σπίτι, είχαμε κι άλλο ένα σιαμεζάκι (αδερφάκι της μεσαίας), που πέθανε με πολύ ξαφνικό τρόπο, μας γέμισε θλίψη και από τότε η σιαμέζα αδερφή άρχισε και την αλλοτριοφαγία (μέχρι σήμερα).
Οι δύο μεγαλύτερες ήταν καλά, όχι φίλες, αλλά καλά. Έρχονταν και οι δύο στο κρεβάτι μας, κάθονταν μαζί μας, όλα καλά, χωρίς να έχουν όμως πολλά πολλά μεταξύ τους.
Από την ώρα που ήρθε το μικρό, η σιαμέζα έγινε μπουρλότο (η άλλη σιγά σιγά το δέχτηκε και παίζουν κιόλας). Όπου μπορεί το στριμώχνει και το καρπαζώνει, ξερό το άλλο στο πάτωμα και μετά τρέχει να κρυφτεί όπου βρει, μη σας τα λέω, τα ξέρετε…
Δεν θα κουράσω με λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αυτή η κατάσταση, η σιαμέζα έχει ένα χαρακτήρα που δεν καταδέχεται με τίποτα την οπισθοχώρηση σ’ αυτό το θέμα, έχει προσπαθήσει μέχρι και στη μεγάλη να κάνει μαγκιές και πρόσφατα πάει να αγριέψει και σ’ εμάς (χώρια που δεν έχει αφήσει ρούχο για ρούχο της κόρης μου, που να μην το φάει).
Λιχουδιές, αγκαλιές και χάδια δεν της λείπουν. Έχω την εντύπωση όμως ότι το ζώο υποφέρει πραγματικά από ζήλια και ειλικρινά το λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω τι άλλο να της κάνω.
Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια πιο στοχευμένη κίνηση, ειδικά για αυτήν, ώστε να αλλάξει το κλίμα τελικά στο σπίτι.
Σκέφτομαι το feliway (αλλά δεν ξέρω ποιον τύπο) ή το cbd oil. Δεν ξέρω όμως ποιο θα ήταν πιο κατάλληλο στην περίπτωσή μας. Έχει κάποιος ανάλογη εμπειρία; Έχετε να μου προτείνετε κάποιο από τα δύο ή κάτι άλλο που δεν γνωρίζω;
Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Εγω μαρια μ, αν ειχα την οικονομικη δυνατοτητα και αν η κατασταση στο σπιτι ειναι δραμα, θα εβαζα και κλασικ και φρεντς στην πριζα και θα εδινα ειδικα στην επιθετικη γατα cbd (θα δεις διαφορα μετα το μηνα) – και αν και η γατα που θα υποστει το bullyin εχει γινει φοβικη, και σε εκεινη!
Χίλια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!!!
Τρέχω προς διευθέτηση και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα, μόλις έχω κάτι σίγουρο!!!
Καλή συνέχεια στα γατοσκλαβάκια του κόσμου τούτου… Αααχ… 🥰💖😘