Εμείς οι γατούλες, αν και κρύβουμε ενα ζεν μάστερ μέσα μας ενίοτε φοβόμαστε λιγάκι παραπάνω από το συνηθισμένο. Όταν η γάτα κρύβεται σημαίνει ότι μάλλον κάτι την έχει φοβίσει. Εξ ου και τα πολλά μηνύματα με τίτλο “η γάτα μου κρύβεται – τι να κάνω;” ή “η γάτα μου απομονώνεται ξαφνικά, πρέπει να ανησυχώ;”. Δεν προέκυψε τυχαία η φράση “scaredy cat” (ελληνιστί “φοβιτσιάρης” κοινώς η φοβισμένη γάτα) και όχι πχ “scaredy dog” διότι η γατούλα έχει τις φοβίες της! Εντάξει, ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας ρε παιδιά, δεν γίνεται να συγκεντρώνουμε τόσες αρετές και να μην έχουμε και μεις μερικά παιδίσκα ελαττωματάκια!
“Γιατί η γάτα μου φοβάται;” Ο φόβος γεννιέται από το στρες και σύμφωνα με σπουδαίους συμπεριφοριστές της γάτας υπάρχουν δύο βασικά είδη στρες. Το οξύ και το χρόνιο. Οι αντιδράσεις στο οξύ στρες είναι οι προφανείς όπως το ανασήκωμα της τρίχας ή το κύρτωμα της σπονδυλικής τους στήλης και η χαρακτηριστική άγρια έκφραση στο πρόσωπο (τύπου “δεν το βλέπεις ότι είμαι ‘μοβόρο αιλουροειδές και αν δεν το βάλεις στα πόδια σε τρώω στο δευτερόλεπτο;“) ενώ στο χρόνιο στρες είναι πιο έμμεσες, όπως η υπερβολική τριχόπτωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες
Ας ρίξουμε μια σύντομη επιγραμματική ματιά σε 7 κοινές αιτίες για μια φοβισμένη γάτα (θα υπάρξουν στο μέλλον άλλα πιο αναλυτικά άρθρα που να εστιάζουν στο συγκεκριμένο θέμα).

Τι μεταμορφώνει ένα ατρόμητο αιλουροειδές σε φοβισμένη γάτα - Γιατί η γάτα μου απομονώνεται;
- Εισβολή ξένων: Αυτό μας ενοχλεί πως να το κάνουμε. Έχουμε χτίσει μια ασφαλή κατάσταση και η εισβολή των ξένων ανθρώπων μας τα καταστρέφει όλα. Να μη ξανασυμβεί! Διαφορετικά θα πρέπει να βρείτε τρόπους να κοινωνικοποιήσετε τη γάτα σας.
- Eίσοδος νέων κατοικιδίων: Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ένας ξένος άνθρωπος στο σπίτι δεν μας ανταγωνίζεται άμεσα, για τροφή και για ζωτικό χώρο. Όμως όταν φέρνετε ένα καινούριο κατοικίδιο πραγματικά μας ταράζετε το σύμπαν. Διαβάστε και το άρθρο μου “Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες”
- Διάφορα αντικείμενα: Πιο συγκεκριμένα διάφορα, μεγάλα συνήθως, αντικείμενα που πριν λίγο δεν ήταν εκεί και που έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά μπορούν να μας καταστρέψουν τη μέρα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτά είναι τα αγγούρια. Σύντομα θα ποσταριστούν σχετικά βίδεο!
- Απρόσμενο παιχνίδι: Ε ρε παιδιά, προετοιμάστε μας λίγο, δείξτε μας ότι πρόκειται να παίξουμε, να ξέρουμε και μεις τι γίνεται να είμαστε έτοιμοι, μην μας αρχίζετε στα ξαφνικά επιθέσεις με καλαμάκια ή κυνηγητό! Φφφφ!
- Διάφοροι θόρυβοι: Οι ξαφνικοί έντονοι θόρυβοι μπορούν να μας χαλάσουν το ζεν. Ακόμη ο ήχος μιας άλλης γατούλας να ουρλιάζει ή να κλαίει μας κάνει την τρίχα να σηκώνεται κάααγκελο! Μην ξεχνάτε ότι η ακόη της γάτας είναι πολύ πιο οξεία από του ανθρώπου
- Ανοιχτοί χώροι: Μια και εμείς τα μικρά αιλουροειδή είμαστε ταυτόχρονα κυνηγοί και κυνηγημένοι δεν νιώθουμε άνετα σε πολύ ανοιχτούς χώρους, αισθανόμαστε ευάλλωτοι και φοβόμαστε.
- Απομάκρυνση από το σπίτι: Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας διαλύσει. Και εδώ ο λόγος είναι η διατάραξη της ασφάλειάς μας, η απομάκρυνση από το οικείο, το ασφαλές! Γι’αυτό σκεφτείτε το δεύτερη φορά πριν μας πάρετε μαζί σας στις διακοπές σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη
Έτσι λοιπόν όταν αναρωτιέται κάποιος “γιατί η γάτα μου κρύβεται;” η απάντηση είναι συνήθως αυτή: “Επειδή φοβάται” ή τέλοσπαντον επειδή είναι ενοχλημένη, αγχωμένη, ακόμη και θυμωμένη και θέλει την ησυχια της. Άλλωστε όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα, φυσικά και κρυβόμαστε, για τι μας περάσατε, για τίποτα ανόητες;

Που κρύβεται όταν η γάτα μου απομονώνεται;
Το θέμα είναι όταν η γάτα κρύβεται, που κρύβεται ακριβώς; Οι επιλογές είναι περίπου άπειρες. Άλλες αράζουμε ψηλά στη βιβλιοθήκη αλλά παίζουμε ταυτόχρονα και με το μπεγκλέρι για να περάσει η ώρα, ενώ άλλες προτιμούμε τη χαραμάδα κάτω από τη βιβλιοθήκη.
Κάποιες από εμάς παρουσιάζουν συμπτώματα στρουμφοκαμηλισμού οπότε και χωνόμαστε μέσα σε μια γλάστρα ή σε μια σακούλα ενώ η ουρά μας ή ακόμη και το μισό μας σώμα είναι ακάλυπτο και εμφανές, άλλες χωνόμαστε στο καλάθι με τα λαχανικά, κάποιες κρυβόμαστε πίσω από το μόνιτορ του υπολογιστή. Ενίοτε ψάχνουμε καταφύγιο στον κάδο του πλυντηρίου!
Δεν είναι λίγες αυτές που χώνονται κάτω από το πορτατίφ, πολλές προτιμούμε την ασφάλεια ενός ψηλού ραφιού του σύνθετου ή μια σακούλα, ενώ αξιόλογες κρυψώνες είναι η τσάντα της μητέρας, η ντουλάπα με τα ρούχα, το ριχτάρι ενός καναπέ, ή ακόμη και η κούνια-παιχνίδι μιας κούκλας ή κάτω από ένα καπέλο ψάθινο!!
Φαντασία και μπριο να ‘χουμε και όλα γίνονται! Η γκαλερία από κάτω αποκαλύπτει μάλλον φαιδρά ντοκουμέντα για την σπάνια ικανότητά μας στο κρύψιμο!
Γκαλερία - Όταν η γάτα μου κρύβεται
Συνοψίζοντας θα πούμε αυτό: όταν η γάτα κρύβεται, μια είναι η αιτία ο φόβος (ή κάποια παρεμφερής ενόχληση) και εκατοντάδες οι αντιδράσεις, ανάλογα με τις φαεινές ιδέες της εκάστοτε ψιψίνας!
Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι μια γάτα που φοβάται ουσιαστικά νιώθει στρες! Και σε αυτή την περίπτωση σας προτείνω φανατικά να διαβάσετε και το διαφωτιστικό άρθρο μου με οδηγίες για το πως να διαχειριστειτε το στρες της γάτας σας κάνοντας κλικ ΕΔΩ!
3 Απαντήσεις
Συγχαρητήρια για τα αρθρα σας!ειναι παντοτε ευστοχα!θα ηθελα να σας ρωτησω εαν γνωριζετε για ποιο λογο η γατα εχει πολυ συχνα για να μην πω συνεχεια την ακρη της γλωσσας της εξω απο το στομα της!την εχω ψαξει μηπως εχει καποια πληγη η κόκκαλο στη στοματικη κοιλοτητα δεν βλεπω κατι! Μηπως ειναι κατι σαν “τικ”? Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!! Με εκτίμηση.
μπορει να ναι απλως μια συνήθειά της (άκακη, που δεν χρειαζεται να σας προβληματιζει). Εμας βγαζουν γλωσσα συνηθως ο Σκλαβης (ειδικά αυτός) και ο Ασπρομαυρε που εχουν θεματα υγειας (εχουν έιτζ).
Εσενα το εμφανισε ξαφνικα?
Από εχθές η γατούλα μου έχει εξαφανιστεί την φωνάζω αλλά δεν έρχεται.