γάτα θυμός

UPDATED: 10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη (+ΦΩΤΟΣ)

Χτες δημοσίευσα στα σόσιαλ μίντια μου φώτος με τις διάσημες θυμωμένες γατοεκφράσεις μου και ζήτσα από εσάς να μου στείλετε και άλλες αντίστοιχες φώτος και ανταποκριθήκατε περίφημα. Μια πολύ συχνή ερώτηση που μου κάνατε είναι “πως μπορώ να καταλάβω ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη”. 

Συνδύασα την προσωπική μου εμπειρία με μια σύντομη έρευνα σε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο και σας παραθέτω τους καρπούς της εργασίας μου. 

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι ο διαχωρισμός των συναισθημάτων είναι κάπως χονδροειδής. Δηλαδή σπάνια υπάρχει θυμός χωρίς ένα ίχνος φόβου, σπάνια μια υποτιμητική έκφραση δεν κρύβει θυμό μέσα της κλπ κλπ. Άρα ουσιαστικά μελετάμε το φαινόμενο της ενόχλησης της γάτας, όπως εκδηλώνεται μέσα από διάφορα συναισθήματα με κυριότερο το θυμό!

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι η γάτα μας είναι θυμωμένη:

σημάδια ότι η γάτα είναι θυμωμένη

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Ποια είναι τα σημάδια ότι η Γάτα μου Ευτυχισμένη;

10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη

1. Γρύλισμα/μούγκρισμα/σφύριγμα: Αν νομίζετε ότι μόνο τα σκυλιά γρυλίζουν είστε γελασμένοι ή τελείως μη-παρατηρητικοί, ή δεν έχετε δει ποτέ μια θυμωμένη γάτα. Οι θυμωμένες γάτες μπορούν να κάνουν μια μεγάλη ποικιλία θορύβων που σηματοδοτούν τη δυσαρέσκειά τους, όπως γρύλισμα, σφύριγμα ή στρίγγλισμα και μουγγρητό. Σε μια τέτοια περίπτωση η γάτα σας φωνάζει ότι είναι θυμωμένη και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να της δώσετε το χώρο της ώστε να ηρεμήσει. Όταν κάπως ηρεμήσει μπορείτε να επιχειρήσετε να παίξετε μαζί της  και να ενισχύσετε τα θετικά συναισθήματά της. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα τα μουγκρητά μπορεί να μετατραπούν σε γουργουρητά. Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα νιαουρίσματα της γάτας κάνοντας κλικ στην φώτο που ακολουθεί:

νιαουρίσματα γάτας

2. ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ: Εάν είστε γατογονεας, φαντάζομαι και ελπίζω να έχετε παρατηρήσει ότι εμείς οι γάτες εκφραζόμαστε πάρα πολύ έντονα με τα μάτια μας, που είναι ό,τι πιο εκφραστικό πάνω μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβετε το βλέμμα μας όταν είναι ενοχλημένο. Μοιάζει πάρα πολύ με το δικό σας βλέμμα όταν ενοχλήστε, οπότε αν το βλέμμα μας σας θυμίσει κάτι, μην το αγνοήσετε. Είμαστε ΟΝΤΩΣ θυμωμένες εκείνη τη στιγμή.

Ας κάνουμε μια παρένθεση και να δούμε 7 σημάδια ότι η γάτα σας  είναι μια στεναχωρημένη γάτα

3. Το βλέμμα της όταν ετοιμάζεστε να τις εγκαταλείψετε (για ένα ταξίδι): Αν νομίζετε ότι η γατούλα σας δεν καταλαβαίνει πότε πρόκειται να λείψετε για μέρες είστε γελασμένοι. Γνωρίζουν πολύ καλά τη στιγμή που αρχίζετε να πακετάρετε τα ρούχα σας ότι κάτι που έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν θα συμβεί και τώρα

Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν είναι τίποτα μονόχνωτες σαν εμένα που από τη μια χαίρονται με τις βαλίτσες που ανοίγουν και που μπορώ να πάω να τις μυρίσω και να χωθώ μέσα τους και από την άλλη χαίρονται που επιτέλους θα μείνουν μόνες για λίγες μέρες, θα βρείτε τις γάτες σας να σας κοιτάζουν με ένα βλέμμα κάπως παγωμένο, ενοχλημένο, ίσως και περιφρονητικό, αλλά όχι εξώφθαλμα θυμωμένο. 

ΜΙΝΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Τι απαιτείται να κάνετε για τη γάτα σας για το διάστημα που θα είναι μόνη στο σπίτι; 

 • Aφήσετε ένα t-shirt σας με τη μυρωδιά σας, για να τις συντροφεύει όσο λείπετε.
 • Φροντίστε να εξασφαλίσετε ότι οι πόρτες ειναι καλα ασφαλισμένες ώστε να μην κλείσουν και η γάτα παγιδευτεί σε κάποιο δωμάτιο μακριά από ό,τι χρειάζεται (νερό/φαϊ/τουαλέτα). 
 • Αν λείψετε για λίγες μέρες, σας παίρνει να προμηθευτείτε μια αυτόματη ταϊστρα ξηράς τροφής σαν ετούτη και φροντίστε να την γεμίσετε με ποιοτική ξηρά τροφή, με ξεκαθαρη ετικετα, περιορισμενο υδατάνθρακα, μετρημένο ασβέστιο/μαγνήσιο φώσφορο όπως η εξαιρετική ελληνική Ambrosia!
  UPDATE: Πληροφορήθηκα για την παρουσιά αυτόματων ταϊστρων ΥΓΡΗΣ τροφής (με συστήματα που κρατάνε δροσερή την υγρή τροφή) – αν πάρετε ένα τέτοιο βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε και μια πολύ καλή υγρή τροφή όπως οι εξαιρετικές Lucky Lou LifeStage (σε οικονομικές συσκευασίες – τσεκ εδώ ή οι φοβερές Animonda)
 • Φροντίστε η θερμοκρασία του σπιτιού να ρυθμίζεται (πχ με χρήση κλιματιστικού σε sleep mode και σε μια θερμοκρασία που να εξασφαλίζει ενα ευχαριστό περιβάλλον για τη γάτα)
 • Αφήστε της διαδραστικά παιχνίδια όπως το μπαλάκι που κινείται μόνο του για να παίζει μόνη της με πάααθος!

Περισσότερα τιπς για το τι να κάνετε όταν αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι στο αναλυτικό μου άρθρο

4. Κρύψιμο: Το κρύψιμο είναι από τα πρώτα σημάδια ενόχλησης/δυσαρέσκειας/φόβου/θυμού της γάτας σας και δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Σε αυτή την περίπτωση αντισταθείτε στην παρόρμηση να την βγάλετε από την κρυψώνα της. Αφήστε της και πάλι το χώρο και το χρόνο της μέχρι να ανακάμψει μόνη της!

5. Τα μουστάκια είναι κολλημένα στη μουσούδα: Ακόμη και η θέση των μουστακιών της μουσούδας είναι συχνά ενδεικτικές της διάθεσης της γάτας σας. Αν είναι χαλαρά, σημαίνει ότι η γατούλα σας είναι ήρεμη, αν προβάλλουν προς τα έξω είναι δείγμα ενθουσιασμός, όμως αν είναι κολλημένα στη μουσούδα είναι δείγμα ενόχλησης! 

Περισσότερα για την “γλώσσα” των μουστακιών της γάτας εδώ!

Μουστάκια γάτας

6. Τα αυτιά στρέφονται προς τα πίσω: Ένα από τα πιο κλασσικά σημάδια ότι η γάτα σας είναι ενοχλημένη/θυμωμένη είναι όταν τα αυτιά της στρέφονται προς τα πίσω, προεξέχοντας ελαφρώς (σαν φτερά αεροπλάνου). Και σε αυτή την περίπτωση μην επιχειρήσετε να παρέμβετε, απλώς κρατήστε μια απόσταση, δίνοντάς της την πολυτέλεια του χρόνου και του χώρου! Αν επιχειρήσετε να την πλησιάσετε ίσως να σας φιλοδωρήσει με ένα ωραιότατο γρατζούνισμα και θα ‘χει και δίκιο.

Μάθετε περισσότερα για τη γλώσσα των αυτιών της γάτας εδώ!

 

7. Aπότομες κινήσεις της ουράς μπρος πίσω: Μια από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη είναι οι απότομες, σπασμωδικές κινήσεις της ουράς της μπρος πίσω (σαν μαστίγιο). Ό,τι και αν κάνετε εκείνη τη στιγμή που ίσως την ενοχλεί, σταματήστε το, διάολε, και απομακρυνθείτε, δώστε της χώρο να ξεπεράσει την τσατίλα της (που είναι έντονη στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Μάθετε περισσότερα για τη γλώσσα της ουράς της γάτας εδώ!

8. Όταν οι τρίχες της ουράς και της σπονδυλικής στήλης πετάγονται ενώ η ράχη κυρτώνει: Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για ένα συγκαλυμμένο θυμό, όοοχι, κυρίες και κύριοι, εδώ η γατούλα μας τα έχει πάρει στο κρανίο και ταυτόχρονα φοβάται είναι αγχωμένη. Τρεχάτε ποδαράκια μου!

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι γενικότερα η ουρά της γάτας είναι ένα από τα όργανα που χρησιμοποιεί περισσότερο για να εκδηλώσει τη συναισθηματική της κατάσταση! Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη γλώσσα σώματα της ουράς της γάτας κάντε κλικ στην εικόνα:

9. Αφήνει ένα μυρωδάτο δώρο στο κρεβάτι σας: Πολλοί λίγοι χιουμανιστικοί συγκάτοικοι γάτας είναι αυτοί που δεν ανακάλυψαν μια ωραία πρωία ένα μυρωδάτο δώρο από την γατούλα τους (κατούρημα ή σκατουλάκια). Εδώ ο θυμός κάπως ανακατεύεται με το άγχος αποχωρισμού – μάθετε περισσότερα γι’ αυτό εδώ. Η γάτα σας αδυνατεί να διαχειριστεί το ότι φύγατε και πήγατε στη δουλειά σας και επιλέγει το μέρος του σπιτιού που έχει τις περισσότερες μυρωδιές του αγαπημένου της χιούμαν και εκεί χρησιμοποιεί το δικό της άρωμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το άγχος της.  

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι εγώ ΠΟΤΕ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο στους άθλιους xιουμανιστικούς γονείς μου! Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; 

 • Διαβάζετε το αναλυτικό αρθρο-βίβλος για την διαχείριση του στρες της γάτας εδώ
 • Βάζετε τις φερομόνες Feliway Classic με την ευεργετική δράση για την ανακούφιση το στρες στην πρίζα! Ακόμη δεν ξέρετε τι είναι  αυτό; Μάθετε εδώ!
 • Δώστε πρόσβαση σε ψηλά σημεία στη γάτα σας – μάθετε γιατί λατρεύουν τα ψηλά σημεία οι γάτες εδώ!
 • Δώστε στη γάτα σας έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης με επίσης επιβεβαιωμένη από έρευνες δράση κατά του στρες! Εμείς χρησιμοποιούμε το CBD της NatureCan με θεαματικά αποτελέσματα! Τσεκάρετε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%, αν θελήσετε να το αποκτήσετε!
 • Βάλτε χαλαρές μουσικές ειδικές για γάτες και αποφύγετε τους δυνατούς θόρυβους!

10. Τρώει λιγότερο ή και καθόλου: Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ενόχλησης και θυμού για τη γατούλα σας είναι όταν αρχίζει να περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που τρώει ή όταν σταματήσει τελείως να τρώει. Μπορεί να φτάσει μάλιστα στο σημείο να αρνείται τελείως να φάει, σαν διαμαρτυρία για κάτι που συμβαίνει και την ενοχλεί. Η είσοδος ενός νέου κατοικιδιού, ή κάτι άλλο που διαταράσσει την ρουτίνα της είναι ικανά να την ταράξουν τόσο ώστε να καταφύγει σε ένα τόσο ακραίο μέτρο.

Μια φορά και εγώ σταμάτησα να τρώω για 8 μέρες και δεν είμαι σίγουρη αν ήταν η στοματίτιδα που είχα πάθει ή το ότι οι γονείς φρόντιζαν ένα νεοεισερχόμενο αδεσποτάκι! 

Τέλος σας αφήνω εδώ μια συλλογή από φώτος που μου στείλατε με τις γατούλες σας εμφανώς θυμωμένες:

Γκαλερία με θυμωμένες Γατούλες

Εσείς ξέρετε να ξεχωρίζετε πότε η γάτα σας είναι θυμωμένη; Πείτε μου στα σχόλια και στείλτε μου στο ιμέιλ μου ([email protected]) φώτος με τις γάτες σας σε θυμωμένες εκφράσεις

13 Απαντήσεις

 1. Πολύ διαφωτιστικό άρθρο!Ο μικρούλης μου είναι 6 μηνών κ ακόμη προσπαθώ να τον καταλάβω…Αυτό που είναι ανεξήγητο για μένα, είναι πως ενώ είναι ξαπλωμένος επάνω μου, γουργουρίζει κ τον χαϊδεύω, ξαφνικά αλλάζει με γρατζουνάει κ με δαγκώνει έντονα!

  1. Παροιμία φάση και εμείς 4.5 μηνών ! Και από ότι έχω καταλάβει θέλει απλά να παίξει και να διοχετεψει την περίσσια ενέργεια του μην ανησυχείς αν θέλει να κοιμηθεί και είναι κουρασμένο πέφτει σε βαθύ λήθαργο!!

  2. Οι γάτες όταν ενοχληθούν από ένα παρατεταμένο χάδι, πριν μας επιτεθούν, δίνουν συνήθως ένα δείγμα αυτής της δυσφορίας τους. Παρατηρείτε προσεκτικά τις αντιδράσεις τους και σταματήστε έγκαιρα να τις χαϊδεύετε.

 2. Γιατι δε θελει χαδια μαλλον, την ωρα που χαλαρωνει. το χω παρατηρησει κι εγω αυτο.

 3. Εμένα θυμώνει, δικαιολογημένα βεβαίως-βεβαίως, όταν ο μικρός που φιλοξενούμε, παρεμβάλει κάθε φορά που την χαϊδεύω. Γρυλίζει και “παγώνει”.

 4. Με τα ούρα στο κρεβάτι τι κάνουμε? Η Στόρμυ είναι 6,5 μηνών εκπαιδευμένη στην άμμο αλλά εδώ και ένα μήνα μας ουρεί τα κρεβάτια (6 φορές μέχρι τώρα), στην αρχή λέγαμε ότι φταίει ότι επειδη ανοιξαν τα σχολεια και μενει μονη της το πρωι αλλα τωρα ουρει κι οταν ειμαστε μαζι της στο σπιτι. Καποια συμβουλη εχω απελπιστει!

 5. είχε εξαφανιστεί ένα δίμηνο. πίστευα ότι δεν ζούσε μέχρι που με πήρε η μάνα μου να μου πει ότι νιαουριζε στο παράθυρό της . πήγα και με το που με είδε άρχισε ν απομακρύνεται. εκείνος που μου είχε τρεπη αδυναμία απαξίωσε και να με κοιτάξει. να σημειώσω ότι άρχισε ν αραιώνει σταδιακά πριν κανέναν χρόνο,όταν έφερα τον πιο μικρό γάτο σπίτι. να ζηλεψε τόσο; να με ξέχασε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *