γάτα μόνη στο σπίτι

UPDATED: Γάτα μόνη στο σπίτι – 9+1 πράγματα που πρέπει να προσέξω

Τι πρέπει να κάνω αν αφήσω τη γάτα μόνη στο σπίτι; Να μια από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω στο ιμέιλ και στα σόσιαλ μίντια από εσάς αγαπημένοι χουμανιστές. Το παραπάνω ερώτημα είναι εύλογο είτε αφήσετε τη γάτα σας μόνη της για λίγες ώρες (όσο λείπετε στη δουλειά ή όση ώρα θα πάρει η διασκέδασή σας) είτε για κάποιες μέρες ελέω διακοπών. 

Σε ετούτο το σημείο να σας θυμίσω ότι έχουμε γράψει ένα αναλυτικό αρθρο που καλύπτει τα περισσότερα από τα ερωτήματά σας σχετικά με το θέμα “γάτα και διακοπές” που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. Ωστόσο εδώ θα γίνει μια εστιασμένη, αναλυτική αναφορά στο τι πρέπει να προσέξετε αν αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι (είτε για λίγες ώρες είτε για μέρες)

Είσαστε λοιπόν έτοιμοι; Ας δούμε 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν αφήσετε τη γάτα μόνη στο σπίτι

Αν λείψετε για περισσότερο από 24 ώρες (μίνι ή μεγαλύτερη απόδραση)

1. Μην αφήσετε τη γάτα χωρίς επίβλεψη

Αν δεν λείπετε μόνο για λίγες ώρες αλλά κάνετε έστω ένα ταξιδάκι- αστραπή, διάρκειας μεγαλύτερης από 24 ώρες φροντίστε κάποιος να επισκεφτεί τη γάτα σας τουλάχιστον μια φορά και ιδανικά δύο για να κανονίσει και την σίτισή της αλλά και για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι μια χαρά. Ιδανικά πρέπει να είναι κάποιο οικείο πρόσωπο με το οποίο έχει καλή σχέση η γάτα σας

Αν δεν βρίσκετε κανέναν, η λύση ενός pet sitter γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τον τελευταίο καιρό και θα ξεπληρώσει το κόστος  προσφέροντάς σας ηρεμία διότι θα ξέρετε ότι η γάτα σας είναι απολύτως καλά. 

2. Καθαρίστε την αμμοδόχο της

Εφόσον θα λείψετε για περισσότερο από μια μέρα είναι φρόνιμο να καθαρίσετε καλά την τουαλέτα της. Ξέρετε ότι η γάτα σας εκτιμάει πολύ το γεγονός μιας καθαρής τουαλέτας και μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι δεν θα επιλέξει ένα άλλο σημείο για να εναποθέσει τα περιττώματά της – ένα σημείο πιο καθαρό. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε  επίσης το σχετικό με το θέμα άρθρο της γατολάτρισσας Μαρία Σάββα “Η γάτα μου αφοδεύει εκτός τουαλέτας – Τι να κάνω;

Και μια και μιλάμε για την τουαλέτα της γάτας, βρείτε εδώ την άμμο (συγκεκριμένα αυτοσυγκολλούμενο πέλλετ) που χρησιμοποιώ εγώ!

2. Αφήσετε διαθέσιμα πολλά παιχνίδια

Αν και μπορεί φεύγοντας για διακοπές να μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε το σπίτι τελείως τακτοποιημένο σας θερμοπαρακαλώ να αφήσετε έξω μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια της γάτας σας, ώστε στη διάρκεια της απουσίας σας να μπορεί να παίξει με αυτά αν το θελήσει ώστε να νικήσει έστω σε ένα βαθμό τη βαρεμάρα της. Οι διαδραστικες επιλογές όπως ο δίσκος με τα φτερα είναι μια κάποια λύση – βρείτε τον εδώ!

ΟΜΩΣ μην αφήσετε παιχνίδια με κλωστές, χορδές, νήματα κλπ γιατί μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρά ατυχήματα στην γάτα σας που μπορεί να την οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο! Για να εντοπίσετε περισσότερα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στη γάτα που ζει μεσα στο σπίτι κάντε κλικ ΕΔΩ.

3. Μην κατεβάσετε τα πατζούρια και μην κλείσετε τις κουρτίνες

Αν και κλείνοντας τα πατζούρια και τις κουρτίνες μπορεί να νιώθετε ότι το σπίτι σας είναι πιο ασφαλές κατά τη διάρκεια της απουσίας σας εγώ θα σας πρότεινα να μην το κάνετε. Γιατί; Γιατι τα απανταχού παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι για τη γάτα μια αστειρευτη πηγή διασκέδασης και ενδιαφέροντος – πολλοί παρομοιάζουν τα παράθυρα με την “τηλεόραση της γάτας”. 

Εφόσον θα μείνει για μέρες μόνη της, χωρίς κάποιον ανόητο χούμαν να την ψυχαγωγεί τουλάχιστον ας έχει την τηλεόρασή της. 

η γάτα μου βαριέται

4. Μην κλείσετε τους ρυθμιστές θερμοκρασίας

Είτε φύγετε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι (σε περιόδους πολύ χαμηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών) έχω να σας προτείνω να μην κλείσετε τους  ρυθμιστες της θερμοκρασίας (τουτέστιν τις συσκευές θέρμανσης και ψύξης – καλοριφέρ ή air condition). Φροντίζοντας να είναι η θερμοκρασία σε ένα ανεκτό όριο το κόστος για εσάς θα είναι αρκετά μικρό και η γάτα σας θα μπορεί να απολαμβάνει ένα περιβάλλον που δεν θα την στρεσάρει επιπλέον. 

Το χειμώνα όλοι ξέρουμε πόσο χουχουλιάρα είναι η γάτα και το πολύ κρύο καθόλου δεν θα το εκτιμήσει. Και όταν βιώνουμε καυτό καλοκαίρι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με την ζέστη που είναι ικανή να ζαλίσει και να κάνει υποτονική τη γάτα σας (σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και περιστατικά θερμοπληξίας – διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ζέστης κάνοντας κλικ ΕΔΩ). Επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο βρείτε  πως μπορείτε να ζεστάνετε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι

5. Αν η γάτα σας απολαμβάνει το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση κρατήστε την ανοιχτή

Αν τυχών η γάτα σας είναι από εκείνους τους τύπους που εκτιμούν ιδιαίτερα τη συντροφιά της τηλεόρασης – ειδικά προγράμματα με μουσική για γάτες ή προγράμματα που δείχνουν πουλάκια να κελαηδούν και να χοροπηδούν – κάντε της τη χάρη να αφήσετε την τηλεόραση ανοιχτή για όσο λείπετε!

Θα είναι ένας τρόπος να νιώθει μια συντροφιά και μερικά ερεθίσματα που μπορεί να την ψυχαγωγήσουν και να την απασχολήσουν.

6. Φροντίστε για την διατροφή της

Είτε λείψετε μια είτε περισσότερες μέρες φροντίστε για την διατροφή της.

Εδώ έχουμε δύο λύσεις:

1. Αυτόματη Ταϊστρα & Ποτίστρα

Αν λείψετε πολύ λίγες μέρες η λύση μιας αξιόπιστης αυτόματης ταϊστρας είναι μια πολυ καλή περίπτωση!

Μπορείτε να βρείτε αυτή που χρησιμοποιούμε εμείς εδώ! Αυτή η ταϊστρα κάνει σχεδόν τα πάντα. “Συνδέεται” με το κινητό και μπορεί να προγραμματίσει κάθε πότε θα προσφέρεται γεύμα στη γάτα, έχει κάμερα με την οποία μπορείτε να παρακολουθείτε τη γάτα σας και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά, αλλά και ηχείο/μικρόφωνο μέσω του οποίου μπορείτε να μιλήσετε στη γάτα σας. Μην ξεχνάτε ότι η γάτα μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή του χουμαν της – περισσότερα εδώ.

Η αυτόματη ταϊστρα συνδυάζεται άψογα και με μια ποτίστρα συντριβανι, που δίνει στη γάτα την αίσθηση του φρέσκου νερού και την προσελκύει να πίνει περισσότερο νερό, ενώ έχει μεγάλη χωρητικότητα. Το συντριβάνι που χρησιμοποιούμε εμείς έχει και ανιχνευτή κίνησης ώστε να ενεργοποιείται η κίνηση του νερού όταν η γάτα το πλησιάζει! Βρείτε το εδώ και δείτε και το σχετικό βίδεο αμέσως παρακάτω:

Κάπου εδώ θα ήθελα να σας προτρέψω να τσεκάρετε τις προτεινόμενες μου ανυψωμένες ταϊστρες διότι έχουν πολλά πλεονεκτήματα! Κάντε κλικ εδώ!

2. Έμπιστος σιτιστής

Η επόμενη λύση, ειδικά αν η απουσία σας είναι μεγαλύτερη είναι να επισκέπτεται κάποιος τη γάτα σας σε τακτική βάση φροντίζοντας να του εξηγήσετε τις ακριβείς ποσότητες που πρέπει να τρώει η γάτα σας.

Σημειώστε επίσης ότι αν είναι να σιτιστεί η γάτα σας με υγρή τροφή πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μείνει η υγρή τροφή πολύ ώρα εκτός ψυγείου γιατί είναι ευαίσθητη. Να σημειώσω ότι σε ετούτη τη φάση ο Τσίτσος σιτίζεται αποκλειστικά με υγρή τροφη GranataPet σε πολλές γεύσεις που μπορείτε να βρείτε εδώ

Συχνά ο συνδυασμός μιας μερίδας υγρής τροφής (που η γάτα θα φάει την ώρα που ο επιβλέπων βρίσκεται μαζί της) και μιας ποσότητας ξηράς τροφής που θα είναι αρκετή μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανασιστεί. 

Σε μια μίνι-παρένθεση θέλω να σας προτείνω τις καλύτερες (κατά τη γνώμη μου) grain free ξηρές τροφές που έχω εντοπίσει στην ελληνική αγορά κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

7. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ παράθυρα σε ανάκληση

Η ανάκληση των παραθύρων έχει σκοτώσει χιλιάδες γάτες. Όποτε δημοσιεύω κάτι στα κοινωνικά δίκτυα που να έχει να κάνει με αυτό το θέμα λαμβάνω πάρα πολλά σχόλια με πολύ δυσάρεστες εμπειρίες εξαιτίας των παραθύρων σε ανάκληση.

Για κανένα λόγο μην αφήσετε μια γάτα μόνη σπίτι έχοντας τα παράθυρα σε ανάκληση! 

Αν λείψετε για λιγότερες από 24 ώρες (λόγω εργασίας ή δουλειάς)

Πολλά από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση που η απουσία σας είναι ολιγόωρη. Έτσι είναι καλό αν λείπετε για κάποιες ώρες να έχετε αφήσει ανοικτή πρόσβαση της γάτας στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες (αλλά ποτέ τα παράθυρα σε ανάκληση), να τις έχετε την επιλογή μερικών παιχνιδιών και της τηλεόρασης αλλά και να κρατάτε το περιβάλλον της σε σωστή θερμοκρασία! Πέρα αυτών κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι και τα παρακάτω δύο: 

1. Φροντίστε για την διατροφή της

Εδώ φυσικά τα πράματα είναι πολύ πιο απλά ωστόσο είναι αυτονόητο ότι αν λείψετε για λίγες ώρες λόγω δουλειάς ή διασκέδασης φροντίστε να μην αφήσετε τη γάτα σας πεινασμένη. Έτσι πριν φύγετε φροντίστε να την ταϊσετε. Φυσικά φροντίστε να έχετε και καθαρό νεράκι στο μπολ της. 

2. Εξασφαλίστε την πρόσβαση στα δωμάτια με τα απαραίτητα για τη γάτα (τουαλέτα/φαγητό/νερό)

Επίσης έχετε το νου σας να εξασφαλίσετε την προσβαση της γάτας στην τροφη και στο νερό της αλλά και στην τουαλέτα  – προσέξτε για παράδειγμα μηπως κάποιο ρεύμα αέρα κλεισει την πόρτα προς το δωμάτιο με το φαγητό της γάτας.  Αν θέλετε να αερίζεται ο χώρος φροντίστε να βάλετε εμπόδια που θα κάνουν αδυνατο το να κλέισουν οι πόρτες στα δωμάτια με τα απαραίτητα για τη γάτα σας.

Ακόμη για καλό και για κακό κλείστε το καπάκι της τουαλέτας!

3. Αν λείπετε συχνά για αρκετές ώρες κάθε μέρα φέρτε της μια δεύτερη γάτα για παρέα!

Αν η καθημερινή απουσία σας από το σπίτι είναι πολύωρη και αν μάλιστα μένετε μόνοι σας σπίτι οπότε η γάτα θα παραμένει καθημερινά πολλές ώρες τελείως μόνη σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να της φέρετε μια παρέα, πιθανώς μια άλλη γάτα. Αυτό θα ήταν καλό να γίνει στους 3 πρώτους μήνες της ζωής της οπότε και η κοινωνικοποίηση με άλλα πλάσματα είναι πολύ πιο εύκολη. Αν φέρετε μια άλλη γάτα αργότερα η γάτα σας είναι πιθανό σε πρώτη φάση να αντιδράσει άσχημα ωστόσο υπάρχει τρόπος για να την κάνετε να δεχτεί μια καινούρια γάτα. Διαβάστε τον σχετικό οδηγό μου ΕΔΩ

Για να βρείτε τους λόγους που είναι σημαντικό να φέρετε μια παρέα στη γάτα σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω μετά βεβαιότητας ότι μια γάτα δύναται να νιώσει μοναξιά και είναι πολύ πιθανό να της λείπετε – σχετικό άρθρο εδω!! Γι’ αυτό φροντίστε να δημιουργείτε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όταν μένει μόνη της στο σπίτι. 

Τέλος αν θέλετε να καταλάβετε κατά πόσο λείπετε ή όχι στη γάτα όταν απουσιάζετε διαβάστε το σχετικό μου άρθρο!

ΥΓ: Περισσότερα tips για όταν έχετε γάτα μόνη στο σπίτι εδώ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Για ενα χρόνο ο hoydini έμενε μόνος όταν λειπαμε για δουλειά , τα εξώφυλλα λογω ισογείου πάντα κλειστά αλλά με φως στο χωλ. Τώρα έχει παρεουλα τον Νίνο και αν και αγόρια , έχουν πολύ καλες σχέσεις και έχουν δεθεί.
    Σε κάποιες διακοπές τα πηγαινα στον πατέρα μου , αλλά τα εβρισκα φοβισμένα και κρυμμένα,, οποτε τώρα μένουν στο δωμάτιο τους , και έχω πει σε γείτονά να ανοίγει το εξώφυλλο τη μέρα, το βράδυ βάζω φωτακι με χρονοδιακόπτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *