Γάτα και μοναξιά

Γάτα και μοναξιά – Λείπω στη γάτα μου; 5 τρόποι για να καταλάβετε!

Το θέμα “γατα και μοναξιά” σας απασχολεί ιδιαίτερα πολύ. Γι’ αυτό συχνά ρωτάτε “Άραγε η γάτα μου νιώθει μοναξιά λόγω της απουσίας μου; Ή δεν της καίγεται καρφί;” Υπάρχει τρόπος να ανακαλύψετε Αυτό το ερώτημα μάλιστα έχει μέσα του μπόλικη αντίφαση. Από τη μια δεν θέλετε να νιώθει η γάτα σας μοναξια, από την άλλη, αν δεν της λείπετε καθόλου αναρωτιέστε μήπως δεν σημαίνετε τίποτα για εκείνη!

Ανόητοι χούμανς! Πόσο περίπλοκα αστείοι ή πόσο αστεία περίπλοκοι είστε! Παρόλα αυτά εγώ, σε μια επίδειξη άφατης συμπόνοιας θα σας κατανοήσω και θα προσπαθήσω να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις στο ερώτημά σας. Πρώτα από όλα να πω ότι η γάτα, σε αντίθεση με το σκύλο που είναι ακραιφνώς εκδηλωτικός, είναι ένα πλάσμα μυστηριώδες που συχνά δεν εκδηλώνεται πάρα πολύ έντονα ( φυσικά υπάρχουην ηχηρές εξαιρέσεις – λέγε με Σκλαβή)! Και έτσι είναι όντως δύσκολο να καταλάβετε αν λείπετε στη γάτα σας όσο απουσιάζεται. 

Γάτα και μοναξιά - Η σημασία της διάρκειας απουσίας σας

Στο παραπάνω ερώτημα σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει και η διάρκεια της απουσίας! Για παράδειγμα εγώ ο Τσίτσος όταν οι γονείς λείπουν για κάποιες ώρες δεν πτοούμαι καθόλου, μάλλον απολαμβάνω την ησυχία μου. Αλλά αν λείψουν για ταξίδι με τον ερχομό τους εκδηλώνω μια πολύ έντονη συμπεριφορα (που συνδυάζει κυλισματα στο πάτωμα, έντονα νιαουρίσματα, φοβερή κινητικότητα και τρίψιμο στα πόδια τους).. ούτε και εγώ ο ίδιος με αναγνωρίζω, που να πάρει το καλό! 

Πως να αναιρέσετε μια για πάντα το εν λόγω πρόβλημα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το θέμα “γατα και μοναξιά” σας απασχολεί πάρα πολύ και εσάς. Αν απουσιάζετε πολλές ώρες από το σπίτι δεν είναι λίγες οι φορές που κοιτάτε αγχωμένοι και με ενοχές το ρολόι για να γυρίσετε πίσω στη γατούλα σας που είναι μόνη της. Από την άλλη, ενώ μπορείτε με μια κίνηση να αναιρέσετε όλη αυτή την αγωνία – φέρνοντάς της μια άλλη γάτα για παρέα – διστάζετε πάρα πολύ να κάνετε αυτό το βήμα για διάφορους λόγους, πολλοί από τους οποίους δεν ευσταθούν. Για του λόγου το αληθές διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο “Γιατί δύο γάτες είναι καλύτερες από μία

'Λείπω στη γάτa μου;' - 3 τρόποι για να καταλάβετε αν λείπετε στη γάτα σας όσο απουσιάζετε:

1. Πιο διαχυτικές συμπεριφορές αν απουσιάζετε πολλές ώρες

Όπως είπαμε η γάτα είναι κατά βάση εσωστρεφές πλάσμα που δεν φανερώνει ξεκάθαρα τα αισθήματά της, οπότε είναι δύσκολο να καταλάβετε αν όντως της λείψατε. Όμως σε μια έρευνα γύρω από το ερώτημα “Λείπω στη γάτα μου;” που έγινε με γάτες που οι γατογονείς τους απουσίαζαν 30 λεπτά και 4 ώρες διαπιστώθηκε ότι οι γάτες εκδήλωνουν χειρονομίες όπως πατουσάκια και τρίψιμο πολύ περισσότερο όταν η απουσία ήταν μεγάλη.

Αυτή η διαφορά στη συμπεριφορά υποδεικνύει ότι όντως λείπετε στη γάτα σας όταν απουσιάζετε. Έτσι παρατηρήστε και εσείς αν η γάτα σας συμπεριφέρεται διαφορετικά αν λείπετε λίγη ώρα ή πολύ περισσότερη. Αν ναι, τότε να ξέρετε ότι της λείπετε ΠΟΛΥ!

2. Εκδήλωση σημαδιών στοργής και αγάπης όταν επιστρέφετε

Έχουμε επενδύσει δύο άρθρα στο να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές που δηλώνουν ότι η γάτα μας αγαπάει. Τέτοιες συμπεριφορές είναι το ότι η γάτα θέλει να έχει σωματικη επαφή μαζί σας, το τρίψιμο στα πόδια ή στο κεφάλι, η ουρά που παίρνει την ανιούσα,  το ότι ξαπλώνει πάνω σας καθώς και πολλές άλλες που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ & ΕΔΩ

Αυτές οι συμπεριφορές από μόνες τους είναι μια ηχηρή ένδειξη ότι  λείπετε το δίχως άλλο στη γάτα σας όταν απουσιάζετε… και άρα πρέπει να κάνετε κάτι! Τι; Την απάντηση την έδωσα παραπάνω

3. Η γάτα σας φαίνεται αγχωμένη κατά την επιστροφή σας

Πολύ συχνά η γάτα σας αντί να εκδηλώσει συμπεριφορές στοργικές μπορεί να παρουσιαστεί αρκετά αγχωμένη κατά την επιστροφή σας σπίτι. Μπορεί να κάνει νευρικές, γρήγορες κινήσεις, να εκδηλώνει έντονα νιαουρίσματα διαμαρτυρίας και να μοιάζει αρκετά ενοχλημένη από την απουσία σας! Μια γάτα που δεν θα της καιγόταν καρφάκι αν λείπετε ή όχι προφανώς δεν θα λειτουργούσε έτσι. Εφόσον εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές, άθελά της σας αποκαλύπτει ότι της είστε πολύτιμη και εν τη απουσία σας υπέφερε! Τελεία και παύλα! 

4. Η γάτα σας κάνει έντονες διατάσεις και γουργουρίζει

Μια έρευνα από το Public Library of Science (PLOS) ερεύνησε πως συμπεριφέρονται οι γάτες όταν μένουν μόνες τους για 30 λεπτά και πως αν μένουν μόνες τους για πολλές ώρες. Οι γάτες που μένουν μόνες τους για ώρες εκδηλώνουν πολύ περισσότερο γουργούρισμα – μάθετε άλλους λόγους για τους οποίους οι γάτες γουργουρίζουν ΕΔΩ – και διατάσεις, όταν ο χούμαν τους επιστρέψει! Τέτοιες εκδηλώσεις μαρτυρούν ότι η γάτα σας σας πεθύμησε και χαίρεται με τον γυρισμό σας

5. Η γάτα σας φαίνεται ενοχλημένη και μπορεί να αρχίσει τις ζημιές

Αν όσο λειπατε η γάτα σας αρχίζει να πετάει αντικείμενα κάτω (πχ ένα ποτήρι από το τραπέζι) ή ακόμη και να κατουράει σε σημεία εκτός της τουαλέτας αυτό αποτελεί μια ακόμη αδιάσειστη ενδειξη οτι της λειπετε και η απουσία σας δεν της είναι καθόλου ευχάριστη – άσε που βαριέται χωρίς εσάς 

Τι πρέπει να κάνετε;

Αφού διερευνήσαμε όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα να κλείσουμε το άρθρο αυτό σκεπτόμενοι τι πρέπει να κάνουμε! Θα ήθελα να σας πω ότι δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Φυσικά δεν γίνεται να παρατήσετε πχ την εργασία σας για  να μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη. Ούτε έχετε καμία υποχρέωση να ξεχάσετε τι σημαίνει διασκέδαση ή διακοπές για χάρη της γάτας σας. 

Η πιο προφανής λύση (στο ταπεινό μυαλό μου, όπως ανέφερα εις διπλούν πιο πριν) είναι να φέρετε μια ακόμη γάτα στο σπίτι – ωστόσο πολλοί από εσάς για τους χ, ψ λόγους μπορεί να διστάζετε να κάνετε κάτι τέτοιο. Ε λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει γι’ αυτό. 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΙΝΙ-ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ...
... πως να φέρετε καινούρια γάτα σε ένα σπίτι που υπάρχει ήδη μια γάτα

Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας είναι λοιπόν ότι ό,τι και αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε κάντε το έχοντας την συμπόνοια και την αγάπη στην καρδιά σας (τόσο για τη γάτα σας όσο και για τον εαυτό σας – μην τον ξεχνάτε ούτε αυτόν) και τότε όποια απόφαση και αν πάρετε θα έχετε κάνει το σωστό! 

Τέλος, αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε τη γάτα σας μαζί σας στις διακοπες, διαβάστε και το πολύ χρήσιμο άρθρο μου για τα καλύτερα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια!

Κλείνοντας θα σας δωσω και 10 πρακτικά τιπς για να αντιμετωπίσετε το περίφημο άγχους αποχωρισμού της γάτας που είναι.. υπαρκτό!! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

  1. Θέλω να σας ευχαριστήσω. Για όλες τις ενημερώσεις. Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας με την μητέρα μου. Οπου την έχω πάρει και ζει μαζί μου. Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα στο πατρικό έχουμε 2 γατούλες τις οποίες ταΐζει η κόρη μου που μένει στον πάνω όροφο. Και μου κάνει παράπονα ότι έχουν γεμίσει το σπίτι ακαθαρσίες. Τα κάνουν παντού. Κάθε μέρα που τις ταΐζει. Μαζεύει ακαθαρσίες. Ενώ υπάρχουν δύο λεκάνες με άμμο στο μπαλκόνι. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό? 🏡🙏

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *