γάτα βόλτα με λουράκι

ΟΔΗΓΟΣ – Θέλω να βγάζω τη γάτα βόλτα με λουράκι! Μάθετε πως

Έχοντας λάβει πάρα πολλά μηνύματα με την παρότρυνση να γράψω ένα άρθρο για το πως να μάθετε τη γάτα σας να δέχεται το σαμαράκι και πως να τη βγάζετε βόλτα με λουράκι! Επειδή δεν είχα ποτέ άμεση εμπειρία δίσταζα, αλλά όταν πέτυχα την φίλη Αγγελική Παπαντωνάκη να περιγράφει τις βόλτες της με τη γατούλα της, το περίφημο Μπισκοτάκι, αφού πρώτα ζήλεψα στη συνέχεια σκέφτηκα να της ζητήσω να μας γράψει μερικά χρήσιμα πράγματα για το πως να μάθουμε στη γάτα μας να βγαίνει βόλτα μαζί μας. 

Είναι σωστό να πηγαίνω τη γάτα βόλτα με το λουράκι;

Από τις συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κατάλαβα ότι πάρα πολλοί από εσάς θεωρείτε το σαμαράκι απαράδεκτο για μια γάτα, διότι η γάτα είναι ένα σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας – που δεν πρέπει να περιορίζεται σαν να είναι.. σκύλος.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι το σαμαράκι είναι απλώς ένα μέσο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Ένας εύλογος (ίσως) τρόπος είναι απλώς για να δώσετε στη γάτα σας την ευκαιρία να έχει επαφή με τον εξωτερικό κόσμο περιορίζοντας δραματικά τους κινδύνους από απρόβλεπτες συνθήκες που μπορούν να υπάρξουν σε εξωτερικούς χώρους. 

Αν δηλαδή εσείς δεν χρησιμοποιείτε το σαμαράκι για να .. εξουσιάσετε (;;;!!) τη γάτα σας, αλλά απλώς για να της δώσετε την ευκαιρία να βγαίνει με ασφάλεια εκτός και ακόμη περισσότερο, να μπορείτε να ζείτε πολλές στιγμές μαζί της εκτός σπιτιού (πχ να την πάρετε μαζί σας σε ένα καφέ που θα πάτε), υπάρχει τίποτα το κακό στη χρήση του; Τις απαντήσεις δώστε τις εσείς για εσάς!

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω νομίζω ότι είναι η ώρα πια να δούμε πως σε 4 βήματα  η γάτα μαθαίνει τη χρήση του σαμαρακιού:

0. Γνωριμία με το σαμαράκι (προσθήκη Τσίτσου)

Για να δεχτεί μια γάτα αλληλεπίδραση με οτιδήποτε χρειάζεται να το γνωρίσει πρώτα. Το ίδιο πχ συμβαίνει με την βούρτσα – πρώτα πρέπει να της την εμφανίσω μπροστά στο πρόσωπό της για να την μυρισει και να βεβαιωθεί ότι δεν είναι κάτι το επικίνδυνο. Ε, όσον αφορά το σαμαράκι, ένα παραπάνω! Μπορείτε να το πιάνετε στα χέρια σας όταν έρχεται εκείνη κοντά σας και να την αφήνετε να αλληλεπιδρά μαζί του, να το μυρίζει, ίσως να τρίβεται και πανω του. Στο καπάκι μπορείτε να της δίνετε και μια λιχουδιά για να συνδεθεί το σαμαράκι με αυτήν!

1. Εξοικείωση με το σαμαράκι πάνω στο σώμα της γάτας

Το σαμαράκι θα πρέπει να εφαρμόζει στο σώμα της γάτας και να είναι τόσο σφικτό ώστεένα χωράει ένα δάκτυλο μεταξύ σαμαριού και σώματος. Καλό θα ήταν για κάποιο διάστημα, να φορεθεί για λίγο κάθε φορά μέχρι να γίνει αποδεκτό από τη γάτασυνοδευόμενο από κάποια λιχουδιά που της αρέσει, ώστε να το δει θετικά και να το δεχτεί πιο εύκολα. Μια υγιεινή και ελκυστική λιχουδιά είναι τούτη εδώ!

Η χρήση λιχουδιάς αξιοποιείται στην εκπαίδευση τόσο της γάτας όσο και του σκύλου με μεγάλη επιτυχία για διάφορα θέματα γιατί ο συνδυασμός συγκεκριμένων task με μια λιχουδιά δημιουργεί μια θετική συσχέτιση στο μυαλό της γάτας και την κάνει πιο πρόθυμη να φέρνει σε πέρας το εκάστοτε task προκειμένου να κερδίσει τη λιχουδιά της

2. Εξοικείωση με το λουράκι

Αφού πετύχουμε την αποδοχή από το ζώο, πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι του να βάλουμε το λουρί στο σαμαράκι. Και πάλι δίνουμε το χρόνο στη γάτα να το δεχτεί και σε καμία περίπτωση δεν την πιέζουμε για να μην έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Και πάλι το τρικ με τη λιχουδιά μπορεί να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί η περίφημη θετική εκπαίδευση, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω!

3. Κάνοντας τα πρώτα βήματα

Αφού πια η γάτα δεχτεί εκτός από το σαμαράκι και το λουράκι είναι η ώρα  να γίνουν τα πρώτα βήματα της με το σαμαράκι. Καλό θα ήταν να γίνουν αυτά τα 3 πρώτα βήματα μέσα στο σπίτι (όπως και τα προηγούμενα στάδια), που είναι ένα περιβάλλον χωρίς απρόβλεπτες συνθήκες που μπορεί να στρεσάρουν, να αγχώσουν ή να αποσυντονίσουν τη γάτα. 

4. Βγαίνοντας σε εξωτερικό χώρο

και μετά την αποδοχή της νέας κατάστασης από τη γάτα έφτασε η ώρα  να πάμε στο επόμενο και τελικό στάδιο, που είναι να βγούμε από το σπίτι. Και πάλι όμως, από τη στιγμή που θα βγούμε έξω από τον χώρο ασφαλείας του ζώου (το σπίτι), θα πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία σιγά σιγά ώστε να έχουμε την πλήρη αποδοχή.

Χρήσιμα Τιπς:

 • Eπιτρέπουμε στη γάτα να πηγαίνει όπου αυτή θέλει και δεν την πιέζουμε εμείς, παρά μόνο αν κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για το ζώο.
 • Αν δεν υπάρχει περιορισμένος χώρος έξω από το σπίτι (πχ αυλή), καλό θα ήταν τα πρώτα βήματα να γίνουν σε εξωτερικό μεν χώρο, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερα εξωτερικά ερεθίσματα (πχ σκύλοι, άλλες γάτες κτλ).
 • Από τη στιγμή που καταφέρουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε πλέον να πάμε τη γατούλα μας βόλτα με το λουράκι της ελευθέρα.
 • Τα περισσότερα σαμαράκια αποτελούνται απο δύο δαχτυλίδια 20 και 30 εκατοστών αντίστοιχα (το μικρό μπαίνει κοντά στο λαιμό και το μεγάλο στο στέρνο, πίσω από τα μπροστινά πόδια) και ένα οδηγό (λουρί) 1 με 1.2 μέτρα. Να πουμε ότι τέτοια σαμαράκια ίσως πέφτουν μεγάλα για πολύ μικρά ανήλικα γατάκια. Όμως σας έχω νεα, υπάρχουν και σαμαρακια με ρυθμιζομενο μέγεθος ώστε να το ταιριαξετε στον ιδιαιτερο σωματοτυπο της δικης σας γάτας! Βρείτε ενα αξιολογο τέτοιο ΕΔΩ!

DISCLAIMER:

Να ειπωθεί σε αυτό το σημείο ότι αυτό το μάλλον χαρούμενο άρθρο αφορά ένα θέμα που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τη γάτα σας. Πριν δοκιμάσετε παράτολμες βόλτες σε μέρη που η γάτα δεν γνωρίζει κάντε ξανά και ξανά πειράματα σε ασφαλή μέρη όπου ακόμη και αν πανικοβληθεί δεν θα είναι επικίνδυνο για την υγεία της. Και ίσως είναι γενικώς καλή ιδέα να αποφεύγετε βόλτες σε επικίνδυνα σημεία, όπως πχ δίπλα σε έναν επικίνδυνο δρομο ταχείας κυκλοφορίας.

Ο Τσίτσος δεν φέρει καμία ευθύνη για πιθανά ατυχήματα και σας το λέει ξεκάθαρα: να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το θέμα της βόλτας!

Αφού τονίσαμε όλα τα παραπάνω ας δούμε τώρα στην πράξη πως το φοβερό Μπισκοτάκι κάνει τις βόλτες του με το λουράκι και πόσο πολύ απολαμβάνει! Δείτε το βίδεο

Φυσικά υπάρχουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές της βόλτας με το σαμαράκι, εναλλακτικές που επιτρέπουν όμως λιγότερη αλληλεπίδραση της γάτας με το περιβάλλον και οι οποίες μπορούν επίσης να δοκιμαστούν! Μερικές από αυτές είναι:

 • Τσάντες μεταφοράς όπως αυτή
 • Ασφαλή μποξ μεταφοράς (ξενεέεερωτα) όπως αυτό!
 • Ασφαλές μπαλκόνι με θέα, περιφραγμένο με δίχτυ ασφαλείας, που ιδανικά το τοποθετούν ειδικοί ή αν αυτό δεν είναι δυνατό οικονομικά, ίσως το επιχειρήσετε εσείς – πάντα με δική σας ευθύνη! Βρείτε ένα δίχτυ κατάλληλο για περίφραξη μπαλκονιών εδώ – αυτό είναι απο ανθεκτικό νάυλον, ωστόσο να πουμε ότι διαφορες εταιρείες τοποθέτησης διχτυών ασφαλείας χρησιμοποιούν δίχτυα που περιέχουν και ίνα μετάλλου για ακομη μεγαλυτερη αντοχή!
 • Περιφραγμένη ασφαλής αυλή, όπου ιδανικά η γάτα σας θα κάνει τις βόλτες της με (χαρούμενη) επίβλεψη από εσάς!

Εσείς πηγαίνετε τη γάτα σας βόλτα με λουράκι; Δυσκολευτήκατε να την μάθετε; Θέλετε να μοιραστείτε κάποια δικά σας τιπς; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας. Βγάζω και εγώ βόλτα τον γάτο μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το backpack μεταφοράς του. Την πρώτη φορά, δεν ήταν ενός χρόνου, του έβαλα το κολάρο τον έβαλα στο backpack και πήγαμε σ’ ένα ήσυχο πάρκο και αυτό ήταν μόλις φτάσαμε άνοιξα το πορτακι και περίμενα, σε λίγο βγήκε και εκεί του έβαλα του λουρί. Από εκεί και πέρα με πηγε βόλτα! Τώρα πια με το που του βάζω το λουρί και ανοίγει η πόρτα τρέχει να πάει στο απέναντι πάρκο!! Άλλες φορές πάμε και Υμηττό, αρχικά μέσα στο backpack και μετά με το λουρί. Σημασία μεγαλη έχει, την πρώτη φορά, το πάρκο να μην έχει κόσμο.

 2. Μηπως η βολτα με την γατα ειναι λιγο επικινδυνο? σε περιπτωση που συναντησουμε καποιο σκυλο που προσπαθησ ειν α επιτεθει στην γατα μας πως θα αντιδρασουμε ? θα την παρουμε αγκαλια και βεβαια οχι ? θα την σηκωσουμε φηλα μαλλον δυσκολο . θα ειθελα την γνωμη και την εμπειρια σας

 3. Χρήσιμο πολύ! Θα δοκιμάσουμε από αύριο κιόλας, ταξιδεύουμε συχνά και απο το να είναι με τις ώρες στο κλουβί μεταφορας, το σαμαρακι ακούγεται πολύ πιο ευχάριστο 😊

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *