πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει

Εκπαίδευση Γάτας – Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει

Υπάρχουν πολλοί που με ερωτούν “Πως να κάνω τη γάτα μου  να με ακούει” και το εννοούν για τελείως πρακτικούς λόγους (για να μην τους δαγκώνει, να μην τους ξυπνάει το βράδυ, να μπορούν να την βγάζουν βόλτα με ασφάλεια κλπ). Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι  που θέλουν να κάνουν τη γάτα τους να τους ακούει μόνο και μόνο γιατί έτσι πιστεύουν ότι είναι το σωστό να γίνεται – να είναι η γάτα υπάκουη στον άνθρωπό της. Εκείνοι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να εκπαιδεύσουν την γάτα τους πραγματικά.  Τέλος άλλοι ρωτούν συχνά “πως να μαλώσω τη γάτα μου”. Ούτε αυτο βγάζει ιδιαίτερο νόημα

Η εκπαίδευση γάτας είναι δυνατή, παρά τα αντιθέτως θρυλλούμενα, αρκεί να γίνεται με σωστούς τρόπους, βασισμένους κυρίως στη θετική μέθοδο. Κάτι που μας οδηγεί στο ότι η τιμωρία δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει πραγματικούς καρπούς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό:

Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει; Σίγουρα όχι μέσω της τιμωρίας

Όταν η συμπεριφορά της γάτας μας δεν είναι ακριβώς η επιθυμητή δεν πρέπει να αντιδράσουμε τιμωρητικά, χτυπώντας την ή φωνάζοντάς της ή ρίχνοντας της νερό. Εν έτει 2021, με τόσα εναλλακτικά συστήματα εκπαίδευσης, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε κολλημένοι στο 1950!

Τέτοιες επιθετικές, τιμωρητικές τακτικές μπορούν προς στιγμήν να αποτρέψουν τη γάτα να κάνει κάτι που δεν θέλουμε αλλά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να αναπτύσσεται σχέση φόβου και η γατούλα να μας αποφεύγει ή να λειτουργεί στην λογική “λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια” και αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θέλουμε! Για να μάθετε περισσότερα γιατί η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική όσονα φορά την εκπαίδευση της γάτας κάντε κλικ εδώ:

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι η τιμωρία δεν είναι λύση παραμένει το ερώτημα “πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει… με τον σωστό τρόπο”; Πάμε να δούμε μερικά βασικά σημεία στην εκπαίδευση γάτας που ίσως ενδιαφέρουν και εσάς:

1. Εκπαίδευση γατας να μην με δαγκώνει

Πολλοί από εσάς παραπονιέστε “γιατί ο γάτος μου με δαγκώνει σαν τρελός” και ότι αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχετε. Λαμβάνω συνέχεια το ερώτημα “Τι να κάνω όταν η γάτα δαγκώνει” Ψυχραιμία παιδιά, χρησιμοποιώντας μερικά απλά μέτρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα. Διαβάστε αμέσως παρακάτω:
  • Αξιοποιήστε το παιχνίδι: Μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να μάθετε τη γάτα σας να δαγκώνει μεν, αλλά μέχρι το όριο εκείνο στο οποίο ο πόνος είναι πολύ ανεκτός. Αν ξεπεράσει αυτό το όριο, αντιδράστε φωνητικά. Ακόμη καλύτερα αφήστε τη γάτα σας όταν είναι ακόμη μικρή να μάθει πως να δαγκώνει παίζοντας με άλλλο γατάκι! Δείτε και το βίδεο αμέσως παρακάτω και δείτε πως η Ραία βάζει όρια στο δάγκωμα της Τινκ:
  • Η σημασία της παρέας:  Η ύπαρξη μιας καποιας παρέας εκτός από το βοηθάει τη γάτα να μαθαίνει πως να δαγκώνει την βοηθάει επίσης να εκτονώνεται και να μη βαριέται! Οπότε αν είναι δυνατόν βρείτε σύντομα μια παρέα για το γατάκι σας!
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας ως παιχνίδι: Αν η γάτα έχει μόνο εσάς για να παίξει μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για παιχνίδι. Αντίθετα επιλέξτε άλλα παιχνίδια (πχ ένα ποντικάκι-κούκλα, ή μια μπάλα απο χαρτί δεμένη σε σκοινάκι) που δαγκώνοντάς τα θα εξασκήσει την δεξιότητα του δαγκώματος.
Για περισσότερες και πιο αναλυτικές οδηγίες διαβάστε και το αναλυτικό σχετικό άρθρο:

2. Εκπαίδευση γάτας για την τουαλέτα της

Αν η γατούλα σας δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της μην απελπίζεστε! Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα θα την εκπαιδεύσετε να το κάνει:

  • Tοποθετούμε σε κάποιο ευπρόσιτο και ήσυχο σημείο του σπιτιού την αμμοδόχο ανοιχτή.
  • Μετά το γεύμα της, αν δούμε τη γάτα μας να μυρίζει γύρω-γύρω την βάζουμε μέσα στην αμμοδόχο και κουνάμε τα πόδια της σαν να σκάβει την άμμο
  • Βάζουμε μέσα στην άμμο μερικά σκατουλάκια ή και υπολείμματα από τα ούρα της, ώστε μυρίζοντάς τα να κάνει τη σύνδεση και να πιάσει το νόημα

Αν θέλετε να μάθετε και άλλα, πιο αναλυτικά τιπς για να μάθετε στη γάτα σας να αφοδεύει στην τουαλέτα κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

3. Εκπαίδευση γάτας να μην ξύνει τα νύχια της παντού

Αν σας ενοχλεί η γάτα σας να κάνει τα νύχια σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μπορείτε να την εκπαιδεύσετε να μην το κάνει:

  • Αγοράζετε ένα αρκούντως φαντεζί ονυχοδρόμιο και προσελκύουμε προς αυτό την γατούλα σας με διάφορες μεθόδους (όπως ειδικά σπρέι που την προσελκύουν, Feliway κλπ)
  • Αν παρόλο που το ονυχοδρόμιο υπάρχει η γατούλα μας συνεχίζει να ξύνει τα νύχια της οπουδήποτε αλλού μια κάποια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απωθητικό σπρέι με το οποίο ψεκάζουμε τα σημεία που ξύνει.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές οδηγίες για να μην ξύνει η γάτα τα νύχια της παντού διαβάστε το διαφωτιστικό μου άρθρο:

4. Εκπαίδευση γάτας να μην πηγαίνει σε απαγορευμένα σημεία

Εκπαίδευση γάταςΓια όλους εσας τους αμφιβόλου κουλτούρας ανθρώπους που επιμένετε να μην αφήνετε τη γάτα σας να κυκλοφορεί όπου θέλει σας έχω μερικά βασικά μέτρα που θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα:

  • Όταν ανεβαίνει στο “απαγορευμένο” σημείο (κρεβάτι, τραπέζι, καναπές, κουζίνα κλπ)  της λέτε αποφασιστικά αλλά με ήπιο τρόπο ‘ΟΧΙ” ή “J’AMAIS’  “ΌΧΙ” ή “J’AMAIS” και την κατεβάζετε και στη συνέχεια της δίνετε λιχουδιά! Θα χρειαστούν ωστόσο πολλές επαναλήψεις αυτής της διαδικασίας
  • Και εδώ μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του απωθητικού σπρέι, αλλά μήπως να μην το παρακάνουμε;  Μοντιε soyons sérieux…
  • Τοποθετήστε στα σημεία στα οποία δεν θέλετε να πηγαίνει η γάτα σας ταινία κολλητική διπλής όψεως. Δεν μας αρέσει καθόλου η αίσθησή της!
 
Εμένα οι γονείς με άφηναν να πηγαίνω όπου θέλω και έτσι αλώνιζα πρακτικά παντού και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Βέβαια αν εσείς επιθυμείτε να βάλετε όρια, δεν μπορώ να πω, σας καταλαβαίνω! Αν τώρα δεν θέλετε να αφήνετε τη γάτα σας συγκεκριμένα να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας διαβάστε  αυτό το άρθρο:

Τέλος αν δεν θέλετε να αφήνετε τη γάτα σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:

5. Εκπαίδευση γάτας να μην τρώει το φαγητό μου

Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πως θα καταφέρετε να κάνετε τη γάτα σας να μην τρώει από το φαγητό σας:

  • Βάζετε μακαρόνια στο πιάτο σας και αρχίζετε να τρώτε. Η γάτα σας πλησιάζει. Την πιάνετε και την απομακρύνετε. Επιμένει.. την ξανααπομακρύνετε – πάντα ήρεμα και γαλήνια. Επαναλαμβάνετε μέχρι  να βαρεθεί ή να καταλάβει (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία). 
  • Όταν εσείς τρώτε βάζετε και σε εκείνη το αγαπημένο της φαγητό ώστε να ασχοληθεί με αυτό και να σας αφήσει ήσυχους να απολαύσετε ένα τέλειο δείπνο
  • Αν έχετε μικρό γατάκι, με διάθεση για παιχνίδι, είναι ίσως πιθανο το παιχνίδι να τραβήξει την προσοχή του περισσότερο από το φαγητό. Ο πατέρας έκανε αυτό το κόλπο: έτρωγε πάντα στο πάτωμα (από το πιάτο του βέβαια) και κουνούσε τις πατούσες του, εγώ το εκλάμβανα ως παιχνίδι, ασχολούμουν με αυτές και τον άφηνα τον καημένο να φάει.. είναι και αυτός ένας κάποιος τρόπος.
Αν τώρα θέλετε να δείτε έναν άλλον, διαφορετικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να σταματήσει να ζητιανεύει από το φαγητό σας ρίξτε μια ματιά εδώ:

6. Εκπαίδευση γάτας να μην πλησιάζει σε επικίνδυνους σκύλους

Εκπαίδευση γάταςΈχοντας την εμπειρία με το Ζάχο και το Μικέ που έχουν ξεκάνει δύο γατιά και και παραλιγο να φάνε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσόνγκα, ο Πίπος, ο Μικρουτσέλος, η Τριποδέ, πρέπει να σταθώ λίγο σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πτυχή για την εκπαίδευση γάτας σας.

Αν οι σκύλοι σας βρίσκονται σε μια αυλή περικλεισμένη (όπως στη δική μου περίπτωση) πιάνετε το άμαθο γατάκι από το σβέρκο (φροντίζοντας να έχετε καλό έλεγχο του σώματός του και με το άλλο χέρι και πλησιάζετε την περίφραξη των σκυλιών ώστε να είστε ορατοί στα σκυλιά. Αυτά βλέποντάς το αφιονίζονται, γαβγίζουν και τρέχουν απειλητικά προς τη μεριά σας. Το γατί καταλαβαίνει ότι εδώ κάτι επικίνδυνο συμβαίνει και λαμβάνει ένα πρώτο μήνυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις τέσσερις φορές μέχρι να είστε βέβαιοι ότι έχει καταλάβει την εστία και το μέγεθος του κινδύνου.

Αντίστοιχα αν οι σκύλοι σας είναι δεμένοι (ελπίζω να μην είναι) και οι αλυσίδες τους έχουν κάποιο μεγάλο περιθώριο παίρνετε το γατί και φτάνετε στα όρια της ακτίνας που μπορεί να φτάσει ο σκύλος ο οποίος πάλι θα επιτεθεί και το γατί θα πάρει το μήνυμα. ενώ θα αντιληφθεί και μέχρι που φτάνει η δυνατότητα κίνησης του σκύλου!

Φυσικά το παραπάνω είναι πολύ σημαντικό γιατί μια αναμέτρηση με σκύλο μπορεί να οδηγήσει τη γάτα ακόμη και στο θάνατο (διαβάστε και το διόλου ευχάριστο άρθρο μου “Φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν;”)

7. Εκπαίδευση της γάτας να μην σας ξυπνάει το βράδυ

Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τις γάτες σας είναι ότι πολύ συχνά σας ξυπνούν το βράδυ ή στην καλύτερη περίπτωση τα ξημερώματα. Αυτό πάλι ποτέ δεν απασχόλησε τους δικούς μου ανθρώπους γιατί είμαι πολύ ήσυχη γάτα όμως πολλοί από εσάς έχετε ταλαιπωρηθεί από αυτό. Ο βασικός λόγος που οι γάτες σας ξυπνούν το βράδυ κρύβεται στο ότι έχουν διαφορετικό τρόπο ύπνου από εσάς, εν ολίγοις ξεκουράζονται όσο εσείς είστε δραστήριοι και ενεργοποιούνται όταν εσείς πέφτετε για ύπνο. 

Όμως υπάρχουν πράγματα να γίνουν! To βασικότερο από αυτά είναι να διαμορφώσετε σιγά σιγά μια διαφορετική ρουτίνα που κάνει τη γάτα σας να νυστάζει και να κοιμάται τις ώρες τις οποίες αναπαύεστε και εσείς. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάτε τον αναλυτικό μου οδηγό:

8. Εκπαίδευση γάτας για βόλτα με λουράκι

Ένας ευσεβής πόθος όλων των ανθρώπων που έχουν γάτες είναι να μπορούν να τις παίρνουν μαζί τους, ώστε να έχουν περισσότερες στιγμές μαζί. Μια από τις καλύτερες λύσεις γι’ αυτό είναι να μάθει η γάτα βόλτα με λουράκι! Με μια απλή διαδικασία σταδιακής εκπαίδευσης  σε τρία βήματα αυτό είναι εφικτό:

  • Εξοικείωση της γάτας με το σαμαράκι
  • Εξοικείωση της γάτας με το λουράκι
  • Κάνετε τα πρώτα βήματα, φροντίζοντας να μην τραβάτε τη γάτα σας και να την αφήνετε να πάει όπου εκείνη θέλει (αρκεί να μην τίθεται θέμα κινδύνου για τη ζωή της)
Για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΑΤΑΣ ΣΑΣ

Το αμέσως επόμενο καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι τις υπερασπιστείτε (τις επιθυμίες σας και τις παραξενιές σας) χωρίς ίχνος νεύρων και ενόχλησης. Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε να κάθεται η γατούλα σας στο τραπέζι, θα την κατεβάσετε κάτω 100 και 1 φορές ώσπου να βαρεθεί να ανεβαίνει και στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας εσείς απλώς θα το διασκεδάζετε. 

Αυτό θα σας γλιτώσει χρόνια ζωής, μπόλικη ενέργεια και θα σας προσφέρει τεράστια αποθέματα καλής διάθεσης, ενώ το κεφάλαιο “εκπαίδευση γάτας” θα εξελίσσεται ομάλα, αβίαστα, χωρίς καν να το καταλάβετε!

Επίλογος 1 - Πως να κακομάθω τη γάτα μου

Υπάρχει ωστόσο η περίπτωση να είσαστε από αυτούς που δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας. Τουναντίον αυτό που σας απασχολεί είναι να την κακομαθαίνετε. Ψοφάτε να την κάνετε να περναεί όμορφα. Ακόμη και αυτό είναι εφικτό αρκεί να την κακομαθαίνετε με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με τρόπο που δεν θα βλάπτει την υγεία της. 

Το να της δίνετε κάθε μισή ώρα μια λιχουδιά μπορεί να την ευχαριστεί ιδιαίτερα αλλά γρήγορα θα της προκαλέσει προβλήματα! Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας χαρίσουν την ικανοποίηση του να την κακομάθετε χωρίς να την βλάπτετε! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί και μάθετε τα πάντα γι’ αυτούς:

Επίλογος 2 - Πως να μαλώσω τη γάτα μου

Πολλοί επιμένετε στη λογική του μαλώματος και της τιμωρίας, αλλά όπως σας είπα και στην αρχή αυτού του άρθρου, αυτά τα κόνσεπτ δεν φαίνεται να βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. ΟΜΩΣ, αυτο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε, ή δεν επιτρέπεται να λετε ‘ΟΧΙ’ στη γάτα σας. Υπάρχει σωστός τρόπος να λέτε στη γάτα σας ότι κάτι δεν θέλετε να το κάνει – βρείτε πληροφορίες στο αναλυτικό μου άρθro.

πως να μαλώσω τη γάτα μου

 ΥΓ: Ένα όμορφο σάιτ με τέλεια βίντεο για την εκπαίδευση της γάτας σας βρίσκεται εδώ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

7 Απαντήσεις

  1. Εμένα το βασικό μου πρόβλημα είναι να με δαγκώνει το γατάκι μου. Είναι έξι μηνών και την βρήκα τον Ιούλιο μόλις 10 ημερων(!) οπότε δεν ξέρει πότε να σταματάει. Έχω δοκιμάσει να σταματήσω να κουνάω τα δάχτυλα μου, αλλά συνεχίζει.της έχω πάρει ένα σωρό παιχνίδια, αλλά το καλυτερο είναι το χέρι μου. Δεν ξέρω τι να κάνω! (επησης η προοπτική του καινούριου γατιου έχει αποκλειστεί)

  2. Το θέμα με τον πάγκο της κουζίνας. Έχω δοκιμάσει ταινία διπλής όψης. Και αλουμινόχαρτο όπως διάβασα. Δεν πιάνει τπτ. Ανεβαίνει κανονικά για να πάει στο νεροχύτη. Ακόμα και όταν έχει πεντακάθαρο νερο στο δοχείο της.

  3. εχω μεγαλο προβλημα με τον γατο μου ο οποιος μετα απο μια ασθενεια με τα νεφρα και την κυστη,αρκετεςφορες κανει τσισα μεσα στο σπιτι και κακα στον νιπτηρα στην ντουσιερα …sos η κατασταση εχει φτασει στο απροχωρητο.Ευχαριστω

  4. Πάντως εγώ, με τις κατά καιρούς ψιψινες μου, κανένα πρόβλημα! Δε δάγκωνα γιατί είχαν τόσα μπαλάκια και άλλα παιχνίδια να ασχολούνται, δε με πειραζε να ανεβαίνουν στα κρεβάτια αφού κοιμομασταν μαζί, δε με ενοχλούσαν τη νύχτα επειδή είχαμε τους ίδιους βιορυθμους, δεν έτρωγαν από το φαγητό μου γιατί συνήθως είχαν καλυτερο και βέβαια δεν είχα την απαίτηση να με ακολουθούν στις βόλτες. Οι επισκέψεις στο μπάνιο ταυτόχρονα με μένα κόπηκαν όταν διαπίστωναν ότι εκεί το περιβάλλον ήταν πολύ υγρό για τα γούστα τους. Μάλιστα μια φορά ένα γατουλι είχε πέσει κατά λάθος μέσα σε μια γεμάτη μπανιέρα και μετά δεν ξαναπέρασε ούτε απέξω…
    Το μόνο που δεν κατάφερα, ήταν να τις εμποδίσω να μου φέρνουν κατά καιρούς διάφορα “καλούδια” από τις μυστικές αποστολές τους για κυνήγι. Σαύρες, μικρά ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα “δωράκια” στη “μαμά” που κόντευε να λαλήσει… Μετά κάποιος μου είπε ότι ήταν κινησεις αγάπης. Εγώ πάλι, θεωρούσα ότι το έκαναν ως ένδειξη συμβολής στο οικογενειακό μενού. Εξ’ ου και η απογοήτευση τους όποτε ξεφορτωνόμουν διακριτικά τα “πεσκεσια”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *