Εκπαίδευση Γάτας – 6 χρήσιμες συμβουλές

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ήδη αυτό το άρθρο ξεκινάει κάπως στραβά, χρησιμοποιώντας τον όρο “εκπαίδευση γάτας“. Τι θα λέγατε αν το αντιστρέφαμε κάπως έτσι: “εκπαίδευση χιούμαν για ομαλή συνύπαρξη με γάτα”… ουφ παρασύρθηκα.. ψυχραιμίααα Τσίτσο, μην είσαι τόσο επιθετικός ρε παιδάκι μου, μην ξεχνάς ότι σε χιούμανς απευθύνεσαι!

Ουφ, πάμε πάλι από την αρχή.. όσον αφορά την καυτή πατάτα Εκπαίδευση Γάτας θα ήθελα πριν πω οτιδήποτε άλλο να τονίσω ετούτο: 

Τέτοιες επιθετικές τακτικές μπορούν προς στιγμήν να αποτρέψουν τη γάτα να κάνει κάτι που δεν θέλουμε αλλά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να αναπτύσσεται σχέση φόβου και η γατούλα να μας αποφεύγει ή να λειτουργεί στην λογική “λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια” και αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θέλουμε!

Πάμε να δούμε μερικά βασικά σημεία στην εκπαίδευση της γάτας που ίσως ενδιαφέρουν και εσάς:

1. Εκπαίδευση γατας να μην δαγκώνει

Πολλοί από εσάς παραπονιέστε “γιατί ο γάτος μου με δαγκώνει σαν τρελός” και ότι αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχετε. Λαμβάνω συνέχεια το ερώτημα “Τι να κάνω όταν η γάτα δαγκώνει” Ψυχραιμία παιδιά, ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Διαβάστε τις παρακάτω μπούλετς και βρείτε που πρέπει να εστιάσετε:
 • Η σημασία του παιχνιδιού: Μια γάτα είναι τελείως απαραίτητο να γνωρίζει να δαγκώνει  τη λεία της, ή όταν της επιτίθενται, για να αμυνθεί. Οπότε το παιχνίδι είναι ένας καλός τρόπος για να εξασκηθεί σε αυτή την καίρια δεξιότητα. Ταυτόχρονα το δάγκωμα μέσα στο παιχνίδι μπορεί να διδάξει στη γατούλα και τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να το τοποθετεί (το δάγκωμα ντε), ανάλογα με τις αντιδράσεις των γατιών με τα οποία παίζει. Αν το δάγκωμα είναι πολύ δυνατό η άλλη γάτα θα αντιδράσει έντονα και η γατούλα μας θα μάθει ότι τα αποδεκτά όρια στην ένταση του δαγκώματος είναι χαμηλότερα.

  Έτσι ένα καίριο σημείο για να μάθει η γατούλα σας να μην δαγκώνει  είναι το παιχνίδι με άλλα γατάκια, ώστε να μάθει τα δέοντα όρια. Δείτε και το βίδεο αμέσως παρακάτω και δείτε πως η Ραία βάζει όρια στο δάγκωμα της Τινκ

 • Η σημασία της παρέας: Όπως καταλαβαίνετε και από το προηγούμενο είναι τελείως απαραίτητο μια γατούλα να έχει κάποια παρέα (ιδανικά ένα άλλο γατάκι), ώστε όπως είπαμε να μπορεί να εξασκηθεί στο παιχνίδι και να μάθει τα όρια του δαγκώματος, αλλά και από την άλλη, μέσω της αλληλεπίδρασης με την παρέα της (παιχνίδι, χάδια) να εκτονώνεται και να μην βαριέται. Είχα πολλά παραδείγματα  γατιών απομονομένων σε ένα σπίτι χωρίς παρέα και προσοχή από τους χιούμανς τους. που υπέφεραν από μοναξιά, ένταση και νευρικότητα λόγω συσσωρευμένης ενέργειας η οποία τελικά μοιραία διοχετεύτεται σε ασύστολο δάγκωμα που μερικές φορές ειναι από ενοχλητικό ως ανυπόφορο για τους διάφορους χιουμανιστικούς γονείς.
  Θα ξεχάσω εγώ τις περιπτώσεις του Κλάκη (από το Ηρα-κλάκη) και του Ματακιού (ένα τυφλό γατί περιορισμένο στο υπνοδωμάτιο γιατί η αφεντιά μου δεν το ήθελε στο υπολοιπο σπίτι με τίποτα) που δάγκωναν σαν να μην υπάρχει αύριο; Όπως καταλαβαίνετε είναι μονόδρομος είτε οι χιούμαν-γονείς να ασχολούνται, να παίζουν και να φέρονται τρυφερά στο γατάκι τους είτε να του βρουν μια παρέα. Κάτι τέτοιο θα λύσει λίαν συντόμως το πρόβλημα του δαγκώματος
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας ως παιχνίδι: Αν παρόλες τις προτροπές μου δεν φέρετε κάποια παρέα στο γατάκι σας όπως σας είπα πρέπει να γίνετε εσείς η βασική παρέα του και να παίζετε αρκετά μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για παιχνίδι. Αντίθετα επιλέξτε άλλα παιχνίδια (πχ ένα ποντικάκι-κούκλα, ή μια μπάλα απο χαρτί δεμένη σε σκοινάκι) που δαγκώνοντάς τα θα εξασκήσει την δεξιότητα του δαγκώματος.
 • Σταματάτε αμέσως το παιχνίδι όταν η γάτα σας αρχίζει να δαγκώνει: Αν παρόλο που σας το επισημαίνω, εσείς επιμένετε να παίζετε με το γατούλι σας, με τα δάχτυλά σας, αν ξαφνικά αρχίσει να τα δαγκώνει πρέπει να σταματήσετε αμέσως το παιχνίδι (παύετε να κινείτε τα δάχτυλα) και δεν τραβάτε το χέρι σας από το στόμα του. Έτσι εκείνη αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι διακόπηκε λόγω του δαγκώματος. Όταν ηρεμήσει ξαναξεκινάτε το παιχνίδι.
 
Για περισσότερα τιπς για το πως θα καταφέρετε να μάθετε στη γατούλα σας να μη δαγκώνει κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

2. Εκπαίδευση γάτας για την τουαλέτα της

Αν η γατούλα σας δεν έχει ιδέα για το πως να χρησιμοποιεί τουαλέτα είναι αρκετά λογικό να κάνει την ανάγκη της γύρω γύρω στο σπίτι και αυτό είναι κάτι που δεν θα το θέλατε, ε;  Ε να, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 • Tοποθετούμε σε κάποιο ευπρόσιτο και ήσυχο σημείο του σπιτιού την αμμοδόχο ανοιχτή.
 • Μετά το γεύμα της, αν δούμε τη γάτα μας να μυρίζει γύρω-γύρω την βάζουμε μέσα στην αμμοδόχο και κουνάμε τα πόδια της σαν να σκάβει την άμμο.
 • Τούτο είναι κάπως αηδιαστικούλι (αλλά όλα μια ιδέα είναι ρε παιδιά): Βάζουμε μέσα στην άμμο μερικά κακάκια της ή και υπολείμματα από τα ούρα της, ώστε μυρίζοντάς τα να κάνει τη σύνδεση και να πιάσει το νόημα

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα – το έχουμε δοκιμάσει με πολλές γάτες και με όλες πήγε πολύ καλά. 

Θες να μάθεις περισσότερα
για την Τουαλέτα
της γάτας σου;

3. Εκπαίδευση γάτας να μην ξύνει τα νύχια της παντού

Στα προηγούμενα δύο εγώ τα πήγα πολύ καλά, όμως όσον αφορά αυτό ΔΕΝ είμαι ένα καλό παράδειγμα διότι έχω διαλύσει με τα νύχια μου καναπέ, πάγκο κουζίνας, ντουλάπια, πολυθρόνες, ριχτάρια κλπ κλπ. Όμως δεν φταίω εγώ, οι γονείς φταίνε που δεν μου μάθανε τι πρέπει να κάνω. Εσείς λοιπόν μην κάνετε τα ίδια λάθη και ακολουθήστε τα παρακάτω τιπ:

 • Αγοράζουμε αρκούντως φαντεζί ονυχοδρόμιο και προσελκύουμε προς αυτό την γατούλα μας παίζοντας ώστε να έρθει σε επαφή μαζί του, να αρχίσει να το περιεργάζεται και να δει τη χρησιμότητά του. Επίσης υπάρχουν ειδικά, ασφαλή σπρέι που προσελκύουν τις γάτες με τα οποία μπορούμε να ψεκάσουμε το ονυχοδρόμιό μας για να αρχίσει να ασχολείται μαζί του.
 • Αν παρόλο που το ονυχοδρόμιο υπάρχει η γατούλα μας συνεχίζει να ξύνει τα νύχια της οπουδήποτε αλλού μια κάποια λύση είναι ένα απωθητικό σπρέι με το οποίο ψεκάζουμε τα σημεία που ξύνει.

Δοκιμάστε αυτα τα τιπ και πείτε μου και εμένα αν δούλεψαν! Οι γονείς μου εμένα πότε δεν προβληματίστηκαν με αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να διαλύσω καναπέ, πολυθρόνα, παπουτσοθήκη, συρτάρια κουζίνας, χαλιά και πάει λέγοντας!

4. Εκπαίδευση γάτας να μην πηγαίνει σε απαγορευμένα σημεία

Εκπαίδευση γάταςΓια όλους εσας του απολίτιστους βάρβαρους χιούμαν που δεν επιτρέπετε στη γάτα σας να αλωνίζει όπου θέλει μέσα στο σπίτι (πάγκος κουζίνας, καναπέδες, κρεβάτια, ντουλάπες) έχω εδώ τη λύση και αν και δεν θα έπρεπε να την μοιραστώ μαζί σας τελικά… θα το κάνω:

 • Όταν ανεβαίνει στο “απαγορευμένο” σημείο της λέμε αποφασιστικά αλλά με ήπιο τρόπο “ΌΧΙ” ή “J’AMAIS” και την κατεβάζουμε ή την απομακρύνουμε από το σημείο ενώ στη συνέχεια την ανταμοίβουμε με παιχνίδι-λιχουδιά. Σας προειδοποιώ θα χρειαστούν πολλές  επαναλήψεις, αλλά στο τέλος ας ελπίσουμε να (μην) νικήσετε!
 • Μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του απωθητικού σπρέι, αλλά είναι δυνατόν τώρα να τιγκάρουμε το σπίτι με χημικά επειδή η γατούλα σας είχε τη διάθεση να ξαπλώσει στο μαξιλάρι σας; Μοντιε soyons sérieux…
 • Αν συνεχίζει το κακό τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε να την αποτρέψετε να πάει ένα υλικό που γνωρίζετε ότι δεν της αρέσει, πχ ένα στρώμα λουμινόχαρτο ή μια κολλητική ταινία διπλής όψης, οποτε η ψιψινέλ ενοχλείται και φεύγει από το σημείο!
 
Εμένα οι γονείς με αφήνανε να πάω όπου θέλω (τέτοιοι γύφτουλες ήταν) και έτσι αλώνιζα στα μάτια της κουζίνας (μια φορά έκαψα και το πατουσάκι μου το γλυκό), στα μαξιλάρια, στις ντουλαπες με τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα, στους καναπέδες κοκ.
 
Μόνο ο πατέρας όταν έκανε δουλειά με τον υπολογιστή, με κατέβαζε από το γραφείο όταν ανέβαινα, γιατί πατούσα στο πληκτρολόγιο ή του έκρυβα την οθόνη.  Το μυστικό ήταν ότι μπορεί να με κατέβαζε και είκοσι φορές αλλά δεν θύμωνε καθόλου και έτσι η όλη διαδικασία ήταν πολύ σμουθ, καταλαβαίνετε!
 
Διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο που εστιάζει ειδικά στο πως θα πείσετε τη γατούλα σας να πάψει να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ
Η ΓΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ
ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

..εγώ άαααλλο πρόβλημα αντιμετωπίζω, η Τιτίκα δεν μ' αφήνει να φάω ήσυχος..
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

5. Εκπαίδευση γάτας να μην τρώει το φαγητό μου

Αυτό το σημείο εμένα καθόλου δεν με αφορά γιατί δεν καταδέχομαι να φάω από τροφή άλλου (εκτός αν πρόκειται για παρμεζάνα ρετζιάνο). Αλλά επειδή όπως βλέπουμε, άλλες γατούλες όπως η Τιτίκα του Τάσου, δεν είναι τόσο από τζάκι όσο εγώ να τι πρέπει να κάνετε:

 • Βάζετε μακαρόνια στο πιάτο σας και αρχίζετε να τρώτε. Η γάτα σας πλησιάζει. Την πιάνετε και την απομακρύνετε. Επιμένει.. την ξανααπομακρύνετε – πάντα ήρεμα και γαλήνια. Επαναλαμβάνετε μέχρι  να βαρεθεί ή να καταλάβει (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία). 
 • Όταν εσείς τρώτε βάζετε και σε εκείνη το αγαπημένο της φαγητό ώστε να ασχοληθεί με αυτό και να σας αφήσει ήσυχους να απολαύσετε ένα τέλειο δείπνο
 • Όσον αφορά εμένα, όταν ήμανε μικρή, ο πατέρας έτρωγε πάντα στο πάτωμα (από το πιάτο του βέβαια) και κουνούσε τις πατούσες του, εγώ το εκλάμβανα ως παιχνίδι, ασχολούμουν με αυτές και τον άφηνα τον καημένο να φάει.. είναι και αυτός ένας κάποιος τρόπος.

6. Εκπαίδευση γάτας να μην πλησιάζει σε επικίνδυνους σκύλους

Εκπαίδευση γάταςΈχοντας την εμπειρία με το Ζάχο και το Μικέ που έχουν ξεκάνει δύο γατιά και και παραλιγο να φάνε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσόνγκα, ο Πίπος, ο Μικρουτσέλος, η Τριποδέ, πρέπει να σταθώ λίγο σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πτυχή για την εκπαίδευση γάτας σας.

Αν οι σκύλοι σας βρίσκονται σε μια αυλή περικλεισμένη (όπως στη δική μου περίπτωση) πιάνετε το άμαθο γατάκι από το σβέρκο (φροντίζοντας να έχετε καλό έλεγχο του σώματός του και με το άλλο χέρι και πλησιάζετε την περίφραξη των σκυλιών ώστε να είστε ορατοί στα σκυλιά. Αυτά βλέποντάς το αφιονίζονται, γαβγίζουν και τρέχουν απειλητικά προς τη μεριά σας. Το γατί καταλαβαίνει ότι εδώ κάτι επικίνδυνο συμβαίνει και λαμβάνει ένα πρώτο μήνυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις τέσσερις φορές μέχρι να είστε βέβαιοι ότι έχει καταλάβει την εστία και το μέγεθος του κινδύνου.

Αντίστοιχα αν οι σκύλοι σας είναι δεμένοι (ελπίζω να μην είναι) και οι αλυσίδες τους έχουν κάποιο μεγάλο περιθώριο παίρνετε το γατί και φτάνετε στα όρια της ακτίνας που μπορεί να φτάσει ο σκύλος ο οποίος πάλι θα επιτεθεί και το γατί θα πάρει το μήνυμα. ενώ θα αντιληφθεί και μέχρι το που φτάνει η δυνατότητα κίνησης του σκύλου σας

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΑΤΑΣ ΣΑΣ

Το αμέσως επόμενο καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις υπερασπιστείτε (τις επιθυμίες σας και τις παραξενιές σας) χωρίς ίχνος νεύρων και ενόχλησης. Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε να κάθεται η γατούλα σας στο τραπέζι, θα την κατεβάσετε κάτω 100 και 1 φορές ώσπου να βαρεθεί να ανεβαίνει και στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας εσείς απλώς θα το διασκεδάζετε. 

Αυτό θα σας γλιτώσει χρόνια ζωής, μπόλικη ενέργεια και θα σας προσφέρει τεράστια αποθέματα καλής διάθεσης, ενώ το κεφάλαιο “εκπαίδευση γάτας” θα εξελίσσεται ομάλα, αβίαστα, χωρίς καν να το καταλάβετε!

ΥΓ: Ένα όμορφο σάιτ με τέλεια βίδεο για την εκπαίδευση της γάτας σας βρίσκεται εδώ.

ΥΓ2: Αν ο βραδινός σας ύπνος διακόπτεται συστηματικά από την δραστηριότητα της γατούλα σας κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τι πρέπει να κάνετε:

2 Απαντήσεις

 1. Εμένα το βασικό μου πρόβλημα είναι να με δαγκώνει το γατάκι μου. Είναι έξι μηνών και την βρήκα τον Ιούλιο μόλις 10 ημερων(!) οπότε δεν ξέρει πότε να σταματάει. Έχω δοκιμάσει να σταματήσω να κουνάω τα δάχτυλα μου, αλλά συνεχίζει.της έχω πάρει ένα σωρό παιχνίδια, αλλά το καλυτερο είναι το χέρι μου. Δεν ξέρω τι να κάνω! (επησης η προοπτική του καινούριου γατιου έχει αποκλειστεί)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *