Γάτα Πλαστική Σακούλα

Οι γάτες και οι πλαστικές σακούλες

Τις προάλλες ο πατέρας με έπιασε στα πράσα, αγκαλιά με το δεύτερο πιο σημαντικό πράμα στη ζωή μου και φυσικά αποθανάτισε τη στιγμή (βλέπε φώτο από πάνω). Το δεύτερο πιο σημαντικό πράμα στη ζωή μου, που λέτε, είναι οι πλαστικές σακούλες (δεν θα σας αποκαλύψω το πρώτο γιατί μετά θα νιώσω πολύ ευάλλωτος). Έχω μια σχέση λατρείας με τις πλαστικές σακούλες αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω το γιατί με απόλυτη ακρίβεια.

Ίσως φταίει το ότι στις πλαστικές σακούλες μπορώ και κρύβομαι από τους απανταχού σφετεριστές του θρόνου, όπως τον Κινέζο! Ή ίσως πάλι η πλαστική σακούλα είναι τέλεια γιατί μου αρέσει να παίζω ξύλο με τον πατέρα όταν είμαι μέσα της – δεν ξέρω γιατί, μη με ρωτάτε, ή άντε καλά, ρωτήστε με -. Θαρρώ ότι δημιουργεί μια ίντριγκα η άτιμη και εξιτάρομαι και αποκτώ ενδιαφέρον για μπουνίτσες και καταιγιστικές κλωτσίες και άλλα τέτοια ΤΣΙΤΣIΚΑ κόλπα!

Έκανα λοιπόν και στους φίλους μου στο φέισμπουκ και στο ίνσταγκραμ την εξής ερώτηση: 

Η ανταπόκριση των φίλων ήταν συγκινητική με εκατοντάδες σχόλια από τα οποία προέκυψαν δύο συμπεράσματα:

 • Το πρώτο είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι γάτες λατρεύουν τις πλαστικές σακούλες, όμως υπάρχει και μια σημαντική μερίδα γατών που τις φοβούνται.
 • Το δεύτερο συμπέρασμα ήταν ότι κάποιες γάτες έχουν κινδυνέψει να πνιγούν από τις σακούλες, όπως αυτές τυλίγονται στο λαιμό τους, καθώς οι ανόητες βάζουν τα κεφαλάκια τους στα χερουλια της σακούλας (όποτε καλό είναι να κόβετε τα χερούλια να τις αφήνετε να παίζουν με την υπόλοιπη σακούλα).
CALL-TO-ACTION-FRESKOPLYMMENA-ROUXA
Και μια και πιάσαμε τα αγαπημένα της γάτας κάντε κλικ στην εικόνα
και ανακαλύψτε γιατί αγαπάμε τόσο τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα

6 λόγοι γιατί εμείς οι γάτες αγαπάμε τόσο τις πλαστικές σακούλες;

Ας δούμε όμως και τι λένε οι ειδικοί για τη λατρεία μας για τις πλαστικές σακούλες. Αυτοί οι μυστήριοι τύποι (οι ειδικοί ντε) ισχυρίζονται ότι η σχέση λατρείας μας με τις πλαστικές σακούλες οφείλεται στο οτι ουσιαστικά οι σακούλες … μας αρέσουν (σώπα ρε)!

Όχι, εντάξει, εξηγούν και λίγο πιο αναλυτικά. Η αγάπη μας στις πλαστικές σακούλες οφείλεται στο ότι οι πλαστικές σακούλες προκαλούν τις αισθήσεις μας αλλά και στο ότι μας δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση ασφάλειας:

 1. Το τσαλάκωμα του πλαστικού της σακούλας μας ιντριγκάρει και πυροδοτεί την αίσθηση της αφής και της ακοής
 2. Η μυρωδιά του φαγητού που (πιθανώς) υπήρχε στη σακούλα ερεθίζει την όσφρησή μας
 3. Η λεία επιφάνεια της σακούλας κάτω από τα πόδια μας προκαλεί την αφή μας
 4. Αν μάλιστα η σακούλα είναι διάφανη δεν περιορίζει καν την όρασή μας
 5. Εμείς οι γάτες λατρεύουμε να κουρνιάζουμε σε μικρούς χώρους που μας αγκαλιάζουν το σώμα γιατί εκεί νιωθουμε πιο ασφαλείς από επικίνδυνους θηρευτές που σουλατσάρουν στο σαλόνι (!;)
 6. Μας θυμίζει την εποχή που ήμασταν μωράκια και μας αγκάλιαζε η μαμά μας και μας ζέσταινε – και η σακούλα, αν και λεπτή, προσφέρει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ζεστασιάς. Γενικώς ό,τι θυμίζει στη γάτα την αλληλεπίδραση με τη μαμά της την γεμιζει ευχαρίστηση – ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζύμωμα που θυμίζει στη γάτα την περίοδο που θήλαζε τη μαμά της

Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία, που ταυτόχρονα μας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς, συνδυασμός που αν μη τι άλλο μας ξετρελαίνει!

Γιατί κάποιες γάτες φοβούνται τις πλαστικές σακούλες

Ψάχνοντας στην σχετική βιβλιογραφία στην βιβλιογραφία βρήκα αρκετές έρευνες που έχουν εντοπίσει κάποιους λόγους για τους οποίους μερικές γάτες  φοβούνται τις πλαστικές σακούλες:

 1. Η πιο λογική θεωρία λέει ότι μερικές γάτες έχουν συνδέσει την πλαστική σακούλα με κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες. Για παράδειγμα μια αδεσποτούλα μπορεί να έψαχνε τροφή σε ένα κάδο απορριμάτων και ξαφνικά ένας χιούμαν να πέταξε μια σακούλα μέσα σε αυτόν τρομάζοντας ή τραυματίζοντας την αδεσποτούλα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή η γάτα που φοβάται τις πλαστικές σακούλες ίσως βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και κάπου εκεί γύρω διαδραμάτιζε κάποιο ρόλο και μια πλαστική σακούλα. Αυτή η θεωρία είναι κάπως εύλογη αλλά φυσικά δεν εξηγεί αυτό που βρήκα εγώ, ότι ειδικά τα αρσενικά τις φοβούνται.
 2. Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι ίσως ο ήχος της σακούλας θυμίζει τον ήχο του φιδιού και ότι η είναι στο DNA της γάτας να φοβάται τέτοιους ήχους. Αυτή η θεωρία όμως έρχεται σε αντίθεση με την πανθομολογούμενη λατρεία των περισσότερων γατιών για τις πλαστικές σακούλες

Γιατί η γάτα μου μασάει τις πλαστικές σακούλες; Είναι επικίνδυνο;

Αν και ετούτο το θέμα ίσως να έπρεπε να γίνει ξεχωριστό άρθρο ας δούμε πάρουμε εδώ μια πρώτη γεύση! Γιατί η γάτα μας συχνά απολαμβάνει να μασάει τις πλαστικές σακούλες; Κάποιοι λόγοι είναι τελείως αθώοι ενώ άλλοι δείχνουν ότι κάτι δεν παέι καλά:

 1. H γάτα υποφέρει από στρες και κάπως εκτονώνει αυτό το άγχος στο μάσημα – για να βρείτε τον οδηγό μου για την διαχείριση του στρες της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ
 2. Της λείπουν θρεπτικά συστατικά .. που τα ψάχνει ατυχώς στο πλαστικό
 3.  Υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (όπως και οι ανθρώποι) που την κάνει να μασάει εμμονικά το πλαστικό
 4. Διάφορες ασθένειες οδηγούν τη γάτα να μασάει το πλαστικό, όπως διαβήτης, προβλήματα στα δόντια, αναιμία,  υπερθυρεοειδισμός
 5. Το ένστικτο του θηρευτή κάνει την γάτα να βλέπει τη σακούλα σαν.. θήραμα που πρέπει να δαγκώσει για να το σκοτώσει – αυτή είναι η πιο ακίνδυνη εκδοχή από όλες
Τώρα είναι επικίνδυνο να μασάει μια γάτα την πλαστική σακούλα; Το απλό μάσημα ίσως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αλλά η κατάποση πλαστικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη 

Φωτογραφικά Ντοκουμέντα

Στη συνέχεια κάθισα και συγκέντρωσα τις αγαπημένες μου από τις φωτογραφίες που μου στείλατε (βασικά τις πιο ευκρινείς, γιατί όλες ήταν τέλειες) και σας τις παρουσιάζω με χαρά!

Η δική σας γάτα πωωως τα πάει με τις σακούλες; Τις αγαπάει ή τις φοβάται; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Και αφού διαλευκάναμε μια ακόμη μυστηριώδη συνήθεια της γάτας ας εξιχνιάσουμε και ετούτο: Γιατί οι γάτες λατρεύουν τις χαρτόκουτες; Οι απαντήσεις στο σύνδεσμο:

3 Απαντήσεις

  1. ναι, η αρχικη εντυπωση οτι τα αρσενικα τις φοβουνται ηταν τελειως λανθασμενη! ολοι τις λατρευουν αρκει να μην εχουν τραυματικες εμπειριες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *