Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας

Αυτές τις ημέρες φαίνεται ότι μάλλον έχει φουντώσει μια πανάρχαιη συνήθεια των γατιών. Λαμβάνω συνεχώς μηνύματα από απελπισμένους χιούμαν οι οποίοι εκλιπαρούν για μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά “πως να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας”. 

Ξέρετε ο Τσίτσος δεν είναι όποιος κι όποιος και του επιτρέπεται να ανεβαίνει πάνω στους πάγκους της κουζίνας, όμως βρίσκω πολύ λογικό ο απλός λαουτζίκος να μην επιτρέπεται να ανέβει εκεί! Οπότε θα σας δώσω μερικές συμβουλές για να το πετύχετε αυτό. Ας δούμε όμως πρώτα γιατί οι γάτες ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας!

Γιατί οι γάτες ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας;

Οι λόγοι μπορούν να γίνουν αντιληπτοί αρκετά εύκολα αν είστε αρκούντως παρατηρητικοί:

 • Οι γάτες αγαπάνε τα ύψη. Αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα. Ε και πολλές γάτες μπορούν να πηδήξουν από το πάτωμα στον πάγκο της κουζινας, ενώ άλλες με την βοήθεια μιας καλά τοποθετημένης καρέκλας ανεβαίνουν. Από κει νιώθουν ασφαλείς και ευχαριστιούνται να παρατηρούν τα καθέκαστα!
 • Ο πάγκος της κουζίνας μυρίζει όμορφα. Συχνά εκεί θα βρουν ενδιαφέροντα πράγματα για να φάνε (ειδικά οι κοιλιόδουλες γάτες, όχι αριστοκράτισσες όπως εγώ), όπως το μεσημεριανό που ακόμη δεν έχει μπει στο ψυγείο. Επίσης εκεί συχνά θα συναντήσουν ψωμοθρούβαλα που μια λαιμαργη γατούλα βρίσκει ιδιαίτερα ελκυστικά
 • Αν η βρύση της κουζίνας στάζει ελαφρώς μπορεί να προσελκύσει τη γατούλα σας να ανεβεί εκεί διότι η γάτα λατρεύει το τρεχούμενο νεράκι. 

ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΟΔΗΓΙΑ: Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει

Πως να σταματήσω τη γάτα μου να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας

10 tips για να μην ανεβαίνουν οι γάτες σας στον πάγκο της κουζίνας

Έχοντας γνώση των αιτιών μπορείτε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Θα σας προτείνω εδώ διάφορες τεχνικές, φροντίστε όμως να είστε επίμονοι και υπομονετικοί. Δοκιμάστε αρκετές από αυτές μέχρι κάποια να αποδειχτεί αποτελεσματική!
 • Η πρώτη και προφανής λύση είναι να κρατάτε τον πάγκο όσο πιο καθαρό γίνεται, ώστε οι μυρωδιές του να μην δελεάζουν την γάτα σας να κάνει την άνοδο στο απαγορευμένο σημείο!

 • Βάλτε κολλητικές ταινίες διπλής όψεως στην άκρη του πάγκου. Η γάτα αισθάνεται απαίσια να πατάει πάνω σε κολλητική ταινία. Αν πατήσουν πάνω τους δυο τρεις φορές θα αρχίσουν να αποθαρρύνονται από το να πηγαίνουν εκεί. Βέβαια αν η γάτα σας είναι ατσίδα ίσως βρει τροπο να ανεβεί αποφεύγοντας την άκρη του πάγκου

 • Βάλτε μια λωρίδα τσαλακωμένου αλουμινόχαρτο κατά μήκος του πάγκου. Η αίσθησή του στα πόδια τους είναι πολύ ενοχλητική και μπορεί να τους κάνει να ξανασκεφτούν να ανέβουν στον πάγκο. Βέβαια αυτή η τακτική μπορεί να αποδειχτεί άκαρπη αν και πάλι η γάτα σας καταφέρει να το αποφύγει.

 • Οι γάτες προτιμούν την θετική εκπαίδευση παρά την τιμωρία. Όταν η γάτα σας ανεβεί στον πάγκο προσφέρετε της μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι στο πάτωμα κάτω από τον πάγκο. Μόλις η γάτα δελεαστεί και πηδήξει κάτω για να πιάσει τη λιχουδιά έχετε μαζί σας ένα κλίκερ (αυτά τα πραγματάκια που κάνουν ένα θόρυβο) και κάντε το θόρυβο. Μετά από μερικές φορές ο ίδιος ο θόρυβος θα προκαλεί την γάτα να κατεβαίνει από τον πάγκο.

 • Τραβήξτε την καρέκλα που βρίσκεται κοντά στον πάγκο για να εμποδίσετε την εύκολη άνοδό της γάτας σας στο απαγορευμένο σημείο.

 • Φτιάξτε άλλα ελκυστικά σημεία ανάβασης, όπως ένα γατόδενδρο όπως του Τσίτσου – που μπορείτε να το βρείτε εδώ –  ή ενα κρεβατακι με βεντούζες σαν αυτό πάνω σε ένα ψηλό παράθυρο – συνδυάστε το και με ενα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι σαν αυτό για έξτρα ζέστη. Στην κορυφή τους συχνά τοποθετείτε μια λιχουδιά και ενθαρρύνετε τη γατούλα σας να ανεβεί πάνω. Το νέο γατοέπιπλο αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει θετικά συναισθήματα στη γατούλα σας που ίσως αδιαφορήσει πλέον για τον πάγκο της κουζίνας σας!

 • Αν υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες δίπλα στο δοχείο με το νεράκι της γάτας σας, αλλάξτε του θέση, ώστε να μπορεί να το απολαύσει και να μην αναζητεί το νερό από το νεροχύτη. Επίσης είναι πιθανό η γατούλα σας να προτιμάει το νερό της κρύο γι’ αυτό προσθέσετε ένα παγάκι στο δοχείο. Τέλος δοκιμάστε τη λύση ενός σιντριβανιού για γάτες για να εξασφαλίσετε συνεχή ροή νερού που τρελαίνει τις γατούλες. Βρείτε το δικό μου προτεινόμενο συντριβάνι ακριβώς ΕΔΩ!
 • Δοκιμάστε την παλιά δοκιμασμένη τακτική να “μαλώνετε” αποφασιστικά (αλλά όχι υστερικά) τη γατούλα σας όταν ανεβαίνει στον πάγκο. Ένα “μηηη” είναι αρκετό. Αρκετές θα πτοηθούν από την αντίδρασή σας μετά από λίγες επαναλήψεις! Διαβάστε και το άρθρο μου για το πως να λέτε ΟΧΙ στη γάτα σας με το σωστό τρόπο ακριβώς ΕΔΩ!
 • Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι αέρα (από αυτά που καθαρίζουν τα πληκτρολόγια) και κάθε φορά που η γάτα σας ανεβαίνει στον πάγκο, κάντε το “φσττττ”! Ο ήχος αυτός δεν αρέσει καθόλου στις γατούλες οπότε είναι πολύ πιθανό να πτοηθούν. Πάλι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης! Εγώ να σας πω οτι δεν μου αρέσουν καθολου αυτές τις ιδέες που βασίζονται στο να αγχωσουν/τρομαξουν τη γάτα
 • Αφού ακολουθήσετε μερικά από τα προηγούμενα τιπς και δώσετε καλές εναλλακτικές ψηλών σημείων και νερού για τη γάτα σας θα μπορούσε να έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε και ένα μη τοξικό απωθητικό υγρό για γάτες όπως αυτό με το οποιο να ψεκασετε στον πάγκο της κουζινας. Ο συνδυασμός των εναλλακτικών λύσεων μαζι με το ενοχλητικο απωθητικο θα στρέψει τη γάτα σας στα σημεία που επιθυμείτε να κινείται και όχι στον πάγκο. Περισσότερες πληροφορίες για τα καλύτερα απωθητικά για γάτες που ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλή εδώ!

Ε ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Πως να μην ανεβαίνει η γάτα μου στο κρεβατί

Δοκιμάστε τις ιδέες μου με υπομονή και επιμονή και μοιραστείτε μαζί μου τα αποτελέσματα. Αν τυχών έχετε και άλλες ιδέες μην διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας και φυσικά διασπείρετε αυτό τον ΧΡΥΣΟ (υπερβολή) οδηγό στα σόσιαλ μίδιά σας!

ΥΓ1: Να ευχαριστήσω την αγαπημένη Μαρία Σάββα και για τις δικές της ιδέες!
YΓ2: Προ-τελευταίο και καλύτερο: 
 Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι
YΓ3: Και μια και μιλάμε για κακές συνήθειες, δείτε και το άρθρο: Τι κάνω όταν η γάτα μου με δαγκώνει

19 Απαντήσεις

 1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ο Ρούλης μου δεν συνηθίζει να ανεβαίνει βέβαια, αλλά ξέρω πολλά άλλα γιατάκια του το κάνουν.

 2. Εμένα πάλι δεν πτοείται από τίποτα! Τα έχω δοκιμάσει ΟΛΑΑΑΑ και πάλι ανεβαίνει και χώνει και τη μουσούδα του στον νεροχύτη όταν πλένω τα πιάτα!

 3. Εμενα πατουσε στο περβαζι κ απο κει στο ψυγείο κ απο εκει πανω απο τα ντουλαπια κ με εβλεπε απο ψηλα.
  Επειδή δεν την αφηνα να ειναι στον παγκο..
  Κ φυσικα ηταν τοσο διαολος που καταφερε κ σκοτωθηκε μονη της..
  Κ εννοείται ηταν γατα παπαγάλος..
  Αλλά την αγαπουσα πολυ γιατι τη μεγαλωσα..
  Τωρα ομως που θα παρω την αδεσποτουλα της αυλης, θα τα εφαρμοσω τα παραπανω! Ευχαριστώ 😊😊

     1. Αμα το ηξερα, δε θα το αφηνα ποτε ανοιχτό.. 😢😢
      Κατοπιν μου ειπαν κ αλλοι οτι έχει συμβει κ σε αυτούς..

     2. Φαινεται πολυ σκληρο θεαμα για να τ αντεξεις, όμως ό,τι συνεβησε συνεβησε. Καλη δυναμη

 4. Το δικό μου πρόβλημα είναι πως όχι μόνο ανεβαίνουν στον πάγκο,αλλά κάνουν και τα τσισα τους εκεί. Δεν τους αποθαρρύνει τίποτα!! Ούτε η χλωρίνη, ούτε το πιπέρι που ραντίζω τον πάγκο. Τραγική κατάσταση που δεν μπορώ να βρω λύση.

 5. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ..ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΑΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑ ΛΑΖΑΡΟ …ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΟΡΜΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ.. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ) ΟΤΑΝ ΒΡΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΓΡΑΠΩΣΕΙ ..ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΒΑΠΟΡΙΖΑΤΕΡ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΔΕΙ ΦΕΥΓΕΙ..ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ, ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΖΥΓΙΖΕΙ….8900 ΚΙΛΑ

  1. Μάρωω γεια σουυυ! Να χαιρεσαι τον νταρντανολαζαρο σου! Αν εκτος απο 8.9 κιλα ειναι και βαρυς στις κινησεις κλπ σκεψου την πιθανοτητα να του κανεις διαιτα σε συνδυασμο με άσκηση/παιχνιδι. Αν θες διαβασε ετουτο: https://www.tsitsosthecat.gr/diaita/

   Επίσης η τιμωρία και η απειλη (πχ με το βαποριζατερ) μπορει να κανει το γατουλι να μην σου επιτιθεται, ομως ειναι πιθανο να τον αγχωνεις. Αν θες ριξε μια ματια και σε αυτο https://www.tsitsosthecat.gr/timoria/

 6. Η δική μου πριγκηπέσσα (ως μια άλλη Τσίτσο) κάθεται στο παράθυρο και με παρατηρεί ψέλνοντας με να μαγειρεύω και αφού τελειώσω κατεβαίνει κυρία ελέγχει τον πάγκο και φεύγει…. άντε τώρα να την μαλώσω : )

 7. ο βενιαμιν ανεβαινει στον παγκο γιατι εχω ποτηρι με νερο για την πιπινα ειναι παπαγαλακι για να κανει μπανιο και ετσι δεν τον μαλωνω

 8. Αν ανεβαίνει στον πάγκο δεν υπάρχει θέμα, ανεβαίνει όμως από κει στο φουρνάκι και περνάει στον νεροχύτη. Προσπαθώ να τον σταματάω στο φουρνάκι γιατί μπορεί να καεί από κανένα ζεστό μάτι και από κει στο νεροχύτη γιατί θα αρχίσει να γλείφει τα άπλυτα πιάτα. Κανένα τιπ; 🥲

  1. σιιιγουρα να ειναι καλυμμενα τα καυτα ματια με κατσαρολα/σκευος με νερακι για να μην πατησει πανω.. ο τσιτσος την πατησε μια φορα μικρος και το πατουσακι εκανε κανα μηνα να φτιαξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *