πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι;

Πολλά ερωτήματα μου κάνετε κάθε μέρα όπως “Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας”, “Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι”… ε τώρα τελευταία άρχισα να λαμβάνω συχνά και το ερώτημα “Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι” και μια και ακόμη δεν το έχω απαντήσει, νομίζω ότι πρέπει να το κάνω άμεσα!

Πρώτα από όλα θα σας πω ότι εγώ ο Τσίτσος, ανεβαίνω και στο τραπέζι – οι χουμανιστικοί γονείς μου ωστόσο λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα ώστε να μην γίνεται αυτό κάπως επικίνδυνο για την υγεία κανενός. Ωστόσο ποιος ειμαι εγώ (ΕΙΜΑΙ ΕΙΜΑΙ, ΚΟΤΖΑΜ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΙΜΑΙ, αλλά ας είναι) που θα σας πω τι να κάνετε με τη γάτα σας και αν είναι σωστό να μην αφήνετε τη γάτα σας να ανεβαίνει στο τραπέζι! 

Κατά δεύτερον θέλω να τονίσω ότι είναι στο DNA της γάτας να ανεβαίνει στα διάφορα ψηλά σημεία. Η γάτα κρύβει ενα αναρριχητή και έναν μεγάλο άλτη μέσα της και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γι’ αυτό. Βλέπετε ενστικτωδώς για να γλιτώσει από επικίνδυνους θηρευτές και για να κυνηγήσει ζουμερά θηράματα η γάτα καταφεύγει πάντα στα ψηλά σημεία. 

Έτσι δεν μπορείτε να την κάνετε να μην θέλει να ανεβαίνει στα ψηλά σημεία όπως το τραπέζι, ή ο πάγκος της κουζίνας, όμως ίσως μπορείτε να στρέψετε το ενδιαφέρον της σε άλλα ψηλά σημεία πιο ενδιαφέροντα για εκείνη και λιγοτερο ενοχλητικά για εσάς! Στον παρακάτω σύνδεσμο μάθετε περισσότερα για την λατρεία της γάτας για τα ψηλά σημεία:

Αφού ειπώθηκαν όλα ετούτα πάμε να δούμε τα τιπς μου για το πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι:

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι - 6 τρόποι

1. Χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία δύο όψεων

Ένα κλασσικό κόλπο για να αποθαρρύνετε τη γάτα σας από το τραπέζι είναι να τοποθετήσετε στις άκρες του κολλητική ταινιά δύο όψεων. Όταν η γάτα επιχειρήσει να πηδήξει στο τραπέζι, οι πατούσες της θα κολλήσουν στην ταινία και αυτό αν θέλετε να ξέρετε ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ εμάς των γατών. Αυτή η εμπειρία θα κάνει το τραπέζι να μοιάζει ένας διόλου δελεαστικός προορισμός για τη γάτα σας!

2. Χρησιμοποιήστε γατόδενδρο

Έχουμε μιλήσει για τα πολλαπλά οφέλη του γατόδενδρου για την γάτα. Ένα από αυτά είναι ότι προσφέρει δελεαστικά ψηλά σημεία, από όπου η γάτα μπορεί να ικανοποιησει τα ένστικτά της.

Και σιγά μην ενδιαφερθεί για το τραπέζι αν μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά, σε συναρπαστικά γατόδενδρα! Βρείτε το γατόδενδρο που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος ΕΔΩ!

Και αν βρισκετε ακριβά τα γατόδενδρα, ανακαλύψτε πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γατόδενδρο ΕΔΩ!

3. Τοποθετήστε διάφορα επιπέδα-φωλιές σε τοίχους

Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν μια κάθετη ανάπτυξη στους τοίχους του σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται τέτοιες εταιρείες κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Η γάτα μπορεί να πηδήξει από ένα επίπεδο σε άλλο ψηλότερο και τελικά να φτάσει πολύ ψηλά – σε σημεία πολύ πιο δελεαστικά από το τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο στρέφετε το ενδιαφέρον της γάτας σε άλλα σημεία και όχι στο τραπέζι.

4. Χρησιμοποιήστε απωθητικά αρώματα

Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που εκλύουν αρώματα που είναι ενοχλητικά για τις γάτες όπως αρώματα εσπεριδοειδών – τα οποία δεν προκαλούν πρόβλημα. Η ιδέα είναι να γίνει το τραπέζι μέρος απωθητικό για τη γάτα, έτσι ώστε η γάτα να χάσει το ενδιαφέρον της για αυτό.

5. Χρησιμοποιήστε αλουμίνιο

Καλύψτε με αλουμίνιο τις άκρες του τραπεζιού! Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότερες γάτες δεν νιώθουν άνετα ούτε με τον ήχο του αλουμινίου όταν πατούν πάνω του ούτε με την λεία υφή τους και η παρουσία του μπορεί να τις αποθαρρύνει να ανέβουν πάνω στο τραπέζι. 

Να πω σε αυτό το σημείο ότι το αλουμίνιο δεν λειτουργεί με όλες τις γάτες – καθώς αρκετοί τσιτσόφιλοι μου λένε ότι η γάτα τους δεν πτοήθηκε διόλου (ενώ σε άλλους λειτούργησε καλά)

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι

6. Κρατήστε κάθε δέλεαρ μακριά από τα μάτια της και την όσφρησή της

Η γάτα είναι πολύ πιθανό να πηδήξει πάνω στο τραπέζι αν εντοπίσει εκεί κάποιο δέλεαρ! Πχ αν ξεπροβάλλουν κάποιες κούπες από το τραπέζι, μπορεί να προκαλέσουν την περιέργειά της. 

Επίσης αν υπάρχουν νόστιμες μυρωδιές πάνω στο τραπέζι, πχ υπολείμματα φαγητού, και αυτές μπορεί να προκαλέσουν τη γάτα να πηδήξει στο τραπέζι!

Αν όλα αυτά εκλείψουν σίγουρα η ιδέα του ανεβάσματος στο τραπέζι δεν θα μοιάζει τόσο δελεαστική! 

Ειναι καλή λύση το ψέκασμα με νερό;

Πολλοί από εσάς γνωρίζοντας την φυσική απέχθεια της γάτας για το νερό καταφεύγετε στην λύση του βρεξίματος για να την αποθαρρύνετε να ανεβαίνει στα τραπέζια. Όμως αυτός ο τρόπος πιο πολύ θυμίζει τιμωρία παρά θετική εκπαίδευση  και έχουμε συζητήσει γιατί η τιμωρία δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για την εκπαίδευση μιας γάτας σε ετούτο εδώ το άρθρο!

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι, λοιπόν; Όλες αυτές οι λύσεις πιστεύω ότι θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τις και πείτε μου αν έφεραν αποτέλεσμα. Και αν έχετε και άλλα παρόμοια τιπς, μοιραστείτε τα μαζί μας σε σχόλιο!

Για το τέλος σας κράτησα μια άλλη παρόμοια, δημοφιλή ερώτηση: Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στον παγκο της κουζίνας! Βρείτε τις απαντήσεις εδώ!

3 Απαντήσεις

  1. Βρε παιδια μου εμενα ο Λεωνιδας ειναι εδαφους/εδαφους. Δεν ανεβαινει περαν του καναπε/κρεββατιων αντε και στις καρεκλες, πουθενα με μεγαλυτερο υψος. Και το γατοδεντρο που πηραμε το χαιρεται αλλη γατα διοτι ο Λεωνιδας ουτε να το δει. Δεν σκαρφαλωνει ουτε προσπαθει να φυγει απο πουθενα.

  2. Οι γάτες μου Τσιτσο μου, (4 )ανεβαίνουν στο τραπέζι μόλις καθήσω να φάω ❗Η πιο μικρή μάλιστα πέντε μηνών ….απλώνει χέρι και στην μπουκιά ….στο στόμα μου❗Ότι φαγητό κι αν τρώω❗Φασόλια,μπρόκολα, ψωμί❗❗❗❗Στο πιάτο της
    …..μου είναι. παραξενουλα Γεια σου Τσιτσο Ευχαριστώ για συμ βούλες Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που πιάνει είναι το ψεκασμό με μπουκαλάκι από άρωμα Τόσο μικρό❗😘😘

  3. Εχω δοκιμασει ΟΛΑ τα παραπανω . Για μια στιγμή ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά ……. Αυτό ακριβώς .Μόνο οταν ψεκάσω με νερό και χυμό πορτοκάλι το τραπέζι δεν πλησιάζει ο γάτος μας. Αλλά μπορω κάθε μέρα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *