Η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά

Αγαπάνε οι γάτες; Τι λένε οι ειδικοί;

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη γάτα και την μυστηριώδη προσωπικότητά της, για το ποσο ανεξιχνιάστες και αινιγματικές είναι οι συμπεριφορές της , αλλά το ερώτημα παραμένει απλό για εκατομμύρια γατολατρείς: Αγαπάνε οι γάτες; Μεγάααλη έγνοια, την έχετε, λες και για να αγαπήσετε τη γάτα σας πρέπει να σας αγαπήσει και εκείνη!

Έχω γράψει άρθρα επι αρθρών που περιγράφουν και αποκωδικοποιούν τη συμπεριφορά της γάτας, αναλύσεις για τα σημάδια της συμπεριφορά της γάτας που δείχνουν αγάπη, για το αν η γάτα νιωθει συναισθήματα κλπ κλπ! Αλλά ας δούμε τι ακριβώς λένε οι ειδικοί για το ξεκάθαρο και συγκεκριμένο ερώτημα: “Αγαπάνε οι γάτες;” Και όταν λέμε αν αγαπάνε οι γάτες, εννοούμε αν αγαπούν τόσο τους χούμανς, όσο και άλλες γάτες, ή ας πούμε άλλα κατοικίδια όπως σκύλους! Είσαστε έτοιμοι; Φύγαμε!! Όχιιι, δεν φύγαμε, πρώτα να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα που ακολουθεί:

Τι σημαίνει "αγάπη" για τη γάτα;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα, μάλλον είναι μάλιστα αρκετά δύσκολο και μπερδεμένο αυτό! Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί σε σχέση με το κόνσεπτ της “αγάπης”!  

Kristyn Vitale (ερευνήτρια γατών και επικουρος καθηγήτρια για την υγεία και τη συμπεριφορά των ζώων) αναφέρει: «Η αγάπη είναι μια πολύ περίπλοκη έννοια που δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί —ακόμα και στους ανθρώπους».

Η Valarie V. Tynes, ειδική σε κτηνιατρικές υπηρεσίες στο Ceva Animal Health, συμφωνεί: “Η αγάπη είναι ένας πολύ δύσκολος όρος για να οριστεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζώα που δεν μπορούν να σου πουν πώς νιώθουν”.

Τέλος η Katherine Pankratz, πιστοποιημένη κτηνίατρος στην Κλινική Συμπεριφοράς Ζώων δηλώνει: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι άλλα είδη, πέρα από τους ανθρώπους, μοιράζονται πολλά αν όχι όλα τα ίδια συναισθήματα με εμάς»!

πως να δειξω στην γατα μου οτι την αγαπω

Πως αγαπάνε οι γάτες; (πως δείχνουν την αγάπη τους)

Προτού καταλάβουμε αν οι γάτες μπορούν να αγαπήσουν, πρέπει να σχηματίσουμε μια βασική κατανόηση του πώς μπορεί να μοιάζει η αγάπη για μια γάτα.

H Pankratz και h Tynes περιγράφουν και οι δύο ορισμένες «συνεργατικές συμπεριφορές» που χρησιμοποιούν τα ζώα για να σχηματίσουν δεσμούς με άλλα ζώα – και μερικές φορές και με ανθρώπους. Aυτές οι συμπεριφορές συνήθως μαρτυρούν θετικά συναισθήματα προς ένα άλλο ζώο ή ακόμα και έναν άνθρωπο.

Μερικές από αυτές είναι:

  • Οι κεφαλιές
  • Τρίψιμο του προσώπου στο πρόσωπο του άλλου πλάσματος
  • Κοιμούνται μαζί με πλάσμα που σχετίζονται
  • Ακολουθούν το άλλο πλάσμα παντού τυλίγοντας την ουρά τους συχνά πάνω του
  • Αμοιβαία περιποίηση (όπως γλείψιμο)
 

Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να δηλώνουν τρυφεράδα και στοργή… για να βρείτε μια πλήρη λίστα με συμπεριφορές που δείχνουν αγάπη κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!  Αφου εντοπίσαμε αυτές τις συμπεριφορες όμως ας δούμε τι σχέσεις αναγνωρίζουν οι ειδικοί ότι αναπτύσσουν οι γάτες:

Οι γάτες συνάπτουν σχέσεις στοργής και εξάρτησης;

H Pankratz αναφέρει: «Οι γάτες όντως εκδηλώνουν συμπεριφορές στοργής και αυτό αφήνει περιθώριο σε εμάς να τις ερμηνεύσουμε ως Αγάπη»

Η Vitale εξέτασε την δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και επιβεβαιώνει ότι οι γάτες συνάπτουν τέτοιες σχέσεις (που έχουν το χαρακτήρα της παρηγοριάς και της στοργής) και με τους χούμανς τους κατι που οδηγεί σε ορισμένα χαρακτηριστικά μοτίβα συμπεριφοράς που δείχνουν αρκετά ξεκάθαρα ότι η γάτα θεωρεί το χούμαν ως μια πηγή άνεσης και ασφάλειας – οπότε και όταν αυτός απομακρύνεται (πχ πηγαίνει στη δουλειά του) δημιουργείται στρες (το άγχος αποχωρισμού για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές κυρίως ΕΔΩ) :  

Και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο χούμαν ξαναγυρνάει σπίτι η γάτα τον καλωσορίζει και χαίρεται με τον ερχομό του και ανακτά το θάρρος της και μπορεί να γίνει και πάλι πιο τολμηρή, ελέγχοντας βέβαια ξανά και ξανά ότι ο χούμαν είναι κοντά της. 

Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκτός από σχέσεις στοργής, η γάτα συναπτει και σχέσεις “ασφάλειας”, εξάρτησης με τον χούμαν της!

αγαπάνε οι γάτες

Προσφέρουν οι γάτες ανευ όρων αγάπη;

Ως εδώ είδαμε τι είπαν οι ειδικοί για μορφές σύνδεσης που μοιαζουν να έχουν κάποιο κίνητρο (όρο),  όπως ασφάλεια και ευχαρίστηση. Όμως είναι οι γάτες ικανές να εκδηλώσουν άνευ όρων αγάπη; Αυτό είναι το βαθύ, το εναγώνιο ερώτημα που ταλανίζει πολλούς χούμανς!

Ε λοιπόν, εδώ πέρα ευθαρσώς θα παρακάμψω τους ειδήμονες και τους ειδικούς και θα σας πω την δική μου ιδέα περί του θέματος! 

Η άνευ όρων αγάπη δεν μπορεί να συλληφθεί με το μυαλό. Δεν μπορεί το μυαλό να την κατανοήσει, να τη χωρέσει, διότι το μυαλό λειτουργει σε μοτίβα αιτιότητας, λειτουργει με λογικές απώτερων κινήτρων. Έτσι οι ειδικοί που μελετούν συμπεριφορές σε τέτοια πλαίσια, νομίζω ότι είναι αδύνατο να πουν με βεβαιότητα αν υπάρχει άνευ όρων αγάπη μεταξύ γατών και ανθρώπων μια και οποιαδήποτε συμπεριφορά και αν εντοπίσουν θα τη συσχετίσουν με καποιο κίνητρο και άρα θα ακυρώσουν την πιθανότητα του άνευ όρων.

Λοιπόν εγώ έχω μια τελείως άλλη ιδέα:  Αντί να βάζουμε ειδικούς να ψάχνουν αν οι γάτες μπορούν να εκφράσουν άδολη αγάπη, μπορούμε απλώς να τη νιώσουμε. Η άνευ όρων αγάπη δεν αποδεικνύεται (αν αποδεικνυόταν δεν θα ήταν άνευ όρων). Η άνευ όρων αγάπη βιώνεται! Και δεν έχει να κάνει με δυο ξεχωριστά πρόσωπα που νιώθουν τρυφερά συναισθήματα, αλλά έχει να κάνει με την κατάλυση κάθε ιδέας χωριστότητας, ότι υπάρχει ένα πρόσωπο, ο Τσίτσος, και ένα άλλο, ο χούμαν του και αυτοί οι δύο νιώθουν αγάπη μεταξύ τους! Όχι, η άνευ όρων αγάπη δεν είναι αυτό το πράμα.

Την επόμενη φορά που η γάτα σας χωθεί στην αγκαλιά σας, ξεχάστε ποιος είστε, νιώστε αυτό το σπάνιο άρωμα της Αγάπης και περιφρονήστε κάαθε έγνοια για το αν σας αγαπάει η γάτα σας ή όχι! Δεν χρειάζεται αποδείξεις! Το βιώνετε ήδη και αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη!

Κλείνοντας, παρακαλώ διαβάστε και τα αποκαλυπτικά (κατά τη ταπεινή μου γνώμη) άρθρα για το αν οι γάτες νιώθουν συναισθήματα και αν οι γάτες είναι ικανές για ενσυναίσθηση!

2 Απαντήσεις

  1. Η αγάπη δεν είναι απτή αλλά αληθινή! Πριν λίγους μήνες είχα νοσησει με covid-19 και περασα την “καραντίνα” μου παρεα με τις 2 γατες μου. Η μεγαλύτερη γατούλα μου, που γενικά είναι πολύ ήρεμη και φιλική, μέσα στη νύχτα μου έριξε μια κουτουλιά πολύ πολύ δυνατή! Απορημένη και νευριασμενη, σηκώθηκα από την ταραχή μου για να διαπιστώσω ότι είχα δυσπνοια γιατί μου είχε πέσει το οξυγόνο. Η γλυκούλα μου όλο το βράδυ κοιμόταν δίπλα μου και με πρόσεχε!
    Μονο άπειρη αγάπη για αυτό το πλάσμα μπορώ να νιώσω..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *