Γιατί οι γάτες γλείφουν η μια την άλλη και την επόμενη στιγμή αρχίζουν να μαλώνουν;

Μερικές συμπεριφορές μας είναι τέτοιες που σας κάνουν να μας νομίζετε… κυκλοθυμικές. Εντάξει, σας καταλαβαίνω, μια και εσείς κοιτάτε μέσα από τα δικά σας μάτια, είναι λογικό να παρερμηνεύετε τις συμπεριφορές μας. 

Πώς αλλιώς να εξηγήσετε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δυο γάτες μπορεί να γλείφουν η μια την άλλη τρυφερά-τρυφερά και στο επόμενο καρέ -λες και δύο μύγες τσίμπησαν ταυτόχρονα τις δύο αυτές γάτες-, να αρχίζουν να παλεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο! Τι συνέβη, που να πάρει το καλό;

Γιατί οι γάτες γλείφουν η μια την άλλη;

Σας έχω μιλήσει φυσικά με αναλυτικό άρθρο για τη σημασία του γκρούμιν στη ζωή της γάτας, αλλά δε σας έχω μιλήσει για τη σημασία του γκρούμιν μεταξύ των γατών. Πριν λοιπόν σας πω το γιατί οι γάτες, εκεί που κάνουν γλύκες, αρχίζουν το ξύλο, θα σας πω για τη σημασία του mutual groomin’ μεταξύ γατών, με τρόπο συνοπτικό:

  • Πρόκειται για μια άσκηση σύνδεσης μεταξύ των γατών
    Το γκρούμιν είναι ένας τρόπος δεσίματος μεταξύ των γατών. Και γι’ αυτό, όταν δύο γάτες απολαμβάνουν το γκρούμιν μεταξύ τους, είναι πολύ πιθανό να μην εμπλακούν μετά σε πραγματική μάχη. Το αμοιβαίο γκρούμιν συνήθως σημαίνει αγάπη & εμπιστοσύνη – σκεφτείτε ότι η μια εκτίθεται ολοκληρωτικά στην άλλη και αν η άλλη είχε άγριες διαθέσεις, θα μπορούσε να τη χτυπήσει άσχημα.
  • Σφυρηλατεί τους δεσμούς μεταξύ γατών με δεσμούς αίματος
    Το γκρούμιν μεταξύ γατών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (αδέρφια, παιδί-μαμά κ.λ.π.) εντείνει τους δεσμούς μεταξύ τους. Επίσης, μπορεί μερικά αδερφάκια να δεχτούν στην οικογένεια μια ενήλικη ή γηραιή γάτα που δεν είναι «αίμα τους» μέσω της διαδικασίας του γκρούμιν. Είναι σαν να λένε στην «ξένη» γάτα «τώρα είσαι μέλος της οικογένειας»!
  • Εκδήλωση στοργής, ειδικά μεταξύ μαμάς, γάτας και παιδιών 

    Αυτό το αμοιβαίο γκρούμιν είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ των ανήλικων γατιών και των ενήλικων, και κυρίως μεταξύ της μητέρας και των παιδιών της και έχει το άρωμα της στοργής, ενώ μπορεί να  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση του οικείου από το ξένο. Αν ένα γατάκι, π.χ., δεν έχει τις μυρωδιές από το γλείψιμο της μητέρας του, μπορεί να μην αναγνωριστεί από τη μητέρα ως παιδί της! Σε ετούτο το σημείο, θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το αναλυτικό αφιέρωμα στη σχέση μαμάς-παιδιών, κάνοντας κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

  • Αποδοχή μιας καινούριας γάτας
    Το αμοιβαίο γκρούμιν είναι, τέλος, ένας τύπος αποδοχής μιας νέας γάτας στο νοικοκυριό. Αν οι γάτες του σπιτιού αρχίσουν να μυρίζουν και να γλείφουν την καινούρια γάτα, αυτό είναι πολύ καλό σημάδι ότι την έχουν δεχτεί. Και απλώνοντας τις μυρωδιές τους στο σώμα της καινούριας γάτας μέσω του γλειψίματος, την κάνουν, και με τη βούλα, μέλος του νοικοκυριού! Μια και αναφερθήκαμε σε ετούτο, να πούμε ότι υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορούν να κάνουν ευκολότερη την προσαρμογή μιας καινούριας γάτας στο σπίτι όπου ζει μια άλλη γάτα. Βρείτε τον αναλυτικό μου οδηγό ΕΔΩ.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, ας απολαύσουμε και ένα τέλειο βίδεο με τις γάτες της αυλής σε αμοιβαίο γκρούμιν:

Γιατί οι γάτες γλείφουν η μια την άλλη και την επόμενη στιγμή αρχίζουν να μαλώνουν;

Πάμε λοιπόν και στο κυρίως θέμα του άρθρου μας! Γιατί οι γάτες τη μια στιγμή κάνουν χάδια και γλειψίματα και την επόμενη αρχίζουν το ξύλο;!

  • Πιθανώς ,ο καλύτερος τρόπος να εξηγηθεί αυτή η φαινομενικά αλλόκοτη συμπεριφορά «Τώρα σε γλείφω – τώρα σε βαράω» είναι ότι όταν κάτι όμορφο παρατραβήξει, γίνεται ενοχλητικό. Γιατί οι γάτες γλείφουν η μια την άλλη και στη συνέχεια χτυπιούνται; Γιατί έχασαν την υπομονή τους, οπότε το ευχάριστο έγινε μπαγιάτικο και κουραστικό/βαρετό.
    Ακόμα και αν το αμοιβαίο γκρούμιν είναι μια πράξη σύνδεσης, κάθε γάτα έχει ένα όριο, πέρα από το οποίο δεν απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο συμβαίνει και με το χάδι των χούμανς… από ένα σημείο και μετά, γίνεται βαρετό. Φανταστείτε πώς θα νιώθατε, αν κάνατε μια αγκαλιά που θα κρατούσε, ας πούμε 1.5 ώρα! Δε θα θέλατε να σταματήσει πια αυτό το πράγμα; Ε, αυτός είναι ο λόγος που οι αβρότητες δίνουν τη θέση τους στα χαστούκια.
  • Συχνά, πάνω στα χάδια και τα γλειψίματα, οι δύο φιλικά προσκείμενες μεταξύ τους γάτες μπορεί να πατήσουν κουμπιά που δε θα έπρεπε να πατήσουν… να πονέσουν η μια την άλλη ή κάτι παρόμοιο και τότε ιν ε μπλινκ οφ εν άι (που λένε και στην Ηγγλετέρα) και πάλι οι τρυφεράδες δίνουν τη θέση τους σε αγνό ανόθευτο ξύλο που συνδυάζεται με κχουυυυυ, γρυλίσματα κ.λ.π. 
  • Οκ οκ, κάποιες φορές, αυτά τα λάθος αγγίγματα μπορεί να δώσουν αφορμή και για ένα παιχνιδιάρικο ξύλο, όπως τότε που όταν ήταν μικρές οι γάτες, πάλευαν όλη μέρα για πλάκα. Για να μπορέσετε να ξεχωρίσετε το ξύλο από το παιχνίδι, διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αν θέλουμε να εντοπίσουμε το σημείο εκείνο που καθορίζει πότε και αν θα συμβεί η μετάβαση από τα… μέλια στους καβγάδες, πρέπει να εντοπίσουμε το βαθμό υπομονής και ανοχής κάθε γάτας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι γάτες είναι φύσει περίεργα πλάσματα και θα εξερευνήσουν διάφορα πράματα, κάποια από τα οποία μπορεί να ενοχλήσουν τις άλλες γάτες, με τα αποτελέσματα που ήδη περιγράψαμε!

 

Οι γάτες μου συνέχεια καταλήγουν να ξυλοφορτώνουν η μια την άλλη! Τι να κάνω;

Τώρα αν το (αληθινό) ξύλο είναι η μόνιμη κατάληξη αυτων των προσωρινών αβροτήτων, υπάρχουν πράματα να κάνετε για να το περιορίσετε! Προφανώς οι γάτες κουβαλούν ένα φορτίο επιθετικότητας που στην πραγματικότητα είναι στρες! Πρώτα από όλα διαβάστε το άρθρο μου για την επιθετικότητα της γάτας εδώ και για την διαχειριση του στρες (αρθρό-βίβλος) εδώ και στη συνεχεια δοκιμάστε και μερικά από τα παρακάτω:

  • Χρησιμοποιήστε φαρμακευτική κάνναβη για γάτες; Δεν ξέρετε τι είναι; Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο εδώ και αν θέλετε να αποκτήσετε το CBD Oil της NatureCan που χρησιμοποιούμε και εμείς κάντε κλικ εδώ και οπωσδήποτε χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%
  • Προσφέρετε στις γάτες σας πρόσβαση σε πολλά σημεία! Αν δεν έχετε κάποια εύκολα προσβάσιμα (πχ ψυγείο, βιβλιοθήκες κλπ) ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε κάποιο γατόδενδρο (βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ) ή να φτιάξετε εσείς ένα (βρείτε πως εδώ) ή να βάλετε κάποια ανάκλινδρα παραθύρου σε ψηλά σημεία στα παράθυρα του σπιτιού – το προτεινόμενό μου εδώ 
  • Βάλτε Feliway Friends στην πρίζα! Δεν ξέρετε τι είναι το Feliway; Διαβάστε το άρθρο μου! Και αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ
  • Για έξτρα εφέ γαλήνης και ηρεμίας μπορείτε να δοκιμάσετε το περίφημο Calming Effect,  το spray αρωμαθεραπείας (βασίζεται σε έλαια λεβάντας και Ιλανγκ-Ιλανγκ) της ελληνικής Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση15%! 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο που απαντάει στο ερώτημα «Γιατί με γλείφει η γάτα μου;»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *