Ντρέπονται οι γάτες;!

Σε μια προσπάθεια να καταλαβουμε καλύτερα τη γάτα, νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε και ετούτο το ερώτημα… είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της ντροπής… δεν είμαι σίγουρος ακριβώς ποια είναι η χρησιμότητά του, αλλά είμαι βέβαιος ότι το αναγνωρίζω συνέχεια γύρω μου.

Το ερώτημα που προκύπτει, ειδικά για εσάς τους ανθρώπους που τα βλέπετε τα πράγματα από συγκεκριμένη οπτική γωνία, είναι το εξής: άραγε και οι γάτες νιώθουν ντροπή; Αν, π.χ., μια γάτα… αεριστεί, θα νιώσει μετά άσχημα; Αν κάνει τα θκατουλάκια της σε κοινή θέα, θα ντραπεί που την κοιτάζουν οι χούμανς; Ή ίσως θα ντραπεί μόνο όταν την κοιτάζουν άλλες γάτες; Μπάι δε γουέι, εσείς ντρέπεστε όταν κάνετε κάτι που γενικά θεωρείται ντροπιαστικό, μπροστά στη γάτα σας; O άθλιος ο πατέρας όχι! 

Το θέμα του άρθρου οριοθετήθηκε… πάμε να δούμε τώρα τις απαντήσεις που αντιμετωπίζουν το γνωστό πρόβλημα… το ότι δεν μπορείτε να μπείτε στο μυαλό μας και να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει, οπότε μπορείτε απλώς να διατυπώσετε κάποιες θεωρίες! Ας τις ψηλαφίσουμε!

Τελικά... ντρέπονται οι γάτες;!

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένα πλάσμα για να νιώθει ντροπή;

Παιδιά, πρέπει αρχικά να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό: η αίσθηση της ντροπής είναι ένα κάπως περίπλοκο συναίσθημα, που συνδέεται άρρηκτα με την αίσθηση ύπαρξης ενός εαυτού, ο οποίος ντρέπεται. Ε λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι η αίσθηση (προσωπικού) εαυτού -που στον άνθρωπο είναι φρικτά έντονη-, στις γάτες, συχνά, είναι ασθενής ως ανύπαρκτη.

Πραγματικά, κοιτάζοντας τον Μπιλάκο, αναρωτιέται κανείς αν νιώθει σαν… ένας εαυτός… μου έκανε εντύπωση όταν πριν από 2 βδομάδες έκανε το λάθος να μπει μέσα στην αυλή του Ζάχου και του Μικέ -οι οποίοι τον περιέλαβαν για να παίξουν μαζί του μέχρι να τον σκοτώσουν- και εκείνος αντιδρούσε τόσο νωχελικά, σαν τίποτα να μην διακυβευόταν… πολύ περιέργη εμπειρία, τώρα που το σκέφτομαι – για την ιστορία, ο πατέρας έτρεξε γρήγορα και τον έσωσε. 

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Λοιπόν η αίσθηση Εαυτού είναι πιο ανεπαίσθητη στη γάτα σε σχέση με τον άνθρωπο, όμως οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα μέρος στον εγκέφαλο της γάτας -που μοιάζει με το αντίστοιχο μέρος του εγκεφάλου του ανθρώπου- που σχετίζεται με την ντροπή, μόνο που είναι αισθητά μικρότερο. Για να μην τα πολυλογούμε, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι γάτες νιώθουν ντροπή!

Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται, για να νιώσει μια γάτα ντροπή, είναι να έχει την ικανότητα να γνωρίζει (ή πιο σωστά να φαντάζεται) τι σκέφτονται οι άλλες γάτες για εκείνην! Δεν είμαστε σίγουροι αν οι γάτες κάνουν τέτοιους συνειρμούς

Ωστόσο, πολλοί γατογονείς διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι γάτες τους νιώθουν ντροπή όταν σκοντάφτουν, όταν αερίζονται, ή όταν κάνουν την ανάγκη τους. Το θέμα, όμως, είναι ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να εξηγηθούν με τρόπο που δεν έχει καθόλου να κάνει με το αίσθημα της ντροπής!

Μην παρεξηγηθούμε! Η γάτα έχει συναισθήματα, σας έχω γράψει ολόκληρο άρθρο γι’ αυτό! Όμως τα συναισθήματά τους, φαίνονται να είναι αρκετά λιγότερο πολύπλοκα από του ανθρώπου. Έτσι, μια συμπεριφορά που στα μάτια του ανθρώπου μοιάζει για ζήλια ή για εκδίκηση, στα μάτια της γάτας δεν είναι τίποτα άλλο, παρά… στρες. 

Με τον ίδιο τρόπο, ό,τι στα μάτια του ανθρώπου μοιάζει ως «Ντροπή», για τη γάτα μπορεί να είναι κάτι τελείως άλλο!

Ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες των γατών που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως «ντροπή»;!

Ας δούμε, όμως, μερικές τέτοιες συμπεριφορές που θα εξηγούνταν αρκετά πετυχημένα με το κόνσεπτ της «ντροπής»:

  • Όταν η γάτα κάνει έναν λάθος υπολογισμό και πέσει κάτω, αμέσως γλείφεται με μανία (για 2 δευτερόλεπτα), λες και νιώθει άσχημα που της συνέβη αυτό το κακό 
  • Όταν η γάτα κάνει κάτι… ντροπιαστικό (λες και υπάρχει τίποτα εξ ορισμού ντροπιαστικό), κοιτάζει με άγχος αν την είδε κανείς
  • Όταν η γάτα θάβει τα κακά της
  • Όταν η γάτα κρύβεται σε κάποιο σημείο που κανείς δεν μπορεί να την δει 
  • Όταν η γάτα κάνει εμετό σε κάποιο σημείο όπου κανείς δεν μπορεί να τη δει τη στιγμή που κάνει τον εμετό

Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω για κάθε συμπεριφορά που μοιάζει συμπεριφορά ντροπής, υπάρχει μια εξήγηση που δεν έχει να κάνει με το κόνσεπτ της ντροπής:

Νιώθουν οι γάτες ντροπή, όταν κάνουν τα κακά τους;

Συνήθως όταν μια γάτα κάνει κακά μετά θα τα θάψει (στην τουαλέτα με την άμμο / στη φύση με το χώμα)! Αυτό για τους ανθρώπους μπορεί να μοιάζει σαν μια αντίδραση ντροπής, αλλά δεν έχει να κάνει με ντροπή! Στη φύση, η γάτα κινδυνεύει από θηρευτές και είναι πάντα σε εγρήγορση. Καλύπτοντας τα κακά της, κρύβει τις μυρωδιές της, τα ίχνη της, κάτι που της επιτρέπει να μη γίνεται αντιληπτή από τους θηρευτές της κι έτσι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσής της. 

Αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο περί αυτού που καταπιάνεται και με το εξής θέμα: «Γιατί ενίοτε οι γάτες ΔΕN θάβουν τα κακά τους;” κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο:

Νιώθουν οι γάτες ντροπή όταν... αερίζονται;

Οι γάτες είναι μάλλον απίθανο να νιώθουν ντροπή, όταν αερίζονται. Για να το καταλάβετε αυτό, σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους νιώθουν ντροπή οι άνθρωποι σε αντίστοιχες περιπτώσεις:

Ένας βασικός λόγος είναι η δημόσια… ταπείνωση. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι όταν κάποιος αερίζεται, αυτό είναι λόγος οι άλλοι να τον κοροϊδέψουν. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι τα αέρια μυρίζουν… άσχημα. 

Αυτοί οι δύο λόγοι δεν μπορούν να ευσταθούν στις γάτες… οι γάτες δε μεγάλωσαν με τις άλλες γάτες να τις κοροϊδεύουν όταν αερίζονται, ούτε βρίσκουν ταπεινωτική την άσχημη μυρωδιά, απλώς προσπαθούν να την καθαρίσουν!

Νιώθουν οι γάτες ντροπή όταν πέφτουν κάτω;

Αυτή η χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας, να κοιτάζει με αγωνία αριστερά ή δεξιά και να γλείφεται με μανία στη συνέχεια, αφού πέσει κάτω μετά από έναν λάθος υπολογισμό, εκλαμβάνεται συχνά ως ντροπή. Αλλά και πάλι, δίνει μια ανθρωποκεντρική ερμηνεία. Το πιο πιθανό είναι ότι η γάτα γλείφεται γιατί θέλει να ανακουφίσει το στρες από την πτώση και κοιτάζει αριστερά – δεξιά, διότι, πέφτοντας, έκανε κάποιον υπολογίσιμο θόρυβο και θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν τράβηξε την προσοχή κάποιου θηρευτή. Μια και αναφερθήκαμε και στο στρες, ας δούμε και τον οδηγό μου για τη διαχείριση του στρες της γάτας!

Έχοντας πει όλα ετούτα, νομίζω ότι φτάσαμε στο τέλος ενός ακόμα θέματος! Θα ήθελα και τη δική σας αντίληψη περί του θέματος… πιστεύετε ότι έχετε πιάσει τη γάτα σας να… ντρέπεται; Πείτε μου αναλυτικά σε σχόλιο!

2 Απαντήσεις

  1. Ωστόσο το ενοχο (ενοχή) βλέμμα της γάτας που μόλις έκλεψε απο το συρτάρι (υπαρχει βιντεο) κάτι προδίδει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *