Γιατί η γάτα μου χασμουριέται, όταν με βλέπει;

Το χασμουρητό είναι μια βασική ακούσια συμπεριφορά στη γάτα (όπως και στον άνθρωπο). Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τους λόγους που μια γάτα χασμουριέται, όταν βλέπει τον άνθρωπό της, αν και πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά. Έτσι και πάλι θα βασιστούμε σε θεωρίες για να εξηγήσουμε αυτή την ακαταμάχητη (κατά τ’ άλλα) συμπεριφορά της γάτας!

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι η γάτα νιώθει ικανοποιημένη και ανακουφισμένη, όταν σας βλέπει! Είναι ο τρόπος της να εκφράσει ότι νιώθει ολοκληρωτικά χαλαρή με την παρουσία σας. Επίσης, με το χασμουρητό η γάτα παίρνει παραπάνω οξυγόνο και… ξυπνάει, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει την ενέργειά της και να είναι έτοιμη να χαρεί την αλληλεπίδραση μαζί σας. Βέβαια, μπορεί και μια γάτα να χασμουριέται γιατί είναι νυσταγμένη. 

Άλλοι επιστήμονες λένε ότι το χασμουρητό είναι μια μοναδική μορφή επικοινωνίας, μια μορφή «γλώσσας του σώματος» για να προκαλέσει την προσοχή σας – όπως θα έκανε και με ένα νιαούρισμα. Παρεμπιπτόντως, μάθετε τι σημαίνουν τα διάφορα είδη νιαουρίσματος ακριβώς ΕΔΩ

Έχοντας αναφερθεί εν συντομία στις διάφορες πιθανότητες, ας δούμε πιο αναλυτικά ποιες από αυτές συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να εξηγούν καλύτερα το φαινόμενο! Αλλά πρώτα, ας απολαύσουμε τον Αδολφίνο σε ένα εμβληματικό χασμουρητό!

Γιατί η γάτα μου χασμουριέται, όταν με βλέπει - Οι Θεωρίες

Μια γάτα θα μπορούσε να χασμουριέται επειδή είναι κουρασμένη και νυστάζει και ίσως θέλει να κοιμηθεί. Το χασμουρητό, όμως, καμιά φορά μοιάζει πιο στοχευμένο σε εσάς. Δηλαδή η γάτα αρχίζει να χασμουριέται μόλις περπατήσετε στο δωμάτιο ή όταν έρχεστε στο σπίτι από τη δουλειά. Αν η γάτα χασμουριέται μόνο (ή συνήθως), όταν σας βλέπει αυτό σημαίνει ότι:

  1. Σας εμπιστεύεται και νιώθει ασφαλής στην παρουσία σας, επομένως μπορεί να χαλαρώσει τελείως
  2. Είναι ενθουσιασμένη που σας βλέπει και θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας
  3. Είναι κουρασμένη και σας λέει με τον τρόπο της να την αφήσετε ήσυχη

 

Οι πρώτοι δύο λόγοι δείχνουν ότι η γάτα σας νοιάζεται και σας έχει πολύ ψηλά στην υπόληψή της. Ο τρίτος είναι μια δήλωση ότι θέλει τον χώρο της και τον χρόνο της. Για να καταλάβετε ποιο από τα τρία σενάρια ισχύει, πρέπει να παρατηρήσετε την συμπεριφορά της πριν και μετά! Ας δούμε αυτές τις 3 θεωρίες:

1. Η γάτα νιώθει άνετα και είναι ικανοποιημένη

Οι γάτες είναι πλάσματα που είναι συνέχεια σε εγρήγορση, για να κυνηγήσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους και για να μην πέσουν στα δόντια πιθανών θηρευτών. Αγχωμένες γάτες, σε επαγρύπνηση, δεν πρόκειται να χασμουρηθούν και βέβαια δεν πρόκειται να κοιμηθούν στα σημεία που μπορείς να τις εντοπίσεις εύκολα. 

Έτσι, αν η γάτα σας, μόλις σας δει κατευθυνθεί προς εσάς αφήνοντας παράλληλα ένα χασμουρητό, να ξέρετε ότι αυτό σημαίνει ότι η γάτα νιώθει ότι έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει, να μην είναι πλέον σε επαγρύπνηση. Εκτός από αυτή την αίσθηση ασφάλειας, ειδικά αν η γάτα σας έχει να σας δει για ώρα (όταν π.χ. γυρνάτε από τη δουλειά), το χασμουρητό δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη και έτοιμη για το απογευματινό της, αλλά και για να παίξει μαζί σας!

Σε αυτή την περίπτωση, θα δείτε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά σημάδια ικανοποίησης και χαλαρότητας:

2. Προσπαθεί να ξυπνήσει για να αλληλεπιδράσει μαζί σας

Το χασμουρητό εκκρίνει διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα και προκαλεί πρόσληψη οξυγόνου. Μόλις το οξυγόνο φτάσει στον εγκέφαλο, βοηθάει τη γάτα να οξύνει τις αισθήσεις της, την ξυπνάει και την κρατάει σε εγρήγορση. Οπότε η γάτα θα μπορούσε να χασμουριέται μόλις σας δει, για να παραμείνει σε εγρήγορση και ξύπνια. 

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η γάτα ετοιμαζόταν να την… κουτρουμπέσει, αλλά άλλαξε γνώμη μόλις σας είδε. Θέλει να μείνει ξύπνια και να παίξει μαζί σας, που να πάρει ο διάολος! Ή μπορεί να κοιμόταν ελαφρά (catnapping), αλλά τώρα να θέλει να ξυπνήσει γρήγορα για να φάει ή να απολαύσει το χάδι σας! 

Δηλαδή, με το χασμουρητό η γάτα αντιστέκεται στο ένστικτό της που την οδηγούσε να κοιμηθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να απολαύσει την παρέα σας. Αυτό είναι σπουδαίο κοπλιμέντο για εσάς αν θέλετε να ξέρετε – αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι η γάτα είναι τόσο ανεξάρτητο πλάσμα!

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό συμβαίνει, παρατηρήστε αν μετά το χασμουρητό η γάτα σηκώνεται και ξεκινάει κάποιες διατάσεις των μυών της.

3. Είναι κουρασμένη και θέλει να σας δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για αλληλεπίδραση

Μπορεί απλώς η γάτα σας να χασμουριέται και να ετοιμάζεται να ρίξει τον υπνάκο της. Το χασμουρητό συμβαίνει όταν η γάτα είναι πολύ κουρασμένη, αλλά δε θέλει να παραδεχτεί ότι είναι έτοιμη για υπνάκο. 

Έτσι, θα μπορούσε να συνέβαινε το εξής: Η γάτα σας να είναι νυσταγμένη αλλά με το που σας νιώθει (μην ξεχνάτε πόσο οξεία ακοή έχει), σηκώνει λίγο το κεφάλι, σας βλέπει, βεβαιώνεται ότι καμία απειλή δεν υπάρχει στο χώρο και χασμουριέται, σαν μια προετοιμασία για τον υπνάκο που θέλει να ρίξει και ακολούθως ξαπλώνει και πάλι.

Σε αυτή την περίπτωση, και πάλι η γάτα σας έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις της και εσείς, ως πιστά δουλικά της, οφείλετε να τις σεβαστείτε και να την αφήσετε να απολαύσει τον υπνάκο της. 

Σε ετούτο το σημείο, θα ήθελα να σας μιλήσω για 13 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον ύπνο της γάτας!

Και κάπου εδώ μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την περιγραφή των πιθανών θεωριών που εξηγούν αυτά τα τόσο χαριτωμένα χασμουρητά της γάτας μας.

Εσάς, η γάτα σας συνηθίζει να χασμουριέται, όταν σας βλέπει;! Πείτε μου σε σχόλιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *