Πως οι γάτες καταλαβαίνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα;

Οι γάτες είναι πλάσματα που έχουν πολύ αναπτυγμένη διαίσθηση. Ναι εντάξει εντάξει, είμαστε λίγο ατακτούλες, μπορεί να προκαλέσουμε μεγάλους χαμούς, στα νιάτα μας, αλλά το βέβαιο είναι ότι μπορούμε να καταλάβουμε πάρα πολυ καλά πως νιώθετε και ξέρουμε και πως να σας ανακουφίσουμε. Γι’ αυτό (μεταξύ χιλιάδων άλλων) μας λατρεύετε! Γιατί όοοοντως μας λατρεύετε! 

Τα παραπάνω είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητα όμως το ερωτηματικό που προκύπτει είναι “με ποιο τρόπο σας καταλαβαίνουμε, πως καταλαβαινουμε τα συναισθήματά σας”. Η κατανόηση προκύπτει μαγικά, ανεξήγητα, μεταφυσικά ή μήπως οφείλεται σε πολύ απτούς λόγους; Όπως θα δούμε οι γάτες έχουν κάποιες φοβερές ικανότητες, βασισμένες στις ανεπτυγμένες αισθήσεις τους που μπορούν να εξηγήσουν πως έχουν τοσο απίστευτη αντίληψη, και νιώθουν τι συμβαίνει στον αγαπημένο τους χούμαν. Ας δούμε το θέμα όμως πιο διεξοδικά:

Οπότε πως οι γάτες καταλαβαίνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων. Είναι γεγονός ότι οι γάτες έχουν απίστευτες αισθητηριακές ικανότητες. Μια και πρόκειται για δεινούς θηρευτές οι γάτες έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους ό,τι συμβαίνει συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων των ανθρώπων! Βέβαια αυτό οφείλεται εκτός από τις οξείες αισθήσεις τους και στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά παρατηρητικά πλάσματα που σιωπηλά παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει. Και επίσης μυρίζουν τα πάντα!

Ναι, ειναι αλήθεια οι γάτες σας παρατηρούν εξονυχιστικά. Ξέρουν ότι είσαστε αυτοί που θα τις φροντίσουν, ξέρουν ότι είστε μέλη της οικογένειάς τους και βασίζονται στην φροντίδα σας (όσο αυτή προσφέρεται – γιατί αν αυτή σταματήσει θα επιδιώξουν να επιβιώσουν με κάποιο τρόπο, γιατί είναι πλάσματα σοφά). Σε τι συνίσταται όμως η εξονυχιστική εξέταση που κάνουν στον άνθρωπό τους;

1. Οι γάτες ακούν τα πάντα

Το αυτί της γάτας είναι πραγματικά ένα ζηλευτό σύστημα με απίστευτες ικανότητες να ακούει συχνότητες και ήχους που οι άνθρωποι δεν μπορούν. Βέβαια αν σκεφτούμε και πάλι τα θηρευτικά τους ένστικτά (που κληρονομούνται μέσω αντίστοιχων γονιδίων) αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Πραγματικά ένας θηρευτής χωρίς υπερβιονικά αυτιά δεν έχει τύχη. 

Έχοντας πει αυτά μπορειτε να καταλάβετε πόσο καλά ακούν οι γάτες τον άνθρωπο που τις ενδιαφέρει, τον άνθρωπό τους. Η γάτα θα εντοπίσει κάθε ύψωμα του τόνου της φωνής, θα αντιληφθεί πότε ο άνθρωπος μιλάει ήρεμα και γαλήνια, πότε είναι θυμωμένος ή επιθετικός. Έτσι μέσω του ήχου η γάτα μπορεί να καταλάβει και την πιο αδιόρατη μεταβολή στην συμπεριφορά και τελικά στη διάθεση του αγαπημένου τους! Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που όταν είστε θυμωμένοι και φωνάζετε οι γάτες απομακρύνονται και συχνά κρύβονται. Διότι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει! 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια πιο αναλυτική περιγραφή του συστήματος ακοής της γάτας:

2. Οι γάτες αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου

Αν και η όραση δεν είναι η δυνατή αίσθηση της γάτας ωστόσο χρησιμοποιείται με τρόπο στρατητικό και αποτελεσματικό. Και με την όραση η γάτα αναλύει πως οι άνθρωποι αντιδρούν σε διάφορες περιπτώσεις. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015  βρέθηκε ότι οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν εκφράσεις, ιδίως τις πιο θετικές όπως τα χαμόγελα. Έτσι αντιλαμβάνονται διάφορες αλλαγές στη διάθεση και στα συναισθήματα μέσω των εκφράσεων του προσώπου και αλληλεπιδρούν (ιδίως στα θετικά συναισθήματα) με τον τρόπο τους, γουργουρίζοντας- γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; βρείτε ΕΔΩ – ή τρίβοντας  το σώμα τους ή το κεφάλι τους στους χούμαν τους.

Για μερικά ακόμη στοιχεία για την όραση των γατών κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο!

Έχουν οι γάτες τον τρόπο να ανακουφίσουν τον άνθρωπό τους;

Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνεται ξεκάθαρο ότι η γάτα μπορεί να “πιάσει” όλα τα συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι! Ωραία ως εδώ. Όμως οι γάτες το πάνε ένα βήμα παρακάτω, εκδηλώνοντας αυτό που είναι ζητούμενο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις: την ενσυναίσθηση.

Δηλαδή η γάτα δεν μένει στο να αντιληφθεί τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά ανταποκρίνεται και σε αυτά και μάλιστα είναι ικανή να προσφέρει ανακούφιση στην λύπη ή την θλίψη κάποιου χούμαν.

Πως ανταποκρίνονται σε κάποιον ανθρωπο που βασανίζεται; Με τον δικό τους τρόπο! Όπως είπαμε προηγούμενως όταν είσαστε ενοχλημένοι και θυμωμένοι μια γάτα είναι πολύ πιθανό να φύγει μακριά παρά να προσπαθήσει να σας ηρεμήσει. Αυτό οφείλεται στην έμφυτη τάση της γάτα να απομακρύνεται όταν ακούει δυνατούς θορύβους. Αυτό όμως δεν δείχνει έλλειψη συμπόνοιας, αλλά μάλλον σημάδι σοφίας. 

Πολλοί συμπεριφοριστές ισχυρίζονται ότι όταν ο άνθρωπός τους είναι ενοχλημένος ή θυμωμένος οι γάτες φεύγουν μακριά ενώ όταν είναι χαρούμενος, καλόκεφος και εύθυμος πλησιάζουν γιατί θα λάβουν λιχουδιές, χάδια κλπ. Όμως στην πράξη, ενώ οι δυνατοί ήχοι όντως μας τρομάζουν ενστικτωδώς και εγώ και πάρα πολλές γάτες των τσιτσοακόλουθων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χούμανς δείχνουν εξαιρετική ευαισθησία, συμπόνοια και τρυφεράδα στους αγαπημένους τους, είτε αυτοί νιώθουν θλίψη, είτε αγωνία, είτε πόνο είτε απογοήτευση, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο που μπορεί να είναι τελείως διακριτικός, ένα απλό άγγιγμα, ένα κουλούριασμα πανω στο σώμα του αγαπημένου τους κλπ

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο-αφιέρωμα στο πως οι γάτες είναι ικανές να αντιλαμβάνονται ότι ο χούμαν τους είναι άρρωστος! Βρείτε το στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εσείς έχετε να μου διηγηθείτε ιστορίες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γάτα σας καταλαβαίνει ξεκάθαρα; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *