ΟΔΗΓΟΣ: Αφόδευση εκτός τουαλέτας vol.2 (ας γίνουμε πιο αναλυτικοί)

… γράφει η αγαπημένη γατολάτρισσα και γατοακτιβίστρια Μαρία Σάββα

Γειά σας φίλοι μου!

Εξαντλείται το θέμα της αφόδευσης ή ούρησης εκτός τουαλέτας με ένα άρθρο; Οχι σε καμία περίπτωση, γι αυτό είμαι εδω πάλι με αυτό το θέμα, για να το δούμε πιο αναλυτικά και να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι μπορεί να οδηγήσει την γάτα μας εκτός τουαλέτας. Αν θέλετε να βρείτε το προηγούμενο σχετικό μου άρθρο με το θέμα κάντε κλικ ΕΔΩ. Εδώ όμως θα εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο! Ας ξεκινήσουμε λοιπον! Τέσσερις λόγους έχουμε που μπορεί να μας συμβούν τα ατυχήματα εκτός λεκάνης.

  1. Ιατρικοί λόγοι
  2. Μαρκάρισμα περιοχής
  3. Αγχος-στρές
  4. Λεκάνες-άμμος υγιεινής

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι η γάτα τους δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα γάτας για εκδικητικούς λόγους. Λαμβάνω μηνύματα που μου λέτε ότι το κάνουν από εκδίκηση. Είναι τεράστιο λάθος, οι γάτες δεν λειτουργούν έτσι και σαφώς δεν εκδικούνται. Ο,τι κάνουν έχει πάντα εξήγηση.

Έχει τεράστια σημασία να γνωρίζουμε ότι, όταν η γάτα μας σταματάει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της, ή την χρησιμοποιει που και που, υπάρχει πρόβλημα. Είναι κόκκινη σημαία ότι κάτι πάει λάθος. Αν σου συμβαίνει αυτό πρέπει να βρείς τον λόγο, και ελπίζω να σε βοηθήσω να καταλάβεις για πιο λόγο συμβαίνει ότι συμβαίνει. Από την εμπειρία μου πάντα, αλλά και από τις μελέτες μου για οτιδήποτε αφορά τις γάτες.

Αρχικά σκεφτόμαστε λίγο από που ξεκίνησε αυτό. Κάνε αυτή την αναγκαία αναδρομή στον μυαλό σου, γιατί πολλές φορές μπορεί να έχουμε την λύση του προβλήματος αν ξέρουμε από που ξεκίνησε.

Τι είχε συμβεί όταν η γάτα ξεκίνησε να τα αφήνει από δω και από κει;

Το να μην πηγαίνει η γάτα ξαφνικά στην τουαλέτα της κανονικά, σημαίνει ότι κάτι της συμβαίνει και είναι και αυτός ένας τρόπος να σου το πει. Και να το δείξει. Πρώτος και πιο σημαντικός είναι η υγεία της.

1. Προβλήμα υγείας

Όταν έχουμε προβλήματα υγείας, όπως ουρολοιμώξεις, ουρολιθιάσεις, ή προβλήματα με το έντερο όπως διάρροιες, δυσκοιλιότητες, και ότι έχει σχέση με την τουαλέτα της γάτας θα υπάρξει θέμα στην περίπτωση που η γάτα νιώθει πόνο. Προσοχή μεγάλη εδώ.

Αν την ώρα που μπαίνει στην τουαλέτα της να κάνει την δουλειά της για οπιοδήποτε λόγο η γάτα μας πονάει, θα συνδυάσει την τουαλέτα με τον πόνο που της δημιουργείται μπαίνοντας σε αυτήν, και θα την καταργήσει. Θα προτιμήσει να πάει σε χαλιά, σε κρεβάτια, καναπέδες ή γύρω από την τουαλέτα.

Τα θέματα ειδικά που έχουν άμεση σχέση με τον πόνο στην τουαλέτα δεν τα ξεπερνάνε εύκολα. Παρατηρείται ότι ακόμα και να ξεπεράσουν το πρόβλημα μπορεί που και που να πηγαίνουν αλλού. Αυτό γίνεται γιατί έχουν από την μία συνηθίσει και από την άλλη, θυμούνται τον ” πόνο της τουλέτας” και δεν την προτιμούν.

Εύλογα θα με ρωτήσεις, ” αλλού που τα κάνει, δεν πονάει δηλαδή;” Ναι και στο “αλλού” πονάει, και για αυτό αλλάζει σημεία και τα κάνει από δω και από κει.

Ιατρικά θέματα όπως, διαβήτης, αρθριτικά, πρόβλημα στα νεφρά (μάθετε για την Χρόνια Νεφρική Νόσο στο αναλυτικό μας άρθρο) έχω ακούσει ακόμα και από δόντι χαλασμένο, και οτιδήποτε άλλο που κάνει την γάτα γενικά να νιώθει άρρωστη και να μην αισθάνεται καλά θα την οδηγήσει εκτός τουαλέτας για τον απλούστατο λόγο, ότι όταν δεν νιώθουν καλά αδιαφορούν για τα δεδομένα.

Όπως εμείς οι χιούμαν αν είμαστε άρρωστοι μας νοιάζει η εικόνα μας; Μας νοιάζει αν θα κάνουμε μπάνιο για παραδειγμα; Και να φορέσουμε ωραία ρούχα; Οπότε το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πάμε την γάτα μας στον γιατρό για εξετάσεις για να εντοπίσουμε το όποιο πρόβλημα αν υπάρχει.

Σημ. Τσίτσου

Να προσθέσω και την πολύ συχνη περίπτωση των ουρολιθιάσεων που μπορούν να κάνουν μια γάτα να αρχίσει να αφοδεύει εκτός τουαλέτας. Τούτο το θέμα είναι πολύ συχνό και συμφωνα με έρευνες (δες εδώ) συχνα συνδέεται με το γεγονός ότι η γάτα τρέφεται κατά βάση με ξηρά τροφή. Η στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές με μετρημένο φώσφορο, σωστή αναλογία ασβεστίου φωσφόρου, μπόλικη υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεϊνη, όπως η εξαιρετική και πλέον πολύ οικονομική GranataPet (βρες την εδώ)

2. Οριοθέτηση του χώρου (ψεκασμα ή ούρηση σε διαφορετικά σημεία)

Αν η γάτα ειδικά αν είναι αγόρι ακόμα και στειρωμένη να είναι, αν νιώθει απειλή από άλλη γάτα, είτε αυτή η γάτα είναι στο σπίτι είτε στην αυλή, η οριοθέτηση του χώρου είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση για μια αυτή που νιώθει απειλή και ανασφάλεια στον χώρο της. Αυτός είναι ο τρόπος της να πει, ” εδω κατοικώ εγώ, πάρε δρόμο από το μέρος μου”.

Πως γίνεται η οριοθέτηση του χώρου;
Με δύο τρόπους, με απευθείας ούρηση σε διαφορετικά σημεία ή ψέκασμα. Το ψέκασμα γίνεται όταν ο γάτος, ή η θηλυκιά γάτα γυρνάει το πίσω μέρος της, σηκώνει την ουρά ψηλά, και αφήνει τα ούρα της όρθια σε επιφάνειες, τοίχους κολόνες κτλ. Η οριοθέτηση του χώρου με ψέκασμα ή ούρηση σε σημεία του σπιτιού ένα πράγμα σημαίνει. Απειλή. “Απειλή για τον χώρο μου, και για μένα” 

Σημ. Τσίτσου

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχουν απωθητικά για γάτες που εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ούρηση)! Επίσης πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι το περίφημο Feliway Friends, η τεχνολογια τεχνητών φερομονών που μεταδίδει μηνύματα αρμονίας και γαλήνης στις εμπλεκόμενες γάτες! Βρείτε περισσότερα για το Feliway εδώ και τσιμπήστε το εκεί

SUPER ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Περί χωροκτητικότητας

Για να οδηγηθεί η γάτα μας εκτός τουαλέτας πρέπει να είναι αρκετά σοβαρό αυτό που αισθάνεται.
Τι έχει συμβεί όταν ξαφνικά η γάτα δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα; Μήπως έχει αντιπαράθεση με κάποια άλλη γάτα στο σπίτι; Συχνά το συναντάμε αυτό σε σπίτια με αρκετές γάτες. Μήπως με τον σκύλο του σπιτιού, αν υπάρχει, έχει γίνει κάτι; Η αν ζει μόνη της, μήπως υπάρχει κάποια γάτα στην αυλή που μαρκάρει τον χώρο και αναστατώνει την γάτα του σπιτιού; Ή στο διπλανό μπαλκόνι;

Από κάπου η γάτα εισπράττει απειλή, το μαρκάρισμα με ούρα δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Υπάρχει μέσα σου ο ντέτεκτιβ και αν δεν το ξέρεις σου το λέω. Πρέπει να τον βγάλεις προς τα έξω, για να βρείς τον λόγο.

3. Στρες, άγχος

Εδώ έχουμε πάρα πολλούς λόγους για τους οποιούς μία γάτα μπορεί να νιώθει άγχος. Μια γάτα που είναι λίγο έως πολύ φοβική είναι πολύ ευάλωτη στο άγχος. Αυτές οι γάτες κυριώς υποφέρουν από άγχος και στρές ακόμα και για πράγματα που δεν πάει ο νους σου. Διάβασε το άρθρο μου για την διαχείριση του στρες της γάτας ακριβώς ΕΔΩ γιατί  θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις λόγους και αιτίες για το άγχος. Αλλά εδώ θα κάνω αναφορά σε έναν βασικό παράγοντα που προκαλεί στρες, την Αλλαγή

Οι γάτες μας είναι ζώα ρουτίνας, μισούν τις αλλαγές και κάτι που μπορεί σε εμάς να μοιάζει ασήμαντο για την γάτα μπορεί να είναι καταστροφικό και να της φέρει τα πάνω κάτω. Αλλαγή στην ρουτίνα της γάτας π. χ. άλλαξες δουλειά και δεν είσαι πολλές ώρες στο σπίτι όπως είχε συνηθίσει. Αλλαγή σπιτιού. Μεγάλο πρόβλημα για την γάτα. Είναι βίαιη αλλαγή για την γάτα από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί σε άλλο σπίτι. Η περίοδος των διακοπών μπορεί να αναστατώσει πολύ την γάτα αν ξαφνικά βρεθεί μόνη της για πολλές ώρες.

Εδώ αρπάζω την ευκαιρία να σας πω ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να μεταφέρονται οι γάτες μας αλλού σε άλλο σπίτι ή σε ξενώνα φιλοξενίας για τις διακοπές. Καταστροφή μεγάλη. Πάρα πολλές γάτες χάνονται από σπίτια που μεταφέρονται για την περιοδό των διακοπών (διαβάστε και το σχετικό άρθρο του Τσίτσου για τις λύσεις που υπάρχουν για τη γάτα σας όταν πάτε διακοπές). Τεράστιο σοκ για την γάτα. Δεν συζητάμε για τους ξενώνες φιλοξενίας. Οι γάτες γυρνάνε με σοβαρότατα προβλήματα άγχους, στρές ακόμα και με προβλήματα υγείας. Δεν έχω ακούσει για γάτα που γύρισε απο τέτοιους ξενώνες και ήταν καλά. Αν μιλάμε φυσικά για γάτες που δεν ειναι σε ένα βαθμό άνετες σε όποια αλλαγή. Γιατί υπάρχουν και αυτές που δεν τρέχει μία. Αυτές δεν κινδυνέυουν έτσι και αλλιώς από το άγχος.

Καλύτερα να μείνει σπίτι της και να περνάει κάποιος να την βλέπει και να την φροντίζει. Δεν μεταφέρουμε την γάτα εκτός του σπιτιούς της, εκτός αν είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, και με μεγάλη προσοχή για το πού θα μείνει, όχι μπαλκόνια όχι παράθυρα ανοικτά , όχι αυλές.

Μια αλλαγή στα έπιπλα του σπιτιού μπορεί να αναστατώσει την γάτα. Ένα νέο μέλος στην οικογένεια, άλλη γάτα, ένα ανθρώπινο μωρό. Ένας καθρέφτης δαπέδου, που πήρες και πολύ σου αρέσει, πολλές γάτες τρομάζουν από τούς καθρέφτες γιατί δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, νομίζουν ότι είναι άλλη γάτα.

Οι αλλαγές γενικότερα δεν είναι ότι πιο εύκολο για την γάτα μας. Ωραία, θα μου πεις, τι πρέπει να κάνω αν χρειαστεί να κάνω μία τέτοια αλλαγή;

Nα την κάνεις την αλλαγή αν πρέπει. Σταδιακά. Γίνεται, υπάρχουν τρόποι, αν πρόκειται π.χ. για αλλαγή σπιτιού, η γάτα να ενταχθεί σιγά σιγά στο καινούργιο σπίτι. Αρχικά να μείνει μόνο σε ένα δωμάτιο κλειστό με τα πράγματα της όλα που θα την κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια. Μέρα με την μέρα να γνωρίσει και το υπόλοιπο σπίτι. Ισχύει για κάθε αλλαγή αυτό αργά και σταδιακά προχωράμε σε κάθε αλλαγή. Καθησυχάζουμε την γάτα με την παρέα μας, με καλόπιασματα, με λίγο παιχνίδι ώστε να μειώσουμε το άγχος.

Σημ. Τσίτσου

Κάπου εδώ να κανω και μια αναφορά στο, σύμφωνα με έρευνες, ευεργετικο΄για την διαχείριση του στρες της γάτας, έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης! Μάθετε γι’ αυτό περισσότερα εδώ και τσιμπήστε το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan κάνοντας κλικ εδώ – χωρίς να ξεχάσετε να χρησιμοποιησετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!

4. Λεκάνες - άμμος

Υπάρχει περίπτωση αυτή η συμπεριφορά να οφείλεται στο ότι δεν της αρέσει η τουαλέτα ή η άμμος. Τεράστιο θέμα, αν και φαίνεται απλό. Εδω και πάλι δεν προχωράμε σε αλλαγές αν δεν υπάρχει λόγος.

Γενικά αν έχεις δοκιμάσει μία άμμο και δεν είχες πρόβλημα, μην την αλλάξεις μείνε σε αυτήν. Υπάρχουν γάτες που θα βγάλουν θέμα με την άμμο ή την λεκάνη. Γενικά μην προτιμάτε άμμο με άρωμα. Δεν τους αρέσουν τα αρώματα. Άμμο που να ΜΗΝ έχει χοντρούς κόκκους, γιατί τούς πονάνε τα πατουσάκια τους όταν μπαίνουν μέσα. Το πέλετ αν το έχει μάθει από νωρίς είναι μια χαρά, αν θες να αλλάξεις και να πας σε αυτό, πάλι να γίνει σταδιακά με πρόσθεση και αφαίρεση των δύο υλικών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ: Λαμβάνω συνέχεια σχόλια από φίλους της σελίδας ότι η άμμος λόγω της σκόνης της έχει προκαλέσει αλλεργίες και βήχα στις γάτες τους. Επιλέξτε μια άμμο που να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη και κάντε τη μετάβαση όπως περιγράφει η Μαρία, σταδιακά. Αν θέλετε διαβάστε και τις προτάσεις μου για τις καλύτερες άμμους γάτας ακριβώς ΕΔΩ ενώ ίσως η καλύτερη άμμος για γάτες που έχω εντοπίσει και την ανακάλυψα πολύ πρόσφατα και με έχει ενθουσιασεί είναι τούτη ΕΔΩ!

Διατηρούμε καθαρές τις λεκάνες (ή πολύ απλά επιλέγουμε αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας) και δεν χρησιμοποιούμε χημικά στο πλύσιμο τους, μόνο απορρυπαντικό πιάτων και αυτό ελάχιστο.

Αν έχουμε πολλές γάτες στο σπίτι έχουμε πολλές λεκάνες. Οι καλύτερες λεκάνες δεν είναι αυτές που αρέσουν σε εμάς, με καπάκια, πόρτες, λαμπάκια, μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού, λουλούδια, και αρώματα. Οι καλύτερες λεκάνες είναι οι απλές τετράγωνες, λίγο μεγάλες και όχι βαθιές.

Ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε φάση που έχεις θέματα ούρησης εκτός λεκάνης αυτή την στιγμή που μιλάμε, βάλε τέτοιες λεκάνες στο σπίτι πιο πολλές από τον αριθμό που ήδη έχεις, και πιο πολλές από τον αριθμό των γατιών που έχεις. Σε διαφορετικά σημεία. Ειδικά εκεί που τα κάνει, αφού καθαρίσεις βάλε λεκάνη.

Το μέρος που θα πρέπει να μπούν οι λεκάνες έχει τη σημασία του. Προτιμήστε ήσυχα μέρη, όχι κοντά σε πλυντήρια ή πόρτες που ανοιγοκλείνουν, ή κάπου που περνάει κόσμος πέρα δώθε. Όταν η γάτα ζορίζεται συγκεκριμένα με την τουαλέτα, θα σου το δείξει. Θα μπεί μέσα θα μυρίσει θα κάνει ένα γύρο και τελικά θα βγεί. Θα αποφασίσει ότι κάτι δεν της αρέσει εκεί.

Αν έχουμε περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι, προσέχουμε πάρα πολύ την Ενέδρα της τουαλέτας! Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζω και έγω που έχω πολλές γάτες, και η λύση δεν είναι εύκολη. Τι είναι η ενέδρα της τουαλέτας;

Έχουμε μία γάτα μέσα στην τουαλέτα να ξύνει, για να κάνει την δουλεία της, κάπου έχει στήθει ενέδρα από κάποια άλλη γάτα ή και άλλες. Τις διεγείρει το ξύσιμο, τους προκαλεί. Με το που ακούνε το ξύσιμο τρέχουν, παίρνουν θέση, πίσω από κουρτίνες, έπιπλα, πόρτες. Της την έχουν στημένη. Περιμένουν κρυμμένες και με το βγαίνει η άλλη που ήτανε στην τουαλέτα δέχεται επίθεση.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ...
... οι γάτες βγαίνοντας από την τουαλέτα τρέχουν σαν τρελές

Αυτή που έχει δεχθεί την επίθεση μετά από μερικές φορές που της έχει συμβεί η επίθεση, θα αρχίσει να φοβάται και είναι επίφοβη στο να καταργήσει την τουαλέτα. Γιατί να την προτιμήσει από την στιγμή που κάθε φορά που μπαίνει δέχεται επίθεση μετα; Γιατί να μην τα κάνει αλλού και όπου βρεί; Τι κάνεις εδώ; Τον μπάτσο κάνεις, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, προσέχεις τουλάχιστον όταν είσαι εκεί να μην συμβαίνει. Βάλε και κάπου αλλού μια άλλη τουαλέτα. Αν το ζώο που δέχεται επίθεση δείχνει τρομοκρατημένο κάθε φορά που μπαίνει στην τουαλέτα, πρέπει να χωρίζεται από τα υπόλοιπα όταν δεν είσαι εκεί. Με την τουαλέτα της. Για να αποφύγουμε τις εντάσεις και ενδεχόμενως και τα ατυχήματα. Καθαρίζουμε τις περιοχές που έχουν ούρα με ειδικά προιόντα που εξουδετερώνουν τις φερομόνες που υπάρχουν στα ούρα γιατί σε έμας μπορεί να μην μυρίζουν στις γάτες όμως μυρίζουν και θα τις τραβάνε σαν μαγνήτης τα σημεία που έχει κατουρηθεί. Οι φερομόνες δεν εξουδετερόνται με τα απλά απορρυπαντικά.

Αυτά φίλοι μου, καλή επιτυχία και δύναμη σας εύχομαι, βρείτε το πρόβλημα, εντόπιστε το, και λύστε το. Μπορείτε! Δώστε βάση στον καλό καθαρισμό και αυξήστε τον αριθμό των λεκανών αν σας συμβαίνει τώρα. Ελπίζω να σας έδωσα τα εργαλεία για να λύσετε το πρόβλημα. Η γάτα θα σας βοηθήσει σε αυτό, θα σας το πεί και θα σας το δείξει.

2 Απαντήσεις

  1. Γεια σας!! Πειτε μου τι καθαριστικο να χρησιμοποιησω για να μην μυρίζουν οι γάτες τις φερομόνες ;; Μενω σε διαμέρισμα κ δυστυχως στο διπλανό απο εμενα διαμέρισμα μενει μια να μην την πω που δεν αγαπαει καθολου τα ζωα το γατι μου για καποιο λογο που δεν μπορω να ανακαλύψω της κατούρησε μια φορα το χαλάκι της κ δυστυχως ξαναπήγε αν κ καθαρίσαμε . Please προτεινε τε μου κατι γιατι φτασαμε μεχρι στην αστυνομια. Ευχαριστω πολυυυυυυυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *