«Τσιτσάκο μου, τι κάνουμε τη γάτα στις διακοπές;».
Αυτό το ερώτημα μού το κάνετε όλο και πιο συχνά, τώρα που πλησιάζουν οι πολυπόθητες διακοπές, και οφείλω να σας δώσω τις απαντήσεις μου!!
Η απάντηση στο ερώτημά σας δε θα μπορούσε να είναι μονοδιάστατη. Θα πω λοιπόν ότι η απάντησή μου εξαρτάται από τη γάτα σας την ίδια, αλλά και από τις δικές σας διαθέσεις:
1. Η Γάτα να μείνει στο σπίτι
Αν η γάτα σας είναι μια γάτα που μια ζωή βρίσκεται στο σπίτι, έχοντας ελάχιστες επαφές με τον έξω κόσμο και, για παράδειγμα, τώρα είναι 3 χρονών και σκέφτεστε να την πάρετε μαζί σας, θα σας πω “ΟΧΙ” – εκτός αν φυσικά μιλάμε για μακροχρόνιες διακοπές τύπου 20 – 30 ημέρες. Η γάτα, που ζει μόνο μέσα στο σπίτι με περιορισμένα ερεθίσματα, είναι ζώο που αγαπάει την ασφάλεια και τη ρουτίνα της και δε θέλει αλλάγες και απρόβλεπτα. Αν την πάτε σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα άγνωστο περιβάλλον, μέσα σε ένα δωμάτιο, είναι πολύ πιθανό, αρχικά, να κρυφτεί στην πρώτη πρόχειρη κρυψώνα και να μη βγει, παρά μόνο αφού περάσουν 3-4 μέρες. Επειδή οι διακοπές δεν κρατούν για πάντα, καταλαβαίνετε ότι μέχρι να εγκληματιστεί, θα πρέπει να γυρίσετε πίσω. Ε λοιπόν, είναι κρίμα να μπαίνει σε τέτοια ταλαιπωρία.
ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: Γάτα μόνη στο σπίτι
Αν τώρα αποφασίσετε να την αφήσετε σπίτι, υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει φυσικά να πάρετε:
- Κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας και ιδανικά κάποιος οικείος προς τη γάτα σας, να την επισκέπτεται κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα, οπότε και θα την ταΐζει, ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες σας.
- Θα είναι καλό να μπορεί να καθαρίζει και ανά μια-δυο ημέρες την τουαλέτα της (πρέπει να είναι κάποιος που θα είναι εξοικειωμένος με τη γάτα, γιατί αλλιώς μπορεί να του φανεί δύσκολο).
- Αν όντως είναι πρόσωπο οικείο προς τη γάτα σας, ίσως η γάτα σας να επιθυμεί και χάδια ή λίγα παιχνίδια, ώστε να σπάσει αυτή η αίσθηση μοναξιάς που μπορεί να νιώθει στο διάστημα που θα λείπετε!
- Εφόσον μιλάμε για τις καλοκαιρινές διακοπές, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον παράγοντα “ζέστη” και αυτός που θα την επισκέπτεται, μπορεί να της ανοίγει τα παράθυρα (πάντα με κατεβασμένες και ασφαλισμένες τις σίτες – αν η γάτα ειναι μια σκετη τρελα, ίσως να μην ειναι αρκετες οι σίτες βέβαια) στην απογευματινή επίσκεψη, ώστε η γάτα να έχει καλύτερη και διασκεδαστική επαφή με τον έξω κόσμο και να δροσίζεται και να τα κλείνει στην πρωινή του επίσκεψη, ώστε να μη μπαίνει ζέστη στο σπίτι.
- Ιδιαίτερη μνεία και στα βολικά, μια και δεν χρειάζονται την παρέμβαση των χουμαν στρώματα δροσιάς/ψύξης (που δεν χρειάζονται φυσικά ψυγείο)! Καλό είναι να έχετε ένα τέτοιο για τη γάτα σας – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ.
- Φροντίστε να διατηρείτε το περιβάλλον της χαλαρωτικό! Η χρήση της τεχνολογίας φερομονών Feliway θα μπορούσε να βοηθήσει την γάτα! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο για το Feliway εδώ και αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ! Να πω εδώ ότι η χρήση του Feliway τους τελευταίους μήνες μέσα στα ανάκτορα για τον Τσιτσο είχε ξεκάθαρη ευεργετική επίδραση για την ψυχολογία του! Δεν τον έχω ξαναδει ποτε τόσο κινητικο, κεφάτο με τόση αυτοπεποίθηση!
- Κάντε την υπέρβασή σας και δώστε της τις πιο αγαπημένες της τροφές, αυτές τις μέρες – εγώ τώρα που θα αφήσω τον Τσιτσάρα σπίτι για 3 μέρες (θα πάω Αθήνα) θα του αφήσω και 3 κονσέρβες με τα φοβερα φιλετάκια της ελληνικής Egeo που τον τρελαίνουν για να τρώει εκτός των άλλων και ένα τέτοιο την ημέρα!
Σε κάθε περίπτωση (είτε η γάτα μένει μόνη της εκεί είτε με τους γατογονείς της), το σπίτι πρέπει να πληροί μερικά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτα σε διαμέρισμα ή σπίτι - 22 'πρεπει' και 'δεν πρεπει'
Πόσες μέρες μπορώ να αφήσω τη γάτα μόνη της;
Συχνά δυσκολεύεστε να βρείτε κάποιον να επισκεφτεί τη γάτα σας και με ρωτάτε επίσης “Πόσες μέρες μπορώ να αφήσω τη γάτα μόνη“! Λοιπόν, μιλώντας πάντα με ένα βαθμό σχετικότητας και αυθαιρεσίας, είναι αρκετά ασφαλές (εφόσον δεν πρόκειται για μικρό γατάκι) να την αφήσετε μόνη της μέχρι 24 ώρες, φροντίζοντας να έχει την κατάλληλη ποσότητα τροφής και καθαρή τουαλέτα. Φροντίστε να μην υπάρξει περίπτωση να κλείσει κάποια πόρτα από ρεύματα αέρα, για να μην εγκλωβιστεί μακριά από την τουαλέτα της ή το φαγητό/νερό της (το αναφέρω επειδή έχει συμβεί σε γάτα φίλου που έμεινε 2,5 μέρες με κλειστή την πόρτα για το δωμάτιο με το φαγητό και το νερό).
2. Η γάτα να μείνει σε keeper ή σε ξενοδοχείο για κατοικίδια
Αν δεν υπάρχει κανείς να φροντίσει τη -μαθημένη να ζει στο σπίτι- γάτα σας όσο θα λείπετε για διακοπές, μπορώ να καταλάβω ότι αυτό δε θα έπρεπε να είναι η αιτία να εγκαταλείψετε μια για πάντα την ιδέα των διακοπών. Γι’ αυτό, θα κάνω μια παραχώρηση και θα προτείνω να αφήσετε τη γάτα σας σε ένα ξενοδοχείο για κατοικίδια ή σε έναν keeper, έναν άνθρωπο δηλαδή, που αναλαμβάνει υπεύθυνα να φιλοξενήσει τη γάτα σας σπίτι του, προσφέροντάς της μια εμπειρία κοντινή με αυτή που θα βίωνε στο σπίτι της.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Στα ξενοδοχεία κατοικιδίων, υποθέτω (χωρίς να έχω πολύ καλή γνώση του θέματος) ότι η φροντίδα είναι κάπως πιο απρόσωπη και η γάτα παραμένει περιορισμένη σε έναν μικρό χώρο, ενώ ένας keeper μάλλον προσφέρει πιο ολοκληρωμένη φροντίδα στη γάτα σας – μπορείτε να συμφωνήσετε να σας στέλνει και φωτογραφίες της κατά τη διάρκεια της ημέρας για να είστε ήσυχοι οτι όλα βαίνουν καλώς.
Υπάρχουν και ονλάιν πλατφόρμες, όπου σας επιτρέπουν να επιλέξετε έναν keeper που να βρίσκεται κοντά σας και παρέχουν κτηνιατρική φροντίδα, σε περίπτωση που (φτου φτου φτου!) τη χρειαστεί η γάτα σας. Οι τιμές που μπορείτε να βρείτε μπορεί να είναι από 8 ευρώ την ημέρα (την ημέρα που γραφτηκε το αρθρο).
Στα ξενοδοχεία ζώων, η γατούλα σας έχει τη βασική φροντίδα που χρειάζεται ένα κατοικίδιο (φροντίδα για σίτιση, νερό και καθαρή τουαλέτα) και οι τιμές μπορεί να ξεκινούν από 12 ευρώ την ημέρα.
Θέλω εδώ να επισημάνω ότι δεν έχω πολύ εμπεριστατωμένη άποψη για τη φροντίδα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία κατοικιδίων και οι keepers και δε θέλω να αδικήσω ούτε τους μεν ούτε τους δε, οπότε όσα μεταφέρω, τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη!
Θα ήθελα εδώ να πω, χωρίς αυτό να είναι μομφή προς καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση, ότι μου έχουν επικοινωνήσει 3 φορές τσιτσόφιλοι ότι κάτι δεν πήγε καλά στην φιλοξενία και η γάτα τους χάθηκε! Τα 3 περιστατικά ίσως δεν είναι πολλά ΄και δεν εννοώ καθόλου οτι δεν πρεπει να πηγαίνετε τα γατάκια σας σε ξενοδοχεία ζώων (ούτε καν), αλλά σκέφτηκα να σας το αναφέρω και να σας προτείνω να πάρετε προληπτικά μέτρα, όπως το υποχρεωτικό μικροτσίπ, ή και το GPS tracker που μπορείτε να βρείτε εδώ – προσαρμοζεται σε ένα περιλαίμιο, πάντα αυτόματης αποδέσμευσης όπως ετούτο!
3. Να πάρω τη γάτα μου μαζί μου
Αν η γάτα σας είναι εξοικειωμένη από μικρή σε μετακινήσεις (αυτό είναι κάτι που μάλλον είτε μαθαίνεται όσο είναι μικρή ή δε μαθαίνεται ποτέ), τότε μπορείτε να σκεφτείτε την πιθανότητα να την πάρετε μαζί σας!
Η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε είναι αυτή του ταξιδιού, διότι δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια γάτα να μπει σε ένα αμάξι, ή σε ένα πλοίο ή αεροπλάνο για να μετακινηθεί στο σημείο των διακοπών. Το ταξίδι με αμάξι και πλοίο ή αεροπλάνο, το έχω καλύψει στα άρθρα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε, κάνοντας κλικ στους δύο παρακάτω συνδέσμους:
Διαβάστε προσεκτικά τα παραπάνω για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε μια άνετη και ήρεμη εμπειρία ταξιδιού!

Στη συνέχεια αν πάτε στο εξοχικό σας μπορείτε να ελπίζετε ότι η γάτουλά σας θα προσαρμοστεί πολύ σύντομα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσετε ώστε το εξοχικό να πληροί και αυτό όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για ένα σπιτι με γάτες που ανέφερα παραπάνω, ώστε να είναι ασφαλής και ευχάριστη η διαμονή της εκεί.
Μερικά πράματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Καθαρίστε το εξοχικό με τα γνώριμα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε και στο σπίτι.
- Αν γίνεται πάρτε και το αγαπημένο της γατόδενδρο μαζί σας – οι προτάσεις μου για τέλεια γατόδενδρα εδώ.
- Βάλτε και πάλι στο χώρο Feliway για την ανακούφιση του στρες από την επαφή με τον καινούριο χώρο! Επίσης η χρήση ελαίου φαρμακευτικής κάνναβης τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά μια και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η θετική επίδραση του στην ψυχολογία της γάτας! Εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο της NatureCan με εξαιρετικά αποτελέσματα! Βρείτε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!
- Πάρτε μαζί σας την κουβερτούλα της, τα μπολ του φαγητού και του νερού της, ακόμη και ριχτάρια που χρησιμοποιείτε σπίτι και απλώστε τα στους χώρους του εξοχικού!
- Συνεχίστε να την ταϊζετε με τις κανονικές της τροφές που έτρωγε και σπίτι – ο Τσιτσάρας στην προηγούμενη εξόρμηση στο εξοχικό για 3 μέρες πήρε μαζί του και τις αγαπημένες του Lucky Lou Lifestage – τώρα και σε οικονομικές 400αρες συσκευασίες που μπορείτε να τσεκάρετε εδώ – και την εσχάτως αγαπημένη του ξηρά τροφή – βρείτε την εδώ – (όχι ολόκληρο τσουβάλι, απλώς σε ένα κουτάκι βάλαμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε – ο Τσιτσός τρώει μόνο 5-10 γρ ημερησίως ξηρά τροφή)
Αν ο προορισμός σας ειναι καποιο ξενοδοχείο τότε όπως καταλαβαίνετε πρέπει πρέπει να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο όπου η γάτα σας θα γίνεται δεκτή, ένα pet friendly ξενοδοχείο – βρείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια εδώ! Επιλέξτε δωμάτια, τα οποία θα προσφέρουν ασφαλή διαμονή της γάτας στον χώρο τους και κατά προτίμηση με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια γάτα, όπως ψηλά σημεία, σημεία όπου μπορεί να αγναντεύει έξω κ.ο.κ.
Εφόσον η γάτα σας έχει συνηθίσει στις αλλαγές περιβάλλοντος (όπως είπαμε προηγουμένως), γρήγορα θα προσαρμοστεί στις συνθήκες του δωματίου και θα αρχίσει να το απολαμβάνει! Και εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι τα προληπτικά μέτρα για να μην χαθεί ή και για την (απευκταία) περίπτωση που η γάτα σας χαθεί, θα ήταν ίσως χρήσιμα!
Τέλος για να αλαφρύνουμε το κλίμα ας δούμε και ένα σχετικό διάλογο από το βιβλίο “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ”
ΔΙΑΛΟΓΟΣ 30ος: Διαπραγματεύσεις επί των διακοπών
– Τσίτση πρέπει να σου πω κάτι
– Παρακαλώ τι θα θέλατε κύριε;
– Που κολλάει πάλι ο πληθυντικός;!;!
– Κολλάει και παρακολλάει γιατί έτσι όπως το ξεκίνησες διαιασθάνομαι ότι πάλι θα πεις κάτι που θα μου σπάσει τα νεύρα οπότε κρατάω εξ αρχής τις δέουσες αποστάσεις
– Απαπα παλιογλωσσού, μια κουβέντα λέω, δέκα απαντάς!
– Λέγε τι θες και άασε τα φιλοσοφικά!
– Τσίτση θέλω να πάω 15 μέρες διακοπές! Ορίστε, το είπα!
– Α!
– Τι α; Δεν θα πεις τιποτα;
– Τι να πω κύριε; Αφού στο τέλος ό,τι και να πω εσείς θα κάνετε αυτό που θέλετε
– Έλα ρε Τσίτσοοο μην είσαι έτσι!
– Δεν καταλαβαίνω ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ;
– Ουφ! Τέλος πάντων! Άλλο με καίει! Υπάρχει περίπτωση γυρνώντας να με έχεις ξεχάσει;
– Ααα δε ξέρω, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι!
– Δηλαδή..;
– Αν έλειπες λιγότερο, ίσως 10 μέρες, να μην σε ξεχνούσα.. τώρα με 15 μέρες δύσκολοοο…
– Δε βγαίνω μάνα μου! Να το κάνουμε 12 μέρες, να το μοιράσουμε;
– 10 ακατέβατες!!
– Ουφ ας είναι! Και δεν μου λές ρε Τσιτσάρα μου, θα σου λείπω δηλαδή όταν θα λείπω;
– Ομπόοο άσε με ήσυχο πια παλιοχούμαν με τις ερωτήσεις σου, ό,τι θέλω θα μου κάνεις! Τώρα απλώς σώπασε ώστε σαν ζεν γάτα που σέβεται τον εαυτό της, να απομονωθώ στην ησυχία μου, να διαλογιστώ κοιτάζοντας στο πουθένα και τελικά να ξεπεράσω και ετούτο το χτύπημα!
Όποιος θέλει να τσιμπήσει το βιβλίο μπορεί να το κάνει εδώ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 130+ Τσιτσόγατες και τους 9 Τσιτσόσκυλους
Ελπίζω τα παραπάνω να σας έδωσαν μερικές καλές ιδέες για το μείζον θέμα των διακοπών με ή χωρίς τη γάτα σας. Αν έχετε και άλλες έξυπνες ιδέες, μοιραστείτε τις μαζί μου εδώ!
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
8 Απαντήσεις
Για 3 μέρες που λειψαμε και τα άφησα στον πατέρα μου (έρχεται κάθε Κυριακή για φαγητο και τον γνωρίζουν) όντως τα βρήκα κρυμμένα και φοβισμένα.
Για διακοπές 2 εβδομάδων θα μείνουν στο δωμάτιο τους και θα έρχεται ο πατέρας μου κάθε 2 μέρες (μένει μακριά)
Δεν εμπιστευομαι ξένο και τα ξενοδοχεία γατιών ξεκινούν απο 25 ευρώ τη μέρα. (Αττική)
Έτσι σκέφτομαι να το κάνω κι εγώ, γιατί οι δικοί μου μένουν επίσης μακριά… Ευτυχώς έχω δύο γατούληδες και θα έχουν παρεούλα μεταξύ τους…
Ο Pico έχει μείνει στο σπίτι μόνος του μια εβδομάδα με ημερήσιες επισκέψεις της αδελφής μου για παιχνίδι και περιποίηση. Όταν επιστρέψαμε ήταν μια χαρά, απλά ήθελε λίγα χάδια παραπάνω για την πρώτη ημέρα. Φέτος λέμε να τον αφήσουμε δύο εβδομάδες. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΤΑ ΠΗΓΕ ΣΤΙΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;
εγω θα λείψω για μια εβδομάδα αλλά έχω τον
παππού μου να τον φροντίζει τον γάτο μου
αλλά ο γάτος μου θέλει χάδια,παιχνίδια και όχι μόνο τροφή και νερό και άμμο οπότε θα του πω να τα κάνει όλα αυτά. επίσης θα έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα επειδή κάνει πολύ ζέστη και γενικά θα βγαίνει έξω,θα κοιμάται έξω αυτά επίσης δεν έχω κάποιο δίχτυ προστασίας.. και φοβάμαι είναι καλό τώρα να την αφήσω να βγαίνει έξω οπότε θέλει???
προφανως αυτο που περιγραφεις εχει την επικινδυνοτητα του
καλησπερα.εγω εχω δυο γατες 8 χρονων η μια ειναι φοβικη.δεν εχουν ταξιδεψει ποτε στο εξοχικο και γενικα εκτος απο κτηνιατρο.θελω να τα παω για 4 μερες στο χωριο γιατι αισθανομαι οτι τα εγκλωβιζω σπιτι να δουν κατι αλλο.ειναι λαθος αυτη η κινηση.;
επισης εχω επιχειρησει να τα βγαζω με τσαντα και λουρακι αλλα δεν ειναι πολυ θετικες.οταν ομως το καταφερνω χαζευουν εξω σαν να τους αρεσει.μπερδευομαι γιατι δεν καταλαβαινω αν θελουν η οχι.