Η γάτα μου θέλει να βγει έξω

Η γάτα μου θέλει να βγει έξω – Τι να κάνω;

Πολύ συχνά μου στέλνετε μηνύματα με τιτλο “Η γάτα μου θέλει να βγει έξω – Τι να κάνω”. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ερώτημα για τους απανταχού ανθρώπους που ζουν με γάτες και η απάντηση μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη. 

Σε πρώτη φάση ας επιχειρήσουμε μια ορθολογιστικη επισήμανση τον πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του να αφήσετε μια γάτα να βγαίνει έξω:

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Περισσότερες δυνατότητες για άσκηση
 • Κοινωνικοποίηση με άλλες γάτες
 • Αίσθηση ελευθερίας, με τόσα καινούρια ερεθίσματα
 • Καταπολέμηση βαρεμάρας
 • Βελτίωση διάθεσης
 • Μπορεί να κάνει τα νύχια του σε κορμούς δένδρων και φυτών
 • Μπορεί να κάνει την ανάγκη του στο φυσικό του περιβάλλον

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Μπορεί να χτυπηθεί ή να σκοτωθεί από αμάξια
 • Μπορεί να δηλητηριαστεί από κάτι που θα φάει 
 • Μπορεί να μπλεχτεί σε καβγάδες με άλλες γάτες που μπορεί να του προκαλέσουν τραύματα
 • Μπορεί να κολλήσει λοιμώδη νοσήματα που φέρουν οι αδέσποτες γάτες (FIV, FeLV, FIP)
 • Μπορεί να προσελκύσει παράσιτα όπως ψύλλους και τσιμπούρια – γι αυτό η αποπαρασίτωση γάτας είναι πάντα χρήσιμη
 • Κινδυνεύει από ελεύθερα σκυλιά
 • Αν πανικοβληθεί μπορεί να απομακρυνθεί από τα οικεία μέρη και να χαθεί
 • Αν είναι αστείρωτη μπορεί να ζευγαρώσει με αδέσποτη γάτα

Η γάτα μου θέλει να βγει έξω - Πως να την κρατήσω χαρούμενη μέσα

Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι μπερδεμένη και απλώς απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να αφήσετε μια γάτα να βγει έξω δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο να καταλάβετε τι είναι το σωστό να κάνετε!

Ωστόσο αν τελικα κρατάτε αυστηρά τη  γάτα μέσα στο σπίτι υπαρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώθει όμορφα και χαρούμενη:

ΣΕ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Γάτα μέσα στο σπίτι - 22 "πρέπει" & "δεν πρέπει"

 • Προσφέρετέ της σημεία από τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί αναπαυτικά και άνετα τον έξω κόσμο
  Φτιάξτε σημεία από τα οποία θα μπορεί να βλέπει τα αγαπημένα της πουλιά ή άλλες γάτες ή έντομα, ενώ αν αυτά τα σημεία έχουν παράθυρα, επενδύστε τα με σίτα και τους ζεστούς μήνες ανοίγετέ τα ώστε να πάρει μεγαλύτερη και πιο έντονη δόση από τα πλούσια ερεθίσματα του έξω κόσμου! Βάλτε μάλιστα έξω από αυτά τα σημεία ταϊστρες για πουλιά, ώστε να τα προσελκύσετε και να έχει η γάτα σας κάθε μέρα ένα συναρπαστικό θέαμα να παρακολουθήσει!
  Τελευταία μου ανακάλυψη που σας έχει ενθουσιάσει είναι φυσικά το κρεμαστό κρεβάτι γάτας που μπορείτε να το προσαρμόσετε ψηλά σε παράθυρα και δίνει την πολυτέλεια στη γάτα να παρακολουθεί τον έξω κόσμο αλλα κι από πολύ ψηλά (συνδυαζει δυο σε ενα)! Το προτεινόμενό μου κρεβάτι για παράθυρα είναι τούτο! Εναλλακτικά τοποθετήστε διπλα στο παράθυρο ένα ψηλό γατόδενδρο όπως αυτό
  Δείτε στο βίντεο παρακάτω την συνήθη αντίδρασή τους όταν βλέπουν πουλάκια: 

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ: 10+1 ατυχήματα που μπορει να συμβούν σε μια γάτα μέσα στο σπίτι

 • Βρείτε διάφορους τρόπους ώστε να βοηθάτε τη γάτα σας να ασκείται
  Αγοράστε ψηλά γατόδενδρα που θα την βοηθήσουν να εξασκείται καθώς σκαρφαλώνει και κατεβαίνει, φτιάξτε τον δικό σας αυτοσχέδιο φτηνό “γατοπαιδότοπο”, βάλτε της κρεβατάκια σε ψηλά σημεία όπως σε μια βιβλιοθήκη (μπορει να γίνει και αυτοσχέδια, με πολύ λίγα χρήματα) και δώστε της αφορμές να κινείται και να ασκείται! Επίσης αγοράστε της ένα γατόδενδρο – βρείτε τις προτάσεις μου ΕΔΩ – ή φτιάξτε ενα DIY γατόδενδρο – σας έχω τον τρόπο ΕΔΩ!
 • Γενικώς ασχοληθείτε μαζί της
  Αφήνοντάς την να βγει έξω η γάτα βρίσκει διάφορα πράγματα που θα την διασκεδάσουν. Αν όμως έχετε αποφασίσει ότι φοβάστε να πάρετε αυτό το ρίσκο τότε ασχοληθείτε εσείς μαζί της. Τα διάφορα παιχνιδάκια όπως κουκλάκια, ποντικάκια κλπ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα ζωντανά πλάσματα. Κάντε της χάδια, παίξτε μαζί της κυνηγητό, κρυφτό ή με το λέιζερ (προσέξτε τα ματάκια της) κάντε ψευτοπαιχνίδια ξύλου, κάντε της μασάζ, χτενίστε την (αν της αρέσει) και ό,τι άλλο σκεφτείτε – η καλύτερη χτένα/βούρτσα για γάτες εδώ!!
 • Χρησιμοποιήστε τα  μέσα της τεχνολογίας προς όφελος της γάτας σας
  Βάλτε την να βλέπει σε μόνιτορ μεγάλα σε διάρκεια βίντεο με γατοπαιχνίδια (πχ ψαράκια ή ποντικάκια να κινούνται στην οθόνη) ή με σκηνές από την εξωτερική ζωή που εξιτάρουν τις γάτες (πχ πουλακια που πετούν και κελαηδούν!

Η γάτα μου θέλει να βγει έξω - Πως να την αφήσω με ασφαλή τρόπο;

Αν πάλι προτιμήσετε να αφήσετε τη γάτα σας έξω και πάλι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να της δώσετε αυτή τη χαρά χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλειά της:

 • Αφήστε την να βγει στην αυλή με την επίβλεψή σας
  Αν μπορείτε σε γενικές γραμμές να συνεννοηθείτε με τη γάτα σας και αν έχετε μια αυλή στην οποία μπορεί να κάνει τη βόλτα της – και εφόσον υπάρχει τρόπος να βγει από αυτή την αυλή στο δρόμο – επιτρέψτε της να βγει με την επίβλεψή σας. Μισή με μία ώρα την ημέρα επαφή με τον έξω κόσμο θα ήταν ευεργετική για τη γάτα σας. Στην περίπτωση του Τσίτσου, πάντα βγαίνει έξω με επίβλεψη και όταν πλησιάζει τα σημεία εξόδου στο δρόμο πηγαίνουμε έξω από την αυλή και του απαγορεύουμε με ένα ήρεμο ‘ΟΧΙ’ να προχωρήσει παραπάνω. Έτσι έχει την πολυτέλεια να βγαίνει στην αυλή, να πάρει μυρωδιές, ήχους και άλλες παραστάσεις χωρίς να κινδυνεύει. Αν έχετε αυλή από την οποία η γάτα δεν μπορεί να βγει (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο) τότε ίσως δεν χρειάζεται καν την επίβλεψή σας!
 • Αφήστε την να βγει σε μπαλκόνι που έχετε περιφράξει με δίκτυ
  Αν έχετε μπαλκόνι διαθέσιμο, το αμέσως επόμενο καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το περιφράξετε μέχρι πάνω (και όχι μέχρι τα κάγκελα) με δίκτυ – βρείτε ένα εξαιρετικό δίχτυ για μπαλκόνι εδώ. Να πω εδώ ότι υπάρχουν και εταιρείες πιστοποιημένες που αναλαμβάνουν να περιφράζουν με ασφάλεια μπαλκόνια! 
  Σε αυτή την περίπτωση, αν η περίφραξη έχει γίνει σωστά μπορείτε να την αφήνετε να βγαίνει έξω χωρίς την επίβλεψή σας! Αν το μπαλκόνι δεν είναι περιφραγμένο και αφήσετε τη γάτα σας να κυκλοφορεί, ακόμη και με την επίβλεψή σας, αν φλερτάρει με τα κάγκελα είναι δυνατό να τρομάξει αν εσείς επιχειρήσετε να την απομακρύνετε από εκεί και να πέσει κάτω – αυτό είχε συμβεί με τον Τσίτσο αλλά ευτυχώς έπεσε από τα 3 μέτρα και δεν έπαθε τίποτα απολύτως!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

 • Χρησιμοποιήστε τσάντα με διαφανή επιφάνεια
  Σίγουρα δεν θα νιώθουν όλες οι γάτες άνετα να βρίσκονται σε μια backpack με μια διαφανή (πλαστική) επιφάνεια και από εκεί να βλέπουν τον κόσμο, όμως αρκετές φαίνεται να το απολαμβάνουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να παίρνετε τις γάτες σας στις δικές σας βόλτες και από την ασφάλεια του backpack σας να παίρνει πολλές παραστάσεις. Βρείτε μια σουπερ τσάντα με διάφανη επιφάνεια ΕΔΩ!
  Για τέτοια εγχειρήματα καλό είναι η γάτα σας να συνηθίσει όταν είναι ακόμη πολύ μικρή σε ηλικία. Εναλλακτικά μπορείτε να την παίρνετε μαζί σας σε κουτί μεταφοράς αν και εκεί η θέα είναι αρκετά πιο περιορισμένη
 • Χρησιμοποιήστε σαμαράκι
  Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση η γάτα πρέπει να εξοικειωθεί με το σαμαράκι στους πρώτους μήνες της ζωής της! Αν το καταφέρετε αυτό  μπορείτε να πηγαίνετε βόλτες μαζί και να διατηρεί μια αίσθηση ελευθερίας κίνησης (που δεν μπορεί να έχει μέσα σε ένα backpack), ειδικά αν φροντίζετε να πηγαίνετε εκεί που εκείνη επιθυμεί (χωρίς να βάζετε τη ζωή της σε κίνδυνο). Επίσης η εμπειρία της επαφής με το περιβάλλον σε αυτή την περίπτωση δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη του να βρίσκεται ελεύθερη σε μια αυλή. Και επειδή πολλοί με ρωτάτε ορίστε ένα εξαιρετικό σαμαράκι ΕΔΩ.
  Για να μαθετε περισσότερα για το πως να εκπαιδευσετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί σαμαράκι διαβάστε τον οδηγό μου στον παρακάτω σύνδεσμο:
Τελικά στην πράξη εσείς τι κάνετε; Αφήνετε τη γάτα σας να βγει έξω ή προσπαθείτε να κάνετε όσο πιο ειδυλλιακό γίνεται τον εσωτερικό χώρο;

Για το τέλος σας άφησα το καλύτερο! Μια συλλογή από τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της γάτας σας μέσα στο σπίτι για να μην βαριέται .. ποτε! Ας αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς εδώ:

 •  Προσφέρετε τις αγαπημένες τις χαρτόκουτες, εναλλάσοντας αυτές που έχουν “παλιώσει” με καινούριες
 • Προσφέρετέ τους πλαστικές σακούλες (κόψτε όμως τα χερούλια τους)
 • Προσφέρετέ τους έτοιμους – βρείτε τον προτεινόμενό μου εδώ – ή αυτοσχέδιους λαβύρινθούς όπου μπορούν να κάνουν πολλά παιχνίδια και ακόμη να αράζουν εκεί μέσα
 • Κάντε αλλαγές στις θέσεις των επίπλων, μαζέψτε τα χειμερινα χαλιά και βάλτε καλοκαιρινά.. γενικώς κάθε αλλαγή μπορεί να συναρπάσει τη γάτα
 • Προσφέρετέ της αυτοσχέδια οικονομικά παιχνιδάκια που φτιάχνετε κάθε λίγες μέρες

Βρείτε περισσότερους τρόπους για εμπλουτισμό του περιβάλλοντος της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

 1. Αγαπητέ Τσίτσο. Έχω στο σπίτι εδώ και δυό χρόνια παπαγάλο (cockatiel), ο οποίος συνυπάρχει πλέον με το σκύλο που υπήρχε στο σπίτι πριν απ’ αυτόν. Εδώ και τρεις εβδομάδες έφερα στο σπίτι από το δρόμο, ένα γατούλη,τότε 3 μηνών περίπου,τώρα 4 πλέον. Απ’ όταν τον έφερα,όταν φέρω τον παπαγάλο στο ίδιο δωμάτιο, πηγαίνει από το πιο κοντινό ψηλό σημείο στο κλουβί, χαμηλώνει και ετοιμάζεται να γαντζωθεί στο κλουβί . Μια φορά κιόλας τα κατάφερε και ίσα που προλάβαμε να τρέξουμε να τον κατεβάσουμε από το κλουβί πριν συμβούν τα χειρότερα (για τον παπαγάλο). Μπήκε τιμωρία στο κλουβί μεταφοράς του για 10 λεπτά. Κάθε φορά όμως που φέρνω το κλουβί στον ίδιο χώρο (δωμάτιο) με τον γάτο μήπως και τον συνηθίσει και δεν τον βλέπει ως θήραμα, αυτός πάλι τα ίδια. Μόλις τον χάσουμε λίγο από την προσοχή μας, πηγαίνει στο ίδιο σημείο, χαμηλώνει (σε στυλ ενέδρας), και ετοιμάζεται να πηδήξει για να γαντζωθεί στο κλουβί. Τι λες, υπάρχει ποτέ περίπτωση να σταματήσει να τον βλέπει ως θήραμα και να απειλεί τη ζωή του, ή απλά πρέπει ένας από τους δύο να φύγει από το σπίτι; Ευχαριστώ.

  1. Αγγελε μου, ξερω περιπτωσεις γατα-παπαγαλου που γινανε φιλοι – νομιζω οτι ειανι σημαντικο οτι η γατα βρεθηκε με τον παπαγαλο σε πολυ πρωιμο σταδιο της ζωής της.. δυσκολα τα πραγματα αλλα δεν εχω κανει και καποια επισταμενη ερευνα επι του θέματος!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *