Λοιμώδης Περιτονίτιδα γάτας

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο ίνσταγκραμ εδώ)

DISCLAIMER

Σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι αυστηρά η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Λοιμώδη Περιτονίτιδα της Γάτας. Αν υποπτεύεστε πως η γάτα σας νοσεί από FIP, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Tι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα γάτας;

Γνωστή και ως FIP (Feline Infectious Peritonitis), η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι ίσως το πιο “τρομακτικό” από τα τρία σοβαρότερα λοιμώδη νοσήματα των γατών (FIP-FelV, ιογενής λευχαιμία γάτας-FIV, ιός ανοσοανεπάρκειας της γάτας).

Πρόκειται για ασθένεια που μαστίζει και οικόσιτες γάτες και άλλα αιλουροειδή και οφείλεται σε μετάλλαξη ενός στελέχους μιας ομάδας κορονοϊών των γατιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΚΑΜIΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΩΝ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ COVID-19.

Η συγκεκριμένη ομάδα ιών είναι πολύ κοινή, ειδικά σε αδέσποτες γάτες, και έχει ελάχιστα συμπτώματα, κυρίως ήπια διάρροια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως προς το παρόν, ο Feline Coronavirus (FCov) μπορεί να μεταλλαχθεί σε FIP (η μετάλλαξη εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 10 γάτες φορείς). Ενώ ο FCov δεν έχει παρά ήπια συμπτώματα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή της γάτας, άπαξ και εκδηλωθεί η FIP, είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα.

Tι συμπτώματα έχει η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας;

λοιμώδης περιτονίτιδα γάταςΕνας από τους λόγους που η διάγνωσή της είναι τόσο δύσκολη, είναι η ποικιλία των συμπτωμάτων που μπορεί να παρουσιαστεί ανά περίπτωση.

Υπάρχουν τρείς μορφές FIP:

1) “Dry” form / ξηρά μορφή: πρόκειται για το είδος περιτονίτιδας που εξελίσσεται πιο αργά. Χαρακτηρίζεται κυρίως από νευρολογικά προβλήματα, όπως κρίσεις επιληψίας, αστάθεια, τρέμουλο, άστατη συμπεριφορά. Η ασθένεια “χτυπάει” κυρίως τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο. Απώλεια βάρους, εμετοί, ίκτερος και αυξημένη δίψα και ούρηση, μπορεί επίσης να είναι δείγματα της νόσου.

2) “Wet” form / υγρή μορφή: η πιο χαρακτηριστική μορφή (και αυτή με τη γρηγορότερη εξέλιξη!). Κύριο σύμπτωμα, το υγρό που μαζεύεται στο σώμα της γάτας, κυρίως στην κοιλιά, το στέρνο, τα μάτια και τους πνεύμονες. Πολλές φορές, η γάτα δείχνει πρησμένη και μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, εξαιτίας του υγρού που συσσωρεύεται στους πνεύμονες.

3) Μικτή μορφή: συνδυασμός των δύο προηγουμένων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάγνωση της FIP είναι αρκετά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει εξέταση αίματος που να ανιχνεύει τη λοιμώδη περιτονίτιδα, όπως υπάρχει για τη λευχαιμία και τον ιό ανοσοανεπάρκειας της γάτας (AIDS Γάτας). Υπάρχει τεστ διάγνωσης για τον FCov, αλλά το ότι μια γάτα βγαίνει θετική, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα νοσήσει από περιτονίτιδα.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες εξετάσεις και συμπτώματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν την ασθένεια.

Ανωμαλίες στην ποσότητα και την ποιότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, ίκτερος στα ούλα και στα μάτια, υπερβολική συγκέντρωση πρωτεΐνης στο αίμα, ύπαρξη υγρού στους πνεύμονες ή την κοιλιά – όλα αυτά υποστηρίζουν τη διάγνωση περιτονίτιδας. Νεαρές γάτες ή γάτες που ζουν σε μεγάλες ομάδες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για το FIV (AIDS Γάτας)

Υπάρχει εμβόλιο για την λοιμώδη περιτονίτιδα;

Παρόλο που υπάρχει εμβόλιο δεν συστήνεται καθώς η δράση του είναι μειωμένη και η διάρκεια προστασίας που παρέχει μη επαρκής. Συμβουλευτείτε πάντοτε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τη γάτα σας σχετικά με το εμβολιακό της πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε μια ενδελεχή ματιά στο θέμα “εμβόλια” κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας

Υπάρχει θεραπεία;

Μέχρι πρόσφατα, η λοιμώδης περιτονίτιδα θεωρούνταν θανατική καταδίκη για τη γάτα που την εκδήλωνε. Η θεραπεία ήταν αποκλειστικά συντηρητική, με στόχο κυρίως την ανακούφιση κάποιων από τα συμπτώματα, μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, οπότε και προτεινόταν ευθανασία.

Μόλις το 2018 – 2019, ο Niels C. Pedersen, καθηγητής του UC Davis School of Veterinary Medicine, δοκίμασε μια νέα αντιική θεραπεία, γνωστή και ως GS-441524, σε γάτες που έπασχαν από FIP, με θεαματικά ποσοστά ανάρρωσης (25 από τις 30 γάτες θεραπεύτηκαν πλήρως), που δεν είχαν ακουστεί ξανά για μια ασθένεια με σχεδόν 95% θανάτους μετά την εκδήλωση της.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 12 εβδομάδες (μπορεί και περισσότερο αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν) και αποτελείται από καθημερινές ενέσεις και συχνές εξετάσεις αίματος, ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση υγείας του ζώου.

περιτονίτιδα γάτας

Δυστυχώς, το φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση και είναι διαθέσιμο μόνο μέσω της μαύρης αγοράς, κάνοντας την κατάσταση δύσκολη για τους γατογονείς και τους κτηνιάτρους που θέλουν να το προμηθευτούν.

Η ξηρά μορφή της FIP ανταποκρίνεται δυσκολότερα στη θεραπεία και πολλές φορές χρειάζεται μεγαλύτερη δόση.

Πέρα από δυσεύρετη, η θεραπεία είναι επίσης αρκετά ακριβή, καθώς η δοσολογία του φαρμάκου εξαρτάται από τα κιλά του ζώου. Παράλληλα είναι μια διαδικασία αρκετά αγχωτική και για τη γάτα και για τον κηδεμόνα της, λόγω των καθημερινών ενέσεων.

Κανένας ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θεαματικό ποσοστό γατών που ανάρρωσαν πλήρως, αφότου έλαβαν τη θεραπεία.

Διαβάστε και για μια θεαματική περίπτωση θεραπειας με τον αντιϊκό παράγοντα GS-441524 ΕΔΩ!

Η γάτα μου είναι φορέας λοιμώδους περιτονίτιδας - και τώρα τι;

Η γάτα σας είναι φορέας της ευρύτερης ομάδας κορονοϊών και δεν είναι απαραίτητο πως θα εκδηλώσει λοιμώδη περιτονίτιδα (επαναλαμβάνουμε πως ο κορονοϊός της γάτας δε μεταδίδεται σε ανθρώπους ή άλλα ζώα, πέρα από γάτες.)

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, ώστε να διασφαλίσετε, όσο καλύτερα μπορείτε, πως δε θα νοσήσει.

1) Καλό καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης. Αυτό ισχύει φυσικά για όλες τις γάτες, φορείς και μη – σημ. Τσίτσου: τσεκάρετε και τις πιο εύκολα καθαριζόμενες αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες όπως τούτη

2) Η αμμολεκάνη της γάτας να είναι μακρυά από τα μπολ φαγητού και νερού της. Και πάλι αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση.

3) Καλή διατροφή. Όσο καλύτερα τρέφεται μια γάτα, τόσο πιο θωρακισμένο είναι το ανοσοποιητικό της ενάντια σε ασθένειες. Και πάλι αυτό ισχύει για όλες τις γάτες, είτε φορείς είτε όχι – σημ. Τσίτσου: Η υγρή τροφή (όμως μια ποιοτική τέτοια) ενδείκνυται πολύ περισσότερο από τις ξηρές τροφές για την διατροφή μιας γάτας γιατί αποτελεί μια πολύ ικανοποιητική προσομοίωση της φυσικής διατροφής της γατας που είναι ζουμερά θηράματα  με 70% υγρασία, μπόλικη πρωτεϊνη και ελάχιστο μισοχωνεμένο υδατάνθρακα που βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα του θηράματος. Η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου εσχάτως είναι η εξαιρετική μονοπρωτεϊνικη Lucky Lou που μπορείτε να βρείτε σε οικονομική προσφορά 5+1 εδώ! Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τις πιο ποιοτικές και συνάμα οικονομικές υγρές τροφές που έχει εντοπίσει ο Τσίτσος:

Εδώ να πούμε ότι η ενίσχυση της γάτας με διάφορα συμπληρώματα επίσης έχει νόημα! Φροντίστε να ενισχύσετε τη γάτα σας με συμπληρώματα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, όπως το περίφημου Vetomune – βρείτε το εδώ – αλλά και με βιταμινούχα συμπληρώματα όπως το εξαιρετικό Anima Strath!

λοιμώδης περιτονίτιδα

4) Μια γάτα που είναι φορέας, καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με γάτες που δεν είναι, παρόλο που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια γάτα φορέας FCov μπορεί να μεταδώσει FCov σε μια άλλη γάτα κι όχι FIP.

5) Τακτικοί έλεγχοι σε κτηνίατρο. Ένα ετήσιο τσεκ απ κι εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες για κάθε ενήλικη γάτα. Η πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

6) Καλό είναι να αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός γατών. Μικρές ομάδες γατών (μέχρι 3-4) είναι ιδανικές.

7) Αποφυγή στρες. Μια στρεσαρισμένη γάτα έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια ασθένεια – σημ. Τσίτσου: σκεφτείτε (πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας) την πιθανότητα χορήγησης CBD Oil για γάτες όπως αυτό της NatureCan που δίνουμε εμείς στις γάτες μας και το οποίο  μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%! Επίσης διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας:

ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

 Κλείνοντας θέλω να σας ζητήσω να διαβάσετε οπωσδήποτε το άρθρο μου που περιγράφει την εξαιρετικά ελπιδοφόρα ανάρρωση μιας γάτας που υπέφερε από λοιμώδη περιτονίτιδα σε τελικό στάδιο, μετά από την θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να το διαβασετε! 

Εσείς έχετε γάτα που νόσησε από λοιμώδη περιτονίτιδα; Έχετε δοκιμάσει την πειραματική θεραπεία; Γράψτε τις εμπειρίες σας σε σχόλιο.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

27 Απαντήσεις

 1. Πολύ δύσκολη αρρώστια. Η γάτα μου 12 ετών ζει σε αυλή ,κήπο παρουσίασε ουλοστοματίτηδα , έκανε κορτιζόνη και αντιβίωση κάθε μήνα . Έτρωγε το τρίτο μήνα παρόλο που έγιναν οι ενέσεις έτρωγε ελάχιστα. Ο κτηνίατρος την εξέτασε δεν διαπίστωσε ουλοστοματίτηδα έκανε βιοχημικές και βρήκε μια σφαιρίνη αν δεν κάνω λάθος λίγο ανεβασμένη. Ένεκα αυτού μου είπε ότι προφανώς έχει λοιμώδη περιτονίτιδα. Έστειλε αίμα στην Αθήνα για τα τρία λοιμώδη νοσήματα και το αποτέλεσμα έδειξε περιτονίτιδα 1/ 1200. Εξακολουθεί να μην τρώει ,απομονώθηκε σε ένα μέρος δείχνει ότι δεν πονάει έγινε ακτινογραφία δεν υπάρχει υγρό. Έχει χάσει 1,600 kgr. O γιατρός μου είπε να περιμένουμε 2,3 ημέρες και αν δεν αλλάξει κάτι να κοιμηθεί. Τι να αλλάξει? Χειρότερα ? Δεν θέλω να υποφέρει. Πραγματικά έχασα τη γη απο τα πόδια μου την απώλεια της συγκεκριμένης γάτας μου είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστώ.

  1. Γιατί να κοιμηθεί το μωρό; Ρε παιδιά με το GS έχουμε σώσει τόσα γατιά ήμαστε καλά; Εδώ στην Αθήνα έχουμε γιατρούς που το κάνουν με επιτυχία

   1. τι ειναι το gs σας παρακαλω πληροφορειστε με, το γατακι που υιοθετησα πρι 15 μερες και δεν προτιθεμαι να αποχωριστω βρεθηκε θετικο

 2. Έχω γάτα που έχει νοσήσει με fip υγρής μορφής δεν έτρωγε και είχε πυρετό για σχεδόν δύο μήνες και η κοιλιά του ήταν γεμάτη υγρό..
  Του έκανα αυτή την θεραπεία με τις ενέσεις από το εξωτερικό και θεραπεύτηκε πλήρως!!!
  Το μόνο κακό είναι ότι κόλλησε και ο άλλος μου ο γάτος και τώρα εφαρμόζουμε και σε αυτόν την ίδια θεραπεία η οποία αποδίδει θεαματικά αλλά το κόστος είναι μεγάλοι♥️😻

  1. Τελεια που ανταποκρινονται τουλαχιστον.. υπαρχει και ενα ανθρωπινο φαρμακο που χρησιμοποιηθηκε πολυ στην κυπρο και ηταν πολυ πιο οικονομικο

   1. Αγαπητέ Τσίτσο, η γάτα μου, η Τίκα 2 ετών, διαγνώστηκε πριν λίγες μέρες μετά από ένα σοβαρό δυσπνοϊκό επεισόδιο. Έγινε επιτόπου υπέρηχος, διαπιστώθηκε θωρακική συλλογή και αφαιρέθηκαν 360 ml υγρό από τον θώρακα.. έχω φρικάρει..ό,τι κι αν διαβάσω αναφέρει ότι το ζώο είναι καταδικασμένο. Ο κτηνίατρος μου θεωρεί πως τα αντιικά φάρμακα που θα παραγγείλουμε από το παραεμποριο είναι πιθανόν να είναι μούφα.
    Έχετε την ευγενή καλοσύνη να με καθοδηγήσετε;
    Μου φαίνεται κάπως φριχτό απλώς να περιμένω πότε θα πεθάνει..

  2. θα μπορούσατε να μου δώσετε πληροφορίες για το από που προμηθευτήκατε το φάρμακο και πόσο σύντομα σας το στείλανε?

  3. Υπήρξε κτηνίατρος που εφαρμόζει την θεραπεία αυτή? Πως προμηθεύτηκατε τις ενέσεις? Μπορείτε να μας ενημερώσετε σας παρακαλώ?

 3. Καλησπέρα σας. Έχω δύο γατούλες και στη μία η εξέταση αίματος έδειξε αντισώματα με λοιμώδη περιτονίτιδα ενώ κλινικά είναι υγιέστατος.. πόσο κινδυνεύει η άλλη γατούλα; Ευχαριστώ πολύ.

  1. Τα αντισωματα που εδειξε ειναι για τον κορωνοϊο της γατας (FCOV).. παρα πολλες γατες τα εχουν.. και προφανως μεταδιδονται ευκολα.. στην προηγουμενη κατασταση ηταν σπανιο μια γατα με FCOV να δωσει την επικινδυνη λοιμωδη περιτονιτιδα.. στην Κυπρο τωρα αυτο φαινεται να χει αλλαξει.

   Ναι, μια γατα αν εχει FCOV μπορει να κολλησει και η αλλη FCOV – αλλα αλλο αυτο και αλλο η λοιμωδη περιτονιτιδα

 4. Εχω ένα αδεσποτάκι που από τον ΣΥΠΕΖΑΘ θα το άφηναν στο δρόμο. Το πηρα στην αυλή μου. Κοιτάω να τον καθαρίζω καθημερινά 2-3 φορές . Είναι παρα πολυ αδυνατος και έχει χάσει πολυ τρίχωμα. Έχει ακράτεια και πολλες φορές τα ουρά του έχουν αίμα. Έχει δυο εβδομάδες που του ξεκίνησα θεραπεία με σταγονες cbd , έλαιο κάνναβης. Σαν να αναθαρρυσε. Άρχισε βγάζει τρίχωμα, τα ουρά του δεν εχουν αίμα και υποχώρησε και η ακράτεια και έχει μεγάλη όρεξη για φαγητο. Δεν πιστευω οτι θα θεραπευτεί αλλά αξίζει να προσπαθησω να του δώσω μια καλυτερη ποιοτητα ζωής. Είμαι γατο μάνα και τα άρθρα σας μ έχουν βοηθήσει παρα πολυ. Συγχαρητήρια για το έργο σας!

 5. καλησπερα ..περιμενω καποιες εξετασεις του γατου μου κ εχω τρελλαθει..ηθελα να σας ρωτησω,σε περιπτωη που τα λευκα αιμοσφαιρια ειναι αρκετα ανεβασμενα,το γατι θεωρειται οτι νοσει ή οτι ειναι φορεας?συνυπαρχει με αλλες 3 κ δεν ξερω τι να κανω..καναμε αιματος κ ενω τα οργανα του ειναι ολα καλα τα ανεβασμενα λευκα θορυβησαν τον γιατρο.ευχαριστω εκ των προτερων

  1. αλεξανδρα, εννοεις οτι το μονο στοιχειο που εχει ειναι τα αυξημενα λευκα και αυτο τον κανει να υποπτευεται για fip??

   1. Οταν ειχα κανει τη γατα μου στειρωση μου ειχανε πει πως εχει ελαχιστα πεσμενα λευκα αιμοσφαιρια, σημαινει κατι να το κοιταξω παρα περα; Ειναι φουλ υγιειες και δεν μου εχει δειξει κανενα συνπτωμα αλλα με αυτα που διαβασα στο αρθρο σας αγχωθηκα αρκετα

 6. Βρήκα ένα πολύ μωρό γατάκι περίπου 45 ημερών με υγρή μορφή FIP και διάχυτο υγρό στους πνεύμονες, την καρδιά, την κοιλία με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Μετα από 10 ημέρες ξεκίνησα το GS441524 και ήδη από την 3 ημέρα ενέσιμης χορήγησης η κλινική εικόνα του είναι εξαιρετική. Συνεχίζουμε την θεραπεία για 12 εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε αν μια γάτα που έχει νοσήσει και θεραπευτεί από FIP, συνεχίζει να παραμένει φορέας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του βρούμε ένα σπίτι που δεν θα πάρει ποτέ ο ιδιοκτήτης άλλη γάτα.

  1. τελεια που παει καλα! εχω ακουσει καποιες περιπτωσεις (λιγες) που ξαναεκδηλωσε! δεν ξερω ποσο ευκολα μεταδιδεται ομως

 7. Καλησπέρα. Μόλις βγήκαν οι εξετάσεις του γάτου μου που είναι 13 χρονών και έχει λοιμωδης περιτονιτιδα.. Έκανε διάρροια και εμετό.. Όλες οι αιματολογικες είναι πολύ καλές.. Αλλά έχει χάσει βάρος.. Που μπορώ να βρω αυτή την θεραπεία που λέτε?? GS441524?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 8. Αγαπητέ Τσιτσό εγώ φρόντιζα ένα αδεσποτακι που παρουσίασε fip σε υγρή μορφή και ξεκινήσαμε τις πανάκριβες ενέσεις του gs μαζί με εξετάσεις και υποστηρικτική θεραπεία για τα νεφρά.Μέσα στις πρώτες 15 μέρες το υγρό είχε καθαρίσει κατά 80% 😉 Αφού πέρασαν 3 μήνες θεραπείας(τι τελευταίας 20 ενέσεις τις έκανα η κτηνίατρος γιατί δεν καθόταν με τίποτα) και 3 μήνες παρακολούθησης θεωρήθηκε καθαρός και τον πήρα σπιτι μου μαζί με τα αλλά μου γατιά.Μετά από ένα μήνα άρχισε να περπατάει λίγο περίεργα και είδαμε ότι παραλύουν τα πίσω πόδια του. Η κτηνίατρος μου είπε ότι τώρα έχει την ξηρή μορφή του fip. Λόγω οικονομικών θεμάτων αλλά και ταλαιπωρίας του grey αποφάσισα να μην του κάνω δεύτερο κύκλο θεραπείας και να του δώσω τα χάπια monlupiraviv όπου είναι ένα φάρμακο που το έγκρινε το FDA και είναι για ανθρώπους για Covid κανονικά αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει τις γάτες. Στα θετικά είναι πως δεν αυξάνεται η δόση κάθε μέρα με τα κιλά αλλά κάθε μήνα περίπου άρα είναι λίγο πιο οικονομικό και δεν ταλαιπωρείτε το γατι. Στα αρνητικά είναι ότι επειδή δεν υπάρχει στην Ελλάδα πάλι πρέπει να το βρεις από την μαύρη αγορά. 🙁
  Εμείς τώρα είμαστε στο στάδιο παρακολούθησης και πάμε πολύ καλά τα πόδια, η όρεξη και η καθημερινότητα μας είναι φυσιολογικές!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *