Λοιμώδης Περιτονίτιδα γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο ίνσταγκραμ εδώ)

DISCLAIMER

Σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι αυστηρά η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Λοιμώδη Περιτονίτιδα της Γάτας. Αν υποπτεύεστε πως η γάτα σας νοσεί από FIP, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Tι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα γάτας;

Γνωστή και ως FIP (Feline Infectious Peritonitis), η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι ίσως το πιο “τρομακτικό” από τα τρία σοβαρότερα λοιμώδη νοσήματα των γατών (FIP-FelV, ιογενής λευχαιμία γάτας-FIV, ιός ανοσοανεπάρκειας της γάτας).

Πρόκειται για ασθένεια που μαστίζει και οικόσιτες γάτες και άλλα αιλουροειδή και οφείλεται σε μετάλλαξη ενός στελέχους μιας ομάδας κορονοϊών των γατιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΚΑΜIΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΩΝ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ COVID-19.

Η συγκεκριμένη ομάδα ιών είναι πολύ κοινή, ειδικά σε αδέσποτες γάτες, και έχει ελάχιστα συμπτώματα, κυρίως ήπια διάρροια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως προς το παρόν, ο Feline Coronavirus (FCov) μπορεί να μεταλλαχθεί σε FIP (η μετάλλαξη εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 10 γάτες φορείς). Ενώ ο FCov δεν έχει παρά ήπια συμπτώματα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή της γάτας, άπαξ και εκδηλωθεί η FIP, είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα.

Tι συμπτώματα έχει η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας;

λοιμώδης περιτονίτιδα γάταςΕνας από τους λόγους που η διάγνωσή της είναι τόσο δύσκολη, είναι η ποικιλία των συμπτωμάτων που μπορεί να παρουσιαστεί ανά περίπτωση.

Υπάρχουν τρείς μορφές FIP:

1) “Dry” form / ξηρά μορφή: πρόκειται για το είδος περιτονίτιδας που εξελίσσεται πιο αργά. Χαρακτηρίζεται κυρίως από νευρολογικά προβλήματα, όπως κρίσεις επιληψίας, αστάθεια, τρέμουλο, άστατη συμπεριφορά. Η ασθένεια “χτυπάει” κυρίως τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο. Απώλεια βάρους, εμετοί, ίκτερος και αυξημένη δίψα και ούρηση, μπορεί επίσης να είναι δείγματα της νόσου.


2) “Wet” form / υγρή μορφή: η πιο χαρακτηριστική μορφή (και αυτή με τη γρηγορότερη εξέλιξη!). Κύριο σύμπτωμα, το υγρό που μαζεύεται στο σώμα της γάτας, κυρίως στην κοιλιά, το στέρνο, τα μάτια και τους πνεύμονες. Πολλές φορές, η γάτα δείχνει πρησμένη και μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, εξαιτίας του υγρού που συσσωρεύεται στους πνεύμονες.


3) Μικτή μορφή: συνδυασμός των δύο προηγουμένων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάγνωση της FIP είναι αρκετά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει εξέταση αίματος που να ανιχνεύει τη λοιμώδη περιτονίτιδα, όπως υπάρχει για τη λευχαιμία και τον ιό ανοσοανεπάρκειας της γάτας (AIDS Γάτας). Υπάρχει τεστ διάγνωσης για τον FCov, αλλά το ότι μια γάτα βγαίνει θετική, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα νοσήσει από περιτονίτιδα.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες εξετάσεις και συμπτώματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν την ασθένεια.

Ανωμαλίες στην ποσότητα και την ποιότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, ίκτερος στα ούλα και στα μάτια, υπερβολική συγκέντρωση πρωτεΐνης στο αίμα, ύπαρξη υγρού στους πνεύμονες ή την κοιλιά – όλα αυτά υποστηρίζουν τη διάγνωση περιτονίτιδας. Νεαρές γάτες ή γάτες που ζουν σε μεγάλες ομάδες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για το FIV (AIDS Γάτας)

Υπάρχει εμβόλιο για την λοιμώδη περιτονίτιδα;

Παρόλο που υπάρχει εμβόλιο δεν συστήνεται καθώς η δράση του είναι μειωμένη και η διάρκεια προστασίας που παρέχει μη επαρκής.
Συμβουλευτείτε πάντοτε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τη γάτα σας σχετικά με το εμβολιακό της πρόγραμμα.

Υπάρχει θεραπεία;

Μέχρι πρόσφατα, η λοιμώδης περιτονίτιδα θεωρούνταν θανατική καταδίκη για τη γάτα που την εκδήλωνε. Η θεραπεία ήταν αποκλειστικά συντηρητική, με στόχο κυρίως την ανακούφιση κάποιων από τα συμπτώματα, μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, οπότε και προτεινόταν ευθανασία.

Μόλις το 2018 – 2019, ο Niels C. Pedersen, καθηγητής του UC Davis School of Veterinary Medicine, δοκίμασε μια νέα αντιική θεραπεία, γνωστή και ως GS-441524, σε γάτες που έπασχαν από FIP, με θεαματικά ποσοστά ανάρρωσης (25 από τις 30 γάτες θεραπεύτηκαν πλήρως), που δεν είχαν ακουστεί ξανά για μια ασθένεια με σχεδόν 95% θανάτους μετά την εκδήλωση της.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 12 εβδομάδες (μπορεί και περισσότερο αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν) και αποτελείται από καθημερινές ενέσεις και συχνές εξετάσεις αίματος, ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση υγείας του ζώου.

περιτονίτιδα γάτας

Δυστυχώς, το φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση και είναι διαθέσιμο μόνο μέσω της μαύρης αγοράς, κάνοντας την κατάσταση δύσκολη για τους γατογονείς και τους κτηνιάτρους που θέλουν να το προμηθευτούν.

Η ξηρά μορφή της FIP ανταποκρίνεται δυσκολότερα στη θεραπεία και πολλές φορές χρειάζεται μεγαλύτερη δόση.

Πέρα από δυσεύρετη, η θεραπεία είναι επίσης αρκετά ακριβή, καθώς η δοσολογία του φαρμάκου εξαρτάται από τα κιλά του ζώου. Παράλληλα είναι μια διαδικασία αρκετά αγχωτική και για τη γάτα και για τον κηδεμόνα της, λόγω των καθημερινών ενέσεων.

Κανένας ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θεαματικό ποσοστό γατών που ανάρρωσαν πλήρως, αφότου έλαβαν τη θεραπεία.

Η γάτα μου είναι φορέας λοιμώδους περιτονίτιδας - και τώρα τι;

Η γάτα σας είναι φορέας της ευρύτερης ομάδας κορονοϊών και δεν είναι απαραίτητο πως θα εκδηλώσει λοιμώδη περιτονίτιδα (επαναλαμβάνουμε πως ο κορονοϊός της γάτας δε μεταδίδεται σε ανθρώπους ή άλλα ζώα, πέρα από γάτες.)

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, ώστε να διασφαλίσετε, όσο καλύτερα μπορείτε, πως δε θα νοσήσει.

1) Καλό καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης. Αυτό ισχύει φυσικά για όλες τις γάτες, φορείς και μη.

2) Η αμμολεκάνη της γάτας να είναι μακρυά από τα μπολ φαγητού και νερού της. Και πάλι αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση.

3) Καλή διατροφή. Όσο καλύτερα τρέφεται μια γάτα, τόσο πιο θωρακισμένο είναι το ανοσοποιητικό της ενάντια σε ασθένειες. Και πάλι αυτό ισχύει για όλες τις γάτες, είτε φορείς είτε όχι.

λοιμώδης περιτονίτιδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή για γάτες

4) Αποφυγή στρες. Μια στρεσαρισμένη γάτα έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια ασθένεια.

5) Τακτικοί έλεγχοι σε κτηνίατρο. Ένα ετήσιο τσεκ απ κι εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες για κάθε ενήλικη γάτα. Η πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

6) Καλό είναι να αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός γατών. Μικρές ομάδες γατών (μέχρι 3-4) είναι ιδανικές.

7) Μια γάτα που είναι φορέας, καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με γάτες που δεν είναι, παρόλο που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια γάτα φορέας FCov μπορεί να μεταδώσει FCov σε μια άλλη γάτα κι όχι FIP.

Έχετε γάτα που νόσησε από λοιμώδη περιτονίτιδα; Έχετε δοκιμάσει την πειραματική θεραπεία; Γράψτε τις εμπειρίες σας σε σχόλιο.

Υ.Γ.: Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!