Γάτα που υποφέρει από FIP θεραπεύεται με πειραματική θεραπεία

Το FIP, η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας, ίσως είναι το πιο τρομερό από τα λοιμώδη νοσήματα της γάτας και σκοτώνει πολλές γάτες κάθε χρόνο. Μέχρι πρότινος η διάγνωση λοιμώδους περιτονίτιδας ήταν κάτι σαν θανατική καταδίκη για τη γάτα  Τώρα μια καινούρια θεραπεία αφήνει υποσχέσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον σε γάτες που προσβάλλονται από τον φοβερό ιό. 

Γράφω αυτό το άρθρο με αφορμή ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό (αν και έχουν γίνει και άλλες δοκιμές νωρίτερα τα τελευταία 1, 2 χρόνια. Εγώ όμως θα σας παρουσιάσω το περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή μου χτες! Πρόκειται για τον Μέρλιν, μια υπέροχη γάτα Βεγγάλης μόλις 6 μηνών που παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο ζώων Queen Mother Hospital for Animals στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο έχοντας για μια εβδομάδα λήθαργο, ανορεξία και για μια μέρα ταχύπνοια.

Όταν ο υπέροχος Μέρλιν πήγε στο νοσοκομείο είχε πυρετό (40 βαθμούς Κελσίου) και μια πληθώρα ακόμη συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένων κοιλιακή μάζα που ψηλαφίζεται αλλά και πλευρική εκροή υγρών που απαιτούσε θωρακοκέντηση. Τα συμπτώματα ήταν ακόμη πιο περιπλοκα αν σκεφτούμε ότι υπήρχε λεμφαδενοπάθεια, μονοκύτωση! Την κατάσταση περιέπλεκε ακομη παραπάνω , φλεβίτιδα στην δεξια κεφαλική φλέβα  λόγω προηγούμενου καθετηριασμού. Η κατάσταση του Μέρλιν χειροτέρεψε καθώς νοσηλευόταν και ανέπτυξε περιτοναϊκή έκχυση υγρών ενώ χρειάστηκε εκ νέου θωρακοκέντηση και οξυγόνο. Η διάγνωση έδειχνε λοιμώδη περιτονίτιδα και ο γατογονέας του δέχτηκε να κανει θεραπεία με ρεμδεσιβιρη!

Ο Μέρλιν

Η θεραπεία ξεκίνηση και τα πρώτα δείγματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική αφού 24 ώρες μετά χρειάστηκε και νέα θωρακοκέντηση. Αλλά 36 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας ο Μέρλιν έμοιαζει πιο.. λαμπερός ενώ σταμάτησε να χρειάζεται οξυγόνο και .. άρχισε να τρώει!!! Στις 48 ώρες ήταν ακόμη καλύτερα, άρχισε να νιαουρίζει και ήταν δραστήριος  οπότε και βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις 72 ώρες είχαν μειωθεί αισθητά η πλευρική και περιτοναϊκή έκχυση, οπότε μειώθηκε και η ποσότητα της ρεμδεσιβίρης που του χορηγούσαν. Σε 7 μέρες η περιτοναϊκή έκχυση σταμάτησε .

Μετά από 11 εβδομάδες θεραπείας ο Μέρλιν πλέον τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά και βρίσκεται σπίτι του ενώ η θεραπεία θα ολοκληρωθεί στις 84 ημέρες. Στο βασιλικο κτηνιατρικό κολέγιο θα χορηγηθεί ρεμδεσιβίρη σε άλλες 5 γάτες που πάσχουν από FIP

Να σημειωθεί ότι το κόστος του φαρμάκου είναι αρκετά μεγάλο και αν έχω καταλάβει καλά δεν έχουν ακόμη οργανωθεί πρωτόκολλα για θεραπεία γατών με ρεμδεσιβίρη, αλλά πλέον γνωρίζετε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα θεραπείας για την αγαπημένη σας γάτα αν πάσχει από τον φοβερό ιό, αρκεί να κινηθείτε γρήγορα και να βρείτε κάποιον κτηνίατρο που να είναι ενήμερος για την ρεμδεσιβίρη και την ικανότητά της να θεραπεύει τον FIP.

Ειρωνικά αυτή η εξέλιξη ήρθε και κούμπωσε με την κατάσταση της πανδημίας όποτε και το συγκεκριμένη φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του COVID 19 οπότε και είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί το συγκεκριμένο φάρμακο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε ετούτο το σημείο να πω φυσικά ότι εγώ είμαι μόνο μια ταπεινή γάτα (αν και πριγκίπισσα) με μηδαμινές ιατρικές γνώσεις, αλλά σίγουρα ο κτηνίατρος σας, ή κάποιος άλλος κτηνίατρος θα μπορει να εκτιμήσει την πιθανότητα θεραπείας της γάτας σας με τη ρεμδεσιβιρη καθώς και τα λίγα ως τώρα, αλλά πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα που έχουμε για την δράση του φαρμάκου στη FIP. 

Οπότε αν (φτου κακα) συμβεί κάτι τετοιο στην γάτα σας πέρα από την παραδοσιακή και συνήθως ανεπαρκή φροντίδα αν επιθυμείτε συζητηστε με τον κτηνίατρό σας την πιθανότητα θεραπείας με ρεμδεσιβιρη.

Κλείνοντας να σας προτείνω να διαβάσετε το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Θέμη μας, βοηθού κτηνιάτρου για τη συγκεκριμένη ασθένεια κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: https://www.rvc.ac.uk

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και το πάρα πολύ χρήσιμο σχόλιο της φίλης της σελίδας Μαρκέλλας Βαβάκα

Έχω ψάξει σε βάθος αυτό το θέμα και σας στέλνω την έρευνα που έχει δημοσιεύθηκε το 2019 στο Journal of Feline Medicine and Surgery πιο κάτω σχετικά με το φάρμακο που θεραπεύει το FIP. Όμως η εμπλοκή σε αυτή τη νίκη είναι απίστευτη. Και εγώ πρόσφατα έμαθα την ιστορία πίσω από αυτήν την τεράστια επιτυχία τις κτηνιατρικής και γιατί το φάρμακο αυτό δεν διατίθεται. Σας τα γράφω περιληπτικά σύμφωνα με το άρθρο στο Atlantic, που με άφησε άναυδη και μπορείτε να βρείτε εδώ: https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/1098612X19825701!

Περιληπτικά αυτό που αναφέρει το άρθρο στο Atlantic σας είναι τα παρακάτω:

Τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες γάτες έχουν θεραπευτεί από FIP χρησιμοποιώντας ένα νέο φάρμακο όμοιο με το remdesivir, το αντιικό το οποίο βρίσκεται στο ερευνητικό στάδιο στη θεραπεία του covid-19 στους ανθρώπους. Όπως εξηγεί το άρθρο στο Atlantic, η επιτυχία του remdesivir είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι υπάρχει θεραπεία για το FIP.

Ο Niels C. Pederson καθηγητής (emeritus) στο UC Davis School of Veterinary Medicine, μελετάει το FIP από το 1960. Το 2018 και 2019, δοκίμασε ένα καινούργιο αντιικό φάρμακο με την ονομασία GD-441524 με μεγάλη προοπτική. Το Atlantic έγραψε πρόσφατα για τα επιτυχής αποτελέσματα του Pedersen. Το GS-441524 θεραπεύει με επιτυχία το (naturally occurring) FIP σε 25 από 31 γάτες στην κλινική μελέτη, ένα αποτέλεσμα πρωτοφανές.

Αυτό το φάρμακο δημιουργήθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences. To GS-441524 νικάει τους ιούς εμποδίζοντας την ικανότητα αντιγραφής. Κάνοντας μικρές αλλαγές βελτιώνοντας τη μοριακή ικανότητα να εισχωρήσει τα ανθρώπινα κύτταρα, η εταιρεία Gilead έφτιαξε το δεύτερο σχεδόν παρόμοιο φάρμακο το remdesivir.

Ενώ η Gilead προωθούσε το remdesivir σαν πιθανή θεραπεία για την ασθένεια έμπολα στους ανθρώπους, ο Pedersen δοκίμαζε την πιο απλή μορφή του φαρμάκου το GS-441524 στις γάτες. Σε συνεργασία με τους ερευνητές τις εταιρειας Gilead απέδειξαν ότι το GS-441524 θεράπευσε το FIP με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αλλά όπως το άρθρο στο Atlantic εξηγεί, αυτή η πολυπόθητη νίκη έναντι του FIP γρήγορα βρήκε αδιέξοδο. Η Gilead αρνήθηκε να δώσει άδεια στο GS-441524 για χρήση στα ζώα. Η εταιρεία προσπαθούσε να πάρει έγκριση από το FDA για το remdesivir για έμπολα και φοβήθηκε ότι η έρευνα με το GS-441524 στις γάτες θα περιπλέξει την έγκριση του remdesivir για ανθρώπινη χρήση.

Μέχρι την αρχή τις πανδημίας covid-19, το remdesivir είχε αποδειχθεί μη αποτελεσματικό για την θεραπεία έμπολα. Αλλά το remdesivir έδειχνε προοπτική έναντι του covid-19 στους ανθρώπους. Το φάρμακο βρίσκεται ακόμα στις κλινικές μελέτες και έχει πάρει έγκριση από το FDA για έκτακτη χρήση σε πολύ σοβαρά περιστατικά.

Εν τω μεταξύ η θεραπεία για FIP τελικά βρέθηκε αλλά εφόσον η εταιρεία Gilead αρνήθηκε να δώσει άδεια, απελπισμένοι ιδιοκτήτες γατών και κτηνίατροι γύρω το κόσμο δεν είχαν νόμιμη οδό να εφοδιαστούν το φάρμακο. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στη Κίνα όπου ο Pedersen λέει ότι το FIP παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα στις γάτες εκεί.

Οι βιομηχανίες τις Κίνας άρχισαν να παράγουν το GS-441524 χωρίς άδεια και η μαύρη αγορά για αυτό το φάρμακο επεκτάθηκε γρήγορα.

Στις ΗΠΑ οι γάτο γονείς βρήκαν ο ένας τον άλλον και δημιούργησαν ομάδες στο facebook όπως η πιο γνωστή FIP Warriors, η οποία έχει 22,000 μέλη, για να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το πως μπορούν να εφοδιαστούν και να χορηγήσουν το GS-441524 από τη μαύρη αγορά. Έχει δορυφορικές ομάδες και διακλαδώσεις σε πολλά κράτη και σε διάφορες γλώσσες. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει η FIP Warriors Ελλάδα/Κύπρο.

Αν και ο Pedersen είναι υποστηρικτής των ιδιοκτητών γατών που επιλέγουν αυτή την οδό, θέλει να ξέρουν και τα μειονεκτήματα. Το φάρμακο είναι ακριβό, αγχώδεις διαδικασία για ιδιοκτήτες και γάτες, απαιτεί σωστή παρακολούθηση και δεν είναι πάντα επιτυχής. Η θεραπεία απαιτεί καθημερινή υποδουρεια χορήγηση για 12 εβδομάδες και γάτες με νευρολογικό FIP συχνά απαιτείται μεγαλύτερη δόση.

Παρόλα αυτά από τότε που δημοσίευσε ο Pedersen τα αποτελέσματα το 2019 όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών επιλέγουν τη μαύρη αγορά με αποτέλεσμα χιλιάδες γάτες να έχουν θεραπευτεί χρησιμοποιώντας GS-441524.

Εφόσον το GS-441524 δεν έχει πάρει άδεια για χρήση στα ζώα οι κτηνίατροι δεν μπορούν νόμιμα να το προμηθευτούν και να το χορηγεισουν . Αλλά σύμφωνα με τον Pedersen είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες να έχουν επαφή με κτηνίατρο με γνώσεις σχετικά με FIP, ότι η γάτα έχει επιβεβαιωμένη διάγνωση FIP και ο κτηνίατρος να βοηθήσει με την θεραπεία ώστε να είναι ασφαλές η σωστή χορήγηση του φαρμάκου και να έχει σωστή επιτήρηση των αποτελεσμάτων. Για περισσότερες κατευθύνσεις ο Pedersen οδηγεί τους ιδιοκτήτες και κτηνιάτρους στην δημοσιευμένη μελέτη του, το 2019, στο Journal of Feline Medicine and Surgery. Η μελέτη είναι δημόσια και μπορείς να την κατεβάσετε δωρεάν.

Η μαύρη αγορά σε αυτή την περίπτωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο και σώζει ζωές αν και η 12 εβδομάδες προμήθεια φαρμάκου που απαιτούνται κοστίζει στη μαύρη αγορά περίπου 10,000 δολάρια. Αλλά υπάρχει περίπτωση και αυτή η επιλογή να σταματήσει. Σύμφωνα με τον Pedersen έχει σταλεί στους μαυραγορίτες προμηθευτές διαταγή από την Gilead Sciences να σταματήσουν. Οπότε δεν υπάρχει εγγύηση ότι η μαύρη αγορά θα υπάρχει στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, εάν το remdesivir πάρει έγκριση από το FDA για ευρεία χρήση στους ανθρώπους, οι κτηνίατροι θα μπορέσουν να το προμηθευτούν νόμιμα (extra-label use) για γάτες. Αν και ο Pedersen προειδοποίησε ότι η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του remdesivir για FIP δεν έχει καθιερωθεί. Είναι όμως παρόμοιο με το GS-441524.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

12 Απαντήσεις

 1. Μόλις πριν από μισή ώρα μάθαμε ότι η πιο μεγάλη μας γάτα, 14,5 ετών, πάσχει από FIP. Όντως ο κτηνίατρος μου ανέφερε το GS-441524 και μου είπε ότι εδώ στην Ελλάδα δεν το βρίσκεις. Μου είπε να το ψάξουμε Ιταλία, καθώς ο σύντροφός μου είναι Ιταλός και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί. Δεν ξέρω τι θα καταφέρει μέχρι αύριο που επιστρέφει. Θα σε κρατήσω ενήμερο σε περίπτωση που το βρούμε και πού καθώς και το κόστος, γιατί με ενημέρωσε ότι είναι υψηλό.

  1. α παναγια μου – νοσει με την κακη μορφη της αρρωστιας? ή απλως εχει τον κορωνοϊό της γατας? εμεις το προμηθευτηκαμε απο γερμανια, εφτασε ομως αργα

    1. Κατερινα, εμείς το πήραμε από εδώ curefip.com . Είναι αξιοπιστοι στο ότι πληρώνεις και στο στέλνουν όντως! Παραγγειλαμε στην πρωτη φάση χάπια και στη δεύτερη ενέσεις. Δεν πηγε καλα σε μας, γιατί τα χάπια δεν κανανε τίποτα, οι ενέσεις ηρθαν μια μερα πριν φυγει και ο δεύτερος

 2. Ο γατουλης μας ολοκλήρωσε πριν από 2 εβδομάδες τη θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο GS. Είχε την ξηρά μορφή FIP, και ηταν σε αθλια κατάσταση. Τώρα περιμένουμε για 84 μέρες, αν δεν υποτροπιασει, σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Φυσικά θα ξανακάνουμε αιματολογικες εξετάσεις, και πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή του.
  Το φάρμακο είναι όντως πολύ ακριβό, αλλά θαυματουργό!!!!

 3. Το φάρμακο έρχεται από Κίνα, τώρα πια κατευθείαν στο σπίτι σας μέσω ΕΛΤΑ και ολόκληρη η θεραπεία να κοστίζει μόλις 750 ευρώ για μια γάτα βάρους 4 κιλών. Παρακαλώ διαδωστε τα καλά νέα, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γατούλες γίνεται !

 4. Το μειονέκτημα της διαδικασίας μέσω Κίνας, είναι ότι έρχονται σε 15 με 18 μέρες κατόπιν της πληρωμής. Η γατούλα που έκανε την θεραπεία, προμηθεύτηκε τα δυο πρώτα 5,5ml μπουκαλάκια από την cureFIP στην αξία των 300 ευρώ περίπου, αλλά ήρθαν σε 2 μόλις μέρες, έτσι άρχισε άμεσα η θεραπεία, ενώ δανείστηκε δόσεις από “φίλους” ασθενείς μέχρι το πολυπόθητο φάρμακο να φτάσει Ελλάδα.

 5. χθες διαγνωστηκε ο γατουλης μου 8 ετων με FIPκαι εμαθα οτι υπαρχει θεραπεια αλλα ειναι ακριβη και δυσευρετη απο που μπορω να την προμηθευτω και να μαθω ποσο κανει

  1. καλησπερα διαβασε τα σχολια.. θεωρητικα η πιο αξιοπιστη εταιρεια ειναι η curefip.com – εχω πετυχει γατες που γινανε καλα και γατες που δεν τα καταφεραν. Το κοστος ειναι αρκετα μεγαλο

 6. Καλησπέρα.
  Ο γάτος μας μας διαγνώσθηκε με FIP. Άρχισε θεραπεία με το GS στις 18/4 και συνεχίζουμε.
  Προμηθευτήκαμε το φάρμακο σε ενέσιμη μορφή από το curefip.com
  Παραγγελία από 1 έως 3 φιαλίδια έχει κόστος αποστολής 30€.
  Από 4 και πάνω δωρεάν μεταφορικά.
  Κόστος φιαλιδίου 80 έως 150 €, ανάλογα με το βάρος της γάτας και τη συγκέντρωση του διαλύματος.
  Διάρκεια φιαλιδίου 4-6 μέρες, ανάλογα τη δόση.
  Μη νομίσετε ότι αγοράζοντας το φθηνό φιαλίδιο θα μειωθεί το κόστος, διότι μπορεί η δόση να είναι μεγαλύτερη.
  Έρχεται από Γερμανία σε 2 μέρες, αποστολή EXPRESS (γι’ αυτό και το υψηλό κόστος αποστολής).
  Θεωρώ ότι είναι το πιο αξιόπιστο.
  Παρά το υψηλό κόστος που θα κοστίσει η θεραπεία για 84 ημέρες, ΔΕΝ το σκέφτηκα καθόλου !!!
  Είναι ο γάτος μου!!! Και το παλεύει να ζήσει… ο γάτος μας είναι μέλος της οικογένειάς μας.
  Σέβομαι την οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά τα πράγματα είναι απλά.
  Καλή τύχη σε όλους.

 7. Το πρώτο μου γατάκι νοσησε από Fip πριν ένα μιση χρόνο και το δεύτερο που κόλλησε από το πρώτο πριν ένα χρόνο ακριβώς..
  Έκανα και στα δύο την θεραπεία
  Δεν το σκέφτηκα καθόλου αν και τα χρήματα ήταν πάρα πολλά για την τσέπη μου..
  Πήρα τα φάρμακα μέσω των fip warriors οι οποίοι με βοήθησαν πολύ τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι όσο και στο οικονομικό μιας και μου έδωσαν την δυνατότητα να δίνω τα χρήματα λίγα λίγα
  Από την τρίτη μέρα τα γατάκια μου επανήλθαν πλήρως και να μην τα ματιάσω είναι και πιο ζωηρά από πριν!!!🙏🙏🙏🙏

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *