Προστασία της γάτας και του ανθρώπου εν μέσω COVID 19

DISCLAIMER

Πριν ξεκινήσω θέλω να διαβάσετε προσεκτικά αυτό το Disclaimer για να καταλάβετε το πνεύμα του άρθρου: 

Σε αυτό το άρθρο θα διατυπωθούν κάποιες ενδεικτικές ιδέες για την προστασία όλων, ανθρώπων και κατοικιδίων από την (όποια) απειλή του COVID-19 χωρίς να υπονοείται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Κάποιοι ίσως το εκλάβουν διαφορετικά, ότι ρίχνονται ευθύνες στα κατοικίδια για τον COVID, ενώ άλλοι ίσως ισχυριστούν ότι εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς ασχολούμαστε με την προστασία των κατοικιδίων, αλλά όλα αυτά είναι απλώς ερμηνείες για όσα γράφονται εδώ που δεν έχουν παρά μονο πρακτική χροιά!

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θα ήθελα να τονίσω ότι οι κορωνοϊοί είναι μεγάλη οικογένεια ιών που περιέχει ιούς άλλοι από τους οποίους προκαλούν μορφές γρίπης στον άνθρωπο (διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν γρίπη της γάτας) ενώ άλλοι προκαλούν διάφορες αρρώστιες σε συγκεκριμένα ζώα. Οι κορωνοϊοί των αιλουροειδών μολύνουν μόνο ζώα και όχι τον άνθρωπο.

Δυστυχώς τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σε σχέση με τον COVID-19 και τα ζώα δεν είναι αρκετά αλλά έχουν βρεθεί λιγοστές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι μεταφέρουν τον ιό σε ζώα κυρίως έπειτα από έντονη επαφή και από αυτά κάποια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ παρουσιάζουν παρουσιάζουν κάποια ήπια συμπτώματα και ανέκαμψαν πλήρως. Επίσης δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που ένα κατοικίδιο να μετάδωσε επιβεβαιωμένα τον ιό στον άνθρωπο ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τέτοια πιθανότητα. Πάντως η πιθανότητα να διασπείρουν τα ζώα τον COVID-19  θεωρείται ελάχιστη!

Προληπτικά μέτρα αν έχετε κατοικίδια

Το κέντρο ελέγχου ασθενειών στις ΗΠΑ (cdc.gov) προτείνει κάποια προληπτικά μέτρα που θαρρώ ότι για την Ελλάδα στην παρούσα φάση ίσως είναι υπερβολικά, παρόλα αυτά σας τα παρουσιάζω ενδεικτικά:

 • Μέχρι να μάθουμε περισσότερα για το πώς αυτός ο ιός επηρεάζει τα ζώα, αντιμετωπίστε τα κατοικίδια ζώα όπως θα αντιμετωπίζατε και τα υπόλοιπα  μέλη της οικογένειάς σας για να τα προστατεύσετε από πιθανή μόλυνση.
 • Επειδή υπάρχει κίνδυνος τα άτομα με COVID-19 να μεταδώσουν τον ιό σε ζώα, συνίσταται στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να περιορίσουν την αλληλεπίδραση του κατοικίδιου ζώου τους με άτομα εκτός του νοικοκυριού τους.
 • Κρατήστε τις γάτες σε εσωτερικούς χώρους όταν είναι δυνατόν και μην τους αφήνετε να περιφέρονται ελεύθερα έξω.
 • Τα κατοικίδια ή άλλα ζώα δεν πρέπει να επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθερα γύρω από την εγκατάσταση και οι γάτες πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους.
 • Αποφύγετε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων.
 • Μην τοποθετείτε μάσκα στα κατοικίδια. Οι μάσκες θα μπορούσαν να βλάψουν το κατοικίδιο ζώο σας.
 • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άτομα από το δέρμα, τη γούνα ή τα μαλλιά των κατοικίδιων. Μην σκουπίζετε ή μην λούζετε το κατοικίδιο ζώο σας με χημικά απολυμαντικά, αλκοόλ, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή άλλα προϊόντα, όπως απολυμαντικό χεριών, μαντηλάκια αντί-καθαρισμού ή άλλα βιομηχανικά ή επιφανειακά καθαριστικά.
 • Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρρωστήσει ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Τι να κάνετε για την προστασία των κατοικιδίων αν αρρωστήσετε

 • Εάν προσβληθήκατε από τον COVID-19  θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή με τα κατοικίδια ζώα σας και άλλα ζώα, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους ειδικά μέχρι να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον ιό!
 • Αν είναι δυνατόν, ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας να τα φροντίζει όσο είστε άρρωστοι.
 • Αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όπως χάιδεμα, αγκαλιά, φιλί ή γλείψιμο, κοινή χρήση φαγητού και ύπνο στο ίδιο κρεβάτι.
 • Εάν πρέπει να φροντίσετε το κατοικίδιο ζώο σας ή αν δεν είναι εφικτό να απομονωθείτε από αυτά όσο είστε άρρωστοι, στην όποια επαφή σας μαζί τους φορέστε μάσκα και πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την αλληλεπίδρασή σας με αυτά!
 • Εάν έχετε προσβληθεί με το COVID-19 και κολλήσετε τη γάτα σας, μην την πάτε μόνοι σας στο κτηνιατρείο. Καλέστε τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον. Ο κτηνίατρός σας μπορει να αξιολογήσει την κατάσταση υγείας του ζώου σας και να καθορίσει τα επόμενα βήματα για τη θεραπεία και τη φροντίδα του.

Κλείνοντας να επαναλάβω ότι αυτό που αποκόμισα από την έρευνά μου είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σοβαρός κίνδυνος για την εξέλιξη της πανδημίας που να σχετίζεται με τα κατοικίδια ζώα. Τα παραπάνω μέτρα τα εντόπισα στο CDC.gov (Κέντρο για Έλεγχο Ασθενειών) και επειδή τα βρήκα αρκετά εύλογα και βοηθητικά θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας! 

Αν και εσείς τα βρίσκετε χρήσιμα μοιραστείτε τα με τους φίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στις παρακάτω εικόνες:

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *