H γάτα μου δεν παίζει – Πως να παίξω με τη γάτα μου;

Ένα από τα πιο μεγάλα παράπονα και ανησυχίες των γατογονέων για τις γατούλες τους είναι ότι από μια ηλικία και μετά αυτές γίνονται νωθρές, παύουν να είναι δραστήριες, κοιμούνται πολλές ώρες και φαίνονται να βαριούνται. Είναι οι περιπτώσεις που μου στέλνετε μηνύματα όπως “Πως να παίξω με τη γάτα μου” ή “Η γάτα μου δεν παίζει – Τι να κάνω”;  

Δυστυχώς η παραπάνω κατάσταση  μπορεί να έχει και περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία τους, γιατί μπορεί (μπορεί και όχι) να συνδέεται με φαινόμενα παχυσαρκίας και ψυχολογική πτώσης. Στη συνέχεια φυσικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν και πολλές άλλες συνέπειες.

Εδώ θα δούμε 9 τρόπους για να κινητοποιήσουμε τη γάτα μας, να την προκαλέσουμε να γίνει πιο δραστήρια, πιο παιχνιδιάρα πάντα με θετικό τρόπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

8 Τρόποι να κάνετε τη γάτα σας ξανά δραστήρια

1. Εντοπίστε τα κατάλληλα παιχνίδια

Η γάτα είναι γενικώς επιλεκτική. Στην τροφή, στα χάδια, στο μέρος που θα αναπαυθεί. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση το παιχνίδι. Δεν αρκεί απλώς να προσφέρετε στη γάτα διάφορα παιχνίδια για γάτες, πρέπει να εντοπίσετε τα κατάλληλα. Αν πχ η γάτα σας αδιαφορεί πλήρως για το ποντικάκι της αλλά δείχνει έντονο ενδιαφέρον για μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, δοκιμάστε και άλλα παρεμφερή παιχνίδια που κάνουν κάποιο θόρυβο όταν παίζουν μαζί τους. 

ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
100+1 παιχνίδια για γάτες

2. Εμπλακείτε ενεργά στο παιχνίδι

Έλααα, μην είστε τεμπέληδες! Μην παραπονιέστε “Η γάτα μου δεν παίζει” όταν εσείς οι ίδιοι δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Είμαστε όλοι απασχολημένοι και μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να παίξετε, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά η συμμετοχή σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για να ενθαρρύνετε την τεμπέλα γάτα σας να είναι πιο δραστήρια. Τα παιχνίδια θα είναι πάντα πιο διασκεδαστικά γι’ αυτήν εάν εμπλέκεστε και εσείς.

Δείτε στο βίντεο πως ο Τσίτσος ξεσηκώνεται για παιχνίδι, από ένα καλαμάκι που χειρίζεται επιδέξια ο γατογονέας του:

3. Δημιουργήστε του την εντύπωση ότι είναι θηρευτής που κυνηγάει το θύμα του

Ως γνωστό η γάτα είναι ταυτόχρονα θηρευτής και θήραμα, στην “άγρια” φύση. Αυτό το ένστικτο το κουβαλάει μέσα της και η οικόσιτη γάτα. Ακόμη και αν δεν χρειάζεται πια να σκοτώσει για να φάει την εμπνέει πολύ ο ρόλος του θηρευτή (κυρίως)  και του θηράματος. 

Φροντίστε όταν παίζετε μαζί της να ενισχύετε στη γάτα σας αυτούς τους ρόλους γιατί τότε είναι πολύ πιθανό να την παρακινήσετε να μπει στο παιχνίδι με πολύ ενθουσιασμό. Αντί να κουνάτε άσκοπα ένα καλαμάκι μπροστά της, κρύψτε το κάτω από ένα εμπόδιο, κάντε αργές προσεκτικές κινήσεις που θα προκαλούν και λίγο, διακριτικό θόρυβο και δώστε της την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα φοβισμένο θήραμα που προσπαθεί να κινηθεί προσεκτικά για να γλιτώσει από τον πανίσχυρο εχθρό του (τη γάτα σας ντε). Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το λέιζερ ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Αν πάλι παίζετε εσείς τον θηρευτή, κάντε τον να νιώσει θύμα που τρέχει για τη ζωή του. Λίγο δράμα, λίγο θεατρινισμός ποτέ δεν έβλάψε!

4. Εκμεταλλευτείτε το λυκόφως

Αντιθέτως με τα κοινώς θρυλούμενα οι γάτες δεν είναι νυκτόβια πλάσματα αλλά .. λυκόφωτα, δηλαδή παρουσιάζουν την κορυφή της δράσης τους στο μούχρωμα και στην χαραυγή. Επειδή πιθανολογώ ότι το χάραμα θα κοιμάστε, φροντίστε να προκαλέσετε τη γάτα σας για παιχνίδι το μούχρωμα. Εκείνες τις ώρες είναι πολύ πιο ζωντανή και ξύπνια και διαθέσιμη για παιχνίδια.

Να σημειώσω ότι ενώ ο Τσίτσος όλη την υπόλοιπη μέρα δεν παίζει με το λέιζερ εκείνη την ώρα το κυνηγάει σαν τρελός. Γενικώς, η μεγάλη σας ευκαιρία για να γίνει ένα ξεκίνημα στην υπόθεση “παιχνίδι” , αν η γάτα σας είναι τεμπέλα και νωθρή, είναι το μούχρωμα

5. Αλλάξτε την χαμηλής ποιότητας τροφή με μια καλύτερη

Αν η γάτα σας τρώει χαμηλής ποιότητας τροφής μπορεί να μην προσλαμβάνει τα θρεπτικά που χρειάζεται και έτσι δεν ειναι δυνατόν να είναι υγιής και δραστήρια. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες της γάτας σας και επιλέξτε μια τροφή που θα ωφελεί περισσότερο τη γάτα σας!

Σε αυτό το σημείο να πω ότι το σώμα της γάτας είναι φτιαγμένο ώστε να μην πέπτει πολύ καλά τον υδατάνθρακα και οι περισσότερες ξηρές τροφές έχουν μπόλικο υδατάνθρακα με αποτέλεσμα οι γάτες τους να υποφέρουν από αιώνια δυσπεψία κάτι που τις κάνει ληθαργικές, χωρίς όρεξη για δράση. Γι’ αυτό η επιλογή μιας ποιοτικής grain free ξηράς τροφής ενδείκνυται – μια και αυτές έχουν αισθητά λιγότερο υδατάνθρακα (περιπου 15-20% αντί 30-40%)! Βρείτε την προτεινόμενη grain free ξηρά τροφή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε την ολιστική, grain free ξηρά τροφή για στειρωμένες γάτες που προτείνει ο Τσίτσος

6. Ικανοποιητική ενυδάτωση

Ποτέ μην παραμελείτε την ενυδάτωση της γάτα σας μια και αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ληθαργικές καταστάσεις. 

Πως θα ενυδατωθεί καλά; Πρώτα από όλα χρησιμοποιώντας ποιοτική υγρή τροφή (με 70 ως 80% υγρασία) γιατί μην ξεχνάτε ότι η γάτα είναι έτσι εξελιγμένη που να προσλαμβάνει το περισσότερο από το νερό που χρειάζεται από την τροφή της! Βρείτε την προτεινόμενη υγρή τροφή του Τσίτσου ακριβώς ΕΔΩ

Δευτερευόντως προσπαθήστε να την προσελκύσετε να πίνει μπόλικο νερό! Ένας καλός τρόπος είναι με χρήση συντριβανιού που εξιτάρει τις γάτες! Βρείτε το προτεινόμενο συντριβάνι του Τσίτσου ακριβώς ΕΔΩ.

Για περισσότερους τρόπους ενυδάτωσης της γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

7. Προσθέστε Κάθετες επιφάνειες και ονυχοδρόμια

Προσθέστε ονυχοδρόμια και ψηλά γατόδενδρα γιατί βοηθούν την γάτα να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα γυμνάζεται (μυική ενδυνάμωση και διατάσεις) ξύνοντας τα νύχια της. Παράλληλα στις ψηλές θέσεις που δημιουργούνται μπορεί να έχει καλύτερη επόπτευση του χώρου, όπως οφείλει να κάνει ένας θηρευτής που πραγματικά σέβεται τον εαυτό του. 

Συχνά η τοποθέτησή ενός γατόδενδρου κοντά σε ένα παράθυρο σε συνδυασμό με τοποθέτηση μιας ταϊστρας για πουλιάς έξω από το παράθυρο εξασφαλίζει ατελείωτες ώρες εκστατικής παρατηρήσης για τη γάτα σας!

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε τα προτεινόμενα γατόδενδρα του Τσίτσου

8. Αξιοποιήστε τα κανάλια του Youtube που στοχεύουν στο να ξεσηκώσουν τη γάτα σας

Αν μια γάτα είναι νωθρή και τεμπέλα μπορεί να βοηθηθεί και από κανάλια στο Youtube που είναι αφοσιωμένα στο να την διεγείρουν, χρησιμοποιώντας ήχους και εικόνες που εξιτάρουν τη γάτα σας. Δείτε για παράδειγμα τα παρακάτω βίντεο (ειδικά το πρώτο υπάρχει περίπτωση κάπως να τρομάξει τη γάτα σας οπότε το προτείνω με πάσα επιφύλαξη:

Έχετε παρατηρήσει και στη δική σας γάτα αυτό το φαινόμενο της βαρεμάρας και της έλλειψης  διάθεσης για άσκηση και παιχνίδι; Πείτε μου τα δικά σας τιπς για την αντιμετώπιση του προβλήματος! Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος των προτάσεών μας! Αν βρήκατε τα παραπάνω χρήσιμα και ενδιαφέροντα μη διστάσετε να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ πάνω στα εικονίδια:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *