η γάτα μου δεν πίνει νερό

Η γάτα μου δεν πίνει νερό! Τι να κάνω;

Γεια σας! Θέλω να σας πω ότι ένα πολύ συχνό ερώτημα που μου κάνετε είναι το εξής: “Η γάτα μου δεν πίνει νερό. Τι να κάνω;” 

Το σώμα της γάτας όπως και όλων των θηλαστικών περιέχει πάρα πολύ μεγάλο ποσόστο νερού. Το σώμα της γάτας συγκεκριμένα περιέχει 67% νερό και αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το νερό στη ζωή και στην καλή υγειά μιας γάτας!

Η γάτα ως θηρευτής στο φυσικό της περιβάλλον προσλαμβάνει το περισσότερο νερό που χρειάζεται από τη λεία της (θηράματα που έχουν στο σώμα τους υγρασία της τάξεως του 70%). Γι’ αυτό και δεν έχει έντονη τάση να πίνει (σκέτο) νερό. Συνεπώς αν τρέφετε τη γάτα σας με ξηρά τροφή καλό είναι εσείς να προκαλείτε τη γατούλα σας να πίνει περισσότερο νερό γιατί αν δεν το επιδιώξετε είναι πιθανό να υποφέρει από αιώνια ήπια ως έντονη αφυδάτωση

Πως πίνει νερό η γάτα

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω να πούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο πίνει νερό χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της είναι πραγματικά υπέροχος. Κάντε κλικ στη φώτο αμέσως παρακάτω για να μάθετε πως:

Και κάπου εδώ έφτασε η ώρα να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε την γατούλα μας ικανοποιητικά ενυδατωμένη ακολουθώντας μερικά απλά κολπάκια:

H γάτα μου δεν πίνει νερό - Πως να κρατήσω τη γάτα μου ενυδατωμένη;

1. Βάλτε το σωστό δοχείο νερού στη σωστή θέση

Η θέση του δοχείου νερού της γάτας σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο νερό θα πίνει η γάτα σας. Ίσως να χρειαστεί να κρατήσετε το δοχείο νερού μακριά από το μπολ φαγητού. Μερικές γάτες είναι αρκετά επιλεκτικές και δεν τους αρέσει να πίνουν δίπλα στο φαγητό τους. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το μπολ νερού σε διάφορα σημεία του σπιτιού για ανακαλύψετε το σημείο που προτιμάει η γάτα σας για να πίνει νερό.

Δοκιμάστε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους μπολ νερού. Ορισμένες γάτες μπορεί να προτιμούν κεραμικά ή ανοξείδωτα μπολ ή από πλαστικό! Μια γάτα μπορεί να είναι αλλεργική στο πλαστικό (γνωρίζατε ότι και οι χούμανς έχουν συχνά αλλεργίες στις γάτες;). Δοκιμάστε επίσης ένα μπολ μεγαλύτερης διαμέτρου, καθώς σε ορισμένες γάτες δεν τους αρέσει να βρέχονται τα μουστάκια τους οταν πίνουν νερό

2. Βάλτε υγρή τροφή στη δίαιτά της

Μια και οι πρόγονοι της γάτας έπαιρναν το περισσότερο νερό που χρειαζόταν από τη λεία τους είναι καλό να βάλετε μπόλικη υγρή τροφή στη δίαιτά της (δοκιμάστε να προσφέρετε στη γάτα σας ίσες θερμίδες από ξηρά και από υγρή τροφή). Βλέπετε η ξηρά τροφή περίεχει μονο 10% νερό ενώ η υγρή τροφή ξεπερνάει το 75% και είναι μια σπουδαία πηγή ενυδάτωσης της γάτας σας, που προσομοιάζει σχεδόν ιδανικά τη φυσική διατροφή της γάτας (στη φύση η γάτα  τρεφεται με θηράματα με 70% υγρασίας στο σώμα τους).

Ισως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενυδατώνεται η γάτα σωστά είναι αυτός: η (ακόμη και) απόκλειστική σίτιση με ποιοτική υγρή τροφη – που μάλιστα εναρμονιζεται και με τις φυσικές συνήθειες της γάτας, μια και στη φύση η γάτα έτσι προσλαμβάνει το νερό που χρειάζεται κυρίως – μέσω της τροφής της! Δείτε και την πιο προσφατη ανακάλυψη μου, μια σουπερ οικονομικη υγρή τροφή που είναι αρκούντως ποιοτική – κάντε κλικ εδώ! Για να βρείτε τις υπόλοιπες προτεινόμενες μου υγρές τροφές κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

3. Τρεχούμενο νερό για γάτες - Συντριβάνι νερού για γάτες

Ορισμένες γάτες προτιμούν το τρεχούμενο νερό από το στατικό, είτε επειδή τους φαίνεται πιο ασφαλές, είτε επειδή θέλουν να παίζουν με το νερό ενώ πίνουν είτε επειδή έλκονται από τον ήχο του τρεχούμενου νερού! Επιλέξτε ένα συντριβάνι νερού για γάτες με φίλτρο που προσφέρει φιλτραρισμένο καθαρό νερό χωρίς βακτήρια (μια και η συνεχής κίνηση εμποδίζει τη δημιουργία τους) στο γατάκι σας. 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ/ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ!!

Αν δεν θέλετε να μπαίνετε στη διαδικασία να αγοράζετε ΚΑΙ συντριβάνι για τη γάτα σας (πλήρως κατανοητό) δοκιμαστε και το τρεχούμενο νερό της βρύσης! Μπορεί να την ξετρελάνει! Δείτε το βίντεο αμέσως παρακάτω:

4. Κάντε το νερό πιο νόστιμο

Δοκιμάστε να κάνετε το νερό που πίνει η γάτα σας πιο νόστιμο, προσθέτοντας συμπληρώματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να μην της αρέσει καθόλου (κάθε αλλαγή μπορεί να ενοχλήσει μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της), όμως μπορεί και να το εκτιμήσει. 

Έχω ακούσει και μια περίπτωση μιας γάτας που δεν έπινε με τίποτα νερό παρά μόνο αν ο άνθρωπός της είχε πρώτα πιεί από το ποτήρι που είχε το νερό για τη γατουλά – και μάλιστα έπινε πάρα πολύ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

Μιας και η γάτα στο φυσικό της περιβάλλον τρώει το θήραμα όπως είναι, ωμό και ενυδατώνεται κατά βάση από αυτό, σκεφτήκατε ποτέ την πιθανότητα να αλλάξετε την παραδοσιακή κροκέτα της γάτας σας (τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες της) και να δοκιμάσετε να υιοθετήσετε ωμή διατροφή γι’ αυτήν; Τα οφέλη φαίνονται να είναι φανταστικά όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο αλλιώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Κάντε κλικ στην εικόνα ακριβώς από κάτω για να διαβάσετε το αναλυτικό μας άρθρο για την ωμή διατροφή:

6. Μουλιάστε την ξηρά τροφή της γάτας σας

Όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της αφυδάτωσης δίνουν οδηγίες στις συσκευασίες τους για μούλιασμα της ξηράς τροφής ώστε με αυτό τον τρόπο η γάτα να προσλαμβάνει λίγο νερό παραπάνω.

Να σημειωθεί εδώ ότι μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε έξτρα νερό και στην υγρή τροφή της γάτας σας. Ο Τσίτσος για κάθε 20 γρ. υγρής τροφής προσθέτει και αλλα 5 γρ νερού, για μέγιστη ενυδάτωση!

7. Δώστε της λαχανικά ή φρούτα πλούσια σε νερό

Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε νερό, οπότε αν παρ’ ελπίδα η γάτα σας εκτιμάει λίγο μπρόκολο, λίγο καρότο ή μια ντομάτα, εκτός από φυτικές ίνες θα κερδίσει και μπόλικο νεράκι που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για εκείνη. 

7+1. Δώστε τις σούπες ενυδάτωσης

Μια από τις πιο τέλειες τελευταίες ανακαλύψεις μου είναι το δίχως άλλο οι σούπες για γάτες! Στην αγορά κυκλοφορούν πολύ ποιοτικες σούπες ενυδάτωσης της γάτας, που είνα μάλιστα συχνά grain free (χωρίς σιτηρά) και οι οποίες μοιάζουν πιο νόστιμες από το απλό νερό και μπορούν να προκαλέσουν τη γάτα να πιεί παραπάνω – να δειτε πως τις κατεβάζουν οι γάτες μας σε λίγα λεπτά. Μια εξαιρετική περίπτωση, με σούπερ γευστική ποικιλία είναι οι σούπες της GranataPet που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ενδείξεις αφυδάτωσης της γάτας σας

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω μπορείτε να αρχίσετε να υποπτεύεστε βάσιμα ότι η γάτα σας υποφέρει απο αφυδάτωση και ότι δεν πίνει ικανή ποσότητα νερού:

Αν τώρα αναρωτιέστε ποια είναι η ποσότητα νερού που πρέπει να προσλαμβάνει μια γάτα ανάλογα με το βάρος της και άλλες παραμέτρους διαβάστε το αναλυτικό μου ποστ ακριβώς ΕΔΩ.

Κλείνοντας θέλω να μου πείτε αν η δική σας γάτα θεωρείτε οτι ενυδατώνεται επαρκώς! Περιμένω τα σχόλιά σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *