DISCLAIMER:
Η μετάβαση στην ωμή διατροφή για μια γάτα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα εγκυμονεί κάποιους κινδύνους και θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγη καταρτισμένου κτηνίατρου. Και γενικότερα όσα γράφονται παρακάτω σκοπό έχουν να δώσουν μια πρώτη ιδέα για το θέμα της ωμής διατροφής (γύρω από το οποίο υπάρχει μάλλον πολύ περιορισμένη γνώση) ώστε στη συνέχεια με την καθοδήγηση ειδικού κτηνιάτρου να προβείτε σε πιθανές αλλαγές.
.. γράφει η Κατερίνα Μαρτίνη
Μια γάτα θα επιβιώσει τρώγοντας τη χειρότερη ποιότητας ξηρής τροφής και μπορεί να ζήσει και πάνω από 15 χρόνια όπως επίσης μπορεί να τρώει και την καλύτερη τροφή, ξηρή ή ωμή και να αρρωστήσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Όλες οι τροφές έχουν ρίσκο. Και η ξηρά έχει σαλμονέλα και αλλά βακτήρια αλλά και η ωμή.
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ξηρά Τροφή
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την πιθανότητα μετάβασης της γάτας μας από την ξηρά στην ωμή διατροφή!
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η ωμή διατροφή είναι επικίνδυνη λόγω διαφόρων βακτηρίων και μικροβίων όμως η γάτα εκκρίνει στο στομάχι της μεγάλες ποσότητες γαστρικού υγρού που σκοτώνει τα βακτήρια, μικρόβια κλπ και προστατέψει τη γάτα. Σκεφτείτε ότι αν η γάτα κινδύνευε τόσο πολύ από σαλμονέλα, βακτήρια και άλλες αρρώστιες που μπορεί να περιέχει το ωμό κρέας δεν θα έμενε κανένα αιλουροειδές στον πλανήτη!
Πολλοί επίσης φοβούνται για το τοξόπλασμα. Ναι, μπορεί να το κολλήσουν από το ωμό κρέας. Αλλά η γάτα δεν αρρωσταίνει ούτε κινδυνεύει η ζωή της από το τοξόπλασμα και εμείς δεν πρόκειται να κολλήσουμε εφόσον δεν τρώμε τα κόπρανά της. Ούτως ή άλλως είναι βασικό να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Πιο πολύ κινδυνεύουμε από τα λαχανικά που τα τρώμε ωμά παρά από τη γάτα γιατί τα λαχανικά έρχονται σε άμεση επαφή με ποντίκια στα χωράφια! Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο της αγαπημένης μου κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη κάντε κλικ ΕΔΩ!
TIP
Ξεπλένουμε καλα τα λαχανικά τα βάζουμε για 5 λεπτά σε νερό με ξύδι. Το ξύδι διώχνει φυτοφάρμακα και εξουδετερώνει μικρόβια και βακτήρια.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αναλυτικό άρθρο μου για το τι πρέπει να γνωρίζετε γενικότερα για τη διατροφή της γάτας σας:
Τι πρέπει να προσέξουμε σε σχέση με την ωμή διατροφή
- Τηρούμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής στη διάρκεια παρασκευής των γευμάτων
- Προμηθευόμαστε κρέατα από τον κρεοπώλη μας και ποτέ από πηγές αμφιβόλου προελεύσεως
- Ετοιμάζουμε τα γεύματα σε μερίδες και τα βάζουμε στην κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου για 3 ημέρες. Η ψύξη σκοτώνει τα μικρόβια
- Αν το φαγητό που θα δώσουμε στη γάτα περισσέψει αφού εκείνη ολοκληρώσει το γεύμα της δεν το αφήνουμε στο μπολ της για πάνω από μισή ώρα. Ό,τι περισσέψει το πετάμε και δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
- Τις μερίδες τις φτιάχνουμε με όλα τα είδη τροφής που πρέπει να περιέχει μια μερίδα και μετά τις βάζουμε στην κατάψυξη
- Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρξει σταδιακή μετάβαση από ξηρή σε ωμή διατροφή γιατί ο οργανισμός της γάτας δεν είναι έτοιμος και τα γαστρικά υγρά δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο ώστε να επεξεργαστούν την ωμή διατροφή. Η μετάβαση πρέπει να είναι σταδιακή αρχικά από ξηρά σε υγρή και στη συνέχεια από υγρή στην ωμή διατροφή. Στο διάστημα της μετάβασης τσεκάρουμε συνεχώς τα κόπρανα της γάτας μας. Αν συμβούν διάρροιες μπορεί να οφείλεται στην αποτοξίνωση που συμβαίνει μέσα στον οργανισμό της γάτας.
- Αφού έχουμε κάνει τη μετάβαση στην ωμή διατροφή δεν μπλέκουμε επεξεργασμένες τροφές με την ωμοφαγία διότι ο οργανισμός τους έχει “ανοίξει” για να απορροφήσει όλα αυτά τα συστατικά και αν του δώσεις μαζί με την ωμή διατροφή είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσει και αυτό γιατί η επεξεργασμένη ξηρά τροφή μένει περισσότερη ώρα στο στομάχι και κατά συνέπεια θα μείνει περισσότερη ώρα στο στομάχι και η ωμή οπότε μπορει να αναπτυχθούν μικρόβια και βακτήρια και να αρρωστήσουν.
- Η ωμή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, κουνέλι, μοσχάρι, αρνί, ορτύκι, τάρανδο αγριογούρουνο, ελάχιστο ψάρι ψητό ή βραστό (διότι τα ψάρια έχουν πολλά βακτήρια ανθεκτικά στην κατάψυξη) αλλά όχι σαρδέλες, γαρίδες (πλούσιες σε ταυρίνη) και από εντόσθια καρδιά, συκώτι, πνεύμονα, σπλήνα, αλλά όχι νεφρά (που βρωμάνε απίστευτα και δεν προσφέρουν τίποτα). Να σημειωθεί ότι το κρέας από κυνήγι (μόνο από κυνήγι) πρέπει να μπει στην κατάψυξη για 3 εβδομάδες πριν να καταναλωθεί από τη γατούλα σας)
- Χρειάζονται 2 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
- Αν η γάτα σας είναι συνηθισμένη σε ελεύθερη πρόσβαση σε φαγητό είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί σε καθορισμένο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ελεύθερη πρόσβαση δεν συνίσταται στην ωμή διατροφή.
- Κάνουμε αποπαρασίτωση εσωτερικά και εξωτερικά κάθε 6 μήνες στη γατούλα μας. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε τα πάντα για την αποπαρασίτωση της γάτας σας:
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα πάντα για την αποπαρασίτωση της γάτας
Πως γίνεται η μετάβαση στην ωμή διατροφή
Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την μετάβαση της γάτας μας από την ξηρά στην ωμή διατροφή:
BHMA 1o: Χρόνοι σίτισης
ΒΗΜΑ 2ο: Μετάβαση από ξηρά σε υγρή τροφή
Κάνετε μετάβαση από την ξηρά τροφή σε υγρή αντικαθιστώντας σταδιακά την ξηρά με υγρή τροφή:
- Ξεκινάτε με 80% ξηρά και 20% υγρή (τα γνωστά φακελάκια με υγρή τροφή ή κονσέρβες) για 2 ημέρες
- Συνεχίζετε με 60% ξηρά και 40% υγρή για άλλες δύο μέρες και αυτό συνεχίζεται ώσπου η υγρή διατροφή να αντικαταστήσει πλήρως την ξηρά
ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΓΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Ο Τσίτσος προτείνει τις 3 καλύτερες υγρές τροφές για γάτες
ΒΗΜΑ 3ο: Μετάβαση από υγρή σε ωμή τροφή
ΒΗΜΑ 4ο: Αυξήστε σταδιακά το μέγεθος των κομματιών ωμής τροφής
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Tips για την ωμή διατροφή
- Ξεκινήστε με κοτόπουλο και γαλοπούλα και σε επόμενο στάδιο ενσωματώστε τα υπόλοιπα κρέατα. Το ορτύκι επίσης είναι καλή πρωτεϊνη εκκίνησης της διαδικασίας μετάβασης
- ΜΟΝΟ το κρέας (μύες) δίνονται κατά τα πρώτα στάδια μετάβασης στην ωμή διατροφή. Αφού γίνει η πλήρης μετάβαση σε 100% ωμή διατροφή προσθέτετε και οστά στην διατροφή. Τα όργανα προστίθενται αργότερα (τελευταία τα εντόσθια) γιατί είναι πολύ πλούσια τρόφιμα και είναι πιθανό να προκαλέσουν διάρροια και πεπτικές διαταραχές
- Στα πρώτα γεύματα μετά τη μετάβαση σε 100% ωμή διατροφή προσθέστε και οστά για να για να ρυθμίσετε την σύσταση των κοπράνων.
- Κάποιες γάτες δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο για μετάβαση ενώ άλλες θα είναι δύσκολες. Μην αφήσετε τη γάτα σας χωρίς φαγητό για πάνω από 24 ώρες. Αν η γάτα σας δεν δέχεται τις σταδιακές αλλαγές κατά τη μετάβαση στην ωμή διατροφή κάντε προσαρμογές εως ότου τις δεχτει.
Τα λαχανικά είναι και αυτά απαραίτητα. Λαχανικά όπως σπανάκι, γλυκοπατάτες, κόκκινη πιπεριά, καρότα, κολοκύθια, λάχανο, σπαράγγια, φασόλια,αγγούρια, μελιτζάνα, κουνουπιδι και παντζάρια, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες καλό είναι να προστίθενται στη διατροφή - Ίσως χρειαστούν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων αλλά αυτό θα το κρινει ο γιατρός σας
Συνταγές ωμής διατροφής
Τα γεύματα τα φτιάχνουμε σε μορφή συνταγής και πρέπει να περιλαμβάνουν διαφορετικά κρέατα και στοιχεία. Για παράδειγμα ένα γεύμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μοσχάρι, κουνέλι, καρδιά συκώτι και καρότο!
Για έτοιμες συνταγές κάντε την έρευνά σας στο διαδίκτυο ή απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Τα γεύματα πρέπει να είναι ισορροπημένα με όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία και κάθε γεύμα πρέπει να είναι διαφορετικό (δεν γίνεται η γάτα να τρώει πχ μόνο κοτόπουλο). Σε κάθε περίπτωση το κοτόπουλο και το κουνέλι είναι οι βασικές πηγές στην ωμή διατροφή.
Τι γίνεται αν η γάτα μου δεν θέλει με τίποτα την ωμή διατροφή παρά τις όποιες προσπάθειες μετάβασης που επιχείρησα;
Σε μια τέτοια περίπτωση προφανώς ο οργανισμός είναι επιβαρυμένος με μεγάλες ποσότητες τοξινών και εκεί μπορείτε να δοκιμάστε ένα επιπλέον βημα: να δώσετε αρχικά υγρή τροφή μαζί με καλά βραστό κοτόπουλο και σιγά σιγά να μειώνεται το χρόνο βρασμού (πριν αρχίσετε να προσθέτετε ωμά κομμάτια κρέας).
Τα οστά στην ωμή διατροφή
Είναι πολύ σημαντικό στην ωμή διατροφή η γάτα σας να τρώει κόκκαλα που μπορούν να ρυθμίσουν την κατάσταση των κοπράνων. Αν η γάτα εμφανίσει διάρροιες αυξήστε την περιεκτικότητα σε οστά. Αν η γάτα σας παρουσιάζει πολύ σφιχτά κόπρανα περιορίστε την ποσότητα των οστών
Μια καλή πηγή οστού είναι η φτερούγα κοτόπουλου μαζί με το κόκκαλο της. Μην φοβάστε για την υγεία της γάτας σας διότι τα κόκκαλα είναι πολύ ελαστικά όταν είναι ωμά. Αν δεν το τρώνε αλέστε το και κάντε το σκόνη και προσθέστε το στο γεύμα. Αν δεν έχετε μηχάνημα άλεσης ζητήστε από τον κρεοπώλη να το αλέσει.
Μια άλλη εναλλακτική είναι να αλέσουμε τα τσόφλια από τα αυγά και να προσθέσουμε τη σκόνη τους στο γεύμα.
Σε ετούτο το σημείο ας κάνουμε μια αναφορά και στο άρθρο του βοηθού κτηνιάτρου Θέμη, για την σωστή χρήση οστών στην δίαιτα της γάτας μας! Βρείτε το αναλυτικό του άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.
Οφέλη ωμής διατροφής
Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Η ωμή διατροφή προσφέρει στη γάτα τα παρακάτω:
- Γυαλιστερό τρίχωμα
- Παύει η τριχόπτωση
- Τέλος οι τριχόμπαλες
- Τα κόπρανα δεν μυρίζουν
- Χτίζεται δυνατο μυικό σύστημα
- Δεν έχουν τερηδόνα
- Δεν υποφέρουν απο στοματίτιδες
- Είναι πιο ήρεμες
- Ελαχιστοποιειται η πιθανότητα ασθενειών
- Δεν υποφέρουν από παχυσαρκία
- Επιτέλους έχετε στο σπίτι ένα αληθινά χαρούμενο γατάκι
ΑΦΟΥ ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ..
..ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Υγρή Τροφή
Τι δεν πρέπει να τρώει η γάτα στη ωμή διατροφή
Στα πλαίσια της ωμής διατροφής η γατούλα μας δεν πρέπει να καταναλώνει τα παρακάτω:
- Πατάτες και ψωμί διότι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές
- Μανιτάρια, ντομάτες, χόρτ, ξηροί καρποί, σοκολάτα, κρεμμύδια, σκόρδο γιατί μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ζώο.
- Ωμά ψάρια και ειδικά σαρδέλα που είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν νευρολογική βλάβη. Γι’ αυτό και δεν τα δίνουμε συχνά στη δίαιτά τους. Ωστόσο πρέπει να να δίνεται μια κάποια ποσότητα ψαριού γιατί το ψάρι περιέχει βιταμίνη D και Ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά δεν καταστρέφονται από το μαγείρεμα οπότε αν θέλετε να δίνετε πιο συχνά ψάρι στη γάτα σας βουτήξτε το 3 με 4 λεπτά σε βραστό νερό. Επίσης αν δίνετε μεγάλη ποσότητα ψαριού θα υπάρξει περίσσεια στην ποσότητα βιταμίνης Β1 γι’ αυτό προτιμήστε πέστροφα ή σολωμό του Ατλαντικού που δεν περιέχουν. Όπως και να έχει βράζετε πάντα τα ψάρια που δίνετε στη γάτα για 3 με 4 λεπτά! 2 με 3 γεύματα με ψάρι την εβδομάδα είναι υπέραρκετά!
Ουφ! Αυτό ήταν! Κλείνοντας θα πω ότι αυτό που ζητάτε από μια διατροφή είναι η ευημερία της γάτας, να μην υποφέρει από χρόνιες παθήσεις κλπ. Τι καλύτερο λοιπόν από μια διατροφή που είναι η φυσική του διατροφή, αυτή την οποία είναι φτιαγμένη να δέχεται; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τροφή μακροπρόθεσμα.
Καλή αρχή λοιπόν αν το αποφασίσετε και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε τυχών απορίες.
BONUS: Μια συνταγή ωμής διατροφής
H παρακάτω συνταγή είναι ενδεικτική και δεν πρέπει να δίνεται κάθε μέρα:
- 1440 γρ. Κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλα, μαζί με την πέτσα, σε κομμάτια (αλλά και κιμάς είναι οκ – μπορείτε να ανακατεύετε μικρή ποσότητα κιμά κοτοπουλου με κομμάτια κοτόπουλου). Όσο πιο σκούρο είναι το κρέας τόσο πιο πολύ ταυρίνη περιέχει οπότε καλύτερα να επιλέξετε μπούτι.
- 80 γρ. Συκώτι κότας
- 80 γρ. Καρδιά κότας
- 3 κρόκους αυγού
- 3033 mg ασβεστίου (περίπου 7500mg ανθρακικού ασβεστίου) ή απλώς 1.5 κουταλάκι του γλυκού τσόφλι αυγού σε σκόνη ή 3 κουταλιές της σούπας bone meal
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ¾ κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι
- 1.5 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη (προαιρετική αλλά κάνει καλό να την προσθέσετε γιατί είναι ευεργετική για τις αρθρώσεις)
- Περίπου 1/3 της κούπας νερό ή ζωμό κρέατος (όσο χρειαστεί για να ανακατεύεται το μίγμα εύκολα)
- 160 γρ. Λαχανικά (πχ σπανάκι, καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα βραστή μαγειρεμένη, ρύζι βρασμένο, τριμμένα όλα στον τρίφτη ή βρασμένα στον ατμό γιατί δίνουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Σημ. Τσίτσου: Η εμπειρία των γατών της αυλής
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι εδώ και 1.5 μήνα οι γάτες της αυλής σιτίζονται όλες με την φοβερή ελληνική B.A.R.F. τροφή Voldog (η barf τροφή είναι ωμή τροφή σε μορφή κιμά που περιέχει μέσα και μερικά ακόμη συστατικά όπως τσόφλι αυγού, γιαούρτι, φύκη κλπ – πρόκειται ουσιαστικά για μια έτοιμη, πλήρη συνταγή ωμής διατροφής) και ήδη τα πρώτα ξεκάθαρα οφέλη αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά! Η κακοσμία του στόματος του Σκλαβή έκανε περίπατο, οι γάτες αρχίζουν να αδυνατίζουν και να γίνονται πιο μυώδεις, ενώ έχουν γίνει πολύ πιο ζωντανές! Βρείτε τα οφέλη της BARF διατροφής στο αναλυτικό μου άρθρο! Θα σας κρατάω ενήμερους για την πορεία αυτού του ελπιδοφόρου πειραματισμού
ΥΓ: Βρείτε τιπς για περιορισμό του κόστους σίτισης της γάτας σας εδώ
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
9 Απαντήσεις
Μπράβο Κατερίνα για το άρθρο σου!
Πολύ καλή έρευνα, και πολύ καλές συμβουλές για όλους εμάς που ψαχνόμαστε γι αυτό το θέμα!!
Ευχαριστούμε πολύ!!
Πολύ χρήσιμο άρθο. Ευχαριστούμε!
Να σαι καλα Πεννυ μου!!!!
Καλησπέρα σας, εκτός του ότι τα άρθρα σας μας βοηθάνε πάρα πολύ και μας δίνουν δύναμη και ελπίδες για πράγματα που κάποιοι κτηνίατρο τα καταρρίπτουν… Θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ρωτήσω.. Εάν έχει ξεκινήσει κάποιος barf στο ζωάκι του, και πρέπει να φύγει για 4 μέρες από το σπίτι, τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; γίνεται να τους δώσεις για 4 μέρες ξηρή και όταν γυρίσεις να το ξανά πας σταδιακά στην μπαρφ; ευχαριστώ εκ των προτέρων 😁
Εντελως, φυσικα και γινεται
Μπορούμε μαζί με την barf να δίνουμε και κάποια γραμμάρια ξηρής τροφης κατά τη διάρκεια της μέρας ? Η πρεπει αν μεταβούμε αποκλειστικά στη barf να δίνουμε μόνο barf και υγρή τροφή?
Πρόκειται για γάτα που ζει στην ύπαιθρο και όχι οικοσιτη.
Εγω τυχαινει να δινω και ξηρα – και δεν μου ανεφερε κανεις οτι δεν κανει – και δεν υπαρχει και κανενας λογος να μην κανει!
Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν η ωμή τροφή ενδείκνυται για στειρωμένες γάτες
Ευχαριστώ
βεβαιωωως!