Οι 3 καλύτερες ξηρές τροφές ME ΣΙΤΗΡΑ για στειρωμένη γάτα (οικονομική επιλογή)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σε προηγούμενο άρθρο σας παρουσίασα 3 εξαιρετικές ξηρές τροφές για στειρωμένες γάτες στις οποίες απουσιάζουν τα σιτηρά (grain free τροφές). Αυτές οι τροφές ειναι εν γένει πιο ακριβές γιατί δεν έχουν ως filler τα σχετικά φτηνά σιτηρά (ιδίως το καλαμπόκι). 

Επειδή όμως αυτές οι τροφές, αν και ενδείκνυνται για την διατροφή της γάτας σας είναι  ακριβές σήμερα θα ήθελα να σας προτείνω και 3 ξηρές τροφές με σιτηρά για στειρωμένες, οι οποίες καλές σε σχέση με την τιμή τους! Πρώτα όμως ας δουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ξηρά τροφή και μάλιστα μια ξηρά τροφή για στειρωμένες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:

 • Επώνυμη ζωική πρωτεϊνη η οποία πρέπει να αναφέρεται ως το βασικό/πρώτο συστατικά στην ετικέτα της συσκευασίας – επισής να μην αναγράφεται ως “υποπροϊόν” ή “γεύμα κρέατος” ή “κρεατάλευρο” ή “οστεάλευρο”
 • Απαραίτητα Αμινοξέα,  ταυρίνη και λιπαρά οξέα, βιταμίνες, νερό, ένζυμα και μέταλλα 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:

 • Υδατάνθρακες σε πολύ μεγάλες ποσότητες (προκαλούν δυσπεψίες, παχυσαρκία και διαβήτη). Τέτοιοι υδατάνθρακες περιέχονται στο καλαμπόκι (καλό είναι να αποφεύγεται περισσότερο διότι εκτός των άλλω περιέχει εξωτερικά cellulose που δεν πέπτεται από τη γάτα με αποτέλεσμα τροφές με καλαμπόκι να είναι εξαιρετικά δύσπεπτες γι’ αυτην), την πατάτα, το σιτάρι και το ρύζι. Οι συμβατικές ξηρές τροφές με σιτηρά κινούνται συνήθως στο 35-55% υδατανθρακα. Καλό είναι να επιλέξουμε ξηρές τροφές που κινούνται στο χαμηλότερο όριο υδατάνθρακα.
 • Οστέαλευρα ή κρεατάλευρα γιατί είναι άγνωσης προέλευσης ζωικά υποπροϊόντα που μπορούν να προέρχονται από σφαγεία, καταφύγια ζώων και εργοστάσια
 • Διάφορες χημικές ουσίες όπως BHT, αιθοξυνίνη, BHA, προπυλεστέρες αλλά και χρωστικές  (συχνά τις περιέχουν οι χρωματιστές κροκέτες)
 • Αποκατεστημένο λίπος διότι ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριών και μούχλας, σόγιαζάχαρη
 

Πέρα από τα προηγούμενα, οι τροφές για στειρωμένες γάτες (οι οποίες συχνά είναι ευάλλωτες σε παχυσαρκία και προβλήματα του ουροποιητικού) πρέπει να πληρούν και καποιες ειδικές προϋποθέσεις: 

 • Να περιέχουν L-καρνιτίνη (βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους)
 • Να είναι χαμηλές σε λιπαρά
 • Να περιέχουν μαγνήσιο, ιδανικά χαμηλότερο από 0.4% (όσο πιο χαμηλό τόσο το καλύτερο) και να είναι χαμηλές σε φώσφορο
 • Να περιέχουν κυτταρινες που προσφέρουν κορεσμό και περιορίζουν την πείνα 

Σημείωση

Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν με κάποιο απόλυτα σωστό τρόπο να υπολογιστεί η … αξία μιας τροφής γι’ αυτό οι προτάσεις που γίνονται παρακάτω βασίζονται σε σχετικά κριτήρια (όπως η σύστασή τους, το ποσόστο πρωτεϊνων, το κόστος κλπ)  και έτσι ο όρος “οι καλύτερες” είναι καταχρηστικός. 

Όμως πρόκειται για τρεις εξαιρετικές επιλογές για στειρωμένες γάτες, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν και ο παράγοντας της τιμής. 

Ο Τσίτσος προτείνει:

Ξεκινώντας από την πιο αδύναμη (κατά τη γνώμη μου) από τις τρεις, οι ξηρές τροφές που σας προτείνω είναι οι ακόλουθες:

3. Gemon Sterilized Cat with Turkey

Πρόκειται για την πιο οικονομική τροφή από τις 3 με κόστος ~3e/κιλό στη μεγάλη συσκευασία. Έχει μέτρια προς χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνης (31%) , 12.5% λίπος, 0.12% μαγνήσιο, περιέχει L- καρνιτίνη που περιορίζει την όρεξη και yuccha που περιορίζει τις οσμές των κοπράνων. Περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα ενώ το βασικό της συστατικό είναι η γαλοπούλα (τουλάχιστον 8%) ενώ ο υδατάνθρακας που περιέχει κινείται περίπου στο 33%!

Η σύνθεσή της είναι τέτοια που την καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτη, κάτι που βοηθάει και στην προστασία του συκωτιού της γάτας.

Περιέχει καλαμπόκι

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Gemon Sterilized Cat with Turkey

2. Araton Sterilized

Μια ακόμη εξαιρετική επιλογή για στειρωμένες γάτες με κόστος περίπου 3.23e/κιλό! Η συγκεκριμένη τροφή έχει ως βασικό συστατικό το κρέας από πουλερικά σε μεγάλο ποσοστό (24%) κάτι που ανεβάζει τη σχετική αξία της. 

Από την άλλη έχει μόλις 24% πρωτεϊνη και μοιραία αυξημένο λίπος (15%) και υδατάνθρακες (~40%)! Η μειωμένη πρωτεϊνη κάνει την τροφή πιο ασφαλή για το ουροποιητικό σύστημα, ενώ το αυξημένο λίπος και οι υδατάνθρακες αυξάνουν κάπως την πιθανότητα για παχυσαρκία.

Περιέχει καλαμπόκι, πίτυρο σίτου και ζαχαρότευτλο.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Araton Sterilized

1. Miogatto sterilized

Το κόστος της εξαιρετικής αυτής ιταλικής τροφής είναι αρκετά πιο ψηλό, στα 3.7e/κιλό για τη μεγάλη συσκευασία, αλλά αξίζει τον κόπο! Η σύστασή της σε μεταλλικά στοιχεία εξασφαλίζει ότι το pH των ούρων παραμένει σε τέτοιες τιμές (6.4 ως 6.5) που είναι χρήσιμο για την αποφυγή της νόσου του κατώτερου ουροποιητικού (FLUTD). Επίσης ένα μείγμα από φυτικά εκχυλίσματα εξασφαλίζει στη γάτα πολύτιμα αντιοξειδωτικά. 

Το βασικό της συστατικό είναι το φυσικό κοτόπουλο (14%) ενώ περιέχει 32% πρωτεϊνη και μόλις 8% λίπος (το χαμηλότερο από τις 3 τροφές, καθιστώντας την αξιόλογη τροφή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας) καθώς και περίπου 41% υδατάνθρακα.

Περιέχει καλαμπόκι και κριθάρι.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Miogatto Sterilized

Σημείωση: Η ξηρή τροφή, λόγω της ελάχιστης υγρασίας της (10%) δεν ενδείκνυται για αποκλειστική σίτιση της γάτας με αυτήν, δίοτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό της γάτας. Γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζεται με υγρή τροφή! Για να δείτε τις ενδεικτικές προτάσεις του Τσίτσου για τις καλύτερες υγρές τροφές κάντε κλικ στο σύνδεσμο

17 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας ,Έχω ένα γατο το Freud είναι 6 χρόνων, στειρωμενος 6 κιλά. Τον ταΐζω trainer προσουτο για στειρωμενες γάτες. Γενικά είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό για να καταλήξω σ’αυτη τι τροφή δοκιμάσαμε πολλές γιατί δεν της έτρωγε. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι καλή? Η να του δοκιμάσω αυτή που προτείνετε την Miogato sterilise? Κ πρέπει να του δίνω κ υγρή? Γενικά δεν τα τρώει κ είμαι της άποψης όχι κονσέρβες, εσείς τι θα προτείνατε?

 2. Καλησπέρα…έχω ένα γάτο στειρωμένο 2 ετών και μετά από αρκετές τροφές που δοκίμασα κατέληξα στη happy cat sterilised τι γνώμη έχετε ?ειναι καλη?

 3. Τσιτσογατο,για την equilibrio sterilised,τι γνώμη έχεις; Επίσης θα ήθελα αν γνωρίζεις να μου πεις,εάν είναι καλό να δίνουμε προληπτικά τροφή για το ουροποιητικό ή την τρώνε μόνο όσα έχουν ήδη αποκτήσει πρόβλημα; Στόχος είναι η πρόληψη, όχι να αποκτήσουμε ενόχληση!
  Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

  1. Καλως την αντωνία.

   Αν γινεται στειλε μου τη συσταση και τη χημικη αναλυση της.

   Μεγαλυτερη προληψη για το ουροποιητικο απο το να μοιρασετε θερμιδικα την τροφη σε ξηρα/υγρη δεν υπαρχει (υποψιν η υγρη τροφη εχει 1/4 θερμιδων της ξηρας)

 4. Καλημέρα Τσιτσε μου… Στα δικά μου δίνω reflex urinary αλλά σκέφτομαι να το γυρισω σε reflex sterilised… Τι γνώμη έχεις???
  ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Πρωτεΐνες κοτόπουλου (αποξηραμένες), καλαμπόκι, λιπαρά κοτόπουλου, ρύζι, ίνες ζαχαροκάλαμου, πολτός παντζαριού, γεύση συκωτιού, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, λιναρόσπορος, ξύλο-ολιγοσακχαρίτες, ζύμη ζυθοποιίας, αλάτι, ανθός yucca schidigera, καρνιτίνη L, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά.
  ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, lodine, ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος, σελήνιο ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Πρωτεΐνες κοτόπουλου (αποξηραμένες), καλαμπόκι, λιπαρά κοτόπουλου, ρύζι, ίνες ζαχαροκάλαμου, πολτός παντζαριού, γεύση συκωτιού, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, λιναρόσπορος, ξύλο-ολιγοσακχαρίτες, ζύμη ζυθοποιίας, αλάτι, ανθός yucca schidigera, καρνιτίνη L, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά.
  ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, lodine, ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος, σελήνιο

  1. Λένα μου εγώ θα εβαζα υγρη τροφη θερμιδικα αντιστοιχη με την ξηρα στην καθημερινη διατροφη του – τυπου 80 γρ υγρη 20 γρ ξηρα.

   Αυτό θα εδινε μεγαλυτερη προστασια στο ουροποιητικο απο το να επιλεξω μια στεριλάιζντ τροφη απο μια αλλη

  2. λύστε μου μια απορία γιατί δεν γράφει πουθενά την περιεκτικότητα σε μαγνήσιο ? έχω ψάξει παντού το μαγνήσιο θα πρέπει να εξαιρετικά χαμηλό, παρακαλώ οποίος γνωρίζει να μου απαντήσει

   1. ισχυει αυτο που λες – σε πολλες δεν αναγραφεται – νομιζω οτι οταν ειναι κατω απο ένα όριο (0.1% ? δεν ειμαι σιγουρος) δεν ειναι υποχρεωμενες οι εταιρειες να το αναγραφουν – αυτο στο μεταφερω με καθε επιφυλαξη, δεν ειμαι σίγουρος ότι ισχυει – θα γραψει η διατροφολογος μας ενα αρθρο για το πως να διαβαζουμε τις ετικετες αννα, μεινε συντονισμενη

 5. Έχω 3 γατες οι δύο στειρωμένες.η μεγάλη και ο μικρός όταν τρων κονσέρβα κάνουν σχεδόν διάρροια οπότε δυστυχώς δίνω μόνο ξηρά.ποσο μπορεί να τα πειράξει;

  1. Δεν δικαιολογει η ιδιαιτεροτητα της υγρης τροφης τη διαρροια. Το εξτρα νερο και ο λιγοτερος υδατανθρακας δεν ειναι (υποθετω – αν και δεν ειμαι ειδικος της υγειας) αιτιες για διαρροια. Δοκιμασατε να του δωσετε μια πολυ καλη υγρη τροφη?

 6. Εχω 2 γατες που εχω στειρωσει (1 αρσενικο και 1 θηλυκο), δεν τα πανε και πολυ καλα μεταξυ τους… Το αρσενικο μερικες φορες σπανια, μερικες φορες συχνα ενεργειται πανω σε καναπεδες/κρεββατια ή και στο πατωμα (λιγο, τα υπολοιπα τα κανει στη λεκανη του). Τωρα τελευταια εχει ουρησει και καποιες φορες. Πιστευω οτι το κανει απο ζηλεια και ισως μερικες φορες για να με εκδικηθει που παιζω και με το αλλο γατακι.
  Δεν ξερω τι να κανω….

 7. Ευχαριστω πολυ!!!
  Ιδιως το δευτερο λινκ απο αυτα που προτεινεις, νομιζω οτι ισως ειναι η λυση για μενα.
  Θα το δοκιμασω και θα σου πω τα αποτελεσματα.
  Και παλι ευχαριστω για την ανταποκριση!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *