Οι 3 καλύτερες ξηρές τροφές για στειρωμένη γάτα (οικονομική επιλογή)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σε προηγούμενο άρθρο σας παρουσίασα 3 εξαιρετικές ξηρές τροφές για στειρωμένες γάτες στις οποίες απουσιάζουν τα σιτηρά (grain free τροφές). Αυτές οι τροφές ειναι εν γένει πιο ακριβές γιατί δεν έχουν ως filler τα σχετικά φτηνά σιτηρά (ιδίως το καλαμπόκι). 

Επειδή όμως αυτές οι τροφές, αν και ιδανικές για την διατροφή της γάτας σας είναι  ακριβές σήμερα θα ήθελα να σας προτείνω και 3 ξηρές τροφές με σιτηρά για στειρωμένες, οι οποίες είναι εξαιρετικές και μάλιστα σε σχέση με την τιμή τους! Πρώτα όμως ας δουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ξηρά τροφή και μάλιστα μια ξηρά τροφή για στειρωμένες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:

 • Επώνυμη ζωική πρωτεϊνη η οποία πρέπει να αναφέρεται ως το βασικό/πρώτο συστατικά στην ετικέτα της συσκευασίας – επισής να μην αναγράφεται ως “υποπροϊόν” ή “γεύμα κρέταος”
 • Απαραίτητα Αμινοξέα,  ταυρίνη και λιπαρά οξέα, βιταμίνες, νερό, ένζυμα και μέταλλα 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:

 • Υδατάνθρακες σε μεγάλες ποσότητες (προκαλούν παχυσαρκία, δυσανεξίες και διαβήτη). Τέτοιοι υδατάνθρακες περιέχονται στο καλαμπόκι (καλό είναι να αποφεύγεται περισσότερο), την πατάτα, , το σιτάρι και το ρύζι
 • Οστέαλευρα ή κρεατάλευρα γιατί είναι άγνωσης προέλευσης ζωικά υποπροϊόντα που μπορούν να προέρχονται από σφαγεία, καταφύγια ζώων και εργοστάσια
 • Διάφορες χημικές ουσίες όπως BHT, αιθοξυνίνη, BHA, προπυλεστέρες αλλά και χρωστικές  (συχνά τις περιέχουν οι χρωματιστές κροκέτες)
 • Αποκατεστημένο λίπος διότι ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριών και μούχλας, σόγιαζάχαρη
 

Πέρα από τα προηγούμενα, οι τροφές για στειρωμένες γάτες (οι οποίες συχνά είναι ευάλλωτες σε παχυσαρκία και προβλήματα του ουροποιητικού) πρέπει να πληρούν και καποιες ειδικές προϋποθέσεις: 

 • Να περιέχουν L-καρνιτίνη (βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους)
 • Να είναι χαμηλές σε λιπαρά
 • Να περιέχουν μαγνήσιο ιδανικά χαμηλότερο από 0.4% (όσο πιο χαμηλό τόσο το καλύτερο) και να είναι χαμηλές σε φώσφορο
 • Να περιέχουν κυτταρινες που προσφέρουν κορεσμό και περιορίζουν την πείνα 

Σημείωση

Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν με κάποιο απόλυτα σωστό τρόπο να υπολογιστεί η … αξία μιας τροφής γι’ αυτό οι προτάσεις που γίνονται παρακάτω βασίζονται σε σχετικά κριτήρια  και έτσι ο όρος “οι καλύτερες” είναι καταχρηστικός. 

Όμως πρόκειται για τρεις εξαιρετικές επιλογές για στειρωμένες γάτες, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν και ο παράγοντας της τιμής. 

Ο Τσίτσος προτείνει:

Ξεκινώντας από την πιο αδύναμη (κατά τη γνώμη μου) από τις τρεις, οι ξηρές τροφές που σας προτείνω είναι οι ακόλουθες:

3. Gemon Sterilized Cat with Turkey

Πρόκειται για την πιο οικονομική τροφή από τις 3 με κόστος ~3e/κιλό στη μεγάλη συσκευασία. Έχει μέτρια προς χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνης (31%) (χρήσιμο για την αποφυγή ουρόλιθων), 12.5% λίπος, 0.12% μαγνήσιο, περιέχει L- καρνιτίνη που περιορίζει την όρεξη και yuccha που περιορίζει τις οσμές των κοπράνων. Περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα ενώ το βασικό της συστατικό είναι η γαλοπούλα (τουλάχιστον 8%). 

Η σύνθεσή της είναι τέτοια που την καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτη, κάτι που βοηθάει και στην προστασία του συκωτιού της γάτας.

Περιέχει καλαμπόκι.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Gemon Sterilized Cat with Turkey
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Xρησιμοποιήστε το κουπόνι 'tsitsos' για έκπτωση 3e)

2. Araton Sterilized

Μια ακόμη εξαιρετική επιλογή για στειρωμένες γάτες με κόστος περίπου 3.23e/κιλό! Η συγκεκριμένη τροφή έχει ως βασικό συστατικό το κρέας από πουλερικά σε μεγάλο ποσοστό (24%) κάτι που ανεβάζει τη σχετική αξία της. 

Από την άλλη έχει μόλις 24% πρωτεϊνη και μοιραία αυξημένο λίπος (15%) και υδατάνθρακες! Η μειωμένη πρωτεϊνη κάνει την τροφή πιο ασφαλή για το ουροποιητικό σύστημα, ενώ το αυξημένο λίπος και οι υδατάνθρακες αυξάνουν κάπως την πιθανότητα για παχυσαρκία.

Περιέχει καλαμπόκι, πίτυρο σίτου και ζαχαρότευτλο.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Araton Sterilized
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Xρησιμοποιήστε το κουπόνι 'tsitsos' για έκπτωση 3e)

1. Miogatto sterilized

Το κόστος της εξαιρετικής αυτής ιταλικής τροφής είναι αρκετά πιο ψηλό, στα 3.7e/κιλό για τη μεγάλη συσκευασία, αλλά αξίζει τον κόπο! Η σύστασή της σε μεταλλικά στοιχεία εξασφαλίζει ότι το pH των ούρων παραμένει σε τέτοιες τιμές (6.4 ως 6.5) που είναι χρήσιμο για την αποφυγή της νόσου του κατώτερου ουροποιητικού (FLUTD). Επίσης ένα μείγμα από φυτικά εκχυλίσματα εξασφαλίζει στη γάτα πολύτιμα αντιοξειδωτικά. 

Το βασικό της συστατικό είναι το φυσικό κοτόπουλο (14%) ενώ περιέχει 32% πρωτεϊνη και μόλις 8% λίπος (το χαμηλότερο από τις 3 τροφές, καθιστώντας την αξιόλογη τροφή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας).

Περιέχει καλαμπόκι και κριθάρι.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Miogatto Sterilized
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Xρησιμοποιήστε το κουπόνι 'tsitsos' για έκπτωση 3e)

Σημείωση: Η ξηρή τροφή, λόγω της ελάχιστης υγρασίας της (10%) δεν ενδείκνυται για αποκλειστική σίτιση της γάτας με αυτήν, δίοτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό της γάτας. Γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζεται με υγρή τροφή! Για να δείτε τις ενδεικτικές προτάσεις του Τσίτσου για τις καλύτερες υγρές τροφές κάντε κλικ στο σύνδεσμο

2 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας ,Έχω ένα γατο το Freud είναι 6 χρόνων, στειρωμενος 6 κιλά. Τον ταΐζω trainer προσουτο για στειρωμενες γάτες. Γενικά είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό για να καταλήξω σ’αυτη τι τροφή δοκιμάσαμε πολλές γιατί δεν της έτρωγε. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι καλή? Η να του δοκιμάσω αυτή που προτείνετε την Miogato sterilise? Κ πρέπει να του δίνω κ υγρή? Γενικά δεν τα τρώει κ είμαι της άποψης όχι κονσέρβες, εσείς τι θα προτείνατε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *