Πρωτεϊνη εναντίον Υδατάνθρακα και η αξία των grain free τροφών!

Ένα θέμα που έχω διαπιστώσει ότι σας προκαλεί μεγάλη σύγχυση σε σχέση με το ποια τροφή να επιλέξετε για τη γάτα σας είναι το αν αυτή η τροφή πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεϊνη και αν είναι καλό να έχει κάμποσο υδατάνθρακα μια τροφή. Σε παρόμοιο πλαίσιο πολλοι αναρωτιούνται αν οι grain free τροφες (τροφές χωρίς σιτηρά με λιγοστό υδατάνθρακα) είναι πιο ωφέλιμες για τη γάτα από τις συμβατικές τροφές! 

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι κυκλοφορούν κάμποσοι μύθοι σε σχέση με τη διατροφή όπως ότι “μια γάτα παχαίνει όταν τρώει πολύ υδατάνθρακα και αδυνατίζει αν φάει πολύ πρωτεϊνη”. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι!

Γνωρίζατε ότι 1 γραμμάριο πρωτεϊνης όταν μεταβολίζεται αποδίδει 4 θερμίδες και το ίδιο κάνει και 1 γραμμάριο. υδατάνθρακα;  Αντίθετα 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες. Αυτό δείχνει ότι η ιδέα  “αν έχει πολύ υδατάνθρακα παχαίνει, αν έχει πολύ πρωτεϊνη αδυνατίζει” μοιάζει λάθος σε ένα πρώτο επίπεδο (μια και τόσο η πρωτεϊνη όσο και ο υδατάνθρακας αποδίδουν ίδιες θερμίδες)! 

Στη συνεχεια όμως, εμβαθύνοντας παραπάνω θα καταλάβετε τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη ποσότητα υδατάνθρακα σε μια τροφή και την ευεργετική επίδραση της πρωτεϊνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Σωστή διατροφή στη γάτα

Πότε μια γάτα παχαίνει;

Πρώτα από όλα να πούμε ότι μια διατροφή παχαίνει την γάτα όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνει είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται (καταναλώνει) ανεξάρτητα αν η τροφή της είναι πλούσια σε πρωτεϊνες ή υδατάνθρακες.

Η σύσταση των ξηρών τροφών

Κάθε ξηρη, βαριά επεξεργασμενη τροφή πρέπει να έχει ένα “σώμα”. Έχοντας μονο 10% υγρασία αυτό το “σώμα” πρέπει να δωθεί μοιραία είτε από πρωτεϊνη είτε από υδατάνθρακα (αν δινόταν από λίπος θα ήταν θερμιδική βόμβα).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ξηρές τροφές έχουν μπόλικο υδατάνθρακα προκειμένου να αποκτήσουν το “σώμα” που χρειάζονται (από 30 ως 45%). Υπάρχουν βέβαια και οι περίφημες grain free τροφές, χωρίς δημητριακά που έχουν συνήθως απο 15-25% υδατάνθρακα, παραπάνω πρωτεϊνη, λίπος και φυτικές ίνες.

Τα προβλήματα με ξηρές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα

Η γάτα δεν μεταβολίζει πολύ καλά τον υδατάνθρακα λόγω φυσική εξέλιξης – η γάτα εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ωστε να είναι σαρκοφάγο και να πέπτει αποτελεσματικά πρωτεϊνη. Αντίθετα της είναι δύσκολο να πέψει καλά τον υδατάνθρακα γιατί η πέψη του ξεκινάει από το λεπτό έντερο (σε αντίθεση πχ με τον άνθρωπο που η πέψη του ξεκινάει από το στόμα όπου υπάρχει αμυλάση – στη γάτα η αμυλάση εκκρίνεται μόνο στο λεπτό έντερο της από το πάγκρεας) το οποίο μάλιστα στα αιλουροειδή είναι μικρού μήκους! Έτσι η γάτα δυσκολεύεται να πέψει μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα και αν μια τροφή της περιέχει μπόλικο υδατάνθρακα της προκαλεί δυσπεψία. 

Φανταστείτε πως νιώθετε εσείς όταν δεν μπορείτε να χωνέψετε ικανοποιητικά ένα φαγητό. Δεν νιώθετε βαρείς, χωρίς ενέργεια, με διάθεση να ξαπλώσετε και να ξεκουραστείτε; Ε λοιπόν αν δίνετε σε μια γάτα – που μάλιστα βρίσκεται μέσα στο σπίτι – μια τέτοια τροφή που δυσκολεύεται να την πέψη, μοιραία η δράση της και η κινητικότητά της θα μειωθεί και εμμέσως θα δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την παχυσαρκία. Η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση διαβήτη. 

Από αυτή την άποψη η επιλογή μιας grain free τροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες (όταν μάλιστα έχει συστατικά χαμηλου γλυκαιμικού δείκτη που δεν ευνοούν τον διαβήτη) έχει νόημα ως επιλογή για αποφυγή παχυσαρκίας, μια και έτσι η γάτα αποφεύγει τη δυσπεψία και τη συνακόλουθη παχυσαρκία.

Να ειπωθεί εδώ μια και αναφερθήκαμε στις grain free τροφές ότι η γλουτένη των σιτηρών (βρίσκεται στο κριθάρι, τη σίκαλη και το σιτάρι), σπάνια προκαλεί δυσανεξίες στις γάτες οπότε η επιλογή τροφών grain free χωρίς σιτηρά  δεν δικαιολογείται ως επιλογή για την αποφυγή (των  σπάνιων) δυσανεξιών. 

Η αυξημένη πρωτεϊνη δημιουργεί προβλήματα στις ξηρές τροφές;

Ας μιλήσουμε τώρα για το μεταβολισμό της πρωτεϊνης! Η γάτα μεταβολίζει καλά την πρωτεϊνη και η πέψη λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο και στο στομάχι από την έκκριση πρωτεασών του παγκρέατος και οι πρωτεϊνες σπάνε σε πεπτίδια και αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα δίνουν γλυκόζη που απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Στη συνέχεια το αίμα φτάνει στα νεφρά όπου γίνεται μια διαδικασία διήθησης μέσω της οποία αφαιρούνται διάφορα άχρηστα ή τοξικά στοιχεία όπως η ουρία (προκύπτει από την μετατροπή της τοξικης αμμωνίας που απελευθερώνεται κατά την πέψη των πρωτεϊνων). Στα νεφρά κατακρατούνται όσες πρωτεϊνες δεν πέπτονται! 

Το ερώτημα είναι: η αυξημένη πρωτεϊνη δημιουργεί προβλήματα; Όσο καιρό ψάχνω και εγώ και η διατροφολόγος με την οποία μιλάω και κάποιοι άλλοι γατοακτιβιστές που ενδιαφέρονται για τη διατροφή δεν βρήκαμε ποτέ έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η παρουσία μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνης δημιουργεί προβλήματα σε μια υγιή γάτα – και συγκεκριμένα στα νεφρά της – , ακόμη και αν είναι μεγάλης ηλικίας! Μάλιστα βρήκα έρευνες που ισχυρίζονται ότι οι τροφές με μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης είναι ευεργετικές και για τις γηραίες γάτες! Ωστόσο η έρευνα δεν σταματάει ποτέ και αν εντοπίσω κάτι αντίθετο με αυτά θα σας το  αναφέρω!

Να σημειωθεί ξανά εδώ ότι παχυσαρκία μπορεί να προκύψει ακόμη και αν χρησιμοποιούμε μια τροφή με μπολικη πρωτεϊνη οταν η πρόσληψη θερμίδων ξεπερνάει την κατανάλωση θερμίδων – αλλά στην περίπτωση τροφών με μπόλικο υδατάνθρακα, υπάρχει το φοβερό πρόβλημα της αιώνιας δυσπεψίας που φέρνει ληθαργικοτητα και ακινησία και προκαλεί πολύ πιο εύκολα παχυσαρκία.

Η καλύτερη δυνατή ξηρά τροφή

Όπως καταλαβαίνετε  μια ξηρά τροφή με ελαφρώς αυξημένη πρωτεϊνη & λίπος και μετρημένο υδατάνθρακα, κατά προτίμηση προερχόμενο από λαχανικά και φρούτα (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης) και όχι από σιτηρά, είναι μοιραία η καλύτερη (ή η λιγότερο χειρότερη) επιλογή τουλάχιστον σε μια σχετικά υγιή γάτα. 

Τέτοιες τροφές είναι οι περισσότερες grain free τροφές και γι’ αυτό υπάρχει σημαντικός λόγος να επιλέξετε μια τέτοια τροφή για τη γάτα σας! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω την εξαιρετική grain free ξηρά τροφή Wellness Core με εξαιρετική αναλογία πρωτεϊνης υδατάνθρακα (38% – 22%), χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υλικά, όπως κράνμπερις και αρακά και μετρημένες θερμίδες! Αν κάποιος θέλει να την αποκτήσει υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθεί ο ίδιος)μπορεί να το κάνει ΕΔΩ!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όμως για να μπορέσει η γάτα να ανθίσει  δεν μπορεί να βασιστεί στο μη χείρον βέλτιστον. Πρέπει οπωσδήποτε αυτή η ξηρά τροφή να συνδυαστεί με μια ποιοτική υγρή τροφή με ποιοτικη πρωτεϊνη (πχ απο φρέσκο κοτόπουλο που έχει ατμιστεί – και όχι μυστηριώδη υποπροϊόντα, κρεατάλευρα, οστεάλευρα και κρέας άγνωστης προέλευσης) και 70-85% υγρασία! 

Η ευεργετική επίδραση της υγρής τροφής

Το πλεονέκτημα της υγρής τροφής είναι ότι το απαιτούμενο “σώμα” το προσφέρει το μπόλικο νερό που περιέχει με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται σχεδόν καθόλου υδατάνθρακας!  Οι περισσότερες καλές υγρές τροφές έχουν ελάχιστο ως καθόλου υδατάνθρακα, αρκετή πρωτεϊνη και πάρα πολύ υγρασία. Μια διατροφή πλούσια σε υγρή τροφή έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • H αυξημένη υγρασία εξασφαλίζει τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης που εμποδίζουν ουρολιθιάσεις και γενικώς βοηθάει στην καλη λειτουργια ολόκληρου του ουροποιητικού. Επίσης η αυξημένη ενυδάτωση βοηθάει στην αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού και εμμέσως βελτιώνει τον μεταβολισμό κάτι που μπορεί να βοηθήσει μια γάτα να χάσει περιττό βάρος ή να μην γίνει παχύσαρκη. 
  • Επίσης η υγρή τροφή έχει υποτετραπλάσιες θερμίδες από την ξηρά (λόγω της παρουσίας τεράστιας ποσότητας νερού).  Έτσι αν μια γάτα τρώει 100 γρ ξηρας καθε μερα θα μπορούσε να προσλάβει τις ίδιες θερμίδες από 400 γρ υγρη τροφή. Είναι λοιπόν πιθανόν μια γάτα να πεινάει λιγότερο (καλύτερος κορεσμός πείνας) καταναλώνοντας 400 γραμμάρια υγρής τροφής παρά 100 γραμμάρια ξηράς τροφής και ίσως αυτό να δίνει τη δυνατότητα σε μια παχύσαρκη γάτα να ελλατώσει την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να υποφέρει από έντονη πείνα (δηλαδή αν μια γάτα έτρωγε 100 γραμμάρια ξηρά τροφή  μπορεί να χορτάσει τρώγοντας πχ 350 γραμμάρια υγρή τροφή καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, και έτσι να απωλέσει περιττό βάρος)!
  • Τέλος μια τέτοια διατροφή μειώνει δραματικά την πρόσληψη υδατάνθρακα (μια και στην υγρή τροφή αυτός απουσιάζει) προσφέρει στη γάτα ικανή ποσότητα ζωικής πρωτεϊνης που όπως είπαμε μεταβολίζεται καλά και δίνει στη γάτα την απαιτούμενη ενέργεια για να είναι δραστήρια και όχι ληθαργική.  Αυτό επίσης βοηθάει  στην αύξηση της δραστηριότητας και στην κινητικότητα της γάτας που είναι ένας ακόμη παράγοντας που εμποδίζει την παχυσαρκία. 
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου:

Θα βρείτε μια πιο αναλυτική περιγραφή της σημασίας του να τρώει η γάτα μπόλικη υγρή τροφή και στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Μπορώ να βασιστώ αποκλειστικά στην υγρή τροφή για τη γάτα μου;

Πολλοί φοβούνται ότι οι υγρες τροφές δεν προσφέρουν τα απαραίτητα στη γάτα τους! Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υγρές τροφές που δεν είναι πλήρεις (πχ δεν έχουν ταυρίνη) ωστόσο υπάρχούν πολλές υγρές τροφές που αναγράφουν ότι είναι πλήρεις τροφές και έχουν ό,τι χρειάζεται για την σωστή σίτιση μιας γάτας.

Για την ιστορία ο Τσίτσος εδώ και 8 μήνες τρέφεται μόνο με υγρή τροφή και η επίδρασή της είναι ευεργετική! Διαβάστε ΕΔΩ τον διατροφικό πειραματισμό που τον οδήγησε τελικά στην αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή!

ΥΓ: Οι πηγές των τριών φωτογραφιών είναι κατά σειρά: International Cat Care, BBC Wildfire Magazine & Halo pets blog

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Μία Απάντηση

  1. Ευχαριστώ για την βοήθεια που προσφέρεται μέσω του site σας. Καλή δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *