Πως να διακρίνω μια παχύσαρκη γάτα από μια κανονική

Σε έρευνές και γκάλοπ που έχω κάνει στα κοινωνικά δίκτυα με μεγάλο δείγμα (της τάξεως των 2000 ανθρώπων που ζουν με γάτες) έχω συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο “παχύσαρκη γάτα” είναι αρκετά συνηθισμένο, της τάξεως του 40-50%. Ωστόσο οι πιο πολλοί από εσάς δεν είστε βέβαιοι αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη ή όχι, είτε επειδή δεν έχετε μέτρο σύγκρισης, είτε εξαιτίας ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (πχ πλούσια γούνα, ή ένα έντονο και χαλαρό αρχέγονο ασκό) που κάνουν δύσκολο το να αποφανθείτε αν η γάτα είναι παχύσαρκη ή όχι. 

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μερικές βασικές κατευθυντήριες γραμμές για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη! Τα παρακάτω διαγράμματα θα σας βοηθήσουν:

Σωματότυποι της γάτας ανάλογα με το βάρος της

1. Πολύ αδύνατη γάτα

Μια γάτα είναι πολύ αδύνατη όταν:

 • Είναι εύκολο να δείτε τη σκελετική δομή της γάτας.
 • Μπορείτε εύκολα να δείτε και να αισθανθείτε τα πλευρά, τους σπονδύλους και τα πυελικά οστά. Ο λαιμός είναι λεπτός.
 • Η μέση της γάτας είναι στενή και η κοιλιά είναι κοίλη.
 • Δεν υπάρχει προφανές λίπος και η γάτα μπορεί να έχει θαμπή γούνα και να φαίνεται γενικά όχι υγιής.

2. Αδύνατη γάτα

Μια γάτα μπορεί να είναι αδύνατη όταν:

 • Tα πλευρά δεν φαίνονται εύκολα λόγω της γούνας, είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά.
 • Η ραχοκοκαλιά μπορεί να είναι ευδιάκριτη και είναι εμφανής όταν ψηλαφίσετε με το χέρι σαςτην πλάτη της γάτας.
 • Η μέση είναι σαφώς καθορισμένη και η κοιλιά μπορεί να είναι κοίλη.
 • Υπάρχει λίπος στο σώμα της γάτας.
 • Αυτή η γάτα μπορεί να έχει σκουλήκια.

3. Γάτα ιδανικού βάρους

Μια γάτα έχει ιδανικό βάρος όταν:

 • Μπορείτε να νιώσετε τα πλευρά, αλλά δεν είναι ορατά όταν κοιτάζετε τη γάτα.
 • Κοιτάζοντας από πάνω τη γάτα, μπορείτε να δείτε τη μέση. Η κοιλιά είναι ελαφρώς κοίλη. Αυτό δημιουργεί μια ομαλή καμπύλη από το στήθος.
 • Αυτό το ζώο μοιάζει να σφύζει από υγειά και είναι πιθανό να ζήσει περισσότερο (μακριά από ιώσεις όπως ρινοτραχειίτιδες και άλλες πιο σοβαρές λοιμώξεις)!

4. Υπέρβαρη γάτα

Μια γάτα είναι υπέρβαρη όταν:

 • Eνώ μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά, υπάρχει ένα προφανές στρώμα λίπους σε αυτά.
 • Η κοιλιά είναι ελαφρώς στρογγυλεμένη.
 • Η γάτα έχει πτυχές στις πλευρές που διπλώνουν όταν περπατά.

Παχύσαρκη γάτα

Μια γάτα είναι παχύσαρκη όταν:

 • Μπορείτε να νιώσετε τα πλευρά και το λίπος στις πλευρές είναι ξεκάθαρα αντιληπτό.
 • Η κοιλιά είναι στρογγυλή
 • Οι πλευρικές πτυχές είναι εμφανείς και .. κυματίζουν όταν η γάτα κινείται.
 • Τέτοιες γάτες συχνά δεν είναι δραστήριες

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ: Διατροφή, παχυσαρκία και ουρολιθιάσεις

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει σχηματικά όσα αναφέρθηκαν ως τώρα:

παχύσαρκη γάτα

Γιατί είναι προβληματικό να είναι μια γάτα παχύσαρκη;

Μια παχύσαρκη γάτα μπορεί να έχει προβλήματα στην υγειά της κατι που θα την εμποδίσει να ανθίσει. Η παχυσαρκία συνδέεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής και μπορεί να είναι υπεύθυνη για αρκετά προβλήματα υγείας όπως:

 • Προβλήματα στις αρθρώσεις (οστεοαρθρίτιδες και αλλοιώσεις στις αρθρώσεις)
 • Διάφοροι τύποι καρκίνου
 • Διαβήτης
 • Ασθένειες της καρδιάς
 • Υπέρταση
 • Πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα (διαβάστε για τη συσχέτιση της διατροφής με την ουρολιθίαση εδώ)
 • Προβλήματα κατά την αναισθησία (σε περίπτωση επέμβασης)

Εκτός αυτών η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με καθιστική ζωή και αδράνεια, που εντείνουν την βαρεμάρα και ρίχνουν την ψυχολογική διάθεση της γάτας! Να πω εδώ ότι ερευνες εχουν δειξει ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση του προσδόκιμου ζωής της γάτας από 10-15 χρόνια σε μόλις.. 5 με 10!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

Υπολογισμός βάρους γάτας

Είναι αρκετά εύκολο να υπολογίσετε πόσα κιλά ζυγίζει μια γάτα στο σπίτι σας αρκεί να έχετε μια αρκετά ακριβή ζυγαριά, ακόμη και αν η γάτα σας αρνείται να καθίσει ακίνητη πάνω της. Αν έχετε ενα μποξ μεταφοράς βάζετε τη γάτα σας μέσα του και στη συνέχεια την τοποθετείτε στην ζυγαριά. Από την ένδειξη αφαιρέστε το βάρος του ίδιου του μποξ χωρίς την γάτα μέσα και έχετε το βάρος της γάτας σας.

Εναλλακτικά αν η γάτα σας δεν μπαίνει εύκολα σε μποξ (συχνά έχουν φοβία για τα μποξ) πάρτε την αγκαλιά, ανεβείτε στη ζυγαριά και από την ένδειξη αφαιρέστε το δικό σας βάρος!

ΟΣΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΑΣ Πρωτεϊνη εναντίον Υδατάνθρακα σημειώσατε..

Δοσολογία τροφής για γάτες - Η γάτα μου τρώει πολύ

Πολύ συχνά λαμβάνω μηνύματα όπως “πόσο πρέπει να τρώει μια στειρωμένη γάτα” ή “η γάτα μου είναι 5 κιλά και 1.5 χρονών, πόση ξηρά τροφή να της δίνω“, ή “πόση τροφή χρειάζεται η γάτα μου” κλπ. Σε τέτοιες ερωτήσεις δεν μπορούμε εκ των προτέρων να δώσουμε μια σωστή απάντηση. Στις τροφές αναγράφονται ενδεικτικές ποσότητες για την θρέψη της γάτας σας αλλά αυτές ειδικά για την δική σας γάτα μπορεί να ειναι τελείως λανθασμένες – γιατί κάθε γάτα είναι μοναδική (διαφορετική κινητικότητα, διαφορετικός μεταβολισμός κοκ.

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΜΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ ΓΑΤΑ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ

Σε κάθε περίπτωση αν η γάτα σας ανήκει στις υπέρβαρες ή στις παχύσαρκες γάτες προφανώς καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσους χρειάζεται – πόσο συχνά λαμβάνω πάλι μηνύματα με θέμα “η γάτα μου τρώει πολύ” -. Τι κάνουμε εδώ;; Υπάρχουν δύο τρόποι.. ένας λάθος και ένας σωστός

 1. Ο πρώτος τρόπος (ο λάθος) για να χάσει η γάτα το περιττό βάρος είναι να ζυγίζετε την ποσότητα τροφής που της δίνετε καθημερινά και εφόσον θέλετε να χάσει βάρος μειώστε την ποσότητα αυτή κατά 10% . Κάθε 15 μέρες ζυγίζετε το βάρος της και αν η γάτα όντως εξαιτίας αυτής της μείωσης αρχίσει να χάνει βάρος, όταν φτάσει στο επιθυμητό βάρος αυξήστε την ποσότητα κατά 5%. Αυτή θα είναι η ιδανική δοσολογιά τροφής που θα κρατάει τη γάτα στο ιδανικό της βάρος.
  B
  έβαια επειδή οι συνθήκες αλλάζουν (μεταβολές στο μεταβολισμό, στην δραστηριότητα της γατας κλπ) αυτή η δοσολογία μπορεί να μεταβάλεται με τα χρόνια (μάθετε και για το προσδόκιμο ζωής της γάτας στο άρθρου μου “Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες“).
 2. Ο δεύτερος και πολύ πιο υγιεινός και ανώδυνος τρόπος είναι να αντικαταστήσετε την περισσότερη ξηρα τροφή με υγρή! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι ο Τσιτσάρας αυτό τον καιρό τρώει και έχει ενθουσιαστεί με την GranataPet που είναι πεντανόστιμη, ποιοτική και σε πολλές γεύσεις! Αν θέλετε να την δοκιμάσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!
  Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως η στροφη στην υγρη τροφη μπορεί να προκαλέσει απώλεια του περιττού βάρους με υγιεινό και ανώδυνο τρόπο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΣΟΥΠΩΤΕΣ ΓΑΤΕΣ: Πως να κάνω δίαιτα στη γάτα μου

Πως να ελέγξω την επίδραση της μεταβολής της καθημερινής διατροφής στο βάρος της γάτας

Αν θέλετε να κάνετε οποιαδήποτε δοκιμή, πχ να αυξήσετε ή να μειώσετε το βάρος της γάτας σας για κάποιον λόγο (αν πχ είναι παχύσαρκη), ζυγίστε τη γάτα σας με τον τρόπο που αναφέραμε και στη συνέχεια αυξομειώστε την ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης τροφής κατά 10% και ζυγίζετε ξανά μετά από 15 μέρες.

Ιδανικό Βάρος Γάτας ανά ηλικία

Επειδή πολλοί ρωτάτε ποιο είναι το ιδανικό βάρος γάτας ανά ηλικία πρέπει πρώτα από όλα να πούμε ότι δεν υπάρχει απόλυτα σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Κάθε γάτα είναι μοναδική και σε κάθε φάση της ζωής της οι διάφοροι παράγοντες αλλάζουν συνεχώς, οπότε μπορούμε να δώσουμε μόνο μια προσεγγιστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα για να κατατοπιστείτε κατά προσέγγιση για το ιδανικό βάρος ανά ηλικία!

Kλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τον αναλυτικό μου οδηγό για το πως να υπολογίσετε την ιδανική ποσότητα που πρέπει να τρώει η γάτα σας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

4 Απαντήσεις

 1. Έχω την γλυκιά μου Σίσσυ, από το 2012. Είναι στειρωμένη, και ο γιατρός, μου είχε πεί να τις δίνω 4 μικιρά γεύματα. Πόσα κιλά πρέπει να είναι στην ηλικία της αυτή, τώρα; Γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω από τον πίνακα πιό πάνω. Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. δεν υπαρχει κανονας δαναη μου. αν την βλεπεις ευκινητη χωρις τεραστιες κοιλιες, να μπορει να καθαρισει ολοκληρο το κορμι της, να μπορει να πηδαει κλπ, μαλλον ειναι μια χαρα!

 2. Ναίιιι, η ψυχουλίνα μου, και πηδάει και παίζουμε, είναι ευκίνητη καθαρίζεται άνετα την ΄΄παρακολουθώ΄΄, και πιστεύω κι εγώ ότι καλή μου είναι η ζουζούνα μου. Σε ευχαριστώ ολόψυχα. Φιλάκιαααα, την Αγάπη μου και από την Σίσσυ, καλέ μας Τσίτσοοοο.

 3. Τσίτσο μου αγαπημένε αυτό ο τελευταίος πίνακας δε μου φαίνεται πολύ σόι. Ο δικός μου είναι 8 μηνών και 4,4 κιλά. Χωρίς κοιλιά, ευκινητος και παιχνιδιάρης. Μια χαρά καθαρίζεται κ σφύζει από ζωή. Με βάση τον πίνακα έπρεπε να είναι 2 κιλά, που πραγματικά είναι πολύ λίγο. Θα έπρεπε να μείνει μίσος. Ο κτηνιατρος την τελευταία φορά που τον είδε δεν μου είπε κάτι για το βάρος του, οπότε ξέρω ότι δεν έχει πρόβλημα. Ο πίνακας δεν αναφέρει αν αφορά θυλικό η αρσενικό, και βέβαια ξέρουμε ότι έχει σημασία κ η ράτσα. Πχ οι Μέιν Κουν είναι βαριές γάτες, οπότε κ μια αδεσποτουλα που έχει λίγο από αυτό το γονίδιο λογικά θα είναι πιο μεγαλοσωμη από τις άλλες (έχω μια αμυδρή εντύπωση ότι ο μικρός μου κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μια που είναι πιο μεγαλόσωμος για την ηλικία του). Από πάνω πάντως όταν τον κοιτώ, έχει αρχίσει να νταβραντεύει στις ωμοπλατες αλλα η κοιλιά είναι στα φυσιολογικά πλαίσια. Με πολλή αγάπη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *