Η γάτα μου μιλάει; – Μπορούν οι γάτες να μιλούν;

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Οι Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν ότι οι γάτες κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία. Οι τελευταίες μελέτες από την Χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου μας αποκάλυψαν μερικά θαυμαστά ευρήματα. που ίσως δίνουν και μια απαντηση στο ερώτημα “η γάτα μου μιλάει;”! Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά παρακάτω!

Τελικά η γάτα μου μιλάει;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν ως απόδειξη ότι οι γάτες καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία ότι η γάτα νιαουρίζει ή γουργουρίζει ως απάντηση σε λέξεις. Πράγματι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μιάου αναπτύχθηκε από τις γάτες στη διαδικασία προσαρμογής στη διαβίωση μαζί με τον άνθρωπο – στη φύση, οι γάτες χρησιμοποιούν κυρίως επικοινωνία με χειρονομίες και επίσης εκκρίνουν φερομόνες.

Ωστόσο, η προσπάθεια διδασκαλίας μιας γάτας στην ηχομιμητική είναι άσκοπη.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα αιλουροειδή εστιάζουν περισσότερο στη μη λεκτική επαφή, και από το νιαούρισμα προσελκύουν μόνο την προσοχή. Επιπλέον, η φωνητική συσκευή των γατών είναι διατεταγμένη με διαφορετικό τρόπο από τον άνθρωπο και η άρθρωση (αναπαραγωγή μεμονωμένων ήχων) και δεν κατέχουν αρθρωτή ομιλία, παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια μελέτη μπορούν να αναπαράγουν μέχρι και 60 διαφορετικούς ήχους, συριγμούς και άλλα φωνητικά τσαλίμια, για να μας εντυπωσιάσουν! Στον παρακάτω σύνδεσμο, μάθετε περισσότερα για τον ηχητικό κώδικα της γάτας:

SUPER ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ: Ο ηχητικός κώδικας της γάτας

Ωστόσο, οι γάτες έχουν πολλά να πουν με τη γλώσσα του σώματός τους. Η θέση της ουράς, του κεφαλιού, του μεγέθους των ματιών, της κίνησης γύρω μας – όλα αυτά ενημερώνουν για τη συναισθηματική κατάσταση του κατοικίδιου ζώου. Ένας έμπειρος γατογονέας μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει τι του λέει η γάτα του – για παράδειγμα, όταν πεινάει, ή φοβάται ή θέλει να παίξει.

Έτσι, το ερώτημα αν οι γάτες κατανοούν τους ανθρώπους μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: ένα κατοικίδιο ζώο σχεδόν σίγουρα κατανοεί τις πράξεις και τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη, αποκωδικοποιεί τη διάθεσή του και θυμάται συχνά αναπαραγόμενες ενέργειες, ωστόσο, η διάκριση συγκεκριμένων δομών ομιλίας δεν είναι διαθέσιμη σε αυτήν . Οι γάτες το χρειάζονται πραγματικά; Εξάλλου, ήδη για 10.000 χρόνια συνοδεύουν ανθρώπους, δίνοντας θαλπωρή και ηρεμία (και πολλά άλλα τινά) .

Πώς καταφέρνει ένα κατοικίδιο να επικοινωνεί με ανθρώπους;

Η αμοιβαία κατανόηση οφείλεται στις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρησιμοποιεί το κατοικίδιο όταν επικοινωνεί με ανθρώπους:

1. Η χρησιμότητα της οξείας ακοής

Η ακοή στις γάτες είναι πολύ καλύτερη από τον άνθρωπο, το εύρος των ήχων που αντιλαμβάνεται ένα κατοικίδιο είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ζώο μπορεί να απομνημονεύσει έως και 100 λέξεις που ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί συχνά. Αυτό δεν της δίνει μια πλήρη κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας, αλλά κάθε κατοικίδιο αναγνωρίζει το όνομά του, καταλαβαίνει πότε καλείται για δείπνο (εξυπακούεται, εεεμ πως). Ορισμένες γάτες αναγνωρίζουν και μας φέρνουν διάφορα αντικείμενα και μπορούν να διακρίνουν 20 διαφορετικά πράγματα ονομαστικά. Αυτές οι ικανότητες δεν εκδηλώνονται πάντα βέβαια. Τα γατιά έχουν ένα ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και χαρακτήρα, κάποια απλώς δεν επιδιώκουν να ευχαριστήσουν τον αφέντη τους και δεν θέλουν καν να τον καταλάβουν (άκουσον άκουσον).

2. Η χρησιμότητα συγκεκριμένου τονισμού

Ο τονισμός με τον οποίο προφέρεται η πρόταση και ο ρυθμός της ομιλίας έχουν μεγάλη σημασία για τα ζώα. Ένα πείραμα: ο γονιός μπορεί να προσπαθήσει να πει οποιαδήποτε πρόταση διατηρώντας ένα τονισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κατοικίδιο θα αντιδρά με τις συνήθεις ενέργειες, ανεξάρτητα από το τι λέγεται. Για μια γάτα είναι ευκολότερα και το συνηθίζει και γρηγορότερα.

3. Η χρησιμότητα της όσφρησης

Οι μυρωδιές για ένα ζώο είναι μια πρόσθετη πηγή πληροφοριών. Η αίσθηση της όσφρησης αναπτύχθηκε καλύτερα από αυτή του ανθρώπου, σαν βοήθεια να κινηθεί και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Στη σχέση των τετράποδων μεταξύ τους, οι μυρωδιές είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Το ζώο χρησιμοποιεί επίσης αυτές και στην επαφή με τους ανθρώπους. Όταν ετοιμάζεται ένα νόστιμο δείπνο στην κουζίνα, η γάτα δεν χρειάζεται να προσκληθεί για γεύμα (εμένα μου λες). Με τη βοήθεια της όσφρησης, καταλαβαίνει και ξέρει τι και που απαγορεύεται.

4. Η χρησιμότητα των χειρονομιών και των κινήσεων του σώματος

Οι χειρονομίες και διάφορες κινήσεις του σώματος βοηθούν τον ιδιοκτήτη και το κατοικίδιό του να βρουν μια κοινή γλώσσα. Η γάτα εξετάζει πάντα προσεκτικά τι κάνει ο άνθρωπος. Πολλά ζώα, πριν πηδήξουν στα γόνατά τους, ζητούν άδεια, κάθονται δίπλα του και κοιτάζουν τα μάτια του. Αρκεί με νεύμα ή με ένα χτύπημα στα γόνατα, το κατοικίδιο να καταλάβει αμέσως ότι του δόθηκε μια θετική απάντηση.
η γάτα μου μιλάει

5. Η χρησιμότητα της ενσυναίσθησης

Η ευαισθησία προς την ανθρώπινη διάθεση ενός είναι αναπόσπαστο μέρος της κατανόησης των ζώων και των ανθρώπων. Οι φίλοι μας συναισθάνονται όταν κάτι μας βλάπτει , προσπαθούν και να βοηθήσουν. Τα κατοικίδια αισθάνονται τη συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν θα είμαστε στα κάτω μας, το ζώο μας δεν θα ενοχλήσει, αντιθέτως, θα επιδείξει στοργή και συμπόνια, θα προσπαθήσουν να μας βοηθήσουν, τα περισσότερα.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ:
Η εγκεφαλική ικανότητα της γάτας

Πως μιλάει η γάτα;

1. Φωνητική γάτας

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ήχοι που παράγονται από την οικογένεια των αιλουροειδών δεν είναι άρθρωση. Το Μιάου ήταν το αποτέλεσμα της προσαρμογής στη ζωή με τους ανθρώπους και συχνά χρησιμεύει για να προσελκύσει την προσοχή για διαφορετικούς σκοπούς. Ωστόσο, τα χνουδωτά τετράποδα μπορούν να μιλήσουν, δηλαδή να αναπαράγουν ήχους που γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί και ερμηνεύονται ως ήχους εκλύσεων, καθησυχαστικούς, απειλής, προειδοποίησης, συλλογισμούς, ευδαιμονίας, ενθουσιασμού.

2. Ευγλωττία κινήσεων

Ένας παρατηρητικός άνθρωπος, ακόμη και από τις κινήσεις των χνουδωτών, καταλαβαίνει τι του λέει. Τα κατοικίδια μπορούν να μιλούν μέσω χειρονομιακής και απτικής επικοινωνίας. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματός του, το ζώο είναι σε θέση να πει πολλά. Οι θέσεις του κεφαλιού και του αυτιού, οι κινήσεις της ουράς, οι στροφές του κορμού, οι κόρες που διαστέλλονται, οι γενικές συμπεριφορές θα βοηθήσουν να “πάρουμε” το μήνυμα. Είναι αδύνατον να διδάξουμε σε μια γάτα την ανθρώπινη γλώσσα για τους εξής λόγους:

Η ανατομία της φωνητικής άρθρωσης δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή ανθρώπινων ήχων και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, οι γάτες διατίθενται μόνο για μη λεκτική επαφή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ 

Όμως τελικά οι γάτες τι τους λέτε, εσείς οι χούμανς;; Για να ανακαλύψετε διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *