4 κρίσιμοι λόγοι που η γάτα σας έχει χλωμή μύτη και πως να την βοηθήσετε

Ξέρω ξέρω, η υγεία της γάτας σας, σας απασχολεί πολύυυ περισσότερο από την δική σας υγεία. Το ‘χει παθει και ο πατέρας αυτό.. ξέρει τα πάντα για τη διατροφή μου ενώ για την δική του τίποτα! Ας μπω ομως απευθείας στο ψητό! Μια από τις πιο απλές, σύντομες και κάποιες φορές χρήσιμες εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε στη γάτα σας είναι αυτή του χρώματος της μύτης της – ΟΤΑΝ Η ΓΑΤΑ ΕΧΕΙ ΜΥΤΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.. ΡΟΖΟΥΛΙ! 

Αν διαπιστώσετε ότι η μύτη της γάτας σας είναι χλωμή (δηλαδή πλέον δεν είναι και τόσο ροζουλί αλλά τείνει προς το λευκό) έχετε μια πολύ χρήσιμη ένδειξη που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει τη γάτα σας από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, αν αυτό γίνει αντιληπτό εγκαίρως! 

Σε ποιες περιπτώσεις όμως η μύτη της γάτας είναι χλωμή; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 πιθανοί λόγοι που θα σας τους παραθέσω αμέσως παρακάτω! Να σημειώσω ότι όσα προτείνονται παρακάτω πρέπει να αξιολογηθούν μαζί με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλή επιλογή για τη δική σας γάτα! 

Διευκρίνηση

Πριν προχωρήσω στο κυρίως θέμα να διευκρινήσω δύο πράγματα για να μην προκαλούνται ανησυχίες χωρίς λόγο! Το δέρμα της μύτης μπορεί να χει μελανίνη (πιο συγκεκριμένα η μελανίνη εντοπίζεται σε κύτταρα επιφανειακα που ονομαζονται μελανοκυτταρα) οπότε έχει σκούρο χρώμα (καφέ προς μαύρο) ή να μην έχει μελανίνη και τότε είναι ροζέ (σε διαφορες αποχρώσεις του ροζ).

ΜΟΝΟ σε αυτή την δεύτερη περίπτωση η εξέταση του χρώματος μπορεί να μας βοηθήσει να παρουμε μερικές ενδείξεις (και οχι αποδείξεις/βεβαιότητες) για την υγεία της γατας.

Έτσι στο σκούρο χρώμα μύτης θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις κάποια ένδειξη πιθανού θέματος υγείας! 

Τώρα όσον αφορά τις ροζ μυτούλες, επειδή ακριβώς η απόχρωση του ροζ χρώματος της μύτης μιας γάτας μπορεί να είναι πιο σκούρη ή πιο ανοιχτή,  νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να παρατηρήσουμε πιθανές μεταβολές στο χρώμα των ροζ μυτων, πχ αν γίνονται πιο λευκές. Μάλιστα σκέφτομαι ότι ίσως έχει νόημα και να βγάλουμε μια φωτογραφία με συγκεκριμένο φωτισμό και να την έχουμε σαν μπουσουλα για πιθανή μεταβολή του χρωματος της μύτης.

Γι’ αυτό μην πανικοβαλλεστε χωρίς λόγο επειδή βρίσκετε τη μυτη της γάτας σας αρκετά ανοιχτόχρωμη! Αν όντως την βρισκετε αρκετα χλωμη και δεν εχετε εικονα οτι παντα ήταν έτσι, ίσως θα μπορουσατε να μιλησετε με τον κτηνιατρο σας και αν σας το συστήσει να κάνετε μια αιματολογική για να εισαστε απολυτα σιγουροι οτι ολα ειναι καλα!

1. Αφυδάτωση

Αν η μύτη της γάτας σας είναι χλωμή, η αιτία πίσω από αυτό το γεγονός μπορεί να είναι η.. αφυδάτωση! Φυσικά σας έχω πει πόσο σημαντικό είναι το θέμα της καλής ενυδάτωσης της γάτας σας. Όπως σας έχω πει ότι υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γάτες που βασίζονται στην ξηρά τροφή προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο λιγότερο νερό από αυτές που βασίζονται στην υγρή τροφή. Φυσικά η αφυδάτωση μπορεί να μην οφείλεται στην διατροφή αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους λόγους. 

Η υποψία ότι η γάτα είναι αφυδατωμένη θα ενισχυθεί αν εκτός από την χλωμή μύτη παρατηρείτε και ληθαργικότητα, μάτια βαριά/θολά, αδυναμία, καθώς και χλωμά ούλα που φαίνονται.. ξηρά!

Πως να βοηθήσετε:

Σας τα έχω πει και ξαναπεί:

  • Πρώτα από όλα επικοινωνήστε με τον κτηνίαρός σας ώστε να σας πει αν χρειάζεται να της προσφέρετε ενυδάτωση μέσω υποδόριου ορού! Πιθανώς επίσης να σας ζητήσει να κάνετε περεταίρω εξετάσεις για να βρείτε την υποκείμενη αιτία της αφυδάτωσης!
  • Στροφή στην υγρή τροφή – ναι, είναι αρκετά ακριβή αλλά υπάρχουν και σούπερ οικονομικές λύσεις όπως οι ποιοτικες και με χαμηλό φώσφορο Nuevo (τσιμπήστε τις εδώ)! Βρείτε την λίστα με τις 5 προτεινόμενές μου υγρές τροφές εδώ!
  • Χρησιμοποιήστε σούπες όπως τις εξαιρετικές της GranataPet – τσεκάρετέ τις εδώ!
  • Κρατάτε το μπολ της καθαρό και με φρέσκο νερό
  • Χρησιμοποιήστε ένα συντριβάνι για γάτες όπως αυτό!

2. Αναιμία

Μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη για τη γάτα που την έχω ζήσει στο πετσί μου αρκετές φορές είναι αυτή της αναιμίας! Η αναιμία κάποιες φορές δεν γίνεται αντιληπτή παρά όταν είναι αρκετά αργά, και είναι προχωρημένη! Την πατήσαμε με τον Κινέζο όταν και προσβλήθηκε από αιμομπαρτονέλλα οπότε και την πρώτη φορά ο αιματοκρίτης του έφτασε στο.. 11 και γλίτωσε κυριολεκτικά στο παρα ένα! Την δεύτερη φορά όμως το πήρα είδηση πιο νωρίς επειδή τον είδα να γλείφει πλακάκια (ένα άλλο σημάδι αναιμίας). Τότε δεν ήξερα ότι πρέπει να παρατηρώ προσεκτικά το χρώμα της μύτης γιατί και αυτό είναι μια ένδειξη αναιμίας! 

Πως να βοηθήσετε:

  • Πρώτα από όλα να ζητήσετε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου. Είναι πολύ πιθανό να κάνετε περεταίρω εξετάσεις, πέρα από αιματολογικές που θα επιβεβαιώσουν την αναιμία, για να βρείτε την αιτία της αναιμίας, πχ το πλακάκι για μπαρτονέλλα, βιοχημικές για να δείτε αν τα νεφρά της γάτας είναι σε καλή κατάσταση (οι νεφροπαθείς γάτες υποφέρουν συχνα από αναιμία λόγω ελλειπους παραγωγής από τα νεφρά ερυθροποιητίνης). Ανάλογα με το τι θα δείξουν οι εξετάσεις μπορεί να χορηγηθεί αγωγή στη γάτα σας! Βρείτε το τι κάναμε στην περιπέτεια του Σκλαβή με τα νεφρά του εδώ – σύντομα θα καθίσω γράψω και το τι κάναμε στην περιπέτεια του Κινέζου με την μπαρτονέλλα!
  • Μια γάτα με βαριά αναιμία χρειάζεται ένα όσο το δυνατόν πιο ζεστό και ήσυχο περιβάλλον μια και μπορεί ακόμη και να φλερτάρει με την ανακοπή, την έντονη υποθερμία κλπ! Βάλτε την σε ένα ησυχο δωμάτιο με μια ηλεκτρική θερμοφόρα και μια κουβερτούλα! Βάλτε μουσική χαλαρωτική μουσική για γάτες (βρείτε τέτοιες εδώ), αποφύγετε τους θορύβους και τα δυνατά φώτα!
  • Η γάτα είναι πιθανόν να μην έχει καν κουράγιο να φάει, οπότε ίσως έχει νόημα να της προσφέρετε με τη σήριγγα μικρές ποσότητες μια recovery τροφής σε μορφή μους. Εμείς χρησιμοποίησαμε στην περίπτωση του Κινέζου την πολύ βοηθητική (όπως αποδείχτηκε) Royal Canin Recovery (βρείτε την εδώ) ενώ μέσα στη σήριγγα προσθέταμε και το πολυβιταμινουχο συμπλήρωμα Anima Strath (βρείτε το εδώ) αλλά και το συμπλήρωμα Complivit (βοηθάει να ανοίξει η όρεξη) και Hemovet (βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας – τσεκ εδώ)!

3. Υποθερμία

Το χλωμό χρώμα της μύτης μπορεί να οφείλεται και σε υποθερμία (η οποία μπορεί να συνδυάζεται βεβαίως με κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα (αναιμία ή αφυδάτωση). Περεταίρω ενδείξεις ότι πρόκειται για υποθερμία είναι ότι τα αυτιά της γάτας είναι κρύα, το σώμα της τρέμει και είναι αδύναμη! Η υποθερμία και πάλι μπορεί να σχετίζεται με διάφορες αιτίες, όπως το ότι είναι πολύ εκτεθειμένη στο κρύο, αλλά και πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις όπως ότι η γάτα καταρρέει, ή έχει θέμα στα νεφρά της –  ααχ ο Σκλαβάκος μου είχε υποθερμία και τις 48 μέρες της περιπέτειάς του με τα νεφρά – κινούνταν στο 37, ενώ την τελευταία μέρα έπεσε στο 34.. .

Πως να βοηθήσετε:
  • Και πάλι πρώτα από όλα ζητάτε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας ο οποιος με μια μέτρηση της θερμοκρασίας θα διαπιστώσει αν η γάτα ειναι υποθερμική (οι 38 βαθμοί Κελσίουείναι το κατώτερο φυσιολογικό όριο για τη γάτα). Θερμόμετρο είναι δυνατό να βάλετε στη γάτα σας και στο σπίτι! 
  • Ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει ζεστό ορο υποδόρια, ενώ φυσικά θα ζητήσει να γίνουν εξετάσεις για να βρεθεί η πιθανή υποκείμενη αιτία της υποθερμίας και όταν βρεθεί αυτή θα χορηγησεί κατάλληλη αγωγή!
  • Εσείς περιλάβετε τη γάτα σας, βάλτε την σε μια κουβερτούλα πάνω σε ένα  αυτοθερμαινόμενο κρεβατάκι σαν αυτό!, κάτω από το οποιο θα υπάρχει και μια ηλεκτρική θερμοφόρα!

4. Διαβήτης

Ο διαβήτησης στις γάτες συνδυάζεται με συμπτώματα όπως αυξημένη ούρηση και δίψα. Αυτά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αφυδάτωση στη γάτα που όπως είπαμε προηγουμένως μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα η μύτη να είναι χλωμή! Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη είναι η παχυσαρκία, το γήρας και η σωματική αδράνεια! Να σημειωθεί ότι ο διαβήτης δεν θεραπεύεται, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και αγωγή μπορεί μια γάτα να ζήσει πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής!

Πως να βοηθήσετε:
  • Ο κτηνίατρός σας αφού κάνει τις εξετάσεις που χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί ότι η γάτα υποφέρει από διαβήτη θα ζητήσει πιθανώς αλλαγή σε μια διατροφή κατάλληλη για το διαβήτη και μια γενικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής της γάτας, ενώ κάτα πάσα πιθανότητα θα χορηγηθεί ινσουλίνη!
  • Η πιο αξιόλογή τροφή για τον διαβήτη που έχω εντοπίσει είναι η υγρή τροφή της εξαιρετικής Calibra (όλες οι τροφές Calibra βασίζονται σε κρέας και έχουν ξεκάθαρη ετικέτα) που μπορείτε να βρείτε εδώ!
  • Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία με τον πιο ανώδυνο και υγιεινό τρόπο, κάνοντας στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές, απόλυτα εύπεπτες, με υψηλή ικανότητα κορεσμού της πείνας που θα βοηθήσουν τη γάτα σας να χάσει βάρος χωρίς να χρειαστεί να πεινάσει! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Διευκρίνηση νο2

Καθώς εξελίσσεται και η σχετική συζήτηση στα σόσιαλ γύρω από το θέμα θα ήθελα να διευκρινήσω κάτι ακόμη. Οι διαφορες γρήγορες εμπειρικες εξετασεις γινονται πριν γινουν οι εξετασεις στο κτηνιατρειο και εννοειται οτι οι εξετασεις του κτηνιατρειου προφανως και ειναι πιο ακριβεις και ασφαλεις. Δλδ αν πχ η γατα σας εχει αιματοκριτη 40 και το χρωμα της μυτης ειναι αρκετα ανοιχτο, δεν χρειαζεται να υποψιαζεστε αναιμια. Η αιματολογικη που εδειξε 40 αιματοκριτη κανει ξεκαθαρο οτι η γατουλα ΔΕΝ εχει αναιμια!

Οι διαφορες εμπειρικες εξετασεις (παρατηρηση σε χρωμα μυτης, ουλων, παρατηρηση οπισθιων, επιθηλίων, δερματος στον αυχενα για πιθανη αφυδατωση, παρατηρηση πολυδιψιας, πολυουριας κλπ κλπ) ειναι χρησιμες διοτι αν παρατηρησουμε κατι που μοιαζει ανησυχητικο παμε και κανουμε εξετασεις στο κτηνιατρειο για να δουμε αν οντως εχει καποιο θεμα η γατα μας

Αντί επιλόγου

Παιδιά, χρειάζεται φοβερή παρατηρητικότητα και εγρήγορση – χωρίς όμως αυτό να μας γίνει εμμονή – για να μπορέσετε να βοηθήσετε τη γάτα σας να είναι υγιής, χαρούμενη και ξέγνοιαστη! Ένας τρόπος είναι και αυτή η πολύ εύκολη και σύντομη εξέταση του χρώματος της μύτης της! 

Και μια και μιλάμε για τη μύτη να πούμε ότι και το πόσο υγρή είναι η μύτη της γάτας μπορεί να υποδηλώνει πιθανά θέματα υγείας – διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι μπορείτε να καταλάβετε πολλά για την υγεία της γάτας σας επίσης παρατηρώντας την τουαλέτα της παρατηρώντας την τουαλέτα της ή και τα.. οπίσθιά της – βρείτε το σχετικό μου άρθρο εδώ

2 Απαντήσεις

  1. Ευχαριστούμε για αλλά μια φορά 😺
    Η μια γατούλα μου είναι κατάμαυρη, ο άλλος ασπρόμαυρος και οι μύτες τους δεν φαίνονται 😼
    Υπάρχει άλλος τρόπος να παρατηρήσουμε ότι όλα είναι καλά ;;

    1. Για τα συγκεκριμενα θεματα (αφυδατωση, αναιμια, υποθερμια) αναφέρω και αλλες ενδειξεις όπως χλωμα ουλα, τρεμουλο, αδυναμία κλπ κλπ! Επισης εχω λινκ στο αρθρο για ενα αλλο μου αρθρο με 10 εμπειρικα σημαδια που δειχνουν αναιμια! Επίσης η ξηρότητα/υγρότητα της μύτης δινει σημαδια, εχω λινκ και προς αυτο το αρθρο σε τουτο εδω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *