Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην επικοινωνία της γάτας με τον άνθρωπο και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τις δικές μας εμπειρίες που μας οδηγούν σε μια πεποίθηση για το πόσο πραγματική επικοινωνία υπάρχει μεταξύ της γάτας μας και εμάς!
Όμως τι λέει η επιστήμη για όλα ετούτα; Καταλαβαίνει η γάτα την ανθρώπινη γλώσσα; Οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε όντως; Και καταλαβαίνουν το όνομά τους; Αναγνωρίζουν τις φωνές των χουμανιστικών τους γονέων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω κοιτάζοντάς τα από τη μεριά της επιστήμης:
Τελικά οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε;
Σύμφωνα με νέες μελέτες οι γάτες μπορύν να ξεχωρίσουν συγκεκριμένες λέξεις που οι κηδεμόνες τους χρησιμοποιούν, αλλά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως η πλειοψηφία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δεν γίνονται αντιληπτές από τις γάτες και “απορρίπτονται” με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι οι γάτες αντιλαμβάνονται μόνο συγκεκριμένες λέξεις, αλλά και αυτές δεν έχουν την ίδια σημασία για εκείνες και για εσάς!
Σε ετούτο το σημείο μου φαίνεται αρκετά χρήσιμο να θυμηθούμε μερικά πράγματα για την ακοή της γάτας! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ
Τα πάντα για την ακοή της γάτας
Έχοντας πει και όλα τα παραπάνω ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο και σε μερικά πιο συγκεκριμένα ερωτήματα:

Αναγνωρίζουν οι γάτες τη φωνή του δικού τους ανθρώπου;
Οι γάτες ζουν μαζί με τους ανθρώπους για 10000 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι γάτες έμαθαν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, έστω μέχρι κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 οι γάτες αναγνωρίζουν τη χροιά της φωνής του ανθρώπου τους… αν και συνήθως επιλέγουν να τον αγνοούν. Οκ, αρκετοί από εσάς έχετε σίγουρα παρόμοιες εμπειρίες (αλλά σίγουρα όχι όλοι).
Εν ολίγοις οι γάτες έχουν την ικανότητά να αναγνωρίζουν την φωνή του ανθρώπου τους από διάφορους άλλους ήχους και φωνές αλλά η ανταπόκρισή τους συχνά εξαντλείται σε ένα στρίψιμο του αυτιού προς την πηγή του ήχου – δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν τη φωνή. Ωστόσο δεν συνηθίζουν μια περεταίρω απόκριση στο φωνητικό μήνυμα που αναγνωρίζουν – φυσικά όπως μπορούμε να βεβαιώσουμε όλοι από την εμπειρία μας, σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν και συχνές εξαιρέσεις!
Τώρα τα πράματα γίνονται αρκετά διαφορετικά όοοταν εκτός από την φωνή μας οι γάτες έρθουν αντιμέτωπες και με μια γενναία κουταλιά από ένα μυρωδάτο πατέ (δοκιμάστε τα λαχταριστά Lucky Lou Lifestage – βρείτε τα εδώ) ή αν είναι της ξηράς τροφής, όταν εμφανιστούν στην εξίσωση μερικές κροκέτες από μια ποιοτική τροφή (πάντα με ξεκάθαρη ετικέτα, μετρημένο υδατάνθρακα και περιορισμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο) όπως η ελληνική Ambrosia! Εκεί είναι πολύ πιθανό η γάτα να μην αρκεστεί σε ένα απλό στρίψιμο του αυτιού!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Ανταποκρίνονται οι γάτες στο κάλεσμα με το όνομά τους;
Και πάλι ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες εμπειρίες μας ας δούμε τι έδειξε μια σχετική μελέτη του 2019 (με μεγάλο δείγμα). Η μελέτη λοιπόν έκανε ξεκάθαρο ότι οι γάτες αναγνωρίζουν την λέξη/ηχητικό μήνυμα που αντιστοιχεί στο όνομά τους αλλά και πάλι είναι αρκετά απίθανο να ανταποκριθούν περεταίρω!

Ξέρουν οι γάτες το όνομά τους;
Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα! Ναι μεν η γάτα ξέρει να αναγνωρίζει το όνομα που τους αντιστοιχεί, αλλά το επόμενο και ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα είναι το εξής: Καταλαβαίνει η γάτα ότι αυτό το όνομα αναφέρεται σε εκείνες, είναι προσδιοριστικό του ατόμου τους;
Ή απλώς η γάτα αναγνωρίζει το όνομα (πχ Τσίτσος) σας ένα ηχητικό σήμα που δείχνει ότι κάτι θα συμβεί αμέσως μετά; Συχνά όταν φωνάζουμε το όνομα μιας γάτας ακολουθεί κάτι, πχ είναι ώρα για φαγητό ή για λιχουδιά (οι αγαπημένες μου εδώ) ή για παιχνίδι με το μπαλάκι που κινείται μόνο του, ή για βόλτα στο (ασφαλές, με δίχτυ ως πάνω) μπαλκόνι ή ακόμη και για έξοδο στην αυλή με το σαμαράκι (βρείτε ένα τέτοιο εδώ). Έτσι οι γάτες δεν συνδυάζουν το όνομά τους με το άτομό τους αλλά ως κάτι που σημαίνει “φαγητό”, “λιχουδιά” κλπ!
Με λίγα λόγια όταν φωνάζετε “Τσίτσο” εκείνος μπορει να είναι σαν να ακούει… “Φαγητόοο”! ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, απίστευτο κομιουνικέισον μπρέικντάουν.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ
Πως σκέφτονται οι γάτες;
Γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω;
Υπάρχει εξήγηση για αυτό το .. αδιέξοδο στην επικοινωνία μεταξύ εσάς και της γάτας σας. Σύμφωνα με τη θεωρία της “εξοικείωσης” η γάτα τείνει να “κρατάει” από τα διάφορα ηχητικά μηνύματα μόνο εκείνα που συνδυάζονται με την ευχαρίστηση ή τον πόνο. Έτσι όταν εσείς χρησιμοποιείτε διάφορες λέξεις εμείς “κρατάμε” μόνο εκείνες που συνδυάζουμε εμπειρικά με κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Έτσι οι λέξεις “βόλτα” “Τσίτσο” “κτηνίατρος” όπως και διάφορες άλλες εμπειρίες όπως το μποξ μεταφοράς (ένα στιβαρό τέτοιο εδώ) γίνονται αντιληπτές και νοηματοδοτούνται ανάλογα με θετική ή αρνητική χροιά.
Καταλαβαίνουν οι γάτες την ανθρώπινη γλώσσα;
Αν και οι γάτες αναγνωρίζουν τον ήχο του ονόματός τους (άσχετα αν δεν καταλαβαίνουν ότι αναφέρεται στο άτομό τους) και την χροιά του κηδεμόνα τους δεν έχουν καμία κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας! Τίποτα από όσα λέτε δεν καταχωρείται ως κάτι με νόημα γι’ αυτές εκτός από όταν ακούν το όνομά τους ή τις χαρακτηριστικές λέξεις κλειδιά που τις αφορούν (φαγητό, βόλτα κλπ).
Και επαναλαμβάνουμε: ανταποκρίνονται στον ήχο του ονόματός τους μόνο και μόνο γιατί σημαίνει ότι κάτι θα συμβεί που θα τις επηρεάσει άμεσα! Μια και οι υπόλοιπες λέξεις δεν έχουν άμεση επίδραση στη γάτα, απλώς τις αγνοούν.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι και αρκετές μεθόδοι εκπαίδευσης της γάτας που έχουν να κάνουν με φωνητικές εντολές ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές! Από την άλλη κάποιες μέθοδοι φαίνονται αρκετά αποδοτικές! Μάθετε για παράδειγμα πως να μάθετε στη γάτα σας να έρχεται προς εσάς όταν φωνάζετε το όνομά της, μέσα από τον αναλυτικό μου οδηγό ακριβώς ΕΔΩ. Για περισσότερη διερεύνηση των τεχνικών εκαπίδευσης της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ: Κεφαλαιο: Εκπαίδευση Γάτας
Μετά από όσα αναφέραμε παραπάνω μου γεννιέται και το ερώτημα μήπως η αντίληψη που έχουν οι γάτες και για τα υπόλοιπα ερεθίσματα διαφέρει σημαντικά από αυτή που έχουν οι άνθρωποί. Δείτε για παράδειγμα πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα και πόσο διαφέρει η εμπειρία τους από αυτή των ανθρώπων για τις γάτες σε αυτό το διαφωτιστικό άρθρο.
Κλείνοντας να πω ότι τα παραπάνω είναι αποτελέσματα ερευνών που βασίζονται πάντα σε ένα αναφορικό σύστημα, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, οπότε μην λαμβάνετε τα συμπεράσματά τους ως κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ωστόσο έχουν το ενδιαφέρον τους, μια και μας δείχνουν μια οπτική που ίσως ούτε καν την είχαμε φανταστεί!
Τέλος να πω ότι υπάρχουν κάποια (αμφισβητούμενα) τιπς για το όνομα που θα πρέπει να δώσετε στη γάτα σας, ώστε αυτή να το ακούει! Ανακαλύψτε τα ΕΔΩ.
16 Απαντήσεις
Καλησπέρα σας, έχω δυο γάτες θηλυκές και επιβεβαιώνω ότι και οι δυο τους ακούν το
Όνομα τους, όχι για το φαγητό ,., είναι αξιαγάπητα πλάσματα!!!
Έχω στο σπίτι 5 γάτες. Η κάθε μία ξέρει το όνομά της και ανταποκρίνεται σε αυτό. Και όχι όταν πρόκειται για το φαγητό τους. Τα υπόλοιπα τα αφήνω για τις “μελέτες”.
Ο Κουκουτσίνος μόλις ακούσει το όνομα του έρχεται, χουρχουρίζει και κάθεται για χάδια. Επίσης αντιλαμβάνεται το “οοοχι, δεν επιτρέπεται” και σταματάει αν τον πετύχω σε ώρα ζημιάς ή άμα πάει να με δαγκώσει και του το πω επίσης σταματάει 💜
Έχω κ εγώ μια.γατουλα η οποία αναγνωρίζει το όνομα της.όχι για φαγητό….καταλαβσινει επίσης.όταν την καλώ για.φαγητο….το όνομα της το ξέρει εκατό τοις εκατό….έιναι πολύ ιδιαίτερα κ αξιαγάπητά πλάσματα….
Η Λαρού σίγουρα ακούει το όνομά της. Επίσης και στο όχι σταματάει. εδώ κι εναν χρόνο της φέραμε τον Όλαφ.
Αυτός προσπαθεί αλλά πιο πολυ νομίζω οτι το έχει συνδιάσει με φαγητό.
Επίσης μόλις ακουει ΟΟΟΧΙ κοιταζει γύρω γύρω να δει που είναι η Λαρού, επειδή ετσι την σταματαγαμε οταν
του ορμαγε για πολυ καιρό!
Έχω 2 μπαμπάδες 12 και 14 ετών που ξεχωρίζουν ολοκαθαρα τα ονόματα τους Ρασπουτιν Σπινόζα. ακόμα και όταν τα προφέρουν αλλά άτομα!!! Αλλά και μερικές άλλες λέξεις που τα αφορούν άμεσα!!!
Γεια σας έχω ένα γάτακι αδεσποτάκι που δε ακούει…. όμως μια χαρά με καταλαβαίνει έμαθε τα όρια του φυσικά πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αφήσω να βγει έξω από το σπίτι γιατί θα χαθεί. Το λατρεύω και του συμπεριφέρομαι κανονικά σαν να μην έχει πρόβλημα και θα του μιλήσω γλυκά όλη μέρα αλλά και θα το μαλώσω όταν κάνει αταξία μία χαρά καταλαβαίνει τα πάντα. Είμαι τυχερή που το βρήκα στο δρόμο και το έσωσα και αυτό ακόμα πιο τυχερό 🤗
Δεν εξιδανίκευω την νοημοσύνη τους,αλλά υπάρχουν γάτες με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από αλλες.Πιστεύω στη δύναμη που έχουν να βλέπουν τις εικόνες του μυαλού μας.Αναλόγως πόσο καιρό είναι μαζί μας, πόσο μας αγαπανε και μας εμπιστεύονται.Μπορει να είναι και θέμα χαρακτήρα της γάτας μας,μπορεί να είναι και θέμα ράτσας.Τα πειράματα δεν αποδεικνύουν ότι η γάτα δεν έχει την δική της λογική και τους κωδικες συνεννόησης με τον άνθρωπο της.Ειδικά αν γίνονται σε περιβαλον που είναι άγνωστο για αυτές.
Έχω δύο γάτες…τον Μαξίμ και την Κιάρα. Γνωρίζοντας πολλά από τα παραπάνω είχα περιέργεια για το πώς θα εξελιχθεί η επικοινωνία μας. Ο Μαξίμ ,λοιπόν, όχι μόνο ακούει τ’όνομά του..αλλά μου απαντάει κιόλας ..με ένα συγκεκριμένο ήχο- νιαούρισμα. Η Κιάρα από την άλλη όταν καταλάβει ότι είμαι στεναχωρημένη πηδάει επάνω μου, με κοιτάει στα μάτια και με χαϊδεύει με τις πατουσίτσες της…μου χει σκουπίσει και δάκρυα….Όλα τ’άλλα …είναι περιττά….
Η γάτα μου αναγνωρίζει το όνομά της και τις λέξεις “έλα” και “κάτω”!!! Δε τις έχει αγνοήσει ούτε μια φορά….!
Ανοησίες. Έχω μια Άγκυρας και έναν Σιάμ. Καταλαβαίνουν ο,τι και αν τους λέω, κάνουν αμέσως αυτό που τους ζητώ και αν έχουν αντίρρηση την εκφράζουν με την αντίστοιχη φωνή. Βέβαια ζουν μαζί μας 18 χρόνια μέσα στο σπίτι και είμαστε σε στενή επαφή.
Το φουντούκι μου και αναγνωρίζει το όνομά του, ασχέτως φαγητού…και καταλαβαίνει απόλυτα το “μη” ως εντολή για να μην κάνει κάτι ή για να σταματήσει να το κάνει.. και μου “απαντάει ” με νιαουρισματα σε πολλές περιπτώσεις….
Εχω 5 γατες η μια μονο οταν είμαι στον ιδιο χωρο και την φωναξω με το ονομα της γυρίζει το κεφαλι της και με κοιταει.. Επισης οταν την φωναξω και ειμαι σε αλλο χωρο ερχεται.. Η Σιλα μου… ❤️
πάντως ‘οταν λέω πάμε για ύπνο” ,πάει στο δωμάτιο ..όχι στο φαί χαχαχα
Έχω 5 γάτες… Η κάθε μία αναγνωρίζει το όνομά της ξεχωριστά και μάλιστα όταν ρωτάω την μία που είναι μια άλλη , πάει και μου δείχνει που βρίσκεται η συγκεκριμένη, το όνομα που την ρώτησα !! Εξωπραγματικά πλάσματα που τα λατρεύουμε και μας εκπλήσσουν καθημερινά…
πωπω τελικααα υπαρχει φοβερη ποικιλομορφια, αλλες με φοβερη αντιληψη ηχων και συνδυασμο με πράγματα, άλλες οχι κλπ κλπ