Πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Έχετε κοιτάξει και εσείς τη γάτα σας μέσα στα μάτια της και έχετε αναρωτηθεί τι βλέπει όταν αυτή σας κοιτάζει; Οι γάτες βλέπουν τους ανθρώπους πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους. Η οπτική των γατών είναι.. γατίσια! Και καταλαβαίνοντας τι βλέπει η γάτα σας είναι αρκετά βοηθητικό στο να την καταλάβετε!

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και ίσως βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας! 

Σας βλέπει έγχρωμους;

Τεχνικά η γάτα βλέπει χρώματα αλλά στην πράξη βλέπει εσας και οτιδήποτε άλλο με διαφορετική ένταση φωτός από ότι εμείς. Έχοντας πολύ λίγα κωνία (τα οποια αντιλαμβάνονται το κόκκινο χρώμα) βλέπουν τον κόσμο αρκετά μπλε, γκρι και κίτρινο, ενώ αδυνατεί να διακρίνει τα κόκκινα και τα πράσινα. Έτσι αν έχετε πχ κόκκινα μαλλιά η γάτα σας αδυνατεί να τα διακρίνει!

Ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν οτί οι γάτες μπορούν να δουν χρώματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν, χρώματα στο φάσμα του υπεριώδους – χρώματα που οι άνθρωποι μπορούν να δουν μόνο με “μαύρο χρώμα” (black light). Αν τώρα αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό τον κόσμο που εκπέμπουν στο υπεριώδες (όπως λουλούδια και πουλιά) καταλαβαίνουμε ότι ο κο΄σμος που βλέπει μια γάτα είναι πολύ έντονος/ζωηρός, χρωματικά!

Πως σας βλέπει από μακριά;

Αν βρίσκεστε μακριά από μια γάτα αυτό που διακρίνει είναι μια μεγάλη θλούρα. Τα ανθρώπινα μάτια έχου μύες που επιτρέπουν να αλλάξουν το σχήμα των φακών ώστε να εστιάσουν σε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, αλλά τα μάτια της γάτας δεν έχουν τέτοιους μύες και έτσι είναι περιορισμένες στο να μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 15 και 50 εκατοστών. 

Συνοψίζοντας τα δύο παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι οι γάτες βλέπουν καθαρά μόνο σε συγκεκριμένες αποστάσεις και η εικόνα που βλέπουν θυμίζει με τις εικόνες που βλέπουμε όταν μαύρο φως φωτίσει ένα αντικείμενο. Φανταστείτε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω πως βλέπει το πρόσωπό σας!

Αναγνωρίζει ότι ανήκετε σε άλλο είδος;

Έτσι όπως σας φέρονται οι γάτες μοιάζει σαν να νομίζουν ότι είσαστε τεράστιες, αδέξιες γάτες. Όταν μια γάτα τρίβεται πάνω σας (πχ στο πρόσωπό σας ή στα πόδια σας) και ανασηκώνει την ουρά της σας χαιρετάει όπως θα χαιρετούσε και μια άλλη γάτα! Αντίθετα τα σκυλιά παίζουν και επικοινωνούν διαφορετικά με άλλα σκυλιά από ό, τι με τους ανθρώπους, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του είδους τους και του είδους των ανθρώπων. 

Ο ερευνητής της συμπεριφοράς της γάτας  John Bradshaw δηλώνει ότι οι γάτες πιθανότατα σας βλέπουν ως ιδιαίτερα αδέξια πλάσματα (σε σχέση με την αμίμητη χάρη και λεπτότητα της κίνησης της γάτας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σας βλέπουν σαν κατώτερα πλάσματα. Άλλωστε το τρίψιμο στα πόδια σας και οι κεφαλιές τους ως μορφές χαιρετισμού δεν δηλώνουν ότι σας θεωρούν υποδυέστερους!

Συνάμα υπάρχουν ενδείξεις ότι σας νιώθουν σαν οικογένειά τους. Όταν κάνουν πατουσάκια πάνω σας σας συμπεριφέρονται όπως  ένα γατάκι μεταχειρίζεται τη μητέρα του ζητώντας γαλατάκι. Άλλοτε πάλι έχει τη διάθεση να σας καλλωπίσει (να γλείψει τα μαλλιά σας ή τη μύτη σας κλπ) και σε αυτή την περίπτωση μάλλον σας βλέπει σας μικρό γατάκι!

Μπορεί να διακρίνει με την οπτική αίσθηση τα ανθρώπινα πρόσωπα;

Οι γάτες είτε δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά ανθρώπινα πρόσωπα είτε απλά δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Το 2005, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας πραγματοποίησαν μια δοκιμή στην οποία οι γάτες και τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν σε διακρίσεις αντικειμένων και μοτίβων με χρήση λιχουδιών για επιβράβευση. Όταν εμφανίζονται εικόνες οικείων και ξένων προσώπων οι γάτες αναγνώριζαν το οικείο πρόσωπο μόνο στις μισές περιπτώσεις!

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές εμφάνισαν στις γάτες τα πρόσωπα οικείων και αγνώστων γατών και οι γάτες αναγνώρισαν την οικεία γάτα στο 90% των περιπτώσεων. Επίσης οι γάτες αναγνώρισαν την εικόνα ενός οικείου εξωτερικού χώρου (ξεχωρίζοντάς τον από ενα άγνωστο υπαίθριο περιβάλλον) στο 86% των περιπτώσεων! Γίνεται σαφές ότι οι γάτες έχουν καλή οπτική αναγνώριση για οτιδήποτε εκτός από τα ανθρώπινα πρόσωπα. Βρήκα και μια κάπως συγκλονιστική εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει τι βλέπουν οι άνθρωποι και τι βλέπουν οι γάτες κοιτάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο, την οποία σας παρουσιάζει εδώ με κάθε επιφύλαξη:

Ωστόσο αν και η γάτα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ικανοποιητικά τα ανθρώπινα πρόσωπα απο την εμφάνιση, έχει άλλα στοιχεία, όπως οι μυρωδιές, ή ο ήχος της φωνής για να σας αναγνωρίσει. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι οι γάτες αναγνωρίζουν τις φωνές των οικείων προσώπων τους ξεχωρίζοντάς τις και αντιδρώντας πολύ πιο έντονα στο άκουσμά τους από ότι στο άκουσμα φωνών ξένων!

Έτσι αν και τελικά οι γάτες δυσκολεύονται να σας αναγνωρίσουν με τη βοήθεια της οπτικής αίσθησης έχουν τον τρόπο τους χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις και την ικανότητα της μνήμης να σας διακρίνουν και να σας εκδηλώσουν την ακαταμάχητη στοργή τους!

2 Απαντήσεις

  1. Από ότι καταλαβα δεν βλεπουν πολύ κοντά. Βαζεις το πιατακι κατω απο το κεφαλι τους και δεν το βλεπουν. Πρέπει να τους βαλεις το μουτρί τους στο φαγητο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *