Πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα;

Έχετε κοιτάξει και εσείς τη γάτα σας μέσα στα μάτια της και έχετε αναρωτηθεί τι βλέπει όταν αυτή σας κοιτάζει; Οι γάτες βλέπουν τους ανθρώπους πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους. Η οπτική των γατών είναι.. γατίσια! Και καταλαβαίνοντας τι βλέπει η γάτα σας είναι αρκετά βοηθητικό στο να την καταλάβετε!

 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και ίσως βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας! 

Σας βλέπει έγχρωμους;

Τεχνικά η γάτα βλέπει χρώματα αλλά στην πράξη βλέπει εσας και οτιδήποτε άλλο με διαφορετική ένταση φωτός από ότι εμείς. Έχοντας πολύ λίγα κωνία (τα οποια αντιλαμβάνονται το κόκκινο χρώμα) βλέπουν τον κόσμο αρκετά μπλε, γκρι και κίτρινο, ενώ αδυνατεί να διακρίνει τα κόκκινα και τα πράσινα. Έτσι αν έχετε πχ κόκκινα μαλλιά η γάτα σας αδυνατεί να τα διακρίνει – είναι πιθανό να σας βλέπει.. πρασινομαλλη!

Ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν οτί οι γάτες μπορούν να δουν χρώματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν, χρώματα στο φάσμα του υπεριώδους – χρώματα που οι άνθρωποι μπορούν να δουν μόνο με “μαύρο χρώμα” (black light). Αν τώρα αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό τον κόσμο που εκπέμπουν στο υπεριώδες (όπως λουλούδια και πουλιά) καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος που βλέπει μια γάτα είναι πολύ έντονος/ζωηρός, χρωματικά!

Πως σας βλέπει από μακριά;

Αν βρίσκεστε μακριά από μια γάτα αυτό που διακρίνει είναι μια μεγάλη θλούρα. Τα ανθρώπινα μάτια έχου μύες που επιτρέπουν να αλλάξουν το σχήμα των φακών ώστε να εστιάσουν σε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, αλλά τα μάτια της γάτας δεν έχουν τέτοιους μύες και έτσι είναι περιορισμένες στο να μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 15 και 50 εκατοστών. 

Συνοψίζοντας τα δύο παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι οι γάτες βλέπουν καθαρά μόνο σε συγκεκριμένες αποστάσεις και η εικόνα που βλέπουν θυμίζει με τις εικόνες που βλέπουμε όταν μαύρο φως φωτίσει ένα αντικείμενο. Φανταστείτε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω πως βλέπει το πρόσωπό σας!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
13 πράγματα που δεν ξέρατε για τα μάτια της γάτας

Αναγνωρίζει ότι ανήκετε σε άλλο είδος;

Έτσι όπως σας φέρονται οι γάτες μοιάζει σαν να νομίζουν ότι είσαστε τεράστιες, αδέξιες γάτες. Όταν μια γάτα τρίβεται πάνω σας (πχ στο πρόσωπό σας ή στα πόδια σας) και ανασηκώνει την ουρά της σας χαιρετάει όπως θα χαιρετούσε και μια άλλη γάτα! Αντίθετα τα σκυλιά παίζουν και επικοινωνούν διαφορετικά με άλλα σκυλιά από ό, τι με τους ανθρώπους, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του είδους τους και του είδους των ανθρώπων. 

Ο ερευνητής της συμπεριφοράς της γάτας  John Bradshaw δηλώνει ότι οι γάτες πιθανότατα σας βλέπουν ως ιδιαίτερα αδέξια πλάσματα (σε σχέση με την αμίμητη χάρη και λεπτότητα της κίνησης της γάτας). Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σας βλέπουν σαν κατώτερα πλάσματα. Άλλωστε το τρίψιμο στα πόδια σας (γιατί οι γάτες τρίβονται .. παντού; – βρείτε την απάντηση ΕΔΩ) και οι κεφαλιές τους ως μορφές χαιρετισμού δεν δηλώνουν ότι σας θεωρούν υποδυέστερους!

Συνάμα υπάρχουν ενδείξεις ότι σας νιώθουν σαν οικογένειά τους. Όταν κάνουν πατουσάκια πάνω σας σας συμπεριφέρονται όπως  ένα γατάκι μεταχειρίζεται τη μητέρα του ζητώντας γαλατάκι (διαβάστε και το σχετικό άρθρο μου  “Γιατί οι γάτες ζυμώνουν“). Άλλοτε πάλι έχει τη διάθεση να σας καλλωπίσει (να γλείψει τα μαλλιά σας ή τη μύτη σας κλπ) και σε αυτή την περίπτωση μάλλον σας βλέπει σας μικρό γατάκι!

ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΙΣ ΚΕΦΑΛΙΕΣ: 5 λόγοι γιατί η γάτα κάνει κεφαλιές;

Μπορεί να διακρίνει με την οπτική αίσθηση τα ανθρώπινα πρόσωπα;

Οι γάτες είτε δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά ανθρώπινα πρόσωπα είτε απλά δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Το 2005, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας πραγματοποίησαν μια δοκιμή στην οποία οι γάτες και τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν σε διακρίσεις αντικειμένων και μοτίβων με χρήση λιχουδιών για επιβράβευση. Όταν εμφανίζονται εικόνες οικείων και ξένων προσώπων οι γάτες αναγνώριζαν το οικείο πρόσωπο μόνο στις μισές περιπτώσεις!

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές εμφάνισαν στις γάτες τα πρόσωπα οικείων και αγνώστων γατών και οι γάτες αναγνώρισαν την οικεία γάτα στο 90% των περιπτώσεων. Επίσης οι γάτες αναγνώρισαν την εικόνα ενός οικείου εξωτερικού χώρου (ξεχωρίζοντάς τον από ενα άγνωστο υπαίθριο περιβάλλον) στο 86% των περιπτώσεων! Γίνεται σαφές ότι οι γάτες έχουν καλή οπτική αναγνώριση για οτιδήποτε εκτός από τα ανθρώπινα πρόσωπα. Βρήκα και μια κάπως συγκλονιστική εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει τι βλέπουν οι άνθρωποι και τι βλέπουν οι γάτες κοιτάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο, την οποία σας παρουσιάζει εδώ με κάθε επιφύλαξη:

Ωστόσο αν και η γάτα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ικανοποιητικά τα ανθρώπινα πρόσωπα απο την εμφάνιση, έχει άλλα στοιχεία, όπως οι μυρωδιές, ή ο ήχος της φωνής για να σας αναγνωρίσει. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι οι γάτες αναγνωρίζουν τις φωνές των οικείων προσώπων τους ξεχωρίζοντάς τις και αντιδρώντας πολύ πιο έντονα στο άκουσμά τους από ότι στο άκουσμα φωνών ξένων!

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ
Πως σκέφτονται οι γάτες;

… εντωμεταξύ στα γατοανάκτορα…

– ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥ, ΔΙΑΟΛΕ, ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟ!
– Τσίιιτσο!;!
– XOYYYYY!
– Τι χουυυ ρε Τσίτσο! Μα τι έπαθες και κάνεις σαν να σε τσίμπησε μύγα!
– ΧΟΥYYY ΛΕΩ! Ποιος είσαι!; Μην κάνεις ούτε βήμα παραπάνω, θα αναγκαστω να χρησιμοποιήσω τις βέρι ντέιντζερους δοντάρες μου , ισως και να σε τραυματίσω θανάσιμα!
– ΡΕ ΤΣΙΤΣΟ, ο πατέρας σου είμαι!
– Αααα εσύ εισαι ρε; Ε ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΤΟΣΗ ΩΡΑ!; Και κάτι μου θύμιζε η χροιά της φωνής σου, αλλά δεν ήμουν σίγουρος!
– Μα καλά δεν με βλέπεις;
– Σε βλέεεεπω, αλλά μη νομίζεις ότι σε βλέπω και τόσο καλά! Μια θολούρα βλέπω, έναν θολο, σκιερό, αδέξιο γίγαντα με μεγάλα άκρα βλέπω, ας όψονται τα ελάχιστα κωνία στους αμφιβληστροειδείς μου! Αλλά και καλύτερα να σε έβλεπα και που ξέρω ότι δεν είσαι κάποια ύαινα μεταμφιεσμένη στην εικόνα του πατέρα;
– Αντε παλι με τις ύαινες και τους πάνθηρες και τις λεοπαρδάλεις του χιονιού! Ωραία, τώρα είμαστε οκ;
– OXI BEBAIA, για να βεβαιωθω πρότεινε τον δείκτη σου στη μύτη μου, να τον μυρίσω, να βεβαιωθω!
– Εντάξει Τσιτσάκο μου, ό,τι πεις Τσιτσάκο μου!


Τούτος ο τρυφερός διάλογος βρίσκεται στο βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η Γάτα που Μιλούσε πολύ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και το οποίο μπορείτε να τσιμπήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Έτσι αν και τελικά οι γάτες δυσκολεύονται να σας αναγνωρίσουν με τη βοήθεια της οπτικής αίσθησης έχουν τον τρόπο τους χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις και την ικανότητα της μνήμης να σας διακρίνουν και να σας εκδηλώσουν την ακαταμάχητη στοργή τους!

Κλείνοντας, αφού είδαμε πολύ αναλυτικά πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα, ας δούμε πως βλέπουν/αντικρύζουν τον .. κόσμο! Την απάντηση θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

13 Απαντήσεις

 1. Από ότι καταλαβα δεν βλεπουν πολύ κοντά. Βαζεις το πιατακι κατω απο το κεφαλι τους και δεν το βλεπουν. Πρέπει να τους βαλεις το μουτρί τους στο φαγητο…

 2. Ο γάτος μου ο Μάκης, συνηθίζει να κάθεται στην αυλή του σπιτιού του γείτονα. Βγαίνω στο μπαλκόνι, με βλέπει, και πριν φωνάξω, τσουπ!! Έρχεται του σκοτωμου… Με βλέπει, η απόσταση είναι 7,8 μέτρα.

  1. Δεσποινα το περιεργο ειναι οταν ειναι εξω απο οικεια μερη, εκει το πραγμα αλλαζει αρδην κανουν λες και δεν εχουν ιδεα ποιος εισαι (συνήθως)

   1. Για κάποιο λόγο συνδέουν το περιβάλλον με τα πρόσωπα. Πάντως ένας γάτος που είχα προ πολλών ετών και ξεχώριζε για την ευφυία του καταλάβαινε την ψυχική μου διάθεση από τον τρόπο που βημάτιζα. Δια της ακοής, πριν μπώ στο σπίτι. Καταλάβαινε επίσης σε ποιον ανήκουν τα βήματα.

 3. Καλημερα. Μια απορία. Δημοσίευσες το πως βλέπει μια γάτα το ανθρωπινο προσωπο και αυτό που φαίνεται στην φωτο , είναι μια θόλουρα, χωρίς καν να φαίνεται ότι διακρίνει έστω λίγο τα χαρακτηριστικά μας. Τότε πως γίνεται, να λένε συμπεριφοριστες, να μην τις κοιτάμε απευθείας στα μάτια, γιατί το εκλαμβάνουν σαν απειλή και καλο ειναι να τους τα ανοιγοκλεινουμε όταν τους μιλάμε ??

  1. ευλογη η απορία σου, η απάντηση μου δεν ειναι ικανοποιητικη, νομιζω αλλα και εκ του αποτελεσματος φαινεται οτι μπορουν να διακρινουν καπως τα ματια

 4. Το άρθρο όμως, δεν λαμβάνει υπόψη του καθόλου τον χαρακτήρα της γάτας. Η γάτα είναι ανεξάρτητη και υπεροπτική. Μπορεί να σε ακούει και να σε βλέπει και όμως να μην σου δίνει καμία σημασία εκείνη τη στιγμή γιατί έτσι της αρέσει. Αυτό δεν συμβαίνει με τον σκύλο.

 5. Η κεραμιδόγατα που ταΐζω στην αυλή του σπιτιού μου, επειδή το σπίτι μου έχει πόρτα και παράθυρα στον κεντρικό δρόμο, μόλις ακούει τη φωνή μου ανεβαίνει, νιαουρίζει και κουτσουνιάζει στο μάρμαρο του παράθυρου.

 6. Οι δικές μου οι γάτες όχι μόνο με ξεχωρίζουν ακόμα και ανάμεσα σε δέκα άτομα, ακούν την φωνή μου από πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις εντολές μου, καταλαβαίνουν ακόμα και το αμάξι μου όταν στρίβω από την στροφή απόσταση περίπου 700 μέτρα και μαζεύονται όλες μπροστά στην πόρτα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας !!

  Το περίεργο είναι ότι το αμάξι της γυναίκας μου δεν το αναγνωρίζουν η δεν δίνουν καθόλου σημασία..

  Η γάτα είναι ένα φαινόμενο κατά εμε που παρότι από τότε που με θυμάμαι είχα γάτες δυσκολεύομαι να εξηγήσω μου φτάνει που με αγαπάνε και μου το δείχνουν καθημερινά και συνεχώς !

  Αλλά σε γενικές γραμμές η γάτα είναι ζωο της συνήθειας και της ησυχίας.
  Τους αρέσει πολύ να αισθάνονται μέλη της οικογένειάς σας, είναι τρομερά περίεργες και δεν περιορίζονται !

  Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο αναγνωρίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας τα καλά και συμφέροντα !!

 7. Ο Νίνο όταν του πετάω ενα μπαλάκι χάρτινο που δε κάνει θόρυβο , το βλέπει που πάει,, ενω ο Χουντίνι που έχει θέμα όρασης , μονο με οτι κάνει θόρυβο τρέχει,,,
  Όταν τον πήγα στην οφθαλμίατρο και τη Ρώτησα αν μας βλέπει, μου είπε “κανονικά” μονο το ενα ματακι είναι σαν να έχει “κουρτίνα”” ….τώρα για χρώματα ,,, οτι χρώμα πσιχνιδακι και να του πετάξω παίζει….

 8. Η γάτα μου όταν γυρίζω σπίτι από την δουλειά τρέχει να με υποδεχθεί. ανεβαίνει πάνω στην τραπεζαρία και περιμένει να την φιλήσω στην μύτη.ειναι κάτι που το κάνει μόνο σε μένα χρόνια τώρα.
  απλά τον τελευταίο χρόνο θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι μου με το κεφάλι της στο ύψος του μαξιλαριού μου.
  όλο το βράδυ γουργουριζει, μου δίνει κουτσουλιές και με γλιφει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *