Το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου

Τους προηγούμενους μήνες, άρχισα να προβληματίζομαι πολύ, μαθαίνοντας συνέχεια για γάτες φίλων του σάιτ που πεθαίνουν ή γλιτώνουν την τελευταία στιγμή απο ουρολιθιάσεις. Ταυτόχρονα, σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι οι περισσότερες γάτες των φίλων της σελίδας που μένουν μέσα στο σπίτι και είναι στειρωμένες είναι παχύσαρκες, ληθαργικές και υποτονικές!

Όλα αυτά με έκαναν να αρχίσω να μελετάω το θέμα της διατροφής της γάτας, να διαβάσω επιστημονικές έρευνες, να ρωτάω κτηνιάτρους για το θέμα των προβλημάτων του ουροποιητικού και για την παχυσαρκία και επιτέλους να βρω μια διατροφολόγο με λατρεία στις γάτες, την Κατερίνα, γνωστή και ως Mister Grey Panther! Έτσι, σιγά σιγά κατάφερα να σχηματίσω μια – κάπως ξεκάθαρη – εικόνα που με βοήθησε να σχεδιάσω ένα διατροφικό πείραμα για τον Τσίτσο!

Πρώτα από όλα θα σας περιγράψω τα ευρήματα που με οδήγησαν στον πειραματισμό που επιχείρησα στη συνέχεια:

Πώς η ξηρά και η υγρή τροφή επηρεάζουν μια γάτα

Α. Δυσπεψία

Οι συμβατικές ξηρές τροφές έχουν συνήθως μπόλικο υδατάνθρακα (35 – 50% – ενώ οι grain free ξηρές τροφές 10 – 25%), όμως το σώμα της γάτας είναι έτσι φτιαγμένο, που δυσκολεύεται να χωνέψει καλά τον υδατάνθρακα. Η γάτα δεν έχει αμυλάση στο σάλιο (σε αντίθεση με τον άνθρωπο) και η πέψη του υδατάνθρακα ξεκινάει ουσιαστικά στο – μικρού μήκους – λεπτό έντερο από την αμυλάση που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Έτσι, ο υδατάνθρακας δε χωνεύεται καλά, το σώμα της γάτας στρεσάρεται προσπαθώντας να τον χωνέψει και η γάτα καταδικάζεται σε καθημερινή δυσπεψία. Φανταστείτε πώς νιώθετε εσείς, οι άνθρωποι, όταν φουσκώνετε. Η γάτα το βιώνει αυτό κάθε μέρα, κάτι που την κάνει ληθαργική, υποτονική, με χαμηλή ενέργεια, χωρίς όρεξη για παιχνίδι και μοιραία η παχυσαρκία και – σε βάθος χρόνου – ο διαβήτης φλερτάρουν. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε στην πλειοψηφία των στειρωμένων γατών που ζουν μέσα στο σπίτι.

Από την άλλη, οι καλές υγρές τροφές έχουν μηδενικό ή ελάχιστο υδατάνθρακα κι έτσι χωνεύονται πολύ εύκολα, χωρίς προβλήματα! Έτσι, αν μειώσετε σημαντικά (ας πούμε στο 50%) την ποσότητα της ξηράς τροφής που τρώει μια γάτα και την αντικαταστήσετε με κατάλληλη ποσότητα υγρής τροφής, δίνοντας συνολικά την ίδια ποσότητα θερμίδων, η ποσότητα του δύσπεπτου υδατάνθρακα θα μειωθεί δραματικά, οι δυσπεψίες θα υποχωρήσουν, η γάτα θα αποκτήσει περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ζωντάνια, θα κινείται και θα παίζει περισσότερο, κάτι που θα εμποδίσει φαινόμενα παχυσαρκίας και μετέπειτα διαβήτη! 

Στον παρακάτω σύνδεσμο φαίνονται οι ενδεικτικές προτάσεις του Τσίτσου για τις καλύτερες υγρές τροφές:

Β. Αφυδάτωση

Τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος μαστίζουν, ιδίως τις στειρωμένες (κυρίως αρσενικές) γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, ενώ δεν είναι σπάνιοι οι θάνατοι, λόγω ουρολιθιάσεων και αυτό το φαινόμενο μοιάζει επίσης να σχετίζεται με την κατανάλωση σχεδόν αποκλειστικά ξηράς τροφής! 

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η ξηρά τροφή έχει μόλις 8 με 10% υγρασία, ενώ η υγρή 70 ως 85% και να συμπληρώσουμε ότι η γάτα δεν έχει φυσική ροπή να πίνει σκέτο νερό, αντίθετα είναι μαθημένη να προσλαμβάνει νερό από τα θήραματά της. 

Ακόμη να σημειώσουμε ότι η γάτα στη φύση τρώει ζουμερά θηράματα με 70% υγρασία, μπόλικη πρωτεϊνη και ελάχιστο μισοχωνεμένο υδατάνθρακα (από τον πεπτικό σωλήνα της λείας). Η ξηρά τροφή δεν έχει καμία σχέση με τα ζουμερά θηράματα, ενώ αντίθετα μια ποιοτική υγρή τροφή είναι μια από τις καλύτερες απομιμήσεις της φυσικής τροφής των γατών

Έτσι, οι γάτες που βασίζονται στην ξηρά τροφή είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα αφυδάτωσης και συνακόλουθες ουρολιθιάσεις (συμπύκνωση των κρυστάλλων στρουβίτη ή οξαλικού ασβεστίου στα ούρα δημιουργούν λίθους), προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό γενικότερα! Η προσθήκη υγρής τροφής στη δίαιτά της, για τους λόγους που αναφέραμε μόλις πριν ενυδατώνει τη γάτα ικανοποιητικά, κάτι που λειτουργεί ως ασπίδα για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού!

Την ίδια στιγμή, η σωστή ενυδάτωση εξασφαλίζει καλύτερη αποτοξίνωση της γάτας, κάτι που βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού, ενώ ο κορεσμός της πείνας επιτυγχάνεται πολύ καλύτερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα που καταναλώνει η γάτα και να καταπολεμώνται φαινόμενα παχυσαρκίας. Για περισσότερη εμβάθυνση σε σχέση με το τρίγωνο Διατροφή-Παχυσαρκια-Ουρολιθιάσεις μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά και ΕΔΩ.

Γ. Προβλήματα δοντιών

Στη φύση, οι γάτες και τα υπόλοιπα αιλουροειδή, όσο μεγαλώνουν, παρουσιάζουν προβλήματα των δοντιών. Και οι οικόσιτες γάτες συνήθως αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, ωστόσο υπάρχει η φήμη ότι οι υγρές τροφές κάνουν κακό στα δόντια ενώ οι ξηρές όχι. Αυτό είναι μια τουλάχιστον αμφισβητήσιμη δήλωση. Σε έρευνα που έκανα για το παραπάνω θέμα βρήκα πόλλα και ενδιαφέροντα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Για να βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνάς μου κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Σε κάθε περίπτωση (είτε η γάτα τρέφεται με υγρή είτε με ξηρά τροφή), η βέβαιη αποφυγή προβλημάτων στοματικής υγιεινής μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με φροντίδα των δοντιών (βούρτσισμα – μια όχι εύκολη διαδικασία)! Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάγκη να αφαιρέσει κάποια δόντια μια γάτα, θα εξακολουθήσει να τρέφεται κανονικά χωρίς προβλήματα (και με κροκέτες και με υγρή τροφή), διότι οι γάτες δεν μασάνε την τροφή – κατά βάση την καταπίνουν!

Ωστόσο επειδή πολλοί από εσάς εξακολουθείτε να είστε υπέρμαχοι της ξηράς τροφής, θα σας πρότεινα τουλάχιστον να επιλέξετε μια ποιοτική ξηρά τροφή (υπάρχουν πολύ σημαντικές διαβαθμίσεις και στην ξηρά τροφή)! Βρείτε τις ενδεικτικές προτάσεις μου αμέσως παρακάτω:

Το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου - 01.05.2021

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αποφάσισα να δοκιμάσω μια αλλαγή στη διατροφή μου. Πριν σας περιγράψω την αλλαγή που επιχείρησα, να σας πω ότι ήμουν 4.2 κιλά, κινούμουν ελάχιστα, ήμουν αρκετά φοβισμένη γάτα, ληθαργική, πάντα πεινασμένη, παραπονιόμουν συνέχεια για φαγητό και δεν ήθελα πολλά παιχνίδια. Έτρωγα 38 γρ. ξηρά τροφή την ημέρα και 5 γρ. υγρή, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διατηρήσω το βάρος μου σταθερό. 

Η πρώτη αλλαγή που επιχείρησα ήταν η εξής:

 • Αρχικά, ζυγίστηκα και μείωσα την ξηρά τροφή στα 30 γρ. ημερησίως, ενώ έβαλα 40 γρ. υγρή τροφή την ημέρα. Έδωσα προσοχή και στην τουαλέτα μου, για τυχόν διάρροιες, αλλά όλα πήγαν καλά.
 • Ξαναζυγίστηκα μετά από 7 ημέρες και διαπίστωσα ότι δεν είχα πάρει βάρος, ενώ υπήρχε μια υποψία ότι η πείνα μου μειώθηκε και η διάθεσή μου είχε βελτιωθεί. Παράλληλα, έπαψα να κοιμάμαι τόσο πολύ. Έκανα νέα μείωση της ξηράς τροφής στα 20 γρ. και αύξησα την υγρή στα 80 γρ. 
 • Μετά από ακόμα 7 ημέρες, ξαναζυγίστηκα και ανακάλυψα ότι είχα χάσει περίπου 200 γρ., ενώ η διάθεσή μου είχε βελτιωθεί δραματικά, άρχισα να παίζω πολύ παραπάνω, ζητούσα και έβγαινα έξω σχεδόν κάθε μέρα και σταμάτησα επιτέλους να πεινάω! To πείραμα συνεχίζεται για 2 μήνες τώρα.

Στους παρακάτω συνδέσμους, θα βρείτε τις ενδεικτικές μου προτάσεις για ξηρά (grain free) και για υγρή τροφή! Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, οπότε αν βρείτε άλλες τροφές με παρόμοια σύσταση και χημική ανάλυση, μπορείτε να τις επιλέξετε:

O ΤΣΙΤΣΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Tην ξηρά τροφή Carnilove Cat Grain Free - Lamb & Wild Boar Sterilised
Tην υγρή τροφή Bozita Chunks in Jelly & την Wellfed (σε πολλές διάφορες γεύσεις)

16.05.2021

Δυστυχώς, η ευρυθμία του πειράματος εμποδίστηκε από τη μηνιαία νοσηλεία του Κινέζου που κόντεψε να πεθάνει από αιμομπαρτονέλλα, γιατί η παρουσία του μέσα στο σπίτι με έκανε να χάσω εκ νέου το κέφι μου και να μη σηκώνομαι από το κρεβάτι μου με τίποτα – κάτι που μάλλον με έκανε να βάλω μερικά έξτρα γραμμάρια. Ωστόσο, αφού ο Κινέζος έγιανε και μετά το πέρας άλλων 15 ημερών, η καλή μου διάθεση επανήλθε και τώρα ποιος με πιάνει! 

Ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν έχω χάσει ουσιαστικά καθόλου βάρος, ίσως και εξαιτίας της αναποδιάς με τον Κινέζο. Παρόλα αυτά οι αλλάγες που επήλθαν στη διάθεσή μου με κάνουν να συνεχίζω αυτή τη διατροφή και ελπίζω ότι η αυξημένη μου διάθεση και κινητικότητα θα με βοηθήσει να περιορίσω το βάρος μου

Προτείνω ανεπιφύλακτα να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για ένα τέτοιο πειραματισμό και προσπαθήστε να πάρετε από αυτόν πειστικές απαντήσεις!

05.09.2021

Εγώ, ο Τσίτσος έκανα εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι όλα πηγαίνουν καλά και διαπιστώθηκε ότι  όλες οι τιμές είναι εντάξει εκτός από το λίπος που είναι ανεβασμένο και ο κτηνίατρος μας είπε ότι πρέπει να μειωθεί. 

Ας κάνω όμως μια περίληψη του τι συνέβη τους τελευταίους 4 μήνες: Συνέχισα την διατροφή με περίπου μισές θερμίδες ξηρά τροφή και μισές θερμίδες υγρή τροφή. Σταδιακά η γούνα μου έλαμψε, υποχώρησε πολύ η αίσθηση ληθαργικότητας, ενώ φάνηκε σαν το σώμα μου να αρχίσε να ξεφουσκώνει. Η πείνα μου περιορίστηκε πάρα πολύ, όμως η λαιμαργία μου αυξήθηκε γιατί η υγρή τροφή μου (Bozita) είναι πολύ πιο ελκυστική από τις τροφές που έτρωγα πριν, ενώ η και η ξηρά τροφή μου (Carnilove) αναβαθμίστηκε  και είναι πεντανόστιμη.

Εκτός από τις υπόλοιπες εξετάσεις, έλεγξα και το βάρος μου (το κάνω κάθε 15ημερο) και με μικρή απογοήτευση είδα ότι παραμένω πάνω κάτω στα ίδια κιλά με την τιμή που του βάρους πριν εισάγω μπολικη υγρή τροφή στην δίαιτά μου, εκεί γύρω στα 4 κιλά. Το παρήγορο της υπόθεσης ήταν οι πολύ ευπρόσδεκτες αλλαγές που σας περιέγραψα παραπανω!

Στείρωση γάτας

Τι θα κάναμε σε αυτό το μεταίχμιο; Ο κτηνίατρος πρότεινε κτηνιατρική ειδική ξηρά τροφή για χάσιμο βάρους. Αυτό όμως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όλη την έρευνα που είχα κάνει με την διατροφολόγο μου και τους κτηνιάτρους που έχω επικοινωνία, αλλά και σε σχέση με τις επιστημονικές μελέτες που έχω εντοπίσει. Και έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι ακόμη πιο τολμηρό (φροντίζοντας να κάνω συνεχείς ελέγχους, για να μην βάλω την υγεία μου σε κίνδυνο): να κόψω την ξηρά τροφή και να τρέφομαι πλέον μόνο με υγρή τροφή. 

Ταυτόχρονα θα περιορίσω και τις θερμίδες που καταναλώνω. Στο πρώτο στάδιο της δοκιμής μου έτρωγα 20 γρ. ξηρά τροφή και 80 γρ. υγρή, στη συνέχεια 15 γρ. ξηρά τροφή και 80 γρ. υγρή (μείωση 13% των θερμίδων) και τώρα θα τρώω 120 γρ. υγρή τροφή (μην ξεχνάτε ότι η υγρή τροφή έχει περίπου υποτετραπλάσιες από την ξηρά) μειώνοντας τις συνολικές θερμίδες άλλο 12%! Θα μοιράσω τα 120 γρ. σε 6 γεύματα των 20 γραμμαρίων, ώστε να μη μου κάθονται βαριά τα γεύματα και να βοηθιέται ο μεταβολισμός μου να ανεβεί.

Για να δούμε πως θα πάει!

26.09.2021

Κλείνουμε 3 εβδομάδες σίτισης μόνο με υγρή τροφή (Bozita Chunks in Jelly – βρείτε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν ΕΔΩ). Ζυγίστηκα και τα αποτελέσματα είναι υπέροχα!!!!!  Έχασα περιπου 400 γρ. σωματικού βάρους! Απολαμβάνω πάρα πολύ το φαγητό μου, η διάθεση μου είναι τέλεια και παρατήρησα και κάτι ακόμη: το σώμα μου ξεφούσκωσε ακόμη παραπάνω, περπατάω πια αέρινα (και όχι σαν γέρικο γατί) και η τουαλέτα μου είναι εξαιρετική, ελάχιστη και χωρίς καθόλου οσμές! Κάτι που δείχνει ότι αυτό που τρώω είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και μένουν ελάχιστα άχρηστα υλικά! 

Συνεχίζουμεν, ακόμη χρειάζομαι να χάσω άλλα 500 γρ., να πάω κοντά στα 3 κιλά και θα είμαι πια ένα φιγουρίνι! 

31.10.2021

Μεγάλη μέρα η σημερινή διότι ζυγίστηκα και έχω χάσει άλλα 500 γραμμάρια φτάνοντας πια στο επιθυμητό βάρος για μένα (3.2 κιλά, βλέπετε είμαι μικροκαμωμένο σκαρί). Πρέπει να με δείτε πως τρέχω όταν με κυνηγάει ο πατέρας, πόσο ανεβασμένη είναι η διάθεση και η αυτοπεποίθησή μου και πόσο καλλίγραμμο έχει γίνει το κορμί μου! Να σημειώσω ότι όλους αυτούς τους μήνες έκανα συχνούς ελέγχους του βάρους, της τουαλέτας, αλλά και εξετάσεις, ενώ είχα συχνή επικοινωνία με κτηνιάτρους για να βεβαιωθώ ότι δεν βάζω σε κίνδυνο την υγεία μου!

Έφτασε επιτέλους εκείνη η πολυπόθητη στιγμή που μπορώ να ανεβάσω λίγο της θερμίδες που θα καταναλώνω! Θα κινηθώ από τα 120 γρ. στα 140. και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσω να σταθεροποιηθώ σε αυτό το επιθυμητό βάρος! Θα συνεχίσω να σας κρατάω ενήμερους!

Ορίστε και μια σημερίνη φωτογραφία (εντάξει εντάξει είμαι κάπως μουτρωμένος γιατί μπούκαρε μέσα απρόσκλητος ο Τσαρλής)! Δείτε πόσο λεπτεπίλεπτη μπουκίτσα είμαι:

31.10.2021- 15.01.2023

Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές υγρές τροφές σε αυτό το διάστημα, όπως την Animonda, την GranataPet, την Wellness Core, την Feringa, όλες εξαιρετικές και όλες τελικά τις έτρωγε ο Τσιτσάκος! Η ληθαργικότητα έχει σταματήσει μια για πάντα από τότε που γυρίσαμε αποκλειστικά σε υγρή τροφή, όμως η παρουσία γατών έξω είναι μόνιμος παράγοντας στρες! 

Αυτο προκαλεί μια καποια κακοκεφια και μια έλλειψη κινητικότητας και άρα πρέπει να προσέχουμε και τις θερμιδες που τρώμε (όταν δεν καις πολλές θερμίδες είναι εύκολο να πάρεις κιλά). Επίσης έκανε τον Τσίτσο να μαδάει την ουρά του στα πλαίσια ενός ανελέητου overgroomin (που κρατάει για χρόνια)! 

Καταλήξαμε να τρεφόμαστε με 140 γρ υγρη τροφή την ημέρα, κάνοντας συνέχεια αλλαγές σε brands γεύσεις και υφες, χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα, μια και η τουαλέτα μας είναι πολύ καλή και δεν παίζουν εμετοί. 

Με αυτό τον τρόπο από τη μια δεν εξαρτώμαστε απο μια συγκεκριμένη τροφή, από την άλλη παίρνουμε τα θετικά όλων αυτών των τροφών και ουσιαστικα αναιρούμε τα μείον τους. Για παράδειγμα κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι η Bozita έχει ανεβασμένο φώσφορο – ο οποιος ενοχοποιείται για προβλήματα στο ουροποιητικό – (1.75% επί ξηράς μάζας) οπότε μια και δεν βασιζόμαστε μόνο σε αυτήν ο μέσος όρος του φωσφόρου που προσλαμβάνουμε πέφτει πολύ (πχ η Animonda έχει μόλις 0.95% επί ξηράς μάζας)! 

15.01.2023

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Feliway Classic, που λειτουργεί ευεργετικά σε θέματα άγχους καθώς και σταματάει το overgroomin (που προκαλούσε το μάδημα της ουράς. Όσοι δεν το γνωρίζετε μάθετε γι’ αυτό στο αναλυτικό μου άρθρο

Όποιος θέλει μπορεί να το παραγγείλει το Feliway εδω

09.03.2023

Η χρήση του Feliway μέσα στους επόμενους δύο μήνες είχε τέλεια επίδραση στον Τσίτσο ο οποίος επιτέλους σταμάτησε να μαδάει την ουρά του (βλ. φώτο), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έγινε πιο παιχνιδιάρης, κινητικός, τρυφερός, δραστήριος κάτι που μας έδωσε και τη δυνατότητα να αυξήσουμε την τροφή που τρώει από 140 σε 180 γρ. ημερησίως (4 γεύματα των 45 γραμμαρίων).

Άλλωστε η έρευνα που έκανα σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλούν οι τροφές στα δόντια έδειξε ότι τόσο η υγρή όσο και η ξηρά τροφή σε βάθος χρόνου προκαλούν φθορά (η υγρή ίσως περισσότερη) και αποφασίσαμε εδώ και 2 εβδομάδες να δίνουν την ειδική κροκέτα Pro Den Plaque Off (4 κροκέτες ημερησίως) για την φροντίδα των δοντιών. Αν θέλετε να την δοκιμάσετε κάντε κλικ εδώ! Θα σας κρατήσω ενήμερους και για την εξέλιξη αυτού του πειραματισμού! 

Μαρτυρίες από όσους δοκίμασαν έναν παρόμοιο πειραματισμό

Οι πρώτοι που δοκίμασαν έναν παρόμοιο πειραματισμό, μοιράστηκαν σήμερα τα αποτελέσματά τους μαζί μου και είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος! Σας παραθέτω τις μαρτυρίες τους (θα προσθέσω και άλλες στο μέλλον):

DISCLAIMER:

 • Aν αγοράσετε κάποια από τις προτεινόμενα προϊόντα από κάποιον σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τσίτσου υποστηρίζετε ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρυνθείτε έξτρα εσείς
 • Τέλος να τονίσω για άλλη μια φορά ετούτο: Kαι γι’ αυτό όπως και για κάθε θέμα που αφορά στην υγεία της γάτα σας είναι απαραίτητο να κινηθειτε πάντα με την καθοδήγηση του κτηνίατρού σας – όμως φροντίστε να κατανοήσετε όσα σας λέει, μην δέχεστε στα τυφλά κάθε ‘εντολή’ του, αν δεν την καταλαβαίνετε! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

20 Απαντήσεις

 1. Καλημέρα Τσίτσο,

  Θα ήθελα λίγη βοήθεια σχετικά με την σταδιακή αύξηση της υγρής τροφής στην διατροφή της γάτας μου. Πώς δουλεύουμε τα γραμμάρια;

  Η γάτα είναι ενός έτους, στειρωμένη τρώει Carnilove ξηρά τροφή και τώρα αγόρασα Bozita για να την δοκιμάσει. Ιδανικά θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να είναι μισό μισό και αν δω πως τα σημάδια είναι καλά ίσως να επιχειρήσω να μιμηθώ το δικό σου διατροφικό πλάνο.

  Ευχαριστώ

  1. Καλως την! Θες να ειναι μισα μισα γραμμαρια? ή μισες μισες θερμίδες? Η ξηρα εχει 4πλασιες θερμιδες απο υγρη. Αν ξεκινησες πχ με 80 γρ ξηρα και 0 υγρη αν θες να μοιρασεις τις θερμιδες πρεπει να πας απο τα 80γρ ξηρα στα 40 και απο τα 0 στα 160 γρ την υγρη! Ό,τι θες ρωτα με!

   Κανε σταδιακα τη μεταβαση και ελεγχε τουαλετα, ορεξη, καθως και για πιθανους εμετους. Στο τριμηνο κανε μια εξεταση να δεις οτι ολα βαινουν καλως – οοοολα αυτα που σου ειπα συζητα τα και με τον κτηνιατρο σου. Οι τροφες που εχεις επιλεξει ειναι σουπερ

  2. κατερινα το γραφω νομιζω και στο αρθρο.. χονδρικα υπολογισε οτι 1 γρ ξηρα εχει ισες θερμιδες με 4 γρ υγρη.. οποτε για καθε γραμμαριο ξηρα που θα κοβεις θα προσθετεις 4 γρ υγρη

 2. Καλησπέρα! Θέλω τόσα πολλά να ρωτήσω , αλλά ας τα πω ένα ένα. 1ον)Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! Περισσότερα έχω μάθει από σένα παρά από τον κτηνίατρο. Ο γάτος μου τραβάει μεγάλη ταλαιπωρία γιατί κανείς δεν έχει ιδέα για διατροφή! Είναι 3 ετών. Τρώει 2 χρόνια την rd της hills και μια χάνει μια παίρνει άστα .τώρα σκέφτομαι να πάρω την carnilove και την μποζιτα να δοκιμάσω το πείραμά. Το γάτι είναι θλιμμένο και μόνιμα πεινάει. Είναι 7500 πιο είναι το ιδανικό βάρος μιας γάτας? Και τωρα τρώει 50 γρ ξηρά και που και που κονσέρβα της royal to sterilised ξέρω δεν κάνει το ψάχνω καιρό και κάνεις δεν με βοηθάει από τους κτηνιάτρους. Αυτοί μόνο αυτές τις εταιρείες μου λένε. Αν μπορείς να μου πεις τα γραμμάρια.( Φοβάμαι για τα νεφρά, μα γίνετε να τρώει τόσο καιρό αυτή την τροφή!!! 2ον) τώρα η Λίζα μου γιατί έχω 3 θα φτάσουμε κ στο τρίτο.χαχα λοιπόν είναι 4 χρόνων και έχει χολοαγγειοηπατιτιδα και τρώει της hills tin ld και αυτή είναι 5500 κιλά και είναι σταθερή τρώει και αυτή λίγη κονσέρβα ( ξέρω πρέπει να την αλλάξω την royal) την τρώει 3 χρόνια είναι δύσκολη στην ξηρά λόγο κ της παθήσεις τρώει λίγο την έχει κουράσει . εμένα μου είπαν οι γιατροί εφόρου ζωής και καλά .. όντος? Αλλά δεν το διευκρινίσαν κιόλας. Νιώθω όταν του ρωτάω για διατροφή ότι τους ενοχλώ!! (Τους δίνω και που και που κοτόπουλο στήθος κάνει?) Ξέρεις κάτι για το θέμα με την παθήση της Λίζας ? Μήπως να αλλάξω σε μια καλύτερη υγρή και μια καλή ξηρά και να δω με εξετάσεις πως αντιδράει το συκώτι? Η απλά να της δίνω 20γ ld και να βρω απλά μια καλή κονσέρβα και να ελέγχουμε έτσι? Και 3ον) Η Ελη είναι καινούργιο μέλος την πείρα 6 μηνών στους 7 την στείρωση τώρα είναι περίπου 9 μηνών για ένα μήνα μου είπε ο κτηνίατρος να φάει λίγο της hills tin ld giati η τιμές στο συκώτι ήταν ανεβασμένη πείρε και βιταμίνη και τώρα πάμε για εξετάσεις. Αυτό που θέλω να ρωτήσω αν οι τιμές είναι κομπλέ τι τροφή να δώσω σε ένα στειρεωμένο γατάκι 9 μηνών ? Τι τροφή κάνει? Αν μπορείς να με βοηθήσεις θα το εκτιμούσα!

   1. Αγαπητέ Τσίτσο καλησπέρα, έκανα απότομη μετάβαση από ξηρά σε αποκλειστικά υγρή τροφή… Ξέρω λάθος, αλλά δεν άντεχα να βλέπω άλλο ένα υγιέστατο ζώο (9 ετών, θηλυκό) πεινασμένο και να ταλαιπωρείται συνεχώς από παλινδρομήσεις και επεισόδια με ουρολοιμώξεις. Τελευταία ξηρά τροφή που δοκιμάσαμε ήταν με σύσταση κτηνιάτρου, κλινική… “Για να πίνει πιο πολύ νερό”.. δεν βγάζει νόημα το ξέρω.., αλλά είπα να εμπιστευτώ για μια φορά το γιατρό μήπως και μας έδινε κάποια λύση.
    Στο τώρα, κάναμε μετάβαση σε nuevo (μοσχάρι), αφού ένα δύο φορές την εβδομάδα σαν λιχουδια τρώει φιλέτο κοτόπουλο βρασμένο μαζί με το κοτόζουμο.
    Από την πρώτη μέρα μετάβασης βελτιώθηκαν πολλά, κανένας εμετός (ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο), άδειαζει το πιατάκι με τη μερίδα μας και δεν το λιβανιζουμε όλη μέρα, σταματήσαμε να κάνουμε κακά εκτός τουαλέτας (και αυτό είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο) και φυσικά δεν έχει παρουσιαστεί κάποια κρίση ουρολοίμωξης… Ως εδώ καλά, τις τελευταίες δύο ημέρες έχει ξεκινήσει διάρροια και σήμερα είχαμε πάλι κακά εκτός τουαλέτας.. το ερώτημα μου είναι πόσο να επιμείνω με την υγρή; Να αφήσω λίγες μέρες ακόμη να δω πως θα πάει; (με τη νουεβο δεν έχουμε κλείσει βδομάδα… Με αποκλειστικά υγρή κοντευουμε να κλείσουμε τις δύο) Να εντάξω για αρχή και λίγη ξηρά μέχρι να στρώσει και να περάσουμε σε πλήρη μετάβαση; (Αν και με φοβίζει τόσο πολύ πλέον η ξηρά τροφή). Να δοκιμάζαμε ίσως κάποιο προβιοτικό; Κάπου διάβασα και για βρασμένη κολοκύθα.. έχεις διαβάσει κάτι σχετικό; Έχεις κάποια εμπειρία; sos!!

    1. εγω θα διαλεγα μια ακομη καλυτερη τροφη απο τη νουεβο με ξεκαθαρη ετικετα! Αυτή εχει το εξης μελανο σημειο: προϊόντα και παραπροϊόντα κρέατος: 71% (30 % βοδινό) .. μια τετοια ετικετα δικαιολογει περιπου τα παντα.. νυχια, κρεαταλευρα, οστεαλευρα, ραμφη. Αυτο ειναι που θα εκανα σε πρωτη φαση. αν θες τσεκ τις προτειμενες υγρες τροφες μου. Εμενα κανενα προβλημα δεν εχουν με αυτες – βεβαια καθε γατα διαφορετικη

  1. Ειρηνη τωρα το ειδα… πφφφ.. ειναι παρα πολλα αυτα που ρωτας και πολλα αυτα που θελω να πω.. αν θες στειλε μου στο ινστα μου, οπου μπορω να απαντησω με φωνητικο μηνυμα και να πω οοοοσα θελω να πω

   1. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Θα ξανατσεκάρω το άρθρο σου για τις υγρές, αν και νομίζω είχες κάνει μια αναφορά και στις νουέβο σε σχόλιο σου… Όχι ως σούπερ τροφή.. αλλά ως μία λύση..)
    Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι ζω επαρχία (νησί) και δυστυχώς δεν έχουμε την ευχέρεια για δοκιμές -παραγγελιες (πονάει και οικονομικά εκτός.των άλλων… πέρα από το άγχος μην ξεμείνουμε κλπ), ούτε πολλές επιλογές σε.ετικετες.. η νουέβο δλδ είναι η μοναδική που βρήκα και την είχαμε ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν οπότε ήμουν σίγουρη ότι δεν θα κάνει κάποια αλλεργία. Η ανιμόντα.στο παρελθόν (δισκάκι) μας είχε κάνει φαγούρα -πληγες στα αυτιά.
    Θα κάνω μια βόλτα πάλι και θα κοιτάξω πιο προσεκτικά τις ετικέτες (αν με αφήσουν οι πωλητές στην ησυχία μου)…
    Και μάλλον θα σε ξαναενοχλησω να μου πεις καμιά γνώμη

    1. υπαρχει παντα και η λυση της αγορας ονλάιν (μπορεις να βρεις και μερικα πραματα σε εξαιρετικες τιμες). Η Νουεβο ειναι ας πουμε πολυυυ καλυτερη απο τις περιφημες γκουρμε της πουρινα που εχουν μολις 4% εγνωσμενης προελευσης ζωικό συστατικο, αλλα σαφως υπολειπεται των τροφων που προτεινω που ειναι ξεκαθαρη ετικετα απο την αρχη ως το τελος. Το δισκακι της ανιμονδα δνε το χω τσεκαρει, την καρνι ομως που την εχω τσεκαρει ειναι φοβερη και πολυ οικονομικη

 3. Αγαπημένε Τσίτσο μόλις παραλάβαμε bozita βοδινό!! (για να μην αλλάζω ξανά πρωτείνη). Αυτή τη φορά θα κάνω ομαλή μετάβαση.
  Το ερώτημα μου είναι αν θα πρέπει την ξεκινήσω άμεσα ή μήπως να αφήσω μερικές μέρες μέχρι να στρώσει το στομαχάκι της με τις νουέβο, αφού τα ατυχήματα εκτός λεκάνης συνεχίζουν και με ελάχιστες εξαιρέσεις (2-3), έχουν γίνει σχεδόν κανόνας.
  Και αν μετά δεν στρώσει ούτε με bozita… Πάμε για άλλη πρωτείνη;

  1. Καλημερααα ολη μερα! Λοιπον επισης διαβασε και τα δυο μου αρθρα για την αφοδευση εκτος τουαλετας (αν και φυσικα μοιαζει να φταιει η διαρροια) .. κανε αναζητηση “αφοδευση εκτος τουαλετας” και θα τα βρεις.

   Μη νομιζεις οτι ειμαι κανενας σπουδαιος στη γνωση του γαστρεντερικου. Καθε αλλο. Η συμβατικη αντιμετωπιση ειναι να δινουμε gastrointestinal τροφη για να ηρεμησει το στομαχακι, και μετα ξερω γω να κανεις μεταβαση σε μποζιτα. Ομως μια και την εχεις ηδη μπορεις να δοκιμασεις να κανεις μεταβαση σε μποζιτα να δεις μηπως φτιαξει το προβλημα και την πειραζε η νουεβο.

   Αυτα στα λεω χωρις να εχω καν βασικες κτηνιατρικες γνωσεις, απο την οποια εμπειρια. Σε καθε περιπτωση η μποζιτα ειναι πολυ καλυτερη τροφη απο τη νουεβο και ειτε τη χρησιμοποιησεις τωρα είτε πιο μετα και εφοσον τη δεχτει ομαλά, θα ειναι καλο για το ψιψι. Για πολυ πιο αξιοπιστη καθοδηγηση στο θεμα της διαρροιας απευθυνσου στον κτηνιατρο (αυτο ειναι βασικη διευκρινηση που τη γραφω παντου στο σάιτ, για κτηνιατρικα θεματα τπτ εδω περα δεν μπορει να υποκαταστησει τον κτηνιατρο) – απλως σχολια οπως “δινε της ξηρη για να πινει και νερο’ ειναι τελειως ατυχή, αλλά εχει και ο κτηνιατρος το δικαιωμα να μη γνωριζει τα παντα.

 4. Καλημέρααα! Ευχαριστώ πολύ πολύ!! Φυσικά και τα έχω μελετήσει ήδη τα άρθρα σου. Εννοείται επίσης ότι την επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν τη γλιτώνουμε, αφού ούτως ή άλλως πλησιάζει το ετήσιο τσεκ απ!
  Φοβάμαι ότι με την επίσκεψη σε γιατρό αν δεν έχει αποκλειστεί το διατροφικό σαν αιτία του προβλήματος, θα οδηγηθούμε και πάλι σε κάποια ξηρά τροφή και ότι μετά από ένα διάστημα θα ξεκινήσουν πάλι όλα τα υπόλοιπα που μας βασανίζουν (εμετοί, φαγουρες και ουρολοιμώξεις).. γίνεται ένας φαύλος κύκλος

  1. εγω σκεφτομουν οτι ισως γυρνώντας σε μια γαστροιντεστιναλ για τυπου μια βδομαδα να στρωσει και μετα να κανετε μεταβαση σε μποζιτα ξερω γω. αλλα ξερω γω, αν θελετε μπορειτε να δοκιμασετε και αμεσα τη μποζιτα…

 5. Καλησπέρα! Το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον και με παρακίνησε να ξεκινήσω δίαιτα στην γατούλα μου. Είναι 7 ετών, στειρωμένη και είναι 8,5 κιλά. Θα ήθελα τη βοήθεια σου για τα γραμμάρια της ξηράς σε συνδυασμό με υγρή τροφή( σκεφτόμουν ένα γευμα ξηρά και δύο υγρής). Στη σακούλα της τροφής( για στειρωμένες της royal canin) γραφει τα γραμμάρια μέχρι έξι κιλά σωματικό βάρος.

  1. Δεσποινα μου τα γραφω αναλυτικα στο αρθρο. Το διάβασες ολο;

   Αλλα αν μπερδευεεσαι πες μου ποσο τρωει τωρα και τι (ξηρα υγρή)? Επίσης σκέψου την πιθανοτητα μιας αλλης τροφης και μιας ποιοτικης υγρης

 6. Αγορασα απο τις υγρές τις οποίες πρότεινες. Προτείνεις αλλαγη στην ξηρά; Τωρα η αληθεια ειναι πως δεν τρώει συγκεκριμένη ποσότητα την ημερα γι ´αυτο και προφανώς εφτασε σε αυτά τα κιλά. Κατάλαβα πως θα κάνω τον υπολογισμο αλλα στα κιλα της δεν ξερω ποσο πρεπει να φαει

  1. Οποτε πρεπει να δεις ποσο πρεπει να τρωει για να μεινει σταθερος και μετα να κοψεις λιγο.

   Εγώ εμπειρικα, εφοσον δεν εχεις ιδεα ποσο τρωει, θα ελεγα να ξεκινησεις με 2 γευματα απο 100 γρ υγρη (συνολικα 200) και ενα γευμα με 20 γρ ξηρα!

   Πριν ομως ξεκινησεις ζυγισε και μετα επαναλαβε ζυγισματα στις 7 μερες και δες αν εχει μεταβολη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *