Το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τους προηγούμενους μήνες, άρχισα να προβληματίζομαι πολύ, μαθαίνοντας συνέχεια για γάτες φίλων του σάιτ που πεθαίνουν ή γλιτώνουν την τελευταία στιγμή απο ουρολιθιάσεις. Ταυτόχρονα, σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι οι περισσότερες γάτες των φίλων της σελίδας που μένουν μέσα στο σπίτι και είναι στειρωμένες είναι παχύσαρκες, ληθαργικές και υποτονικές!

Όλα αυτά με έκαναν να αρχίσω να μελετάω το θέμα της διατροφής της γάτας, να διαβάσω επιστημονικές έρευνες, να ρωτάω κτηνιάτρους για το θέμα των προβλημάτων του ουροποιητικού και για την παχυσαρκία και επιτέλους να βρω μια διατροφολόγο με λατρεία στις γάτες, την Κατερίνα, γνωστή και ως Mister Grey Panther! Έτσι, σιγά σιγά κατάφερα να σχηματίσω μια – κάπως ξεκάθαρη – εικόνα που με βοήθησε να σχεδιάσω ένα διατροφικό πείραμα για τον Τσίτσο!

Αμέσως παρακάτω θα σας περιγράψω αυτή την εικόνα:

Πώς η ξηρά και η υγρή τροφή επηρεάζουν μια γάτα

Α. Δυσπεψία

Οι συμβατικές ξηρές τροφές έχουν συνήθως μπόλικο υδατάνθρακα (35 – 50% – ενώ οι grain free ξηρές τροφές 10 – 25%), όμως το σώμα της γάτας είναι έτσι φτιαγμένο, που δυσκολεύεται να χωνέψει καλά τον υδατάνθρακα. Η γάτα δεν έχει αμυλάση στο σάλιο (σε αντίθεση με τον άνθρωπο) και η πέψη του υδατάνθρακα ξεκινάει ουσιαστικά στο – μικρού μήκους – λεπτό έντερο από την αμυλάση που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Έτσι, ο υδατάνθρακας δε χωνεύεται καλά, το σώμα της γάτας στρεσάρεται προσπαθώντας να τον χωνέψει και η γάτα καταδικάζεται σε καθημερινή δυσπεψία. Φανταστείτε πώς νιώθετε εσείς, οι άνθρωποι, όταν φουσκώνετε. Η γάτα το βιώνει αυτό κάθε μέρα, κάτι που την κάνει ληθαργική, υποτονική, με χαμηλή ενέργεια, χωρίς όρεξη για παιχνίδι και μοιραία η παχυσαρκία και – σε βάθος χρόνου – ο διαβήτης φλερτάρουν. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε στην πλειοψηφία των στειρωμένων γατών που ζουν μέσα στο σπίτι.

Από την άλλη, οι καλές υγρές τροφές έχουν μηδενικό ή ελάχιστο υδατάνθρακα κι έτσι χωνεύονται πολύ εύκολα, χωρίς προβλήματα! Έτσι, αν μειώσετε σημαντικά (ας πούμε στο 50%) την ποσότητα της ξηράς τροφής που τρώει μια γάτα και την αντικαταστήσετε με κατάλληλη ποσότητα υγρής τροφής, δίνοντας συνολικά την ίδια ποσότητα θερμίδων, η ποσότητα του δύσπεπτου υδατάνθρακα θα μειωθεί δραματικά, οι δυσπεψίες θα υποχωρήσουν, η γάτα θα αποκτήσει περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ζωντάνια, θα κινείται και θα παίζει περισσότερο, κάτι που θα εμποδίσει φαινόμενα παχυσαρκίας και μετέπειτα διαβήτη!

Β. Αφυδάτωση

Τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος μαστίζουν, ιδίως τις στειρωμένες (κυρίως αρσενικές) γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, ενώ δεν είναι σπάνιοι οι θάνατοι, λόγω ουρολιθιάσεων και αυτό το φαινόμενο μοιάζει επίσης να σχετίζεται με την κατανάλωση σχεδόν αποκλειστικά ξηράς τροφής! 

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η ξηρά τροφή έχει μόλις 8 με 10% υγρασία, ενώ η υγρή 70 ως 85% και να συμπληρώσουμε ότι η γάτα δεν έχει φυσική ροπή να πίνει σκέτο νερό, αντίθετα είναι μαθημένη να προσλαμβάνει νερό από τα θήραματά της.

Έτσι, οι γάτες που βασίζονται στην ξηρά τροφή είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα αφυδάτωσης και συνακόλουθες ουρολιθιάσεις, προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό γενικότερα! Η προσθήκη υγρής τροφής στη δίαιτά της, όντας πλούσια σε υγρασία και προσομοιάζοντας, αρκετά επιτυχημένα, τη σύσταση του θηράματος (τα θηράματα έχουν συνήθως γύρω στο 70% νερό), ενυδατώνει τη γάτα ικανοποιητικά, κάτι που λειτουργεί ως ασπίδα για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού!

Την ίδια στιγμή, η σωστή ενυδάτωση εξασφαλίζει καλύτερη αποτοξίνωση της γάτας, κάτι που βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού, ενώ ο κορεσμός της πείνας επιτυγχάνεται πολύ καλύτερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα που καταναλώνει η γάτα και να καταπολεμώνται φαινόμενα παχυσαρκίας.

Γ. Προβλήματα δοντιών

Στη φύση, οι γάτες και τα υπόλοιπα αιλουροειδή, όσο μεγαλώνουν, παρουσιάζουν προβλήματα των δοντιών. Και οι οικόσιτες γάτες συνήθως αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, ωστόσο μια επίσημη επιστημονική έρευνα που εντόπισα εδώ, έδειξε ότι οι γάτες που καταναλώνουν ξηρά τροφή, εμφανίζουν λίγο πιο περιορισμένα προβλήματα απ’ ό,τι οι γάτες που καταναλώνουν πολύ υγρή τροφή. Αυτό συμβαίνει πιθανώς γιατί τα σκληρά κροκετάκια παραμένουν πιο δύσκολα στα δόντια, ενώ αντίθετα, η υγρή τροφή μπορεί να κολλήσει πιο εύκολα. Επίσης, η κατανάλωση κροκετών αυξάνει την έκκριση σάλιου, που μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ανοσολογικά, σε περιπτώσεις φλεγμονών στα δόντια. 

Σε κάθε περίπτωση (είτε η γάτα τρέφεται με υγρή είτε με ξηρά τροφή), η αποφυγή προβλημάτων στοματικής υγιεινής μπορεί να επιτευχθεί με φροντίδα των δοντιών (βούρτσισμα – μια όχι εύκολη διαδικασία), αλλά ακόμη και αν υπάρξει ανάγκη να αφαιρέσει κάποια δόντια μια γάτα, θα εξακολουθήσει να τρέφεται κανονικά χωρίς προβλήματα, διότι οι γάτες δεν μασάνε την τροφή – κατά βάση την καταπίνουν!

Το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αποφάσισα να δοκιμάσω μια αλλαγή στη διατροφή μου. Πριν σας περιγράψω την αλλαγή που επιχείρησα, να σας πω ότι ήμουν 4 κιλά, κινούμουν ελάχιστα, ήμουν αρκετά φοβισμένη γάτα, ληθαργική, πάντα πεινασμένη, παραπονιόμουν συνέχεια για φαγητό και δεν ήθελα πολλά παιχνίδια. Έτρωγα 38 γρ. ξηρά τροφή την ημέρα και 5 γρ. υγρή, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διατηρήσω το βάρος μου σταθερό. 

Η αλλαγή που επιχείρησα ήταν η εξής:

  • Αρχικά, ζυγίστηκα και μείωσα την ξηρά τροφή στα 30 γρ. ημερησίως, ενώ έβαλα 40 γρ. υγρή τροφή την ημέρα. Έδωσα προσοχή και στην τουαλέτα μου, για τυχόν διάρροιες, αλλά όλα πήγαν καλά.
  • Ξαναζυγίστηκα μετά από 7 ημέρες και διαπίστωσα ότι δεν είχα πάρει βάρος, ενώ υπήρχε μια υποψία ότι η πείνα μου μειώθηκε και η διάθεσή μου είχε βελτιωθεί. Παράλληλα, έπαψα να κοιμάμαι τόσο πολύ. Έκανα νέα μείωση της ξηράς τροφής στα 20 γρ. και αύξησα την υγρή στα 80 γρ. 
  • Μετά από ακόμα 7 ημέρες, ξαναζυγίστηκα και ανακάλυψα ότι είχα χάσει περίπου 200 γρ., ενώ η διάθεσή μου είχε βελτιωθεί δραματικά, άρχισα να παίζω πολύ παραπάνω, ζητούσα και έβγαινα έξω σχεδόν κάθε μέρα και σταμάτησα επιτέλους να πεινάω! To πείραμα συνεχίζεται για 2 μήνες τώρα.
 
Στους παρακάτω συνδέσμους, θα βρείτε τις ενδεικτικές μου προτάσεις για ξηρά (grain free) και για υγρή τροφή! Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, οπότε αν βρείτε άλλες τροφές με παρόμοια σύσταση και χημική ανάλυση, μπορείτε να τις επιλέξετε:

O ΤΣΙΤΣΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Tην ξηρά τροφή Carnilove Cat Grain Free - Lamb & Wild Boar Sterilised
Tην υγρή τροφή Brit Carnilove Grain Free Adult Chicken Duck

Τα αποτελέσματα του πειράματος

Δυστυχώς, η ευρυθμία του πειράματος εμποδίστηκε από τη μηνιαία νοσηλεία του Κινέζου που κόντεψε να πεθάνει από αιμομπαρτονέλλα, γιατί η παρουσία του μέσα στο σπίτι με έκανε να χάσω εκ νέου το κέφι μου και να μη σηκώνομαι από το κρεβάτι μου με τίποτα – κάτι που μάλλον με έκανε να βάλω μερικά έξτρα γραμμάρια. Ωστόσο, αφού ο Κινέζος έγιανε και μετά το πέρας άλλων 15 ημερών, η καλή μου διάθεση επανήλθε και τώρα ποιος με πιάνει! 

Δεν έχω χάσει πολλά γραμμάρια, αλλά επιτέλους σταμάτησα να πεινάω, κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να μειώσω λίγο τις θερμίδες που προσλαμβάνω, για να μπορέσω στη συνέχεια να χάσω λίγο βάρος – δε χρειάζεται να χάσω πάνω από μισό κιλό. Αλλά η πιο θεαματική αλλαγή είναι η βελτίωση της διάθεσής μου, η αύξηση της ζωντάνιας μου, η οριστική διακοπή της ληθαργικής μου κατάστασης, αλλαγές που θα συνεισφέρουν μοιραία και στη ρύθμιση του βάρους μου, αργά ή γρήγορα. 

Προτείνω ανεπιφύλακτα να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για ένα τέτοιο πειραματισμό και προσπαθήστε να πάρετε από αυτόν πειστικές απαντήσεις!

Μαρτυρίες από όσους δοκίμασαν έναν παρόμοιο πειραματισμό

Οι πρώτοι που δοκίμασαν έναν παρόμοιο πειραματισμό, μοιράστηκαν σήμερα τα αποτελέσματά τους μαζί μου και είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος! Σας παραθέτω τις μαρτυρίες τους (θα προσθέσω και άλλες στο μέλλον):

... πάντως έχει πλέον ένα μήνα από τότε που αρχίσαμε αυτή τη διατροφή στο ζουλαπι μας (40 ξηρή, 150 υγρή γιατί το σακουλάκι είναι 100 γρ και βαριέμαι να ζυγιζω όποτε γι'αυτό 150 και όχι 160) ....Καιιι μιλάμε καταρχάς έχει χάσει το βάρος που είχε περίσσιο και δεύτερον είναι άλλο ζώο, τρέχει σαν τρελό ανεβοκατεβαίνει από καναπέδες λες και έχει πάρει lsd ενώ πριν βαριόταν του θανατά "μικρό παιδί πάνω στο άνθος της ηλικίας του" και κοιμόταν συνέχεια σε φάση έχει κατάθλιψη ...και τρίτον το ευχαριστιέται περισσότερο το φαΐ 😜
Μαρία Αυγουστίδου
Κυριακή 16 Μαϊου 2021
... τις τελευταίες 15 μέρες μείωσα στο ελάχιστο την ξηρά περίπου 20 γρ. Της δίνω και μετά κονσέρβακια. Ήταν 8800 γρ. και πήγε 7800 γρ. σε 15 ημέρες. Έχει και τα αρθριτικά της και τώρα φαίνεται να κινείται αρκετά καλύτερα!
Μαρία Σάββα
Κυριακή 16 ΜαΪου 2021

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!