Είναι η ξηρά τροφή καλύτερη από την υγρή τροφή για τα δόντια της γάτας μας;

Γεια σας και πάλι! 

Επανέρχομαι με ένα θέμα που πολύ με ταλανίζει τελευταίως. Όπως μάλλον έχετε καταλάβει, έχω ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες πολύ με την διατροφή της γάτας. Ψάχνοντας πάρα πολύ και μιλώντας με την αγαπημένη μου διατροφολόγο με λατρεία για τις γάτες Mr Grey Panther, έναν βοηθό κτηνιάτρου με υπερβολικό ενδιαφέρον για τη διατροφή της γάτας και με δυο κτηνιάτρους, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η υγρή τροφή είναι πολύ καταλληλότερη από την ξηρά τροφή για τη σίτιση της γάτας.

Μόλις βεβαιώθηκα, ξεχύθηκα στους δρόμους και άρχισα να φωνάζω αριστερά-δεξιά “δώστε υγρή τροφή καθημερινά στη γάτα σας”. Και πολλές φορές η απάντηση που πήρα ήταν “Ο κτηνίατρός μου δε με αφήνει να δώσω υγρή τροφή στη γάτα μου γιατί χαλάει τα δόντια της”. 

Έτσι, άρχισα μια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, έρευνα που ολοκληρώθηκε σήμερα και σας παρουσιάζω τους καρπούς αυτής:

Είναι η υγρή τροφή ακατάλληλη για τα δόντια της γάτας σε σχέση με την ξηρά τροφή;

Στη συνέχεια, θα επισυνάψω μερικά από τα στοιχεία που βρήκα στο διαδίκτυο από κτηνιάτρους για το εν λόγω θέμα:

 • Στην ιστοσελίδα The Cat Doctor (κτηνιατρικό νοσοκομείο) αναφέρεται ότι η ύπαρξη σιτηρών στην τροφή μπορεί να μειώσει το pH του σάλιου, κάτι που ευνοεί τις  βακτηριακές λοιμώξεις και την εκδήλωση οδοντικής ασθένειας. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι όλες οι συμβατικές ξηρές τροφές έχουν σιτηρά (εκτός των grain free) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες και άρα η χρήση τους μάλλον δεν ενδείκνυται για την υγεία των δοντιών. Αντίθετα, οι υγρές τροφές έχουν συνήθως ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες και πολύ σπάνια έχουν σιτηρά. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι υγρές τροφές παίζουν ελάχιστο ρόλο στην δημιουργία πέτρας και πλάκας στα δόντια της γάτας, ενώ το νερό των υγρών τροφών δεν προκαλεί φθορά των δοντιών. Τέλος, οι περισσότερες ξηρές τροφές δεν βοηθούν στο καθάρισμα των δοντιών. Μερικές ειδικές ξηρές τροφές βοηθούν λίγο στο καθάρισμα του φαγητού από τα δόντια, αλλά αυτό δε συγκρίνεται με το αποτέλεσμα που έχει ένας προσεκτικός καθαρισμός.

  Για μια επιπλέον διευκρίνηση, να προσθέσω  ότι τα καριογενικά βακτήρια του στόματος της γάτας (υπάρχουν και στον άνθρωπο σε μεγαλύτερες ποσότητες) μεταβολίζουν υδατάνθρακες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα σιτηρά, παράγοντας οξέα και έτσι μειώνεται το pH (που όπως είπαμε ευνοεί τις βακτηριακές μολύνσεις). Την ίδια στιγμή, τα οξέα που παράγονται, προκαλούν απομετάλλωση των δοντιών.  Συνεπώς οι ξηρές τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (ακόμα και όταν δεν έχουν σιτηρά) είναι και γι’ αυτόν τον λόγο ακατάλληλες για τα δόντια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή για γάτες

 • Στη σελίδα feline-nutrition.org (οργανισμός με ενημερωτικό ρόλο σε θέμα διατροφής της γάτας) αναφέρεται οτι η ξηρά τροφή είναι ακατάλληλη για τα δόντια της γάτας γιατι οι υδατάνθρακες από τις κροκέτες απελευθερώνονται μόλις έρθουν σε επαφή με το σάλιο και κολλάνε πάνω στα δόντια, κάτι που αποτελεί το πρώτο στάδιο στη δημιουργία πέτρας, πλάκας και στο ξεκίνημα περιοδοντικής νόσου!
 • Στη σελίδα uniquelycats.com (κτηνιατρικό κέντρο) αναφέρεται ότι η ξηρά τροφή δε βοηθάει τα δόντια να μείνουν καθαρά, αλλά αντιθέτως προκαλεί προβλήματα στα δόντια διότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται ως συνεκτικοί παράγοντες στις κροκέτες κολλούν και εντείνουν τη δημιουργία πέτρας στα δόντια. Επίσης, η ιδέα ότι το μάσημα της κροκέτας βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών δεν ευσταθεί γιατί η γάτα κατά βάση δεν μασάει την ξηρά τροφή (εξαιτίας της μορφής των δοντιών και του μικρού μεγέθους της κροκέτας), συνήθως την καταπίνει. Παρατηρήστε τον εμετό της γάτας σας (αν συμβεί) και θα δείτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει άθικτες, αμάσητες κροκέτες.
 • Στο μπλογκ kittyclysm.com φιλοξενούνται δηλώσεις του κτηνιάτρου Έρικ Μπάρχας που επιβεβαιώνουν ότι οι γάτες κατά βάση δεν μασούν την κροκέτα (ίσως κάποιο αρχικό δάγκωμα να συμβεί αλλά ως εκεί), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις λιχουδιές που χρησιμοποιούνται για οδοντική καθαριότητα (την αξία των οποίων αμφισβητεί ο κτηνίατρος). Άρα, η θεωρία ότι η ξηρά τροφή βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών, μέσω της μάσησης, αναιρείται.

  Στο ίδιο άρθρο, ο κτηνίατρος εξετάζει και αν η ζάχαρη στις υγρές τροφές καταστρέφει τα δόντια της γάτας. Ο κτηνίατρος επισημαίνει ότι οι καλές υγρές τροφές έχουν ελάχιστη ζάχαρη και δεν είναι περισσότερο επιζήμιες για τα δόντια της γάτας μας.

  Ωστόσο, στο ερώτημα αν η ωμή τροφή (και η υγρή) μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία των δοντιών – μια πεποίθηση που βασίζεται στο γεγονός ότι, όταν η γάτα τρώει κόκκαλα, της δίνεται η δυνατότητα να καθαρίσει τα δόντια της- η απάντηση απο τον κτηνίατρο Έρικ Μπάρχας είναι απογοητευτική: Ακόμα και αιλουροειδή στη φύση, που τρέφονται με θηράματα σε όλη τους τη ζωή, παρουσιάζουν προβλήματα στα δόντια τους. Οπότε, οποιαδήποτε διατροφή και αν επιλέξετε για τη γάτα σας, αν δεν της προσφέρετε ειδική φροντίδα για τα δόντια (καθάρισμα με οδοντόβουρτσα, ετήσια ή πιο σπάνιοι καθαρισμοί – δείτε στον σύνδεσμο λίγο παρακάτω), είναι πολύ πιθανό να μην αποφύγετε τις οδοντικές νόσους.

  Στο ίδιο άρθρο, γίνεται αναφορά σε έναν ολιστικό κτηνίατρο γατών που αναφέρει ότι έχει δει 13.000 στόματα ζώων και κατέληξε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο σε σχέση με τις περιοδοντικές και οδοντικές νόσους και φαίνεται να σχετίζονται κατά πολύ με τα γονίδια του κάθε ζώου και πιθανές αρρώστιες (όπως FIV (AIDS γάτας) ή FeLV (ιογενής λευχαιμία).
 • Στο NoahArkVet (ιστοσελίδα ενός κτηνιατρικού νοσοκομείου) επιβεβαιώνεται ότι η άποψη ότι η ξηρά τροφή βοηθάει στο καθάρισμα των δοντιών, δεν ευσταθεί.

Έχοντας πει όλα τα προηγούμενα, θέλω να συνοψίσω λέγοντας ότι δεν μπορώ από πουθενά να εξάγω το συμπέρασμα ότι μια γάτα που τρώει ξηρά τροφή δεν θα έχει πρόβλημα με τα δόντια της – όταν μάλιστα η ξηρά τροφή έχει τόσα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την αφυδάτωση της γάτας που ευνοεί την εκδήλωση πολύ σοβαρών προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα, καθώς και με την παρουσία δύσπεπτων υδατανθράκων που ευνοεί φαινόμενα παχυσαρκίας, ληθαργικότητας και διαβήτη! Ναι, και με την υγρη είναι πιθανό να φθαρουν τα δόντια και περισσότερο από ότι με την ξηρά (πάλι σύμφωνα με έρευνες), αλλά το θέμα είναι ότι ούτως ή άλλως πρέπει να φροντίσουμε με κάποιο τρόπο τα δόντια της γάτας μας (είτε η γάτα τρώει ξηρά είτε υγρή τροφή) και όχι να στραφούμε στην ξηρά τροφή επειδή ενδεχομένως θα προκαλεί μικρότερη φθορά, όταν είναι τόσο ακατάλληλη για τη γάτα. Διαβάστε και το άρθρο μου “3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να δίνουμε υγρή τροφή στη γάτα μας“! Τέλος βρείτε 4 τρόπους για την στοματική και οδοντική υγιεινή της γάτας σας (εκ των οποιων οι 3 βατοί) εδώ.

Στη συνέχεια, θέλω να σας παροτρύνω να συζητήσετε -αυτά που διαβάσατε- με τον κτηνίατρό σας και να εξετάσετε μαζί του τη στροφή στην καθημερινή υγρή τροφή σε συνδυασμό ή και χωρίς ξηρά τροφή – ή ακόμα καλύτερα, να εξετάσετε την πιθανότητα της ωμής διατροφής!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ
Μια και με ρωτάτε ξανά και ξανά, να σας πω ότι για περίπου 4 μήνες εγώ, ο Τσίτσος, ετρωγα κάθε μέρα 15 γραμμάρια Carnilove Lamb and Wildboar sterilized (grain free ξηρά τροφή) και 80 γραμμάρια Bozita chunks in jelly κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή μοσχάρι (grain free υγρή τροφή) και έχασα 300 γραμμάρια σωματικού βάρους και η γούνα μου γυάλισε. 

Στη συνέχεια έκανα εξετάσεις αίματος που δεν έδειξαν τίποτα το ανησυχητικό οπότε έκανα ολοκληρωτική στροφή στην υγρή τροφή τρώγοντας 120 γραμμάρια υγρή τροφή. Το σώμα μου ξεφούσκωσε τελείως (κάτι λογικό αν σκεφτούμε ότι ο υδατάνθρακας είναι δύσπεπτος για τη γάτα και προκαλεί αιώνια φουσκώματα), η ληθαργικότητα εξαφανίστηκε και η τουαλέτα μου είναι τέλεια ενώ έχει περιοριστεί σε μια φορά τις δύο μέρες (μια και η τροφή μου είναι πολύ θρεπτική και δεν αφήνει πολλά περιττά υλικά).

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα για τη σύσταση των τροφών που προανέφερα:

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Aν αγοράσετε κάποια από τις προτεινόμενα προϊόντα από κάποιον σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τσίτσου υπάρχει περίπτωση να λάβω το δώρο μου από την ιστοσελίδα από την οποία αγοράστηκε το εκάστοτε προϊόν (affiliate marketing) χωρίς φυσικά αυτό να επιβαρύνει καθόλου εσάς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *