ΟΔΗΓΟΣ: Καθαρισμός δοντιών γάτας

Αν και κάποιοι ίσως να μην το περιμένετε αλλά οι γάτες υποφέρουν συχνά με προβλήματα των δοντιών, της γνάθου και του στόματος. Καθώς οι γάτες είναι εξαιρετικές στο να κρύβουν σημάδια δυσφορίας και πόνου μπορεί να είναι δύσκολο, ως γονέας, να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στα δόντια της. Η γάτα σας μπορεί να φαίνεται χαρούμενη και χαλαρή και μπορεί να τρώει και να πίνει κανονικά.

Τα προβλήματα της στοματικής υγείας μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή ταλαιπωρίας για τα κατοικίδια ζώα μας και η αλήθεια είναι ότι αν η γάτα υποφέρει από πρόβλημα στα δόντια της η θεραπεία θα βελτιώσει ραγδαία τη διάθεσή της. Μπορώ να το επιβεβαιώσω και από τις περιπτώσεις του Σκλαβενίτη και του Ασπρομαυρέ στην αυλή . 

Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας και η διατήρηση των δοντιών της γάτας σας είναι πιθανό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Πως να τσεκάρουμε την υγεία των δοντιών της γάτας;

Μέσα στα υπόλοιπα που κάνει ο κτηνίατρός σας κατά τον προγραμματισμένο ετήσιο έλεγχο είναι και ο έλεγχος του στόματος και των δοντιών, οπότε μην αμελείτε αυτό το ραντεβού! Ακόμη και αν εσείς δεν έχετε αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα στα δόντια της γάτας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να ανακαλύψει πολλά θέματα. Και εκ των υστέρων εσείς μπορεί να σοκαριστείτε από τη βαρύτητα των προβλημάτων!

Μερικά από τα συμπτώματα της κακής υγεία των δοντιών είναι τα παρακάτω:

Εξαγωγή δοντιών γάτας

Υπάρχουν ορισμένα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαγωγή δοντιών γάτας:

 • Κατάγματα δοντιών – εάν η γάτα σας έχει υποστεί ατύχημα ή πτώση από μεγάλο ύψος, μπορεί συνήθως να υποστεί κατάγματα
 • Φθορά των δοντιών – η υπερβολική φθορά μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή
 • Στοματίτιδα – Η στοματίτιδα που είναι πολύ συχνη σε περιπτώσεις ρινοτραχειίτιδας και FIV και οι έντονοι ερεθισμοί στα ούλα μπορούν να οδηγήσουν σε αφαίρεση δοντιών, μια και η γάτα μπορεί να φτάσει στο σημείο ακόμη και να υποσιτίζεται, επειδή πονάει φρικτά στη στοματική κοιλότητα. Η αφαίρεση των δοντιών ανακουφίζει  τις φλεγμονές στα ούλα.
Η εμπειρία μου σε σχέση με τις αφαιρεσεις δοντιών είναι πολύ θετική γιατί από τη μια η γάτα δεν τα χρειάζεται για να μασάει την τροφή, από την άλλη οι γάτες που αφαιρέσαμε κάποια ή όλα τα δόντια ξεφορτώθηκαν έναν ατελείωτο πόνο και αμέσως το ξανάριξαν στο φαγητό, άρχισαν να είναι ξανα κεφάτες, παιχνιδιάρες κλπ.

Καθαρισμός δοντιών γάτας

Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τις οδοντικές ασθένειες. Ιδανικά πρέπει να ξεκινήσετε την οδοντιατρική φροντίδα σε πολύ νεαρή ηλικία ώστε η γάτα να συνηθίσει αυτήν σαν ένα μέρος της ρουτίνας της! Αν και στα μικρά γατάκια δεν είναι απαραίτητο το βούρτσισμα καλό είναι να ξεκινήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια τους από νωρίς ώστε να συνηθίσουν σε αυτή τη διαδικασία!  

Μερικά απλά πράγματα για το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας:

 • Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας σας σωστά
 • Αγοράστε εξειδικευμένη οδοντόβουρτσα για τη γάτα σας. 
 • Οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν ανθρώπινη οδοντόκρεμα (εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας φθορίδιου – fluoride). Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα ειδική για γάτες
 • Ξεκινήστε βάζοντας την οδοντόκρεμα στο δάχτυλό σας και προσφέρετέ τους να γλείψουν. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε οδοντόκρεμα αρωματισμένη με κοτόπουλο!
 • Για να γίνει η μετάβαση από το.. μη-βούρτσισμα στο βούρτσισμα σε πρώτη φάση αργά και απαλά τραβήξτε πίσω τα χείλη της γάτας σας και αγγίξτε τα δόντια της με την οδοντόβουρτσα! Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά για αρκετές ημέρες και μόνο όταν καταλάβετε ότι νιώθουν πραγματικά άνετα αρχίστε να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια της!
 • Για το σωστότερο βούρτισμα γείρετε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45 μοιρών προς τα δόντια και βουρτσίστε  φτάνοντας τόσο στην επιφάνεια του δοντιού όσο και κάτω από το περιθώριο των ούλων!
 • Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που να βολεύει και εσάς να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας και επαναλαμβάνετε τα βουρτσίσματα κάθε μέρα την ίδια ώρα.
 • Ξεκινήστε από τα τμήματα της οδοντοστοιχίας που είναι εύκολα προσβάσιμα και συνεχίστε στα πιο δύσκολα σημεία. 
 • Μη διστάσετε να τραβήξετε σημεία του στόματος ώστε να έχετε οπτική επαφή με τα πιο δύσκολα σημεία ώστε να μην τρίβετε.. στην τύχη
Στο βίντεο παρακάτω πάρτε μια γεύση από τον καθαρισμό των δοντιών της γάτας!

Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ να βουρτσίσετε τα δόντια της γάτας σας; Μετά από αυτό το άρθρο μήπως πήρατε την απαιτούμενη ενέργεια για να το πραγματοποίησετε; 

Τέλος θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε την έρευνά που έκανα για το αν η ξηρά τροφή είναι καλύτερη για την υγεία των δοντιών της γάτας από την υγρή! Τα ευρήματά μου ίσως σας ξαφνιάσουν! Διαβάστε την έρευνα ΕΔΩ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *