“Πρόγραμμα Άργος”: Τα πάντα για το καινούριο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς

Έγινε χτες, 24 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του νομοσχεδίου με τίτλο “Πρόγραμμα Άργος” για τα δεσποζούμενα και αδέσποτα ζώα που μάλλον έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από το κοινό (ιδίως το φιλόζωο κοινό). Αν και δεν συνηθίζω να επικοινωνώ πολλά νέα, τούτο εδώ φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικό και σκέφτηκα να το επικοινωνήσω! 

Βασικά σημεία του "Πρόγραμμα Άργος"

Τα βασικά του στοιχεία του εν λόγω νομοσχεδίου είναι τα παρακάτω:

 • Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων
 • Τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες  με μαζικές στειρώσεις 1 εκατομυρίου ζώων, αλλά και με ελέγχους από Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης  της ασυδοσίας των Δήμων
 • Πρόβλεψη για voucher για καταγραφή, σήμανση, καταγραφή και στείρωση δεσποζόμενων
 • Ίδρυση εθνικής γραμμής καταγγελιών
 • Μείωση των δημοτικών τελών μέχρι 10% για συνεπείς κηδεμόνες
 

Κατοχυρώνονται 5 ελευθερίες των ζώων

Ένα άλλο σημείο που φαίνεται σημαντικό είναι η κατοχύρωση 5 βασικών ελευθερίων των ζώων:

 • Eλευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε κατάλληλη και ποιοτική τροφή και νερό
 • Ελευθερία από καταπόνηση και ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Κατοχύρωση του δικαιώματος για καθαρό και ασφαλές κατάλυμα για στέγαση, ανάπαυση και προστασία από καιρικές συνθήκες
 • Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
 • Ελευθερία από ασθένεια, τραυματισμό ή πόνο. Κατοχύρωση απαιτούμενης κτηνιατροφαρμακευτικης περίθαλψης
 • Ελευθερία από αγωνία και φόβο, απαίτηση για  σωστή συμπεριφορά και μεταχείρισή του από τους ανθρώπους

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικά σημεία του νομοσχεδίου:

Εθνικό Μητρώο Ζώων

Η ιδέα του Εθνικού Μητρώου Ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει την καταγραφή των δεσποζούμενων, αδέσποτων ζώων, των ζώων προς υιοθεσία, των φιλοζωικών σωματείων, των εκτροφέων και των κτηνιάτρων σε μια εννιαία πλατφόρμα. Τα ζώα θα αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας!

Περιορισμός των ανεξέλεγκτων γεννών

Το πρόγραμμα Άργος επιχειρεί να περιορίσει της ανεξέλεγκτες γέννες επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Αυτο αγγίζει και τους εκτροφείς! Κάθε ζώο θα επιτρέπεται να γεννήσει ως 6 φορές στη ζωή του. Ενώ οι ιδιώτες επιτρέπεται να αφήσουν το ζώο τους να γεννήσει 1 φορά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταθέσει μια δήλωση με τους υποψήφιους ανάδοχους!

Εξαίρεση στην υποχρεωτική στείρωση θα είναι δυνατή μόνο με ιατρική γνωμάτευση! Στα πλαίσια αυτού του μέτρου προβλέπεται και η στείρωση ενός εκατομυρίου αδέσποτων ζώων! Με παρόμοια πρόθεση απαγορεύεται η πώληση γατών και σκύλων από πετ σοπ, οι αγγελίες για αναζήτηση ζώων για ζευγάρωμα καθώς και για πώληση ζώων από μη-επαγγελματίες!

Περιορισμός της αυθαιρεσίας των Δήμων και των ιδιωτών

Το νομοσχέδιο θέλει επίσης να χτυπήσει τις συχνές αυθαιρεσίες και αμέλειες των Δήμων σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων! Γι’ αυτό το λόγο θεσπίζεται Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης που θα ελέγχει τη δράση των Δήμων όσον αφορά των θέμα των αδέσποτων ζώων.

Τέλος δημιουργείται Εθνική Γραμμή Καταγγελιών για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και ορίζονται βαριά και αυστηρά πρόστιμα. 

H πλειοψηφία των φιλοζωικών φορέων υποδέχτηκε με χαρά το νομοσχέδιο, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για την λειτουργία του στην πράξη. 

Και όσον για τη δική μου ιδέα για την όλη λογική και λειτουργία των απανταχού νόμων μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα αποδεχτή, οπότε σκέφτηκα αποστασιοποιημένα να περιγράψω τα προβλεπόμενα του νομοσχεδιού. Εσάς πως σας φαίνεται όλη αυτή η κίνηση;

Αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο ενημερωτικό και χρήσιμο παρακαλώ κοινοποιήστε το στα κοινωνικά δίκτυα κάνοντας κλικ στα εικονίδια παρακάτω:

2 Απαντήσεις

 1. Σε πρωτη αναγνωση μου φαινεται πολυ καλο αλλα στην ελλαδα δεν εχουμε ελλειψη ΝΟΜΩΝ η εφαρμογη τους ειναι προβληματικη ως ανυπαρκτη συνηθως ,μεχρι τωρα οι ελαχιστοι που εφταναν στην δικαιοσυνη ,δικαζονταν παντα με αναστολη δηλαδη σε απλα ελληνικα ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ , επειδη ειμαι αρκετα μεγαλη εχω μαθει να κρατω μικρο καλαθι .ΕΛΠΙΖΩ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ !!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *