Διατροφή γάτας

UPDATED: 7 Μύθοι για τη διατροφή της γάτας

… γράφει ο Τσίτσος με την αρωγή της Διατροφολόγου Mr Grey Panther και του Βιολόγου πατέρα

Έχοντας δημοσιεύσει πολλά άρθρα τον τελευταίο καιρό για την διατροφή της γάτας (έπειτα από πολύ διάβασμα, συζητήσεις με κτηνιάτρους, γιατρούς και την αγαπημένη διατροφολογο Mr Grey Panther) διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σε σχέση με τη διατροφή της γάτας τους οποίους εσείς διαιωνίζεται, χωρίς να το συνειδητοποιείτε καλά καλά. 

Πχ ο αφορισμός “η γάτα πρέπει να τρώει μόνο ξηρά τροφή” με τη συμπλήρωση “.. μου είπε ο κτηνίατρος μου”, χωρίς να καταλαβαίνετε το αν και το γιατί αυτή η δήλωση είναι σωστή ή όχι, δείχνει ένα έλλειμμα γνώσης, κατανόησης και συνειδητοποίησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή για γάτες

Φυσικά  η γνώση του κτηνίατρου είναι πολύτιμη αλλά είναι καλό να κατανοείτε και εσείς τα λεγόμενά του, να μην έχετε τυφλή εμπιστοσύνη, όχι επειδή ο κτηνίατρός σας δεν είναι αρκετά καλός, αλλά επειδή είναι πολύ χρήσιμο για την ίδια τη γάτα σας το να καταλαβαινετε και να γνωρίζετε σε κάποιο βασικό επίπεδο το τι κάνετε και γιατί το κάνετε. 

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα καταρρίψουμε λοιπόν 6 αρκετά ισχυρούς μύθους για την διατροφή της γάτας σας:

1. Η υγρή τροφή είναι παχυντική

Αυτή η δήλωση δεν έχει κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα. Η υγρή τροφή έχει περίπου 70-85% υγρασία και συνήθως περίπου 10% πρωτεϊνη και ~5% λίπη και συχνά καθόλου υδατάνθρακα, τη στιγμή που οι ξηρές τροφές έχουν 28-40% πρωτεϊνη 8-20% λίπος, 15-55% υδατάνθρακα και μόλις 8-10% υγρασία. 

Όπως καταλαβαίνετε η ιδέα ότι η υγρή τροφή είναι πιο παχυντική δεν μπορεί να ευσταθεί. Άλλωστε κατά μέσο όρο οι ξηρές τροφές αποδίδουν περίπου 3500-4000 θερμίδες ανά κιλό ενώ οι υγρές μόλις 850-950 θερμίδες ανά κιλό (κάτι αναμενόμενο μια και οι υγρές τροφές έχουν τόσο πολύ νερό). Το τζελ που βλέπετε συχνά σε υγρές τροφές δεν είναι λίπος αλλά υγρασία που έχει ζελατινοποιηθεί!

Έτσι σε αντίθεση με τα κοινώς θρυλούμμενα η υγρή τροφή όχι μόνο δεν είναι παχυντική, αλλά αντίθετα είναι ό,τι πρέπει για να βοηθήσει μια γάτα να χάσει βάρος, λόγω της ενυδάτωσης και του ικανοποιητικού κορεσμούς της πείνας που προσφέρει. Βρείτε πως ο Τσίτσος με στροφή από την ξηρά τροφή στην αποκλειστικη σιτιση με υγρή τροφή Bozita Chunks in Jelly – βρείτε την ΕΔΩ –  έχασε το περιττό του βάρος, στο αναλυτικό μου άρθρο!

2. Η ξηρά τροφή είναι πλήρης τροφή ενώ η υγρή όχι

Αν και υπάρχει μια ισχυρή προκατάληψη που επηρεάζει και τον γράφοντα ότι η ξηρά τροφή είναι πλήρης ενώ η υγρή όχι, αυτό δεν ευσταθεί. Αντίθετα στις υγρές τροφές αναφέρεται ρητά αν είναι πλήρεις ή συμπληρωματικές! 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταυρίνη την οποία δεν μπορεί να συνθέσει η γάτα και η οποία πρέπει να προσλαμβάνεται από την τροφή της! Ε λοιπόν η ταυρίνη υπάρχει ως συμπλήρωμα σε όλες τις πλήρεις υγρές τροφές όπως και στις ξηρές.

Άλλωστε σκεφτείτε και ετούτο: Γιατί για ένα σαρκοφαγό ζώο όπως η γάτα να μην είναι αρκετή μια τροφή που αποτελείται από ατμισμένο κοτόπουλο και ζωμό – μαζί με καποια απαραίτητα συμπληρώματα;

Κάπου εδώ νομίζω ήρθε η ώρα να σας προτείνω τις 4 καλύτερες υγρές τροφές μου:

3. Η ξηρά τροφή είναι καλή για τα δόντια ενώ η υγρή όχι

Αυτός ο μύθος οφείλεται  στην πεποίθηση ότι ξηρά τροφή, όντας πιο σκληρή, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών από διάφορα υλικά που εχουν συσσωρευτεί πάνω τους. Αυτό έχει μια βάση – όντως κρατσανίζοντας τις κροκέτες μπορούν να παρασυρθούν υλικά που έχουν επικαθίσει στα δόντια –  όμως είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος: 

Οι γάτες δεν είναι αναγκασμένες να μασήσουν την τροφή τους, εκτός αν οι κροκέτες είναι αρκετά μεγάλες,  μια και η όλη διαδικασία της πέψης ουσιαστικά ξεκινάει στα επόμενα τμήματα του πεπτικού συστήματος – οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η γάτα θα κρατσανίσει την ξηρά τροφή και ότι ηξηρά τροφή θα εξασφαλίσει στη γάτα καθαρά δόντια! Επίσης η ξηρά τροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακα που επικάθεται στα δόντια και οδηγεί στον σχηματισμό πλάκας. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η ξηρά τροφή λειτουργεί επιβαρυντικά για την καθαριότητα των δοντιών! Βρείτε τους εδώ!

Για την καθαριότητα των δοντιών της γάτας είναι απαραίτητη (είτε η γάτα τρώει ξηρά είτε υγρή τροφή για γάτες) η φροντίδα για τη στοματική υγιεινή (με βούρτσισμα, καθαρισμούς κλπ)! Βρείτε 4 τρόπους για να προάγετε τη στοματική και οδοντική υγιεινή της γάτας σας εδώ

4. Οι grain free τροφές είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ

Είναι αλήθεια ότι οι grain free τροφές (χωρίς σιτηρά) είναι αρκετά πιο ακριβές από τις τροφές με σιτηρά και αυτό είναι εύλογο γιατί αυτές οι τροφές δεν χρησιμοποιούν φτηνά σιτηρά (όπως καλαμπόκι) για να γεμίσουν το “σώμα” τους. 

Όμως οι grain free τροφές έχουν λόγο ύπαρξης τον οποίο θα σας περιγράψω ευθύς αμέσως: Τα σιτηρά είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα (κυρίως άμυλο) ο οποίος δεν πέπτεται καλά στο σώμα της γάτας. Αυτό συμβαίνει γιατί το στόμα της γάτας δεν εκκρίνει αμυλάση για να ξεκινήσει από εκεί η πέψη του υδατάνθρακα, οπότε η πέψη ξεκινάει στο μικρού μήκους έντερο της γάτας όπου εκκρίνεται αμυλάση από το πάγκρεας. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πέψη του υδατάνθρακα με αποτέλεσμα το σώμα της γάτας και δη το πάγκρεας να “παιδεύεται” να πέψει τον υδατάνθρακα (ειδικά αν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες). 

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που τρώει ένα δύσπεπτο φαγητό – πόσο δυσάρεστα νιώθει μετά, πόσο λίγη ενέργεια έχει, πόσο πολύ θέλει να ξεκουραστεί. Σκεφτείτε ότι μια τροφή με μπόλικο υδατάνθρακα μπορεί να προκαλεί παρόμοιες συνέπειες καθημερινά στη γάτα! Αυτό φυσικά μπορεί στη συνέχεια να σχετίζεται με φαινόμενα παχυσαρκίας (μια και η γάτα δεν έχει ενέργεια και δεν είναι δραστήρια οπότε μοιραία οδηγείται σε καθιστική ζωή) και ακόμη πιο μακριά με φαινόμενα διαβήτη.

Οι ποιοτικές grain free τροφές έχουν 20-28% υδατάνθρακα (από άλλες πηγές όπως λαχανικά φρούτα και πατάτα ή τεύτλο – συνήθως πηγες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) ενώ οι περισσότερες τροφές με σιτηρά κινούνται συνήθως μεταξύ 33-45% υδατάνθρακα. 

Επίσης, εκτός των άλλων, κατά κύριο λόγο στις grain free τροφές επιλέγονται πιο ποιοτικα υλικά όπως φρέσκα κρέατα (μεγαλύτερη θρεπτικότητα, περισσότερα ουσιωδη αμινοξέα) ενώ η πρωτεϊνη της τροφής είναι κατά κύριο λόγο ζωική η οποία είναι υψηλής βιολογικής αξίας μια και περιέχει ουσιώδη αμινοξέα που η γάτα δεν μπορεί να συνθέσει – αντίθετα η φυτική πρωτείνη δεν έχει στο προφίλ των αμινοξέων της αυτά τα αμινοξέα! 

Καταλαβαίνετε ότι οι grain free τροφές κάθε άλλο παρά είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ – αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την τάση για grain free διατροφή. Στον  παρακάτω σύνδεσμό μου θα βρείτε τις 3 προτεινόμενές μου ξηρές τροφές

5. Αφού η γάτα στη φύση τρώει ψαράκια που πιάνει ο ψαράς είναι ασφαλές να της δίνω ωμό ψάρι

Μια γάτα δεν πρέπει να τρώει ωμό ψάρι που θα αγοράσετε από το ιχθυοπωλείο. Κάποιες φορές για να επιβραδυνθεί η φθορά του φρέσκου ψαριού προστίθενται ουσίες οι οποίες δεν πρέπει να καταναλώνονται από τη γάτα! Επίσης διάφοροι μικροοργανισμοί μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα νεκρό ψάρι και να το κάνουν επιβλαβές για τη γάτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το εντεροβακτήριo Escherichia Coli που μπορεί να προκαλέσει στη γάτα διάρροιες, εμετούς, αφυδάτωση, λήθαργο και πολλά άλλα.

Τέλος πολλά ψάρια περιέχουν το ένζυμο θειαμινάση που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) προκαλώντας στη γάτα σημαντικά προβλήματα όπως έλλειψη ισορροπιας, συντονισμου, επιθετικότητα και διάφορα άλλα νευρολογικής φύσεως συμπτώματα!

6. Στη γάτα μας δίνουμε τις αναγραφόμενες συνιστώμενες ποσότητες τροφής

Οι περισσότερες τροφές αναφέρουν στην ετικέτα την συνιστώμενη ποσότητα τροφής που πρέπει να δώσετε στη γάτα σας ανάλογα με το βάρος της και ανάλογα με το αν θέλετε ή όχι να χάσει βάρος.

Φυσικά αυτές οι ποσότητες είναι χρήσιμες ως ενδείξεις αλλά κάθε γάτα είναι τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες οπότε η συνιστώμενη ποσότητα για να μείνει μια γάτα σταθερή στο βάρος μπορεί να προκαλέσει πρόσληψη βάρους επειδή η γάτα έχει πχ πολύ χαμηλό μεταβολισμό ή ελάχιστη δραστηριότητα. 

Γι’ αυτό μπορείτε να λάβετε υπόψιν τις συνιστώμενες ποσότητες και να ξεκινήσετε να ταϊζετε τη γάτα σας με αυτές, αλλά είναι σημαντικό να ζυγίζετε το βάρος τους τακτικά (ίσως κάθε 15 μέρες) και ανάλογα με την σταθερότητα ή μεταβολή του βάρους να προσαρμόσετε την καθημερινή ποσότητα που καταναλώνει.

7. Η υγρή τροφή προκαλεί διάρροια

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής υγρής τροφής που την διαφοροποιούν από τις ξηρές τροφές είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και η ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτές οι ιδιότητες δεν συνδέονται με συμπτώματα διάρροιας.

Η σύνδεση της διάρροιας με τη διατροφή μπορεί να ευσταθεί, αλλά αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της τροφής είτε είναι υγρή είτε ξηρά. Επίσης πολύυυυ συχνά, μια γάτα που έχει μάθει να τρώει μια συγκεκριμένη τροφή για χρόνια, αν της δωθεί μια άλλη τροφή, απότομα, μπορεί να στρεσάρει το πεπτικό της σύστημα και αν προκαλέσει διάρροιες και εμετούς – γι ‘αυτό σε τέτοιες περιπτωσεις οι μεταβάσεις πρέπει να γίνονται πολύυυ αργά και σταδιακά.

Αντίθετα, έχω παρατηρήσει ότι η κατανάλωση ποιοτικής υγρής τροφής βελτιώνει  την ποιοτητα της τουαλέτας, μειώνοντας την ποσότητα και τη μυρωδια των περιττωμάτων (πράγμα πολύ λογικό μια και έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά και πολύ λιγότερα άχρησστα υλικά) ενώ τα .. θκατουλακια γινονται πολύ σφιχτα και συμπαγή! 

Εσείς έχετε να ξεσκεπάσετε άλλους μύθους για την διατροφή της γάτας; Τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Καλημερα
    Γνωριζετε καποιο εμπειρο γιατρο & καλο διατροφολογο για γατες με Χρονια Νεφρικη Ανεπαρκεια ;

  2. Καλησπέρα. Η Bella μου είναι περίπου 4μηνών (αδεσποτάκι) και τώρα τελευταία άρχισα να την ταΐζω με υγρή και ξηρά τροφή (3 φορές την εβδομάδα υγρή και τις υπόλοιπες ξηρή). Ποιος τρόπος πιστεύετε ότι είναι ο ιδανικός;; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *