Διατροφή γάτας

7 Μύθοι για τη διατροφή της γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

… γράφει ο Τσίτσος με την αρωγή της Διατροφολόγου Mr Grey Panther και του Βιολόγου πατέρα

Έχοντας δημοσιεύσει πολλά άρθρα τον τελευταίο καιρό για την διατροφή της γάτας (έπειτα από πολύ διάβασμα, συζητήσεις με κτηνιάτρους, γιατρούς και την αγαπημένη διατροφολογο Mr Grey Panther) διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σε σχέση με τη διατροφή της γάτας τους οποίους εσείς διαιωνίζεται, χωρίς να το συνειδητοποιείτε καλά καλά. 

Πχ ο αφορισμός “η γάτα πρέπει να τρώει μόνο ξηρά τροφή” με τη συμπλήρωση “.. μου είπε ο κτηνίατρος μου”, χωρίς να καταλαβαίνετε το αν και το γιατί αυτή η δήλωση είναι σωστή ή όχι, δείχνει ένα έλλειμμα γνώσης, κατανόησης και συνειδητοποίησης. Φυσικά  η γνώση του κτηνίατρου είναι πολύτιμη αλλά είναι καλό να κατανοείτε και εσείς τα λεγόμενά του, να μην έχετε τυφλή εμπιστοσύνη, όχι επειδή ο κτηνίατρός σας δεν είναι αρκετά καλός, αλλά επειδή είναι πολύ χρήσιμο για την ίδια τη γάτα σας το να καταλαβαινετε και να γνωρίζετε σε κάποιο βασικό επίπεδο το τι κάνετε και γιατί το κάνετε. 

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα καταρρίψουμε λοιπόν 6 αρκετά ισχυρούς μύθους για την διατροφή της γάτας σας:

1. Η υγρή τροφή είναι παχυντική

Αυτή η δήλωση δεν έχει κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα. Η υγρή τροφή έχει περίπου 70-85% υγρασία και συνήθως περίπου 10% πρωτεϊνη και ~5% λίπη και συχνά καθόλου υδατάνθρακα, τη στιγμή που οι ξηρές τροφές έχουν 28-40% πρωτεϊνη 8-20% λίπος, 15-55% υδατάνθρακα και μόλις 8-10% υγρασία. 

Όπως καταλαβαίνετε η ιδέα ότι η υγρή τροφή είναι πιο παχυντική δεν μπορεί να ευσταθεί. Άλλωστε κατά μέσο όρο οι ξηρές τροφές αποδίδουν περίπου 3500 θερμίδες ανά κιλό ενώ οι υγρές μόλις 850 θερμίδες ανά κιλό (κάτι αναμενόμενο μια και οι υγρές τροφές έχουν τόσο πολύ νερό). Το τζελ που βλέπετε συχνά σε υγρές τροφές δεν είναι λίπος αλλά υγρασία που έχει γίνει ζελατινοποιηθεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή για γάτες

2. Η ξηρά τροφή είναι πλήρης τροφή ενώ η υγρή όχι

Αν και υπάρχει μια ισχυρή προκατάληψη που επηρεάζει και τον γράφοντα ότι η ξηρά τροφή είναι πλήρης ενώ η υγρή όχι, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ευσταθεί – τουλάχιστον δεν έχουμε εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση που να τεκμηριώνει την ορθότητα αυτής της δήλωσης. Υπάρχουν αρκετές υγρές τροφές που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι πλήρεις (όπως το δηλώνουν και οι ξηρές τροφές) και όσον αφορά τη σύστασή τους δεν έχω εντοπίσει κάποια συστατικά που είναι απαραίτητα και λείπουν από αυτές. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταυρίνη την οποία δεν μπορεί να συνθέσει η γάτα και η οποία πρέπει να προσλαμβάνεται από την τροφή της! Ε λοιπόν η ταυρίνη υπάρχει σε πάρα πολλές υγρές τροφές όπως και στις ξηρές.

Άλλωστε σκεφτείτε και ετούτο: Γιατί για ένα σαρκοφαγό ζώο όπως η γάτα να μην είναι αρκετή μια τροφή που αποτελείται από ατμισμένο κοτόπουλο και ζωμό! 

Έτσι αντί να δεχτούμε αβασάνιστα ότι η ξηρά τροφή είναι πλήρης τροφή ενώ η υγρή όχι, θαρρώ ότι θα πρέπει να το διερευνήσουμε παραπάνω.

3. Η ξηρά τροφή είναι καλή για τα δόντια ενώ η υγρή όχι

Αυτός ο μύθος οφείλεται  στην πεποίθηση ότι ξηρά τροφή, όντας πιο σκληρή, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών από διάφορα υλικά που εχουν συσσωρευτεί πάνω τους. Αυτό ωστόσο δεν είναι αλήθεια διότι η γάτα δεν μασουλάει την τροφή της (η διαδικασία της πέψης ουσιαστικά ξεκινάει στα επόμενα τμήματα του πεπτικού συστήματος) και έτσι η σκληρή ξηρά τροφή δεν βοηθάει ιδιαίτερα στον καθαρισμό των δοντιών. 

Οι ήχοι κρατσανίσματος που ακούμε καθώς η γάτα τρώει ξηρά τροφή είναι συγκυριακοί και συμβαίνουν επειδή μερικές κροκέτες συνθλίβονται κυρίως στα πίσω δόντια της γάτας. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η ξηρά τροφή δεν εξασφαλίζει την καθαριότητα των δοντιών που μπορείτε να βρείτε εδώ

Για την καθαριότητα των δοντιών της γάτας είναι απαραίτητη (είτε η γάτα τρώει ξηρά είτε υγρή τροφή για γάτες) η φροντίδα για τη στοματική υγιεινή (με βούρτσισμα, καθαρισμούς κλπ)

4. Οι grain free τροφές είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ

Είναι αλήθεια ότι οι grain free τροφές (χωρίς σιτηρά) είναι αρκετά πιο ακριβές από τις τροφές με σιτηρά και αυτό είναι εύλογο γιατί αυτές οι τροφές δεν χρησιμοποιούν φτηνά σιτηρά (όπως καλαμπόκι) για να γεμίσουν το “σώμα” τους. 

Όμως οι grain free τροφές έχουν λόγο ύπαρξης τον οποίο θα σας περιγράψω ευθύς αμέσως: Τα σιτηρά είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα (κυρίως άμυλο) ο οποίος δεν πέπτεται καλά στο σώμα της γάτας. Αυτό συμβαίνει γιατί το στόμα της γάτας δεν εκκρίνει αμυλάση για να ξεκινήσει από εκεί η πέψη του υδατάνθρακα, οπότε η πέψη ξεκινάει στο μικρού μήκους έντερο της γάτας όπου εκκρίνεται αμυλάση από το πάγκρεας. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πέψη του υδατάνθρακα με αποτέλεσμα το σώμα της γάτας και δη το πάγκρεας να “παιδεύεται” να πέψει τον υδατάνθρακα (ειδικά αν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες). 

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που τρώει ένα δύσπεπτο φαγητό – πόσο δυσάρεστα νιώθει μετά, πόσο λίγη ενέργεια έχει, πόσο πολύ θέλει να ξεκουραστεί. Σκεφτείτε ότι μια τροφή με μπόλικο υδατάνθρακα μπορεί να προκαλεί παρόμοιες συνέπειες καθημερινά στη γάτα! Αυτό φυσικά μπορεί στη συνέχεια να σχετίζεται με φαινόμενα παχυσαρκίας (μια και η γάτα δεν έχει ενέργεια και δεν είναι δραστήρια οπότε μοιραία οδηγείται σε καθιστική ζωή) και ακόμη πιο μακριά με φαινόμενα διαβήτη.

Οι ποιοτικές grain free τροφές έχουν 15-30% υδατάνθρακα (από άλλες πηγές όπως λαχανικά φρούτα και πατάτα ή τεύτλο) ενώ οι περισσότερες τροφές με σιτηρά κινούνται μεταξύ 40-55% υδατάνθρακα. Καταλαβαίνετε ότι οι grain free τροφές κάθε άλλο παρά είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ – αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την τάση για grain free διατροφή.

5. Αφού η γάτα στη φύση τρώει ψαράκια που πιάνει ο ψαράς είναι ασφαλές να της δίνω ωμό ψάρι

Μια γάτα δεν πρέπει να τρώει ωμό ψάρι που θα αγοράσετε από το ιχθυοπωλείο. Κάποιες φορές για να επιβραδυνθεί η φθορά του φρέσκου ψαριού προστίθενται ουσίες οι οποίες δεν πρέπει να καταναλώνονται από τη γάτα! Επίσης διάφοροι μικροοργανισμοί μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα νεκρό ψάρι και να το κάνουν επιβλαβές για τη γάτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το εντεροβακτήριo Escherichia Coli που μπορεί να προκαλέσει στη γάτα διάρροιες, εμετούς, αφυδάτωση, λήθαργο και πολλά άλλα.

Τέλος πολλά ψάρια περιέχουν το ένζυμο θειαμινάση που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) προκαλώντας στη γάτα σημαντικά προβλήματα όπως έλλειψη ισορροπιας, συντονισμου, επιθετικότητα και διάφορα άλλα νευρολογικής φύσεως συμπτώματα!

6. Στη γάτα μας δίνουμε τις αναγραφόμενες συνιστώμενες ποσότητες τροφής

Οι περισσότερες τροφές αναφέρουν στην ετικέτα την συνιστώμενη ποσότητα τροφής που πρέπει να δώσετε στη γάτα σας ανάλογα με το βάρος της και ανάλογα με το αν θέλετε ή όχι να χάσει βάρος.

Φυσικά αυτές οι ποσότητες είναι χρήσιμες ως ενδείξεις αλλά κάθε γάτα είναι τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες οπότε η συνιστώμενη ποσότητα για να μείνει μια γάτα σταθερή στο βάρος μπορεί να προκαλέσει πρόσληψη βάρους επειδή η γάτα έχει πχ πολύ χαμηλό μεταβολισμό ή ελάχιστη δραστηριότητα. 

Γι’ αυτό μπορείτε να λάβετε υπόψιν τις συνιστώμενες ποσότητες και να ξεκινήσετε να ταϊζετε τη γάτα σας με αυτές, αλλά είναι σημαντικό να ζυγίζετε το βάρος τους τακτικά (ίσως κάθε 15 μέρες) και ανάλογα με την σταθερότητα ή μεταβολή του βάρους να προσαρμόσετε την καθημερινή ποσότητα που καταναλώνει.

7. Η υγρή τροφή προκαλεί διάρροια

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής υγρής τροφής που την διαφοροποιούν από τις ξηρές τροφές είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και η ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτές οι ιδιότητες δεν συνδέονται με συμπτώματα διάρροιας.

Η σύνδεση της διάρροιας με τη διατροφή μπορεί να ευσταθεί, αλλά αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της τροφής είτε είναι υγρή είτε ξηρά.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!