Γρατζουνιά από γάτα – Αντιμετώπιση

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Δυο είναι τα βασικά όπλα της γάτας! Τα νύχια της και τα δόντια της! Η γρατζουνιά από γάτα, είτε πάνω στο παιχνίδι, είτε λόγω άμυνας είναι συχνό φαινόμενο και χρήζει κάποιας φροντίδας, χωρίς φυσικά να χρειάζεται να πανικοβάλλεστε! Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να είστε βέβαιοι ότι η γρατζουνιά δεν θα σας προκαλέσει κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί η νυχιά γάτας είναι αναπόφευκτη αν ζείτε μαζί της;

Ειδικά τα μικρά και τα νεογέννητα γατάκια πάνω στο παιχνίδι δοκιμάζουν τα γενικώς όλο το σώμα τους, πόσο μάλλον τα νύχια τους που είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για το αγαπημένο τους παιχνίδι, την πάλη. Έτσι συχνά αν έχετε ένα μικρο γατάκι και μάλιστα χωρίς δεύτερο για παρέα, είναι προφανές ότι θα εξαντλήσει τη διάθεσή του για παιχνίδι πάνω σας με αποτέλεσμα να δεχτείτε πολλές γρατζουνιές εκ των οποίων κάποιες θα είναι και πιο βαθιές και συχνά αιματηρές.

Οι ενήλικες γάτες από την άλλη πιο σπάνια θα χρησιμοποιήσουν τα νύχια τους για παιχνίδι, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν για να αμυνθούν σε μια κατάσταση κινδύνου – ή σε μια κατάσταση που εκείνες φαντάζονται ότι υπάρχει κίνδυνος.

Οπότε σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξη με μια γάτα θα σας εξασφαλίσει μια γερή δόση από γρατζουνιές πιθανώς εφ’ όρου ζωής!

Γρατζουνιά γάτας

Γρατζουνιά από γάτα - Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση επιφανειακής γρατζουνιάς γάτας πρέπει να πλύνετε το τραύμα με σαπούνι και νερό. Αν το τραύμα αιμορραγεί ασκείστε πίεση με μια καθαρή γάζα  και αν η αιμορραγία δεν σταματήσει χρειάζεται ιατρική φροντίδα. 

Η γρατζουνια από γάτα στα χέρια και στα πόδια είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις ενώ η αντίστοιχη στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει ουλές. Φυσικά μια γρατζουνιά στα μάτια χρειάζεται άμεση φροντίδα. Η πιθανότητα για μόλυνση είναι πολύ μεγαλύτερη για ανθρώπους με αδύναμο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Επίσης μια αντιβιωτική κρέμα χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να εφαρμοστεί στη νυχιά γάτας και στη συνέχεια η πληγη να καλυφθεί με ένα ξηρό αποστειρωμένο επίδεσμο μέχρι η πληγή να θεραπευτεί. Χρειάζεται να ρίχνετε μια ματιά στην προόδου της ίασης της γρατζουνιάς και αν δείτε κάποια ανησυχητικά σημάδια είναι ώρα να καλέσετε το γιατρό σας!

Σημάδια ότι η πληγή από γρατζουνιά γάτας χρειάζεται παραπάνω φροντίδα

Τα σημάδια που αν εντοπίσετε πρέπει να σας οδηγήσουν να ζητήσετε ιατρική φροντίδα από ειδικούς είναι αυξημένη κοκκινάδα γύρω από την νυχιά, αυξημένη θερμοκρασία, πρήξιμο, ευαισθησία, πόνος κατά την κίνηση ή πύον. 

Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά, μια και αφορούν γενική μόλυνση του σώματος, αν παρατηρήσετε πυρετό, σύγκρυο, πόνους στο σώμα, κόπωση και πρησμένους αδένες. Μάλιστα το τελευταίο αν συμβεί στη διάρκεια μιας εβδομάδας από την γρατζουνιά μπορεί να είναι ένδειξη βακτηριακής μόλυνσης. 

Αντιμετώπιση γρατζουνιας από αδέσποτη γάτα

Αν μια άγνωστη ή μια αδέσποτη γάτα σας έκανε νυχιά εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα είναι ίσως καλό να καλέσετε το τοπικό υγειονομικο τμήμα ειδικά αν η σοβαρότητα της γρατζουνιάς είναι μεγάλη και ειδικά αν συνοδεύεται από δάγκωμα! Σε αυτή την περίπτωση το ζώο πρέπει να αναγνωριστεί και να μπει σε καραντίνα ή να τεσταριστεί για σημάδια ασθένειας όπως λύσσα. Αν τώρα δεν είναι εύκολο να πιαστεί και να ελεγχθεί το ζώο ίσως ο γιατρός σας να σας προτείνει προληπτικά να λάβετε ορό για τη λύσσα και να κάνετε το εμβόλιο της λύσσας! 

Γρατζουνιά από γάτα και τέτανος

Αν δεν έχετε κάνει αναμνηστικό εμβολιασμό για τέτανο τα τελευταία 10 χρόνια  είναι πιθανό ο γιατρός να σας κάνει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου του τετάνου!

Γρατζουνιά από γάτα

Γρατζουνιά γάτας και μπαρτονέλλα

Ο πιο συχνός άλλος κίνδυνος που σχετίζεται με τη γρατζουνιά από γάτα είναι η ασθένεια της γρατζουνιας από γάτα (cat scratch disease), ή αλλιώς πυρετός από γρατζουνιά γάτας (cat scratch fever). Αυτό οφείλεται στο βακτήρια που ονομάζεται Μπαρτονέλλα και μεταδίδεται στη γάτα από δάγκωμα από ψύλλο μολυσμένο από αυτό το βακτήριο (για να ξεφορτωθείτε τους ψύλλους διαβάστε αυτό). Το δάγκωμα ή η νυχιά γάτας, αλλά και το γλείψιμο μιας πληγής από γάτα που φέρει το βακτήριο μπορεί να κολλήσει τον άνθρωπο. 

Είναι πιθανό περιττώματα από ψύλλους μολυσμένους με μπαρτονέλλα να βρεθούν στα νύχια μιας γάτας και καθώς η γάτα σας κάνει τη νυχιά της να σας μεταφέρει το βακτήρια και σε εσάς. Επίσης ο κύκλος του βακτηρίου καταλήγει στο σάλιο της γάτας, γι’ αυτό είναι πιθανό και το δάγκωμα της γάτας να σας φέρει σε επαφή με το βακτήριο. Τα συμπτώματα της μπαρτονέλλας μπορούν να εκδηλωθούν από 3 ως 14 μέρες μετά από το δάγκωμα ή τη γρατζουνια από γάτα. Τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα, φουσκάλες, διόγκωση των πλησιέστερων λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση και μειωμένη όρεξη!

ΥΓ: Για περισσότερες πληροφορίες ρίξτε μια ματιά εδώ

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!