9+1 πράγματα για την γλώσσα της γάτας

Ας μιλήσουμε για τη γλώσσα (το όργανο που βρίσκεται στο στόμα) της γάτας! Η γλώσσα της γάτας δεν είναι ακριβώς σαν την γλώσσα του ανθρώπου. Κρύβει πολλές ιδιαιτερότητες που πιθανώς δεν γνωρίζατε. Ας εστιάσουμε λοιπόν στη γλώσσα της γάτας και ας ανακαλύψουμε μερικά πράγματα γι’ αυτήν:

1. Κατασκευή της γλώσσας

Σε μια πολύ προσεκτική και κοντινή ματιά ανακαλύπτουμε ότι η γλώσσα της γάτας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από προεξοχές ή θηλές, που έχουν σχήμα σαν αγκίστρι ή σαν σπαθί διπλής κόψης (σαν χατζάρα) που αρπάζει την τροφή και την ωθεί προς τον οισοφάγο! Είναι καλυμμένες με κερατίνη. 

Οι θηλές είναι κοντύτερες στις πλευρές της γλώσσας και μακρύτερες στα κεντρικά της σημεία και εμφανίζονται σε όλη την στοματική κοιλότητα. Με αυτό τον τρόπο η γάτα φτιάχνει μια τέλεια βιολογική χτένα απαραίτητη για το groomin’ της γάτας

Οι θηλές είναι που δίνουν την τραχιά, έντονη εμφάνιση και υφή που προκαλεί το «εφέ του γυαλόχαρτου» όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

2. Που χρησιμεύει η γλώσσα στη γάτα;

Η λειτουργία της γλώσσας είναι πολυδιάστατη! Διαβάστε αμέσως παρακάτω:

  • Ειναι απαραίτητη για να πιει νερό – η γλώσσα λυγιζει και φτιάχνει ένα βιολογικο κουταλι που απλώνεται στο νερό και το παραύρει στο στόμα της. Αυτή η κίνηση γίνεται ταχύτατα, περίπου 4 φορές το δευτερόλεπτο!
  • Είναι απαραίτητη στη γεύση: Η γάτα έχει λιγότερους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα της από τον άνθρωπο με αποτέλεσμα η αίσθηση της γεύσης να μην είναι τόσο οξεία. Δεν αναγνωρίζει το γλυκό, αλλά τα πάει καλά με τα αλμυρά!
  • Είναι απαραίτητη για τη θερμορύθμισή του σώματος: Στις ζεστές μέρες η γάτα γλύφοντας τη γούνα της την υγραίνει και καθώς το σάλιο εξατμίζεται η γάτα δροσίζεται.
  • Είναι απαραίτητη για το μάσημα και ταυτόχρονα μπορεί να ξεχωρίζει τους μύες από τα οστά για να τους φάει.
  • Ενισχύει τους δεσμούς μητέρας-παιδιών: Η γατομητέρα ενστικτωδώς γλύφει τα παιδιά της για να τους εκδηλώσει τη στοργή της αλλά και για να τα καθαρίσει! 
  • Είναι απαραίτητη για τον καλλωπισμό και την καθαριότητά της: Η γλώσσα, όντας μια βιολογική χτένα, βουρτσίζει το τρίχωμα, αφαιρεί υπολείμματα τροφής, λύνει κόμπους στη γούνα της, και αφαιρεί νεκρές τρίχες! Βέβαια αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να καταπίνει μπόλικη τρίχα που προκαλεί τριχόμπαλες! Στο βίντεο παρακάτω δείτε πως εγώ, ο Τσίτσος καθαρίζω τη γούνα μου χρησιμοποιώντας μαεστρικά τη γλώσσα μου:

BONUS FACTS

3. Το γλύψιμο ως μέσο χαλάρωσης

Το γλύψιμο με τη γλώσσα  είναι επίσης μια συμπεριφορά εκτόπισης του άγχους. Η γάτα  μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της για να καλλωπίσει περιοχές του σώματός του εάν αισθάνεται άγχος ή στρες. 

Δυστυχώς η επαναλαμβανόμενη περιποίηση στην ίδια περιοχή μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει φαλακρά μπαλώματα και είναι δείκτης έντονου άγχους. Και κάπου εδώ θα ήθελα να σας προτείνω με ζήλο να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό μου για την διαχείριση του άγχους της γάτας σας

4. Η γλώσσα ως δείκτης επάρκειας οξυγόνου στο σώμα

Το χρώμα της γλώσσας  μπορεί να είναι ένδειξη της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα (το οξύμετρο της γάτας). Μια μπλε ή φαιά ροζ γλώσσα υποδηλώνει υποξια ενώ μια λαμπερή ροζ γλώσσα δηλώνει επαρκη ποσότητα οξυγόνου στο σώμα

5. Η γλώσσα ως μέσο επιλογής της τροφής

Η υφή το σχήμα και το μέγεθος των τεμαχίων τροφής είναι σημαντικά για τη γάτα και γίνονται αντιληπτά με την βοήθεια της γλώσσας της. Η γάτα μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει ένα τεμάχιο τροφής ανάλογα με το ππως το νιώθει στη γλώσσα της!

6. Η γλώσσα δεν διακρίνει το γλυκό αλλά διακρίνει άλλες γεύσεις

Όπως προαναφέραμε οι γευστικοι κάλυκες της γάτας είναι διαφορετικοί από του ανθρώπου και δεν μπορούν να διακρίνουν την αίσθηση της γλύκας, όμως μπορούν να γευτούν μόρια που οι ανθρώπινη αίσθηση της γεύσης “δεν πιάνει”, όπως την ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) – που προσφέρει ενέργεια στα ζωντανά κύτταρα!

7. Η γλώσσα πρέπει να εξετάζεται από τον κτηνίατρο

Στις επισκέψεις σας στον κτηνίατρο για τις τυπικές σας εξετάσεις καλό είναι να εξετάζεται και η γλώσσα που κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάσει μορφές καρκίνου. Επίσης η παρουσία έλκους στη γλώσσα μερικές φορές είναι σημάδι δυσλειτουργίας των νεφρών

8. To γλύψιμο ως μέσο κοινωνικοποίησης

Επίσης η γάτα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της στις κοινωνικές σχέσεις της γλύφοντας άλλες γάτες για τις οποίες νιώθει στοργή, εμπιστοσύνη και ασφάλεια.  Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως οι γάτες της αυλής περιποιούνται τους φίλους τους:

9. Η γλώσσα ως μέσο ελέγχου της θερμοκρασίας της τροφής

Η γλώσσα της γάτας είναι πολύ χρήσιμη για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της τροφής που πρόκειται να καταναλώσει η γάτα. Έτσι μπορεί να αποφύγει την κατανάλωση πολύ κρύας ή πολύ καυτής τροφής που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο στόμα της.

9+1. Σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουμε τη γλώσσα έξω

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα αυτό το εξωγήινο εργαλείο που λέγεται “γλώσσα γάτας” χρησιμοποιείται και με αλλόκοτο τρόπο κάποιες φορές. Δεν είναι σπάνιο μια γάτα να αφήνει τη γλώσσα της εκτός στόματος και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό, όπως η φυσική ανατομία του προσώπου της – πχ οι Γάτες Περσίας πολύ συχνά αφήνουν τη γλώσσα εκτός λόγω του πλακουτσωτού σχήματος της  μουσούδας τους!

Για να μάθετε περισσότερα γιατί η γάτα μένει με τη γλώσσα έξω διαβάστε και το αναλυτικό μου σχετικό άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του άρθρου. Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο παρακαλώ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ το με τους φίλους σας στο φέισμπουκ.

Και αφού μελετήσαμε εξονυχιστικά τη γλώσσα της γάτας, ας βάλουμε στο μικροσκόπιο τα μάτια της γάτας! Βρείτε 13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μάτια της γάτας ακριβώς ΕΔΩ!

3 Απαντήσεις

  1. Πάνσοφο Τσιτσακι, σε ευχαριστώ, για τα τόσα χρήσιμα που μαθαίνω από σένα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *